Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

sufit - musialbym to jakos gubic na fugach, a nie jest prosto niezauwazalnie zgubic 2.5cm. Ten sam problem mam z lazienka na parterze (patrz pare postow wyzej, ale najgorzej bedzie z lazienka na pietrze - 5cm roznicy.

A może od góry strzel sobie taką listwę ozdobną odsunięta od od ściany o ok 10-15cm a w środek np pasek led? Może to jednocześnie zasłoni te cięte płytki u góry i ładnie podświetli fakturę cegieł.:yes:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie widza mi sie zadne listwy ozdobne - beda pasowac, jak piesc do oka. Ledow tez nigdzie nie mam, ze nie wspomne, ze nie mam jak do nich pradu poprowadzic. A do tego sa tam juz dwa kinkiety - ledy + kinkiety? Druga piesc do drugiego oka. No i trzecia - listwa musialaby byc krzywa, czyli od 12,5 do 15cm.

Zreszta, to nie jest moj najwiekszy problem.

• 4 weeks później...

Mam do Was pytanie nieco niestandardowe. Na podloge w korytarzu klade plytki o rozmiarze imitujacym podloge ceglana, tj. 15x30. Bez fugi wyglada to tak:

20140707_193114.jpg

troche balans bieli powariowal, bo w rzeczywistosci jest bardziej tak:

20140614_114629.jpg

Jaka dalibyscie fuge? Szara? Czarna? Brazowa? Jasna raczej odpada, bo zaraz beda wydeptane czarne sciezki.

W zalozeniach mialo to wygladac tak:

http://i.snag.gy/vs53T.jpg

http://i.snag.gy/oNyiX.jpg

niestety mam taki zgnily kompromis - prawdziwa ceglana podloga jest horrendalnie droga (nie moglem wziac byle cietych cegiel z allegro, bo te maja przewaznie grubosc 2.5-3.5cm).

Fajnie to wygląda tylko pytanie rodzi sie takie czy spoina nie jest za cinka ?

nie jestem w temacie ale podłogą moze zapracować a spoina wygląda na bardzo cienką.

majster kładąc kafle u mnie twierdził ze za wąską spoine wymysliłem 3 mm technologicznie musiała by byc przynajmniej 5 mm.

zatem czekam na swoje problemy z podłogą a czas pokaże.

na balkonie chyba mam cos podobnego kolorystycznie i dałem czarną fugę ale to dlatego ze na zewnątrz.

https://picasaweb.google.com/radzio76/3092011Balkony#

Spoina jest 4mm, podloga bez ogrzewania podlogowego, plytki rozmiar 14,8x30cm, wiec nieduze. Tak, jak pisalem wczesniej, szerokosc spoiny jest wyznaczona rozmiarem plytki. By dac spoine o szerokosci 5mm, plytka musialaby miec rozmiar 14,75 - dla 8mm musialoby byc 14,6. Wzor: dlugosc - 2x szerokosc dla ulozenia w jodelke. Gdybym dal spoine 8mm (najfajniej wtedy wyglada), to na dlugosci korytarza przesuniecie spoiny byloby prawie 4cm. Niby nieduzo, ale pewnie wiesz, ile wowczas zabawy z docinkami i ulozeniem plytek tak, aby docinki nie byly za waskie. Edytowane przez Olleo

Ok to faktycznie szeroka , za zdjeciu wygląda minimalnie a i podłoga bez ogrzewania wiec ok.

dał bym szarą osobiscie tylko przy szarej predzej czy pozniej brud zrobi wsoje i bedzie ciemna (tak jest u mnie w starym 6 letnim mieszkaniu)

nie mam czasu czyscic domestosem a i nie impregnowałem jej na początku

wiec tak jak pisze moj typ to szara.

w nowym domu wybrałem epoksydową i sam jestem ciekaw jak sie sprawdzi przy wejsciu.

No wlasnie zastanawiam sie nad epoksydowa, ale te plytki, to tzw. klinkier suchoprasowany, czyli barwiona w masie cholernie twarda masa, cos jak gres, a z wierzchu dosc chropowata. Zmyc zabrudzenia z zaprawy klejowej, czy zwyklej fugi sie da, ale epoksyd, to inna bajka.

zauważ tez ze fuga epoksydowa troszke sie błyszczy.

przy płytkach lappato jeszcze jakos to wygląda aczkolwiek nie jestem błyszczący i taki nigdy nie będę lubie płytki matowe jednak jakos tę fugę przeboleję (błyszcząca)

jak piszesz z e płytki sa matowe to lekko połyskująca fuga chyba nie o to chodzi

moze normalna cementowa i nie ekstra zacierana tą gąbką