Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To cegła na ogrodzenie i słupy na zewnątrz domu. Chcę coś czerwono - brązowego. W domu mam kominek obłożony płytką vandersanden i bardzo mi się podoba, bo to płytka o takich regularnych kształtach - nie potłuczona. Jestem już zdesperowana i jak cegły to znajdę to zamówię klinkier Classic. Ten znowu jest zbyt idealny, ale płytki ceglane, które dostałam są dość potłuczone. Tego też nie chcę.

Tutaj trochę mojego kominka widać [ATTACH=CONFIG]254708[/ATTACH

salon 2.jpg

To cegła na ogrodzenie i słupy na zewnątrz domu. Chcę coś czerwono - brązowego. W domu mam kominek obłożony płytką vandersanden i bardzo mi się podoba, bo to płytka o takich regularnych kształtach - nie potłuczona. Jestem już zdesperowana i jak cegły to znajdę to zamówię klinkier Classic. Ten znowu jest zbyt idealny, ale płytki ceglane, które dostałam są dość potłuczone. Tego też nie chcę.

Tutaj trochę mojego kominka widać [ATTACH=CONFIG]254708[/ATTACH

poszukaj czegoś co pasuje Tobie kolorem i licem ( mam na myśli jak mają być gładkie czy pomarszczone )

http://www.handform.eu

http://www.nelissen.pl

jak będę miała kolor to zapytam naszych hurtowników (mają dużo cegielni w ofercie )

ale potrzebuję przykładu w jakim kierunku szukać

daj mi konkretny kolor, nazwę

Podpytam Was o realizacje. Za 2-3 dni zabieram sie za ostatnia sciane w pierwszej lazience. Na pozostalych mam duze gladkie matowe biale plytki 30x60, a na tej chce dac imitacje bialej cegly i duze lustro:

http://i.snag.gy/OQvUw.jpg

Cegielkami wykleic chce tylko dookola lustra, a te bedzie przyklejone na silikon do luster bezposrednio do zagruntowanego tynku. Dookola chce przykleic wyfrezowane listwy drewniane, jako imitacje ramy (nie chce wieszac lustra, bo te przy malych dzieciach moze byc dosc niebezpieczne).

Tak wyglada to teraz:

http://i.snag.gy/pNHpn.jpg

zblizenie:

http://i.snag.gy/MLCxP.jpg

Wykreskowana jest okladzina z plytek - circa about 1.5cm na kazda strone.

Sek w tym, ze szerokosc sciany, to 171.5cm, a szerokosc plytek ceglanych, to 26+/-0.5cm. O ile po bokach lustra byloby banalnie, bo wystarczyloby dac na szerokosc 2 plytek po obu stronach (czyli ok. 52.5cm) i reszta na lustro z rama, to powyzej lustra i ponizej bede musial ciac plytki i gdzies bedzie nieladnie niepelna. Do tego dochodzi obszar okna, gdzie nie ma okladziny z plytek ceramicznych i szerokosc jest wieksza o te 1.5cm.

Jak to kompozycyjnie rozegrac, zeby sie jak najmniej zarlo?

Na razie planuje dac na samym dole listwe przypodlogowa (tylko przy tej scianie) koloru podlogi (teak, drewniana), a od podlogi do okna plytka bedzie o te 1.5cm przycieta. Nie moge dac ramy lustra przy samej listwie, bo bedzie sie gryzlo. Nie moge tez dac lustra z rama od podlogi do sufitu, bo bedzie sie zarl kolor ramy (ciemny braz - tak, jak parapet, drzwi i drzwiczki szafki) z kolorem podlogi.

Co radzicie?

co maja do tego atesty? Zwyklej wspolczesnej cegly bez tynku sie na zewnatrz nie zostawia, bo paru(nastu) latach zacznie sie rozpadac - tylko klinkier.

nie mówimy o cegle konstrukcyjnej

tylko takiej na elewacje

i po to są atesty by być pewnym, że to nie bubel choć modny .

Pół Europy stoi i się nie rozpada ..

mamy na myśli to

cegły, kolor, Oud Terduinen cegły ręcznie formowane, żółte, realiz.jpgelewacje z cegły, ściany z cegły, cegły belgijskie, cegły ręcznie .jpgelewacje z cegły, ściany z cegły, cegły belgijskie, cegły ręcznie .jpg

Ewentualnie cos takiego, ale zona nie chce laczyc kolorow drewna kolo siebie:

http://i.snag.gy/wSn2x.jpg

powiekszenie

co ja bym zrobiła ..

nie dawałabym ramy dookoła lustra , a jedynie bym je wkleiła na ścianę ( robiłam tak i wychodzi ładnie , lustro z frezem 10mm)

Czyli zostawiasz miejsce na lustro a dookoła płytki z cegły.

nie robiła bym lustra od sufitu do podłogi, tylko zachowała bym co najmniej od podłogi , listwę ( w kolorze podłogi) i +/- 3 rzędy cegieł

i tego samego trzymała bym się od sufitu.

Nie wiadomo jak wyjdzie ( ale można manipulować wysokością fug by zgubić niepotrzebne ciecia cegły, a jak się nie da bo nie walczymy o 2-4 cm to

ostatni rząd cegieł czyli dotykający sufitu zrobiła bym inaczej

cegła w pionie, cegła lekko wysunięta do przodu , by schować ten ostatni rząd - by wyglądał jak przemyślany a nie jak wypadek przy pracy

kilka przykładów może pomogą ?

cegła we wnętrzach, wnętrza z domu, cegły Nelissen, meble, lampy, dekoracje,.jpg tylko nie do sufitu ( u ciebie)- to tylko moje zdanie

detale (27).JPG tu chodzi mi o zakończenie innym wzorem , inny układ cegły - gładka ściana

przy suficie (2).jpg a tu cegła lekko wysunięta , tak czy siak jest wiele możliwości

mam nadzieję , że ciut pomogłam

Edytowane przez InneMeble.pl

Nie rozumiem, o co chodzi z tą cegłą pionowo, możesz przybliżyć?

"Ramę" dookoła lustra chcę zrobić z kilku powodów:

- rama dookoła drugiego lustra nad umywalką będzie i być musi - taka koncepcja, ale mamy swoje powody, więc lepiej, by rozwiązanie obu luster było spójne

- mycie lustra, a brudzenie cegiełek dookoła - cegiełki będą co prawda impregnowane, ale jednak są białe

- fuga między cegiełkami, a lustro - połączenie

Pozostają dwie kwestie:

1. szerokość ściany, która nie jest wielokrotnością szerokości cegły, a jednocześnie jest na tyle nieduża, że asymetria (czy to lustra, czy ułożenia cegieł po obu stronach lustra) będzie źle wyglądać.

2. listwa przypodłogowa - nie ma listew teakowych, przynajmniej u mojego parkieciarza, więc kombinować trzeba z deskami podłogowymi teakowymi, z których scięte zostaną frezy piorowpustu. Sęk w tym, że deska ma tylko 15mm grubości, a płytka nawet do 20mm, więc listwę muszę dać do cegiełek, a nie startować z cegłami powyżej listwy. Gdybym zrobił jak na drugim moim rozwiązaniu, to mogę sobie wystrugać sam dowolnie grubą listwę sosnową, pobejcować i polakierować, więc mogę wówczas zacząć cegłami od listwy. Bez listwy nie mogę dać ze względu na mopa i brudzenie ściany przy myciu podłogi.

p.s. już widzę o co chodzi z wysuniętą cegłą - fajnie wygląda, ale nie mam takiej grubej, a nie widze teraz specjalnie możliwości, by coś tam przyklejac i kleić dopiero do tego, czy coś w tym guscie.

kupujesz każdą cegłę i wszystko malujesz na miało

dobrą farbą lateksową matową, chyba tak się nazywa ? i po co impregnować?

nie będzie różnicy , moim zdaniem

listwa nie jest problemem ( pod listwę dajesz kawałek płyty ) tak by się zlicowała ze ścianą z cegły

to ściana , która jest pomalowana zwykłą farbą

biała cegła, cegły belgijskie, Nelissen, Caprice, cegielnia holenderska, wnę.jpg

a ta farba była z lekkim połyskiem

http://www.innemeble.pl/id,402/aranzacja,cegly-recznie-formowane-,-zapraszamy-na-www_handform_eu--oraz-www_nelissen_pl

Edytowane przez InneMeble.pl

Ale chodzi Ci tylko o sytuację, gdyby nie udało się równomiernie rozłożyć grając grubością fugi? Bo to jest mój najmniejszy problem. Bardziej mnie zajmuje listwa przypodłogowa (wysłałem pytanie do parkieciarza, czy może "pogrubić" listwę 15mm z teaku o np. 10-15mm korka od strony ściany) oraz szerokość, czyli zgranie pierwszych 2-3 warstw z warstwami po obu stronach lustra.