Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

SWIETNY EFEKT!!!

u mnie właśnie połozył glazurnik płytke/cegłe naturalna z elkamino- dla mnie efekt świetny! podpstrykam jak znajde chwilę i tez umieszczę:).

jak macie łaczony blat ze scianą? jest listewka czy na sylikon?(blat drewniany?)

moja kuchnia dziekuje za komplement ;)

z opóźnieniem ale odpowiadam: blat jest laminowany , łączenia jeszcze nie ma ale ma być listwa przyblatowa.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, poszukuje zdjęć płytek kładzionych bezfugowo. Rady, spostrzeżenia? Kłaść tak czy nie?

thx

Dla mnie fuga ma być ale nie może być zlicowana z płytka... Płytki są nierówne i bez fugi ciężko je będzie zlicować, będzie wrażenie dziur pomiędzy ... ale wiesz, to zawsze kwestia gustu...

Moja cegła finalnie ready:

Ścianka....

http://imageshack.us/a/img706/259/7k81.jpg

...oraz słup konstrukcyjny obłożony płytką

http://imageshack.us/a/img713/1617/5d54.jpg

Edytowane przez JacekJ.

Mam prośbę do wszystkich, którzy kładli lub widzieli proces kładzenia ;) płytek od elkamino (kolor w sumie nie ważny):

mój umówiony fachowiec zaczął mieć wątpliwości, czy da się je położyć od góry, bo niby ciężkie i będą zjeżdżać:confused: Czytałam tutaj gdzieś, że tak się przecież kładzie, bo nie będę w razie czego przycinać cegiełek od góry, gdzie wszystko widać. Nie jestem fachowcem, ale czy to nie jest kwestia odpowiedniego kleju?? Na co kładliście swoje??

Niech się ktoś wypowie proszę:rolleyes:

angy pierwsze słyszę że od góry... U mnie fachowiec kład od dołu, niech połozy pierwszą warstwę na samym dole i policzy jakie ma robić fugi żeby się wstrzelić na górze... Czy fuga ma 9 czy 11 mm nie ma znaczenia a na całej ścianie to ok 2 cm w górę albo w dół....

U mnie na kleju elastycznym Mapei...

U mnie były kładzione od góry. "Wciskaliśmy" je w klej. To co delikatnie "wypłynęło" po wygładzeniu pędzelkiem stanowi fugę. Nic nie zjechało. Pozdrawiam.

moze to głupio zabrzmi ale majster moze nawet całą scianę cegieł / płytek położyc na podłodze celem sprawdzenia kolorystyki i własnie wielkosci.

Moj policzył wysokosc płytki i mniej wiecej porobił sobie ołówkiem miejsca gdzie ma kleic.

zauwaz ze płytki są tak nieregularne ze fugą mozesz duzo korygowac rozszerzac / zmniejszac odstęp.

im bardziej nieregularnie kleisz tym autentyczniej to wygląda dlatego w pewnym momencie kazałem mu (majstrowi) inaczej ciąc pierwszą płytke aby pionowe fugi sie nie zgadzały czyli aby pionowa fuga nie byla w srodku następnej.

http://imageshack.us/a/img706/259/7k81.jpg

tak jak jest u koloegi jest regularnie

tu link do zdjecia cegły gdzie majster nie zwracał uwagi co wyjdzie na gorze i wyszła gruba fuga

całe szczescie jest jasna fugi i biały sufit nie widac jej nadto.

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/5072011SciankaZCegielRecznieFormowanych#5830857844707067042

Edytowane przez f.5
Moje aktualnie największe marzenie - taka cegła w środku <3 coś pięknego

Elkamino ;) w kuchni

image.jpg

Elkamino ;) w kuchni

Jak się sprawdza cegła nad płytą? Bardzo się syfi? Marzy mi się wyłożenie cegłami pasa między szafkami w kuchni, ale nie jestem pewna, czy nie strzelę sobie w stopę w kwestii czyszczenia. Rozważam wstawienie nad płytę szyby lub blachy - może ma ktoś jeszcze jakieś zdjęcia z tego typu rozwiązaniem, które nie pojawiły się dotychczas w wątku?

Jak się sprawdza cegła nad płytą? Bardzo się syfi? Marzy mi się wyłożenie cegłami pasa między szafkami w kuchni, ale nie jestem pewna, czy nie strzelę sobie w stopę w kwestii czyszczenia. Rozważam wstawienie nad płytę szyby lub blachy - może ma ktoś jeszcze jakieś zdjęcia z tego typu rozwiązaniem, które nie pojawiły się dotychczas w wątku?

Ja wlasnie tak mam wylozone ;) jestem bardzo zadowolona, cegla pokryta impregnatem nie syfi mi sie, palnik najwiekszy do smazenia mam pierwszy z brzegu a nie przy cegle, uzytkuje cegle rok i jest ok ale w razie co tez planowalam szybe. Chwilowo niepotzrebna, zobacze z czasem. Wyglada piekne !