Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ladnie, ale to taki dom z zurnala:

- biale sciany bez listwe przypodlogowych

- waska przerwa/szczelina miedzy wanna a sciana

- brak przelacznikow i gniazdek na scianach

- brak miejsca pod TV na jakikolwiek osprzet

- brak wentylacji grawitacyjnej/mechanicznej

architekci wymyslaja czasem ladnie, ale czesto niepraktycznie. Ide o zaklad, ze to mieszkanie nie istnieje, bo zdjecia to tylko wizualizacja komputerowa (bluszcz, plomienie, reczniki, odbicia wlaczonych swiatel, podczas gdy te sa wylaczone, cienie na fugach cegly przy lampkach kolo tv)

Ale podoba mi sie pomalowana na zolto cegla.

Mam pytanie o pomoc w doborze fugi do cegły, ktos może coś gotowego polecić ??

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/0f/99/86/0f9986ad56c07b01707613eef20a58c7.jpg

mamy w ofercie SEIFERTA (nie jest tani) - fuga półsucha ( dla mnie szara -jasna lub najaśniesza kremowa by pasowała) 916 nr jest ok

http://www.nelissen.pl/fugi

Ale chodzi Ci tylko o sytuację, gdyby nie udało się równomiernie rozłożyć grając grubością fugi? Bo to jest mój najmniejszy problem. Bardziej mnie zajmuje listwa przypodłogowa (wysłałem pytanie do parkieciarza, czy może "pogrubić" listwę 15mm z teaku o np. 10-15mm korka od strony ściany) oraz szerokość, czyli zgranie pierwszych 2-3 warstw z warstwami po obu stronach lustra.

dalej nie kumam :( nie rozumie dokładnie problemu , sorry)

Witam tutaj takie zdjęcie..

Cegła_1.jpg

cegła_2.jpg

Jak myślicie czy dałoby radę położyć coś podobnego w kuchni pomiędzy górnymi a dolnymi szafkami? chodzi mi dokładnie o płytkę biała imitującą cegłę pokrytą szybą na takich odbojach.

biale-plytki-ceglane.jpg

czy będzie się tam przedostawać kurz?

co wtedy z kontaktami z takiej ściany??

Na szybko (nie mam czasu rysowac az do samej gory, wiec obrazek fragmentaryczny i uproszczony):

http://i.snag.gy/rh5gh.jpg

link: http://i.snag.gy/rh5gh.jpg

to nie będzie problemem , takie przesunięcia daje się ukryć

kwestia estetyki tego, kto układa, by na czas zareagował i porobił przesunięcia.

w dodatku są różne wzory, które można zastosować.

Ja bym zaczęła wzór od środka ściany ( próba dwa rzędy by zobaczyć rzeczywisty margines problemu a potem dostosować układ cegieł )sposoby układania cegieł, przykłady.jpg

Edytowane przez InneMeble.pl

cegła w kuchni nie jest problemem , za szybą czy bez szyby.

Kontakty - wycinasz w cegle na puszkę i już, w szkle też to zrobią o ile dasz szablon otworu)

kurz chyba nie jest problemem w kuchni a raczej opary tłuszczu i to za szybą( ale zawsze od czasu do czasu można ją zdemontować i umyć.

Choć jeśli chcesz imitacje białej cegły , to nie wiem czy nie pokusiłabym się o to by po prostu zamalować ją bardzo dobrą farbą białą

Brudne po roku czy dwóch to malujesz ( a są podkłady do tłustych ścian , by farba trzymała )

a z drugiej strony chyba bym się bała jak beton, czy gips nasiąknie tłuszczem ?? i ściana biała ?

nie będzie to fajnie wyglądać.

największy problem to kolor jaki chcesz zastosować BIAŁA CEGŁA - nie ukryjesz żadnej kropki

i pamiętaj zwykła tafla szkła , szyba nigdy nie jest czysta , przezroczysta , bezbarwna , zawsze ma pobłysk lekkiej zieleni

to nie będzie problemem , takie przesunięcia daje się ukryć

kwestia estetyki tego, kto układa, by na czas zareagował i porobił przesunięcia.

w dodatku są różne wzory, które można zastosować.

Ja bym zaczęła wzór od środka ściany ( próba dwa rzędy by zobaczyć rzeczywisty margines problemu a potem dostosować układ

niestety podoba mi sie tylko standardowy z przesunieciem o pol cegly. Nie mozna zaczac od srodka sciany, bo na srodku jest lustro :)

niestety podoba mi sie tylko standardowy z przesunieciem o pol cegly. Nie mozna zaczac od srodka sciany, bo na srodku jest lustro :)

pod lustrem nie ma cegieł , rozrysowujesz lustro i zaczynasz od środka układać cegły , by zobaczyć ile masz braku do wzoru , ile cm

wtedy obraz jest jasny takim sposobem możesz określić grubość fugi jaką zastosować, szerokość połówek

minimalne przesunięcia nie będą widoczne

ja wolę chować po bokach takie przesunięcia , lub manipulować fugami ,

skracać cegły w jednym pionie ( bo to nie jest wysoka ściana by się w to nie pobawić , 40 cegieł lekko skrócić by schować kilka centymetrów , a na całej ścianie nie widać różnicy w długości cegieł , tego jednego rzędu )

od czegoś trzeba zacząć

Prezentacja1.jpg