Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na zdjęciu cegła z elkamino, z lewej naturalna, z prawej skalna..... Finalnie kot podjął decyzję (co widać na zdjęciu)....W końcu też członek rodziny :p

http://img571.imageshack.us/img571/6643/img2013041300708.jpg

jedna z forumek zamówiła dwa worki fugi jasnoszarej i dostała dwa rózne odcienie. W ramach reklamacji przysłali trzeci worek i tym razem fuga zamiast szarej była brązowa.

Efekt pokazywalam. Fotka nadal jest u mnie w watku. Najgorsze.ze jak rozrabiasz te fugi to na mokro sa podobne..

Witajcie to i ja pochwalę się moją cegłą, ukochana acera impulse.

Jak widać domek jeszcze w rozsypce ale miejmy nadzieję że przeprowadzka już latem :D

DSC_7121.jpg

DSC_7122.jpg

DSC_7123.jpg

Efekt pokazywalam. Fotka nadal jest u mnie w watku. Najgorsze.ze jak rozrabiasz te fugi to na mokro sa podobne..

Trochę się zestresowałam.

Przy okazji zapytam ile kg fugi zużyliście i na jaką ilość m2?

Ponawiam też pytanie czym kleiliście?

uwielbiam cegły we wnętrzach, bardzo ciekawy efekt można uzyskać. chociaż trzeba przyznać, że nie w każdym wnętrzu takie rozwiązanie będzie dobrze wyglądać, ale w nowoczesnych wnętrzach wygląda rewelacyjnie
uwielbiam cegły we wnętrzach, bardzo ciekawy efekt można uzyskać. chociaż trzeba przyznać, że nie w każdym wnętrzu takie rozwiązanie będzie dobrze wyglądać, ale w nowoczesnych wnętrzach wygląda rewelacyjnie

ja bym powiedziała, że w tradycyjnych wygląda równie dobrze :) cegła jest ponadczasowa ;)

tomasz_ka możliwe, ze z oryginalnej starej cegły się pyli/sypie. Płytki elkamino to jednak odlew- nierówny, chropowaty, ale to ciagle płytka gipsowa. Z niego nic się nie sypie - impregnowany był raz, majster impregnował, nawet nie wiem czym.

Nasza cegła ma już chyba rok, stara, prawie stuletnia cegła rozbiórkową i nic się nie sypie i nic nie pyli. Oryginał, to oryginał.

• 5 weeks później...

to coś jak u nas :)

cegła rozbiórkowa, kilka miesięcy, też się nic nie pyli.

tak wyszło w kuchni , miało być klasycznie ale nie za bardzo retro, bardziej vintage, tak nam wyszła cegła w kuchni

DSC_0014.jpg

DSC_0015.jpg

Edytowane przez emi601
Ja też dostałam dziś próbki i jestem coraz bardziej na tak''cegła skalna''!:)

Dostałam tez płytki-kafle na podłogę ale są trochę porowate i zastanawiam się czy będziemy w stanie je dopowadzić do stanu(odpowiednimi reparatami???), żeby nie targały skarpetek i rajstop czy oprostu zreygnować z nich na rzecz płytek takich jak ma Silan-PS. co to właśnie za płytki? Szukałabym czegoś w odcieniach pomarańczy- czerwieni tak jak[ATTACH=CONFIG]177470[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177471[/ATTACH]. Czy macie cos w swoich zbiorach? będę wdzięczna:)

Cegły, które kładliśmy na podłodze w domu ze zdjęcia nr 2 , są porozbiórkowe. Ten dom był stawiany na miejscu starego siedliska w warmińsko-mazurskim i to około 15 lat temu, więc może wtedy o taką cegłę było trochę łatwiej. Myślę jednak, że i teraz też jest ona do zdobycia, tyle, że więcej na nią chętnych....

rustykalny dom - podłoga z cegieł.jpg

Tu - połączenie cegły i drewna na podłodze - w tym samym domu rustykalny dom - kominek.jpg

I cegła na ściane -rustykalny - sypialnia.jpg

rustykalny dom - podłoga z cegieł.jpg

rustykalny dom - kominek.jpg

rustykalny - sypialnia.jpg

Bardzo fajne te wasze cegiełki, niestety mnie nie było stać na kamień naturalny... Kupiłam imitacje starej cegły z firmy Gipso-Dek (ogłaszają się tutaj na forum muratora). Bardzo tanie są te płytki bo 27.99zł za metr kwadratowy a efekt jest świetny. Cegiełka jest idealnie biała i widać że jakościowo to jest pierwsza klasa. :) Dostawa też bardzo szybka bo od przelania pieniedzy na konto w ciągu 3 dni paleta z płyteczkami była już u mnie pod domem.

3267364213_1.jpg3267364213_5.jpg3267364213_2.jpg1.jpg

Edytowane przez doodle1
pomyłka
to coś jak u nas :)

cegła rozbiórkowa, kilka miesięcy, też się nic nie pyli.

tak wyszło w kuchni , miało być klasycznie ale nie za bardzo retro, bardziej vintage, tak nam wyszła cegła w kuchni

SWIETNY EFEKT!!!

u mnie właśnie połozył glazurnik płytke/cegłe naturalna z elkamino- dla mnie efekt świetny! podpstrykam jak znajde chwilę i tez umieszczę:).

Emi601 jak macie łaczony blat ze scianą? jest listewka czy na sylikon?(blat drewniany?)

Pokazuje zdjęcia z cegła ELKAMINO NATURALNĄ( więcej zdjęć jest ze skalna, dlatego też wklejam z naturalną jeśli ktoś sie nie może zdecydować- sama miałam bardzo duży dylemat;)- ja jestem ZACHWYCONA!:))DSCF3601.jpgDSCF3600.jpg

Fuga jasna szara. Wspólpraca z elkamino bez zarzutu.

Teraz tylko zastanawiam sie- impregnować? co radzicie?

Pokazuje zdjęcia z cegła ELKAMINO NATURALNĄ( więcej zdjęć jest ze skalna, dlatego też wklejam z naturalną jeśli ktoś sie nie może zdecydować- sama miałam bardzo duży dylemat;)- ja jestem ZACHWYCONA!:))[ATTACH=CONFIG]191220[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]191221[/ATTACH]

Fuga jasna szara. Wspólpraca z elkamino bez zarzutu.

Teraz tylko zastanawiam sie- impregnować? co radzicie?

nie impregnowac, bo po co? takie moje zdanie :)

od roku mam sciane stara cegla elkamino/jasna fuga w salonie/toalecie/lazience...nic sie nie dzieje pod wplywem slonca/ciepla/wilgoci to po co dokladac sobie roboty? :) mam w salonie biale panele i przy odkurzaniu,tudziez wycieraniu podlog nie zauwazylam zeby sie sypala fuga czy inne skladniki ceglanej sciany :)

ani sie to brudzi, ani kurzy, co jakis czas przelece odkurzaczem z lekka i tyle

a jezeli chodzi o impregnat, to pamietaj, zeby byl matowy... generalnie po nalozeniu blyszcza sie i caly efekt surowej cegly w...lesie ;)

patysiaSasasa ... widzę że zdecydowałaś się na to samo co ja ... mam nadzieję że coś pomogłem...

Ja prezentuję swoją Elkamino naturalną (czyli wpadająca w czerwony)... Efekt, podobnie jak u Patysi.... oszałamiający :) Jeszcze nie zafugowana.... Podzielę się również zdjęciami po ukończeniu dwóch "słupów z cegły" ...

http://imageshack.us/a/img826/7822/img00079201305241157.jpg

http://imageshack.us/a/img267/6729/img00067201305231601.jpg

patysiaSasasa ... widzę że zdecydowałaś się na to samo co ja ... mam nadzieję że coś pomogłem...

Ja prezentuję swoją Elkamino naturalną (czyli wpadająca w czerwony)... Efekt, podobnie jak u Patysi.... oszałamiający :) Jeszcze nie zafugowana.... Podzielę się również zdjęciami po ukończeniu dwóch "słupów z cegły" ...

http://imageshack.us/a/img826/7822/img00079201305241157.jpg

http://imageshack.us/a/img267/6729/img00067201305231601.jpg

JacekJ No efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania:).

Tymbardziej że miałam duży dylemat- rozważałam też skalną- ale widze że mój wybór był trafny:)!

Piękne te nasze ściany! Nieskromnie tak;)

Cześć wszystkim zakręconym na punkcie cegły

- mam pytanie czy ktoś/gdzieś /kiedyś ma w swoich inspiracjach/ domach,mieszkaniach połączenie starej cegły - na jednej ścianie i betonu na drugiej ????

- takie połączenie planuje u siebie ale kłębią mi się myśli a może zamienić cegłę na czarny łupek vel coś w tą stronę ...skoro w domu ma być czarno/biało./szaro

za podesłane zdjęcia wizualki z góry dziękuję

Ja mam. Co prawda nie lity beton tylko płyty betonowe a obok cegiełki.

jedno i drugie z elkamino. cegiełki to miks naturalnej i skalnej.

fuga kreisel taka do klinkieru, choc zdaje sie niepotrzebnie, jasnoszara.

IMG_0036.jpgphoto.jpg

• 2 weeks później...