Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy znacie jakiś sposób zabezpieczenia starej ceglanej ściany na zaprawie wapiennej? Zaprawa jest dość krucha, da się ją wydłubać np. ołówkiem. Wszyscy mi wmawiają, że jedynym sposobem uniknięcia tony pyłu kiedy np. zatrzasnę drzwi jest wydłubanie zaprawy na około centymetr i tak powstałe ubytki na nowe wypełnić zaprawą cementowo-wapienną. Naprawdę trzeba tak zrobić czy są jakieś inne mniej kosztowne sposoby?

Czy znacie jakiś sposób zabezpieczenia starej ceglanej ściany na zaprawie wapiennej? Zaprawa jest dość krucha, da się ją wydłubać np. ołówkiem. Wszyscy mi wmawiają, że jedynym sposobem uniknięcia tony pyłu kiedy np. zatrzasnę drzwi jest wydłubanie zaprawy na około centymetr i tak powstałe ubytki na nowe wypełnić zaprawą cementowo-wapienną. Naprawdę trzeba tak zrobić czy są jakieś inne mniej kosztowne sposoby?

Nie wiem, czemu powyższa metoda ma być kosztowna?

Zaprawa murarska w wokach jest bardzo tania, znacznie tańsza niż zaprawa do klinkieru a do opisanego zastosowania wystarczająca . Trzeba tylko pamiętać, żeby starą zaprawę najpierw zagruntować.

Nie wiem, czemu powyższa metoda ma być kosztowna?

Zaprawa murarska w wokach jest bardzo tania, znacznie tańsza niż zaprawa do klinkieru a do opisanego zastosowania wystarczająca . Trzeba tylko pamiętać, żeby starą zaprawę najpierw zagruntować.

Bo to około 45 metrów kwadratowych cegły i cena jaką usłyszałem za wydłubanie starej zaprawy wapiennej i uzupełnienie nową to +/- 6 tys.

Rudy! no co ty! 6 tysięcy? ktoś Cie naciaga!

netspiker dobrze pisze! to nie jest filozofia, a koszt materiału bardzo mały. Ta cena to chyba za czas który ktoś by na to poświecił, jak masz troche wolnego czasu to możesz to zrobić sam po mału i po kawałku a za zaoszczędzone pieniądze zabierz żonę do Juraty :)

worek gotwej zaprawy murarskiej ze dwie dychy kosztuje. Myśmy tak fugowali nasze płytki z cegły, robisz tak na pół sucho, "fugajzą" lub fugownicą

(zależy w jakim regione kraju mieszkasz :) ) wgniatasz tą połsuchą zaprawę w szpary między cegłami i już! Zobacz sobie na you tube jak się fuguje klinkier i tak będziesz fufgował swoją cegłę.

Nie pamiętam ile u nas poszło na świanę tej zaprawy, ale coś mi świta ze na 7m2 poszło pół worka zaprawy, no to jak u ciebie jest ok 7 razy wiecej powierzchni to zużyjesz mniej niż 4 worki. My użyliśmy takiej do klinkieru, bezwapiennej , bo byla już kupiona do murowania innej ściany, ale tak jak pisze netspiker do samego fugowania wystarczy pewnie i zwykła, na pół sucho nie porobisz przecież plam na cegłach.

My zukupiliśmy cegłe z http://www.płytkizcegły.pl. Facet nas oszukiwał i zwodził za nos. Żenujące cegły szły ponad dwa tygodnie a facet tie tylko kłamał i kłamał. A płytki przyszły mokre!!! Tak jakby co dopiero uformowane i kruchutkie. Facet nawet podał nam nr przesyłaki. Która wogóle nie istaniała. Jak zadzwonililiśmy kręcił że coś z adresem było nie tak. Acha w między czasie nawet usłyszeliśmy że im cała paleta spadła i wszystko się stukło.

sluchajcie, znalazlam chyba te "moje" płytki też w Polsce. Co prawda nazywają sie inaczej, ale może to tylko importer.

http://www.stonemaster.com.pl/sm_pl/ofe_milano.html

Cen na stronie nie ma, ale znalazlam je w jakimś sklepie budowlanym- Bricoman w innym kolorze http://www.bricoman.pl/pl/product/22240/plytka-elewacyjna-milano-sahara-opakowanie-085m2

Witam! może Ktoś bedzie mógł mi pomóc, bo to ''ceglany wątek'';). Napaliliśmy się z Mężem na terakotę z firmy kamstarhttp://www.kamstar.pl/terakota-krakowska150-300.htmlrogiński dekordia.jpgterakota w jodełkę (2).jpg ale tak sie podekscytowaliśmy że znależlismy to o czym marzylismy, że (O MY GŁUPI!) nie zerknęliśmy na cenę, a tam zonk- minimum 180 zł za m2, a że metrów jest ok 20....

I tu pytanie, czy zetknęliscie sie na swojej drodze z czymś co możecie polecic. Czymś co bedzie podobne do kamstaru. Dodam że uwzględniona juz została wylewka koncowa do tych płytek ktore maja 17-19 mm +1 cm kleju, co daje ok 3 cm(wiec z zadnymi zwyklymi plytkami tu sie chyba już nie wyjdzie?)

Czy mieliście jakieś doczynienia z płytkami cementowymi z elkaminodom?

BEDE WDZIĘCZNA ZA WSZELKIE PODPOWIEDZI:)