Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałabym obudować komin kuchenny biało-szarą cegiełką. Czy ktoś wie, gdzie mogę dostać taki materiał, który będzie łatwo zmywalny i który można spokojnie położyć w kuchni? Z typowej cegły będzie trudno zmyć kuchenne brudy :

U mnie szyb komina przy kuchni jest obudowany płytką klinkierową i nie ma problemów z jej czyszczeniem. Akurat porządny klinkier nie jest nasiąkliwy i nie łapie kuchennych brudów. W systemie Terca płytki mają materiał taki jak pełne cegły, więc raczej też nie będzie u ciebie tego problemu...

u mnie cegła na ścianie ( plasterki z cegły rozbiórkowej) był fugowana na półsucho i nic się nie pobrudziło. Na bieżąco majster ścierał to co się ewentualnie popaprało , ja potem przemyłam gdzie nie gdzie i jest ok. Fugowane było bezwapienną zaprawą do klinkieru Alpol.
Moi fachowcy fugowali za pomocą reklamówki:) Nakładli fugi do torby foliowej, odcięli róg i wyciskali jak krem na tort:) Szło dość sprawnie...

no ta reklamówka rzeczywiście najlepiej zdała egzamin i teraz powinno pójść już dużo szybciej.

• 2 weeks później...

Przepraszam, ze dlugo nie odpowiadalam na pytania do mnie skierowane, ale najpierw byla przeprowadzka oraz brak dostepu do intenetu a potem urlop.

Rodzaj cegły: włoska, wydaje mi się że tradycyjna, bo pamietam, ze jabłkowa też mi sie podobała, ale nie było jej na promocji wiec nie mogłam sobie na nia pozwolić.

Ściany z niej wymurowal nam murarz, ktory stawiał cały dom. Niestety bardzo mu sie ona nie podobała, bo nie trzyma wymiarów i przez to dał bardzo szerokie fugi. Murował na zwykłą zaprawę. Przez to, ze mamy ja od stanu surowego, troche sie zabrudziła, szczególnie przy wylewkach i mocno zapyliła. Co prawda zaraz po wymurowaniu impregnowalam ja, ale takim impregnatem, który nie zmienia barwy ani wyglądu, tylko zabezpiecza przed wchłanianiem wody. Ostatecznie zabrudzenia czyściłam delikatnym papierem ściernym i odkurzaczem, próbowałam też Szopem, ale nie da rady całkowicie doczyścić. Ma więc efekt starej cegły.

Z tego co pamiętam sprzedawcy z Hoffmanowskiej oferowali mi wysyłke jednej cegły na próbę, ale na szczęście znalazlam posrednika w W-wie, ktory miał wystawę wszystkich.

Jedna uwaga dla tych co murują z nierównej cegły ręcznie robionej. Otóż trzeba wziąć pod uwagę to, ze nie da rady położyć przy niej ładnie listew podłogowych, bo mogą być od góry duże dziury. Przynajmniej u mnie jest z tym problem a ponieważ nie przewidziałam tego na etapie kladzenia gresu, to zostały mi przy ceglanych ścianach duże szpary. Gdyby mnie ktoś wcześniej oświecił, to bym poprosiła glazurnika o ładne przycięcie gresy, zeby nie trzeba było dawać listew. Problem może być z przyklejeniem opasek wokół drzwi, jeśli ktos miałby taki system jak ja, czyli osobno ościeżnica, poszerzenie i opaska (w moim przypadku było to podyktowane ceną)

Odnosnie wymiarów kuchni i spiżarni chyba lepiej odpowiem na prv, bo to nie temat na to forum.

agga dzięki za trafną uwagę odnośnie listwy. Na mojej ścianie będzie kominek i szafka tv, więc podłogi nie będzie za wiele widać (no właśnie, tylko jak z wykończeniem kominka, chyba jakoś gresem podjechać pod podstawę...).

Zamówiłam próbki z cegielni Hoffmanowskiej. Pod kątem parapetów zew. i schodów wejściowych.

Żałuję, że nie zrobiłam tego wczęśniej i moja ściana jest ze zwykłej cegły "maszynowej". Ale rozbiórkowa, którą oglądałam też nie była ręcznie formowana tylko wyglądała jak moja ale bardziej brudna ;-) Ogólnie uważam kompromis ceny i efektu za udany.

Niestety fugowanie zaprawą nie zdawalo egzaminu bo wychodziła ciemnoszara fuga a ja chciałam jasną...

Będę więc uzupełniać :-( Już się boję czy podołam.

Jeszcze jedno miejsce styku cegły z innymi materiałami przysparza mi problemów. Otóż nasz kierbud kazał majstrowi wszystkie ścianki działowe murować tak, aby między stropem a scianką została ok 3cm szczelina w która wsuwali 2cm styropian. Taka dylatacja. Tak więc zrobili również ze ściankami ceglanymi. Na normalnych ścianach tego nie widać po zatynkowaniu, a na ceglanych efekt jest taki, że tam gdzie jest mniej tynku na suficie, to wystaje mi u góry styro. Nie wiedziałam jak to zakryć więc tynkarze tego nie ruszali, ale teraz wiem, że od góry moznaby dać ok. 4 cm pasek tynku wykończony od dołu listwą, który by to zasloni, tak, że ceglana ściana byłaby jakby w ramce. Tak mi zrobił mój tata złota rączka na jednej ze scian. Drugie rozwiązanie które byc może gdzieniegdzie zastosuję, bo za późno na zabawy w tynk, to wykończyć to od góry GK umieszczając tam np halogeny do oświetlenia cegły.
welu ludzi ma podwieszane sufity, które to maskują. U mnie będzie bardzo prosta listwa sztukateryjna

agga1 nasza ściana z cegły jest nośna i mamy podobny problem, bo od góry jest wieniec. Też kombinowałam, że dam tam oświetlenie i przysłonię płytą k-g albo deską, ale ostatecznie budowlańcu zrobili go na mniejszą szerokość a z czoła będą naklejane płytki z tej samej cegły (obiecali mi przyciąć odpowiednio kilkanaście cegieł), więc będzie to wyglądało tak jakby ściana była wymurowana z cegły po sam sufit.

A poza tym myślę, że bardzo ładnie będzie się rozpraszało światło po takiej ścianie z cegły i halogenki i tak warto tam zainstalować a jakieś tam listwy wykończeniowe nie będą wyglądały źle. :yes:

Z tego co pamiętam sprzedawcy z Hoffmanowskiej oferowali mi wysyłke jednej cegły na próbę, ale na szczęście znalazlam posrednika w W-wie, ktory miał wystawę wszystkich..

a czy moge prosic o namiar gdzie jest taka pełna ekspozycja ? łatwiej bedzie dopasować, wybrać rodzaj cegły :-)

Kochani, chcemy położyć cegłę na ściankę z tv w sypialni. obok są drzwi w kolorze wenge a druga ściana to w całości szafa (jeszcze w planach). Myślałam o frontach z lustra dymionego na grafit. Jaką cegłę dać do tego? Białą czy mogę poszaleć z czymś innym? Proszę o radę, bo jak nie widzę to ciężko mi sobie wyobrazić ;/
a czy moge prosic o namiar gdzie jest taka pełna ekspozycja ? łatwiej bedzie dopasować, wybrać rodzaj cegły :-)

Kiedyś na stronie Hoffmanowskiej był adres ale teraz już go nie ma, a ja tylko pamiętam, że to była pracownia architektury wnętrz na Saskiej Kępie - chyba ul. Saska sto ileś.

Czy ktoś może polecić dostawcę płytek ceglanych z rozbiórki? Potrzebuję stare/retro płytki na elewację ale nie widze nic ciekawego w Hoffmanowskiej. Są ładne w CRH ale drogie. Kupilem z Fromag ale strasznie się nabrałem. Płytki tak krzywo cięte i róznej grubosci ze szkoda czasu je kłaść. Potrzebuję wiekszą ilość więc nie moge już ryzykowac. Proszę o informacje.
Czy ktoś może mi na prv polecić jakiś matowy impregnat do płytek elkamino, który jak najmniej zmieni barwę/nasycenie no i przede wszystkim będzie matowy? Słyszałem że jakieś do betonu czy kamienia, mniej do klinkieru... dziękuję:)
Czy ktoś może mi na prv polecić jakiś matowy impregnat do płytek elkamino, który jak najmniej zmieni barwę/nasycenie no i przede wszystkim będzie matowy? Słyszałem że jakieś do betonu czy kamienia, mniej do klinkieru... dziękuję:)

ja kupowałam od elkamino razem z płytami betonowymi. Niebieska, litrowa butelka. Pytaj u nich .

EDIT: Maja na allegro: http://allegro.pl/impregnat-protect-guard-matowy-i3556626544.html

Edytowane przez 1976pinacolada

cegła stara skalna jest piękna

pomyślałam, że mogłabym nią zastąpić mugaty nad blatem w mojej przyszłej kuchni....tylko czy ona się nadaje nad blat? czy po zaimpregnowaniu jest odporana na zachlapanie tłuszem? ktoś może wie? :)

edit, już znalazłam info, ze nie syfi się za bardzo...:)

Edytowane przez baśa
Czy ktoś może polecić dostawcę płytek ceglanych z rozbiórki? Potrzebuję stare/retro płytki na elewację ale nie widze nic ciekawego w Hoffmanowskiej. Są ładne w CRH ale drogie. Kupilem z Fromag ale strasznie się nabrałem. Płytki tak krzywo cięte i róznej grubosci ze szkoda czasu je kłaść. Potrzebuję wiekszą ilość więc nie moge już ryzykowac. Proszę o informacje.

Możesz spróbować Regalię. Ja od nich zamawiałam, płytki są ponoć ze 100-letnich budynków. Koszt 1,85 zł za płytkę. W tej chwili płytki się kładą, więc nie ma jeszcze efektu, ale mogę wrzucić zdjęcie wieczorem, jak to w tej chwili wygląda.

Możesz spróbować Regalię. Ja od nich zamawiałam, płytki są ponoć ze 100-letnich budynków. Koszt 1,85 zł za płytkę. W tej chwili płytki się kładą, więc nie ma jeszcze efektu, ale mogę wrzucić zdjęcie wieczorem, jak to w tej chwili wygląda.