Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

Śliczne te wasze cegiełki :)

U mnie na już Panowie chcieli fugę, więc musiałam zamówić.

Pan z elkamino doradził wapienną, a ja za późno doczytałam o wszystkim.

Zobaczymy jak wyjdzie - mam nadzieję, że będzie super :) chociaż chyba jednak wolałabym szarą...

Edytowane przez agula26

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A pysiaczek to przecież u ciebie jest ta piękna ściana i kuchnia ze skalną i to od ciebiedostałam inf o szarej fudze.... tylko już po fakcie :(

chociaż na niektórych fotkach masz fugę jakby jaśniejszą.

pokażę co wyszło w poniedziałek, jak zafugują :)

f.5 moja zaprawa ma kolor jasny - szarobezowy. nie jest ciemna absolutnie :) bliżej jej do Twojej fotki z fugą niz bez fugi. No i ta zaprawa jest pociągnięta jak fuga - nie ma tak głębokich przestrzeni pomiędzy płytkami :)

Agula świetna ściana ! bedzie dobrze- nie martw się na zapas !

chopinetka: to jest cegła skalna z elkamino. Nie jest jasna - ma bardzo różna odcienie. Niektóre cegiełki są bardzo jasne ale są też ciemne - taki misz-masz:) jest piękna !

U mnie może dół ścianki od strony jadalni wyszedł ciut za jasny, ale w rzeczywistości nie rzuca się to w oczy :)

Witajcie "ceglani napaleńcy" ... :-)

Dziękuję wszystkim za atywość w wątku - bardzo przydatne ...

My też przymierzamy się do ścianki z cegły, po przejrzeniu wątku zainteresowany jesteśmy starą cegłą skalną z Elkamino i tutaj mimo wszystko rodzi się wątpliwość... Interesuje nas bardziej czerwony niż zółty kolor a u was na zdjęciach te odcienie są różne. Na pewno to kwestia światła, ale chyba nie aż tak bardzo ...

Kolor zdecydowanie jaśniejszy ....

http://i210.photobucket.com/albums/bb186/dziobeczek1/DSC01590.jpg

Więcej czerwieni....:

70.11.11.2011%252520%25252810%252529.jpg

Jeszcze więcej czerwieni ....

DSC_0041.JPG?gl=PL

Cuuudownie ... :-)

http://img580.imageshack.us/img580/9279/20110912112438574.jpg

Pytanie: czy to jest kwestia impregnatu (tutaj pytanie do posiadaczy tych bardziej czerwonych), czy decydować się na Stara Cegła Naturalną - sęk w tym że się obawiam że ona nie jest aż tak naturalna jak ?

Jacek.J - jeżeli zależy ci na czerwonym kolorze to polecam cegłę Przedwojenna z Cegielni Hoffanowskiej w Kraśniku : http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/przedwoj_sz_(6)_(1280_x_1024).jpg

ja ostatecznie kupiłem od nich najtańszą cegłę Budowlanka, bo ją pomalowałem na biało.

Jacek moja sklana na pewno nie jest czerwona - ma jej własciwie minimalnie- najwięcej jest odcieni beżu i bezo-brązu. Po impregnacji ściemniała minimalnie. Myslę, że na efekt końcowy ma też wpływ kolor fugi.

Może zadzwoń do Elkamino i pogadaj z nimi - oni na miejscu robią te płytki to może moga dodatkowo selekcję zrobić. Próbki zamawiałeś? Przysyłają z dnia na dzień.

Bardzo podobają mi się cegły we wnętrzach, ale obawiam się trochę tego zimna od nich bijącego i kurzu. Większość z Was pisze, że nic się z tych cegieł nie sypie, ale czy impregnowaliście je czymś? Jak wygląda ich czyszczenie?

Ostatnio trafiłem na tapetę, która wygląda jak beton. Bardzo rzeczywista. I tak się zastanawiam czy to nie lepszy pomysł, by położyć tapetę. Naprawdę wygląda jak prawdziwa. Jak ktoś chętny, mogę poszukać zdjęć i pokazać.

JacekJ. - jeśli szukasz czerwonej cegły to na pewno skalna nią nie jest. U mnie ma ona bardziej odcienie beżu i jasnej malinki. Żółta na pewno nie jest :) w paczkach są pomieszane odcienie, akurat u mnie było więcej tych jasnych niż tych bardzo ciemnych. A w rzeczywistości u mnie ścianka ma bardziej wyrazisty kolor (kwestia aparatu-kiepski oraz światła). Powodzenia w wyborze.

tomasz_ka - ja bym cegły na tapetę w życiu nie zamieniła. Cegła nadaje świetnej surowości wnętrzu. Mój mąż który nie był za cegłą, stwierdził, że jest rewelacyjna i dobrze że ją mamy :)

Edytowane przez agula26

Aaa bo to płytki, a nie "żywy" beton. To rozumiem, że sypać się nie sypie. Wrzuciłem nazwę w google i rzeczywiście robią wrażenie. Że tak niekulturalnie zapytam - koszt wysoki?

A betonowa tapeta, wygląda jak widać poniżej. Ciekawe czy płytki betonowe też są na rynku. :)

[ATTACH=CONFIG]182522[/ATTACH]

skoro wrzuciłes w google to i cena powinna ci wyskoczyć :) producent to Elkaminodom. chyba, że nie pytasz o płytki ceglane a o coś innego.

Witajcie.

Właśnie przed chwilą dotarła do mnie paleta ze Starą cegłą skalną z Elkamino. Na razie nie obejrzałam, bo pada deszcz, a wszystko stoi na dworze. Zamówiłam też szarą fugę. Piszecie, że ktoś miał przygody z fugą z Elkamino. Możecie powiedzieć o co dokładnie chodziło?

Jakiego kleju używacie do przyklejenia starej skalnej?

Witajcie "ceglani napaleńcy" ... :-)

Dziękuję wszystkim za atywość w wątku - bardzo przydatne ...

My też przymierzamy się do ścianki z cegły, po przejrzeniu wątku zainteresowany jesteśmy starą cegłą skalną z Elkamino i tutaj mimo wszystko rodzi się wątpliwość... Interesuje nas bardziej czerwony niż zółty kolor a u was na zdjęciach te odcienie są różne. Na pewno to kwestia światła, ale chyba nie aż tak bardzo ...

Kolor zdecydowanie jaśniejszy ....

Więcej czerwieni....:

Jeszcze więcej czerwieni ....

Cuuudownie ... :-)

Pytanie: czy to jest kwestia impregnatu (tutaj pytanie do posiadaczy tych bardziej czerwonych), czy decydować się na Stara Cegła Naturalną - sęk w tym że się obawiam że ona nie jest aż tak naturalna jak ?

Witam,

my swoich cegiełek nie impregnowaliśmy niczym. A fugę mamy szarą jasną, polecaną przez producenta.

Pozdrawiam

Edytowane przez nataliik

Witajcie.

Właśnie przed chwilą dotarła do mnie paleta ze Starą cegłą skalną z Elkamino. Na razie nie obejrzałam, bo pada deszcz, a wszystko stoi na dworze. Zamówiłam też szarą fugę. Piszecie, że ktoś miał przygody z fugą z Elkamino. Możecie powiedzieć o co dokładnie chodziło?

Jakiego kleju używacie do przyklejenia starej skalnej?

jedna z forumek zamówiła dwa worki fugi jasnoszarej i dostała dwa rózne odcienie. W ramach reklamacji przysłali trzeci worek i tym razem fuga zamiast szarej była brązowa.