agga1 25.07.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Jako ze sama korzystałam z tego forum i dzięki zamieszczonym tu linkom i zdjęciom sama zaprojektowałam swoją kuchnię, a w niej ceglane ściany, postanowiłam umieścić tu również zdjęcia mojej kuchni i cegły. Może one kogoś zainspirują. Co prawda wciąż brakuje w kuchni wykończenia połączeń mojej ściany ceglanej z tynkiem, ale to będzie nieprędko, więc pokazuję co juz się udało osiągnąć. Moje cegły to ręcznie formowane z Cegielni Hoffmanowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 25.07.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 agga1 bardzo fajnie wyszło , zdradź jaka nazwa jest tej cegły. Kuchnia jest bardzo ładna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 25.07.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Jako ze sama korzystałam z tego forum i dzięki zamieszczonym tu linkom i ................ czy ja dobrze widzę masz fronty takie jak Barbara z forum ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agga1 26.07.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 agga1 bardzo fajnie wyszło , zdradź jaka nazwa jest tej cegły. Kuchnia jest bardzo ładna! To cegła włoska. Mi też się podoba mimo iż niektórzy (pokolenie mojej mamy) krytykują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agfarelka 26.07.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 agga1 bardzo fajnie wyszła Ci kuchnia Możesz zdradzić jakie masz wymiary kuchni i jak dużą masz spiżarnie .Układ bardzo przypomina moją przyszła kuchnie (na razie mamy tylko fundament i do urzadzenia daleko ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić przestrzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panna Z. 27.07.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 agga1, bardzo fajny ten kredensik zabudowany między cegłami, na drugiej fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 29.07.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 agga1: szok dołączam do zachwytów! ale ekstra! nie umiem opisać jak bardzo mi się podoba Twoja kuchnia! jest przeładnie!!!! a krytyką się nie przejmujesz mam nadzieję? to Twoja kuchnia i jest po prostu piękna! i nie tylko sama cegła ale połączenie jej z całą resztą. a tak a propos krytyki starszego pokolenia to rożnie może być: mój kierownik budowy jak wpadł do nas i zobaczył nasza spiżarnię z cegły to był zachwycony zaprzyjaźniony ksiądz też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszeczek 05.08.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Jako ze sama korzystałam z tego forum i dzięki zamieszczonym tu linkom i zdjęciom sama zaprojektowałam swoją kuchnię, a w niej ceglane ściany, postanowiłam umieścić tu również zdjęcia mojej kuchni i cegły. Może one kogoś zainspirują. Co prawda wciąż brakuje w kuchni wykończenia połączeń mojej ściany ceglanej z tynkiem, ale to będzie nieprędko, więc pokazuję co juz się udało osiągnąć. Moje cegły to ręcznie formowane z Cegielni Hoffmanowskiej. Agga piękne te Twoje ścianki! Jak pokazałam mężowi, to nawet ladę taką chce Wreszcie przekonał się do cegły Mam pytanie, który wzór jest tej Twojej cegły z cegielni Hoffmanowskiej? Patrzyłam na ich stronę, ale mnóstwo tam jest tych wzorów i trudno mi przypasować Twoją (malinowa?) I czy impregnowałaś ją czymś? I jak robiliście fugę? Mąż twierdzi, że trzeba będzie chyba normalnie wymurować ale z płytszą fugą a potem ją ładnie uzupełnić... Muszę jeszcze naszego murarza dopytać jak on to widzi - na razie mówi, że chyba nie podoła moim wymaganiom... Byłam w lokalnej cegielni, ale cegła wydaje mi się marnej jakości, jest popękana i troszkę efekt retro jest, ale zbyt dużo odrzutów by było bo jest za bardzo ukruszona i jakoś mi brakuje tego "klimatu" (ma być efekt retro, ale nie kiczu i bylejakości), ale w jednym składzie budowlanym znalazłam fajną cegłę mocniej wypaloną, kl. 20 i prawie 100% cegieł z palety jest ok. Cegła jest gdzieś spod Sandomierza, 1,25 brutto za 1 szt. to teniej niż hoffmanowska, ale wciąż się waham którą zamówić. Fundemanty kończą, jak wyleją dekę to będą murować ściany, w tym moją ukochaną ścianę z cegły (nośna) Mąż nawet dał się namówić na ściankę działową pomiędzy kuchnią a salonem, również z cegły Nie mogę się doczekać efektu Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Groszeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 05.08.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) wtrącę się Groszeczku z naszymi doświadczeniami: ja tez miałam przeboje bo mi śie "współczesna" najzwyklejsza cegła ze składu budowlanego nie nadawała do wykorzystania jako element odkryty. Zjeździłam cały powiat i pół sąsiednich i się załamałam. Pokruszone, blade, żółte w jakieś bure łaty, przynajmniej u nas na terenie taka jest, dominuje cegła z Litwy. Ładna glina, a tym samym ładna cegła jest na południu - bardzo daleko od nas pamiętam, że miałaś już wątpliwości czy rozbiórkowa to dobry pomysł , nam się tak trochę "brudnawo" i niedokładnie podoba. Nie jedziesz czasem na wakacje nad morze? bo bym Cię zaprosiła i pokazała naszą na żywo Moim zdaniem "za ładna" cegła to właśnie będzie kiczowato i bez "efektu retro". Ale ta hoffmanowska u Aggi jest bardzo ok! DorkaS pisała też o cegle z rejonu Kraśnika , że jest dobra i "jak stara cegła" A co do fugowania to zainwestowaliśmy w bezwapienną zaprawę do klinkieru i pan murarz dokładnie murował , ewentualnie mój tata mu pomagał wyrównywać fugi taką wąską szpachelką i całość wygląda bardzo porządnie i ponoć klimatycznie. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez emi601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 05.08.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Moim zdaniem "za ładna" cegła to właśnie będzie kiczowato i bez "efektu retro". Ale ta hoffmanowska u Aggi jest bardzo ok! DorkaS pisała też o cegle z rejonu Kraśnika , że jest dobra i "jak stara cegła" Na cegłę z Hoffmanowskiej po dwóch latach od położenia nie narzekam. Cegła jest relatywnie miękka, łatwo ją przewiercić (zdecydowanie łatwiej niż na przykład cegły. z Wienerbergera). Nie wszyscy to poczytują jednak za zaletę. Obtłukuje się jednak ani mniej, ani więcej niż twarde holenderskie czy wienerbergerowskie cegły. W zbliżeniu (cegła użyta na elewacji) wygląda tak: http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/SDC10868_zps3b10ef25.jpg http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/P1010817.jpg http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/P1010816.jpg Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez dorkaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Tak wyglądała moja ścianka dzieląca łazienkę i korytarzyk.http://images61.fotosik.pl/47/308cbc3c1fcdc2ff.jpgWnęka jest na akwarium. Ponieważ dom jest nowoczesny i wystrój też będzie bardzo prosty, cegła to maszynowy klinkier a nie rustykalna, ręcznie robiona.Cegla została użyta głównie dlatego, że korytarzyk jest dość wąski i ściana stale byłaby brudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 05.08.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Do mnie dzisiaj przyjechała plytka (ło matko to to ma 2,5 - 3 cm) z CRH Klinkier - Alt Maas - pięęęęęękna!!! Jutro zaczynamy kłaść. Dzięki Elfir, zakupiłam narozniki ( ) Nooo, efektem pochwalę się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszeczek 07.08.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 emi601 właśnie mi chodzi o efekt klimatyczny i taki retro. Rozbiórkowa byłaby idelna (choć i brzydkie widziałam, jakieś takie mocno niedoczyszczone z takiego nalotu i nie wiem czy takie zielonkawo- czarne plamy by zeszły, bo tych nie chcę, inne są pożądane wręcz ) ale nie ma mi jej kto wyczyścić a przy dwójce małych dzieci i braku pomocy nie za bardzo będę miała jak (no, chyba że jakąś ekipę bym skrzyknęła, ale to dodatkowe koszty). Podjęliśmy z mężem decyzję, że kupujemy nową, ale z takim efektem retro. Ja właśnie z małopolski jestem Taki efekt jak u Aggi na zdjęciach jest super! Najchętniej bym tą hoffmanowską zamówiła, ale nie ma jej u nas na składach, musiałabym w ciemno z neta ściągać. No i drożęj wychodzi niż ta co znalazłam za 1,25 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
watmat 12.08.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Chciałabym obudować komin kuchenny biało-szarą cegiełką. Czy ktoś wie, gdzie mogę dostać taki materiał, który będzie łatwo zmywalny i który można spokojnie położyć w kuchni? Z typowej cegły będzie trudno zmyć kuchenne brudy : http://www.elkaminodom.pl/index.php?p=2 Szafki są dość nowoczesne, z IKEI Arsta: http://forum.muratordom.pl/showthrea...izacje/page403 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
watmat 12.08.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam My w kuchni mamy taką białą cegiełkę [ATTACH=CONFIG]197725[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]197726[/ATTACH\ Też chciałabym obudować komin biało-szarą cegłą, która będzie, niestety, sąsiadowała z płytą i blatem kuchennym. Moje pytanie brzmi zatem: czy nie ma problemów z utrzymaniem czystości na takiej cegle w kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angy 15.08.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Moja cegiełka (stara skalna): Mam ją od tygodnia i już ją uwielbiam:) Dziękuję niniejszym temu forum, bo dzięki niemu ją mam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszeczek 16.08.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 angy piękna! Moją cegłę dziś przywieźli. Nie jest taka retro jak myślałam, że będzie, jakoś w tej partii jest mniej "wykwitów" niż wcześniej na składzie. Ale za to starannie dobrana, nie zauważyłam żadnej pękniętej na palecie (zobaczymy jak będą murować). I jest nieco jaśniejsza, jakby słabiej wypalona, ale za to mężowi się bardzo podoba. Zobaczymy jak murarz wymuruje co powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 18.08.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Mam taki problem. Ścianka z cegły już stoi. Trzeba ją zafugować. Mam to zrobić metoda pół - suchą. Boję się że ubrudzę płytki (sa to licówki cegieł ręcznie formowanych), czy jest jakis preparat którym mogłabym posmarowac te płytki, aby w razie "w" mieć możliwość ich wyczyszczenia? Mam impregnat do kilnkieru "nanoquick, ceramika hd" czy nim mam zaimpregnować płytki przed czy po fugowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszeczek 19.08.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Chennel, z tego co czytałam, to impregnuje się na końcu, już po położeniu fugi. A jeśli płytki się ubrudzą, to są specjalne preparaty do czyszczenia albo od razu póki fuga świeża to trzeba przetrzeć. Ale mogę się mylić, może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie. Mój murarz obiecał od razu przy murowaniu mi zafugować cegły Robi jakąś zaprawę z dodatkiem wapna, żeby była jaśniejsza i nie wpadała w szarość. Mam stresa jak to wyjdzie, bo ta moja cegła nie jest taka jak sobie wymarzyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratkaf 19.08.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Chciałabym obudować komin kuchenny biało-szarą cegiełką. Czy ktoś wie, gdzie mogę dostać taki materiał, który będzie łatwo zmywalny i który można spokojnie położyć w kuchni? Z typowej cegły będzie trudno zmyć kuchenne brudy : http://www.elkaminodom.pl/index.php?p=2 Szafki są dość nowoczesne, z IKEI Arsta: http://forum.muratordom.pl/showthrea...izacje/page403 ja zakupilam cegłe firmy Incana (kolor wanilia), ale w rzeczywistosci ma kolor biało-szary, po impregnacji nadaje sie i do łazienki i do kuchni. My z męzem kładliśmy ostatnio sami cegłę (tzn tę płytkę cegłopodobną), nawet sprawnie nam poszło, ale teraz mamy problem z fugami, strasznie wolno to idzie. Przez pistolet nie daje rady bo te drobne kamyczki zapychają otwór, myslałam że może lepiej przez worek? Co wy na to? Wczoraj upychalismy ręcznie w szpary, ja spychałam ze szpachelki a mąż potem równał, ale w takim tempie to my miesiąc będziemy fugować:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts