Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

CAM00140.jpg

Możesz spróbować Regalię. Ja od nich zamawiałam, płytki są ponoć ze 100-letnich budynków. Koszt 1,85 zł za płytkę. W tej chwili płytki się kładą, więc nie ma jeszcze efektu, ale mogę wrzucić zdjęcie wieczorem, jak to w tej chwili wygląda.

Na zdjęciu płytki z cegły rozbiórkowej z Regalii.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
cegła stara skalna jest piękna

pomyślałam, że mogłabym nią zastąpić mugaty nad blatem w mojej przyszłej kuchni....tylko czy ona się nadaje nad blat? czy po zaimpregnowaniu jest odporana na zachlapanie tłuszem? ktoś może wie? :)

edit, już znalazłam info, ze nie syfi się za bardzo...:)

po roku uzywania i ekspesyjnego gotowania moge powiedziec, ze wcale sie nie syfi ;)

Witam

nie mam czasu czytać całego wątku, być może się powtórzę, ale zapytam: czym impregnowaliście te piękne cegły?

Ja mam właśnie wystawiony kominek i ściankę z cegły ręcznie formowanej, tzw. zwykłej. Czy ktoś ma jakieś dłuższe doświadczenia z taką cegłą?

po roku uzywania i ekspesyjnego gotowania moge powiedziec, ze wcale sie nie syfi ;)

extra :)

dostałam dziś próbki z elkamino, jednak płytka zaimpregnowana Procect Guard mat. oblałam olejem - po wytarciu ani śladu :)

płytka wygląda ok, nie świeci się, nie widać, żeby miała zmieniony kolor

pewnie tym samym zaimpregnuję cegłę na kominek - vecto vandersandena

• 2 weeks później...
Witam

nie mam czasu czytać całego wątku, być może się powtórzę, ale zapytam: czym impregnowaliście te piękne cegły?

Ja mam właśnie wystawiony kominek i ściankę z cegły ręcznie formowanej, tzw. zwykłej. Czy ktoś ma jakieś dłuższe doświadczenia z taką cegłą?

My tym NS200 SH2 i tym NS200 C2

Ja widziałem piękne kominki z cegły. Jak ktoś ma duży dom albo chociaż duży pokój z kominkiem, to warto rozważyć. Fajnie wygląda pomarańczowa cegła, daje to taki przemysłowy, ale nowoczesny klimat. Kominki z czarnej cegły też nieźle wyglądają.

Czesc,

szukam plytek (moga byc klinkierowe) biala cegla. Nie recznie robionych (tzn. nierownych, poszczerbionych, stara cegla itd.), ale gladkich - takich, jak klinkier, tylko bialych, jak najbielszych. Maja isc na przestrzen miedzy blatem a wiszacymi szafkami w kuchni, wiec musza byc latwe do pielegnacji (wiem, ze cegle mozna impregnowac, ale nierowne pozostaje nierownym). Cos w tym guscie:

http://www.stroeher.pl/img/pages/12/kolory/140.jpg

To akurat stroeher keravette, nic innego na razie nie znalazlem, a nie wiem gdzie to kupic.

Dzieki, jest tam ta dokladnie - weiss 140. Jak nie znajde tego we Wroclawiu (widzialem, ze maja tej firmy plytki w Euroklinkierze na Krzemienieckiej), to pewnie bede zamawial online.

Witam!

przeczytałam cały temat… ufff… dużo tego :) też choruję na ścianę z cegieł jednak ceny płytek ze starej "oryginalnej" cegły mnie przerażają… dlatego pytam czy ktoś z Was miał kiedyś do czynienia z płytkami gipsowym imitującymi cegłę??? chciałabym je i tak pomalować na piało więc naturalność koloru jest dla mnie mało istotna… chodzi mi bardziej o opinię co do trwałości takiego wyrobu oraz jej wyglądu. może możecie polecić jakiegoś producenta???

czy ktos mial stycznosc z plytkami cietymi z nowej cegly z firmy staranowa.pl? Podoba mi sie model "stara", nr katalogowy p102, cena ok. 64zl/m2

Hej. No i jak tam OLLEO odważyłeś się na zakup tych płytek? Wydają się być w porządku. Daj znać.

pozdrawiam

Co do cegiełek to my mamy taką gipsową na ścianie w salonie (biała) i przy schodach. Ja nie żałuje - efekt dla mnie bardzo zadowalający są cieniutkie ale mają efekt takich nierównych (te marketowe dla mnie są identyczne a tak nie chciałam). W sypialni mamy dla odmiany zrobioną ściankę ze starej cegły rozbiórkowej ja ją chciałam pomalować na biało, mąż tupnął nogą i została w oryginalnym kolorze ale ogólnie również jestem zadowolona z efektu, przyzwyczaiłam się do niej i ją bardzo polubiłam. Więc można pokombinować również z cegłą prawdziwą - nie ja pierwsza i nie ostatnia zdecydowałam się na takie rozwiązani. Może wrzucę jakieś zdjęcia ale na razie mam doła pobudowlanego oraz problem ze zmniejszaniem zdjęć. Gdyż są za duże zazwyczaj i nie wiem jak je zmniejszyć.

Pozdrawiam,