silan 22.03.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Kowson, a droga taka przyjemnoosc? I czy cos takiego moze byc na zewnatrz? Bo ja mam wolnostojacy garaz w ogrodzie ktory czeka na "ozdobienie", ale plytki to bankructwo.. Napisz cos wiecej prosze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Elfir, ale rozumiem, że są otynkowane, tak? Dlaczego nie nadają się do eksponowania? Ze względu na kolorystykę czy fakturę? Da radę przesłać jakieś foty? Nie jest otynkowana, bo jeszcze tynków nie robiliśmy. Cegła wygląda nieładnie bo się kruszy. Oczywiście to zwykła tania cegła a nie klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 23.03.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 No i co impregnowaliście cegłę i czym? Czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 23.03.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Owszem, zwykła, ale jednak rozbiórkowa Dzisiaj już się takich cegieł nie robi. Te dzisiejsze są jaśniejsze i pewnie o niebo gorszej jakości, więc dlatego pytam czy ktoś nie kupił sobie przypadkiem zwykłej nowej pełnej cegły zamiast ręcznie formowanej i nie użył jako elementu dekoracyjnego. W sumie skoro nikt się nie wypowiada, to znaczy, że jednak nie ... Gdyby jednak ktoś gdzieś o czymś podobnym usłyszał to proszę wrzućcie info na forum A patrzyłaś na kraśnickie zagłębie ceglane? Tam można dostać znakomite cegły, a przede wszystkim dużo tańsze od holenderskich i holenderskopodobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowson 24.03.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ja robiłem te próby ze zwykłego tynku wapienno-cementowego który potem formowałem,odciskałem i pomalowałem .Na zewnątrz również można zrobić taki tynk tylko trzeba by na końcu użyć jakiegoś impregnatu .Koszty nie są duże jeśli zrobi się to samemu .Są też specjalne zaprawy do tynków odciskanych które lepiej się nakłada i obrabia ale koszt zaprawy w zależności od jej zastosowania wynosi od 85zł do 120zl za worek 25kg. Zaprawa cementowa jest sporo tańsza jednak trudniejsza w obróbce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpestka 24.03.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Dziewczyny, a napiszcie jak jest z czyszczeniem cegly na ścianach, osiadaniem kurzu. Zwłaszcza tej w łazience (widzę, że macie elkamino). Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silan 02.04.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 bpestka, widze, ze nikt z elkamino Ci nie odpisal, wiec powiem Ci jak u mnie, bo plytki chyba podobne- impregnat zalatwia sprawe do tego stopnia, ze jak prysne czyms na plytki to krople osiadaja jak na szkle. Moje są w kuchni i juz kilka substancji zaliczyly, w tym koncentrat i tluszcz- wszytsko schodzi. Ale mam impregnowane 2 razy. Kurz albo na nich nie osiada, albo ja nie widze Pewnie to drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 02.04.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 No i co impregnowaliście cegłę i czym? Czy nie? ja mam sciane w salonie "stara cegla", w łazience i w wc...niczym nie impregnowalam, bo sie balam, ze sie bedzie swiecic (podobno są matowe impregnaty, ale wolalam nie ryzykowac) i nie zaluje-od roku nie zauwazylam, zeby sie cokolwiek dzialo z ceglami, nic sie nie sypie i wogole, sciany wygladają jakbym je wczoraj wykonala. Czasem przejade odkurzaczem z miekką szczotką, tak proforma, ale nie osadza sie ani kurz, ani tym bardziej nie osiada zadne żyjątko (mam na mysli pająki w szczegolnosci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaczek 04.04.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Cześć wszystkim zakręconym na punkcie cegły - mam pytanie czy ktoś/gdzieś /kiedyś ma w swoich inspiracjach/ domach,mieszkaniach połączenie starej cegły - na jednej ścianie i betonu na drugiej ????- takie połączenie planuje u siebie ale kłębią mi się myśli a może zamienić cegłę na czarny łupek vel coś w tą stronę ...skoro w domu ma być czarno/biało./szaroza podesłane zdjęcia wizualki z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 cegłę też możesz pomalowac na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpestka 04.04.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Może komuś się przyda. Cegiełki elkamino: od gory: stara cegla naturalna, skalna, niżej: naturalna jasna i biała w innym swietle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 04.04.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A ja swoje cegły potraktowałam zwykłym gruntem - nie pylą, nie świecą i jest super. Od czasu do czasu zakładam włochatą szczotkę na końcówkę odkurzacza i odkurzam cegłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 04.04.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Dziękuje dziewczyny - to ja powiem co my zrobimy z impregnacją. Bo jeszcze to jest nie zrobione. Producent cegieł powiedział "zaimpregnować atlas delfin, półsuchym pędzlem żeby się nie błyszczały - 2 razy" Będziemy próbować zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula26 05.04.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam wszystkich zafascynowanych cegłą mam pytanko dot. cegły skalnej z elkamino. Mam problem z fugą - zamówiłam kolor wapienna, a teraz po tym wątku naszły mnie wątpliwości czy nie powinna być jasno szara czy ktoś się orientuje jaka jest między nimi różnica a może jakieś fotki z bliska ktoś ma Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 06.04.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam wszystkich zafascynowanych cegłą mam pytanko dot. cegły skalnej z elkamino. Mam problem z fugą - zamówiłam kolor wapienna, a teraz po tym wątku naszły mnie wątpliwości czy nie powinna być jasno szara czy ktoś się orientuje jaka jest między nimi różnica a może jakieś fotki z bliska ktoś ma Będę wdzięczna. po perypetiach jednej z forumek z kolorem fugi od Elkamino decydowalliśmy wypełnić zaprawwą, na którą też płytki były klejone- wyglada super ( dla nas ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anagat 06.04.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Kamilcia, dobra decyzja:) Moja cegła ciągle w stanie zababranym i różnokolorowym grrrrrrrrrrrrr... P.S. zajrzałam do Ciebie.. miodzio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 06.04.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Kamilcia, dobra decyzja:) Moja cegła ciągle w stanie zababranym i różnokolorowym grrrrrrrrrrrrr... wiem, wiem, pamiętam - własnie dlatego nie zamówiłam od nich - choc u mnie mały kawałek to pewnie by jeden worek wystarczył... z samej cegły jestem zadowolona bardzo P.S. zajrzałam do Ciebie.. miodzio... a w które z miejsc zajrzałaś? to drugie dopiero się wykluwa - w bulach, bo ciągle nie mam przekonania do słuszności decyzji... jako, że wątek ceglany - dorzucę kawałeczek mojej sklanej elkamino z bliska jak widac listw przypodłogowych brak - i jakiś czas tak pozostanie dobrze, że na zywo aż tak nie widac http://4.bp.blogspot.com/-WPIwKG0P1Ck/UVbqhVVfpoI/AAAAAAAAFlE/t9EEPdOFgz0/s1600/wielnaoc1.jpg Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Kamilcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.04.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) .............................................się wykluwa - w bulach, bo ciągle nie mam ....................................... nie chciałas dac jasnej fugi ? http://images43.fotosik.pl/1697/316a0b4019c73bac.jpg Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 06.04.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 f.5 a wiesz, że nie zastanawiałam się pasuje mi z ta zaprawą - i wizualnie i cenowo na razie nic sie nie dzieje z nia, nie pyli, nie osypuje się więc jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.04.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 na początku mialem bez fugi - okolo rok czasu bo nie mialem zdania na temat fugi i mnie to mało interesowało bo miałem inne rzeczy na głowie.jednak oglądając cegly widziałem moją plytkę z kilkoma rodzajami fug i o dziwo z jasną najlepiej mi sie spodobało.dlaczego ?z ciemną nie wygląda zle ale okreslił bym to jako industrialnie czy loftowostaram sie utrzymac klimat przytulny - bezowo brązowy i nagle pomieszczenie nabrało innego charakteru. Pierwhttp://images35.fotosik.pl/1773/48f6c2a4d339b78c.jpghttp://images34.fotosik.pl/523/8e78621f29fdeb1b.jpg i po http://images41.fotosik.pl/1906/b0b48a582adf0367med.jpg w tej chwili kleimy płytki na scianie na ktorej bedzie TV i tez prawdopodobnie zrobimy jasną fugę - moze dlatego ze podłoga jest ciemna (będzie ciemna znaczy się )http://images36.fotosik.pl/439/9bb506c8be4d07bemed.jpg takie moje luzne spostrzezenia odnosnie fugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts