Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olleo - Ja bym dała kolor fugi średni szary, nie za ciemny (prawie czarny), ale też nie zbyt jasny ;-)

Myślicie, że fuga mapei się sprawdzi przy cegle? Kolor wanilia - cegłę mam zwykłą klasyczną "budowlaną".

Myślę najpierw wyrównać zaprawą fugi, żeby za dużo nie zużyć gotowej fugi, a na koniec wyrównać już na gotowo.

Groszeczek, fuge juz dalem, wlasnie srednioszara, tj. tytan z palety mapei. Tym samym podpowiem Ci co z ta Mapei - do cegly jest za gladka, bedzie wygladac "plastikowo". Musisz dac fuge z trasem - zdaje sie Ceresit ma takie cos, ale nie wiem, czy wystarczajaco jasna bedzie. A jesli to cegla na sciane, to juz jestes w domu - fuga do klinkieru, np. PCB SK lub Weber. Tylko z Weberem uwazaj, bo przy dozowaniu wg zalecen producenta fuga wychodzi duzo ciemniejsza - kupilem F22 (biala), a wyszla kawa z mlekiem kuzwa. Zeby wyszla taka, jak na wzorniku, to musialbym dac prawie 2x wiecej wody, a wowczas fuga jest po prostu miekka.

Fuge do cegly rozrabiasz na polsucho (jak mokra ziemia) i aplikujesz spoinowka (inaczej fugowka), a potem modelujesz tym samym narzedziem lub palcem. Na koncu miekkim suchym pedzlem zacierasz, zeby wytworzyc naskorek.

co za telewizzo??

No właśnie, co za telewizzo? Może ktoś usunął wpis?

Olleo dzięki za odpowiedź w sprawie fugi - już kupiłam 5 kg tej mapei (i tak za mało) - właśnie szukałam zaprawy do klinkieru np. atlasa, ale nigdzie na składzie nie było jasnego koloru, tylko szarości, a ja chciałam krem albo bardzo bardzo jasny szary (jeśli już) no i nic :-( Jedynie przez neta ściągać.

To na próbę gdzieś od dołu, gdzie i tak komoda będzie stała chciałam spróbować, ale po Twoim wpisie nie jestem przekonana - hmm, może jak nie zatrę tak dokładnie to nie wyjdzie tak źle?

No i nie kupiłam aplikatora do fugowania - spróbuję z reklamówką (obcięcie rogu ;-) ) - ktoś już pisał w tym wątku, że się sprawdza :-)

Najwyżej poświęcę końcówkę do ciast ;-) jeśli reklamówka foliowa będzie zbyt wiotka.

No właśnie, co za telewizzo? Może ktoś usunął wpis?

Olleo dzięki za odpowiedź w sprawie fugi - już kupiłam 5 kg tej mapei (i tak za mało) - właśnie szukałam zaprawy do klinkieru np. atlasa, ale nigdzie na składzie nie było jasnego koloru, tylko szarości, a ja chciałam krem albo bardzo bardzo jasny szary (jeśli już) no i nic :-( Jedynie przez neta ściągać.

To na próbę gdzieś od dołu, gdzie i tak komoda będzie stała chciałam spróbować, ale po Twoim wpisie nie jestem przekonana - hmm, może jak nie zatrę tak dokładnie to nie wyjdzie tak źle?

No i nie kupiłam aplikatora do fugowania - spróbuję z reklamówką (obcięcie rogu ;-) ) - ktoś już pisał w tym wątku, że się sprawdza :-)

Najwyżej poświęcę końcówkę do ciast ;-) jeśli reklamówka foliowa będzie zbyt wiotka.

masz gdzies obok lidla? Sprzedawali niedawno twkie cos.

Imho nic Ci dobrego z fugi mapei nie wyjdzie - lepiej to oddac, zawsze to 50zl. B. jasna fuga do klinkieru, to PCB SK extra biala - poszukaj wyzej moich zdjec, jest delikatnie kremowa. Ja kupowalem w Budmarze razem z klinkierem i dokupywalem w Askocie (to chyba Twoje okolice).

porazke zaliczyli przy ceglach - umowilem sie z parkieciarzem, ze zaczne plytki klinkierowe o grubosc parkietu wyzej, to on wejdzie deska pod. Teraz zaczal deska prawie rowno z ceglami, albo nawet przed nimi i dojechal korkiem, a efekt jest taki, ze sa dziury tam, gdzie cegla jest nierowna, albo jest fuga. Da sie cos z tym zrobic? Poza listwa przypodlogowa, bo te nie wszedzie sie da dac

20140721_171903-1.jpg

Olleo dzięki za odp. w sprawie mojej fugi - tę z mapei zostawię do łazienki i kuchni, bo też taki kolor do płytek chciałam (poza tym nie wiem czy kupiłam uszkodzone opakowanie czy w bagażniku mi od spodu pękło i lipa - już nie oddam).

Co do Twojego pytania to miałam w obecnym mieszkaniu takie dziury przy panelach przy wykończeniu wokół rurek od kaloryfera i wypełniłam to taką pastą do uzupełniania ubytków w parkiecie - rozejrzyj się po sklepach budowlanych, może znajdziesz coś podobnego. Kolor najlepiej dobrać pod kolor deski.

Ale tych fachowców to trzeba pilnować :-/

Mi moją cegłę zalali przy wylewaniu wieńca i musiałam skrobać i papierem zdzierać. Do tego fuga miała być od razu zaprawią robiona, ale nie dość, że zwykłej cementowo-wapiennej zaprawy nie potrafili zrobić to jeszcze zafugować tym bardziej. Zostawili jak jest, wymurowali "normalnie" a jutro zabieram się za fugowanie (dziś poszukuję jeszcze jakiejś zaprawy czy tym podobnej spoiny - mam nadzieję, że kupię).

Poza tym przy naszej ścianie z cegły jest wieniec (ściana nośna) i od góry specjalnie przed wylaniem wieńca podłożyli styropian, żeby potem w to miejsce dokleić płytki z cegły - oczywiście ich nie nacięli. Zostawili maszynę do cięcia pustaków mężowi, żeby sobie sam naciął (!) Nie dość, że maszyna nie jego, to jeszcze jakaś ogromna itp. i już mu nie dałam tym ciąć co by palców nie stracił. Planuję górę zasłonić deską, bo i tak planuję oświetlenie od góry, żeby światło rozpraszało się po cegle ;-) a nie chcę tam halogenków itp. to prawie jakąś a la świetlówkę się zasłoni.

Groszeczek, prosze, skasuj te slowa o zabranianiu mężowi i ucinaniu palcow. To straszna obelga dla mezczyzny, gdy jego zona takie zdanie o nim publicznie glosi ;)

Olleo to z troski o męża i nie ubliżyłam mu ;-) Doceniam go bardzo we wszystkich innych kwestiach budowlanych - sam zrobił całą instalację wodno-kan. i ogrzewanie (a nie zajmuje się tym zawodowo) i maaaasę innych rzeczy, to w tym jednym mógł przystopować ;-) Poza tym było mu to na rękę, bo nie musiał potem tych płytek kleić ;-)

Kupiłam wreszcie fugę gotową do klinkieru Kreisler - choć sporo się ujeździłam, żeby jasną zdobyć. Zamiast przez neta wcześniej ściągnąć... mam nauczkę. Ale chciałam wesprzeć lokalny handel ;-)

Na wzorniku spodobała mi się fuga z KMT żółto-piaskowa (nie wiem kto tą nazwę nadał, jak koło żółtego to to chyba leżało tylko (na szczęście) - miała takie drobinki jakby była z nieoczyszczonego piasku - taka cudnie surowa - no, ale oczywiście nie było jej na stanie i możliwość zamówienia tylko całej palety! A innych oddziałów Pani mi chciała ściągnać tą jedną paczkę, ale też nie mieli :-/

Przynajmniej będę jedyną osobą w okolicy, która ma ceglaną ścianę z jasną fugą ;-)

• 3 weeks później...

witam,

widziałam na stronie nelissen, że mają w promocji cegłe CAP GRIJS NEZO PROMO za całe 1,92 brutto, no cena marzenie.

a MNie się tak marzy Goya, dzwoniłam tam- Pan stwierdził, że to zupełnie dwa inne odcienie :(

na stronce jakoś takie zbliżone mi się wydawały.. :(

ma ktoś może jakaś realizację?

Endka podjedz do Katowic inne meble Rozdzien tam mają te cegły na wystawce.

zaleta taka ze mozesz zostawiając kauce wziąsc sobie probkę do domu i zobaczyc jak sie komponują z innymi elementami.

to w odpowiedzi na priva

ja mam goye i magnolię to mozesz zobaczyc

goya to odcienie bezu zołci

sa tez cegły ciemne lecz jest ich mało

magnolia ma inna strukturę i kolor wpada w róż brrrrrr szkoda tylko aby sie o tym przekonac kupilem pare metrów

Endka podjedz do Katowic inne meble Rozdzien tam mają te cegły na wystawce.

zaleta taka ze mozesz zostawiając kauce wziąsc sobie probkę do domu i zobaczyc jak sie komponują z innymi elementami.

tak, tak. tam własnie dzwoniłam. Miły Pan ma mi dać znać po 17 czy JUŻ próbki są na miejscu, bo aktualnie są gdzieś u klienta.

• 1 month później...

Witam

Zaczynam przygodę z cegłą i nurtuje mnie pytanie. Chodzi o zastosowanie do fugowania w pomieszczeniach wewnętrznych zwykłej zaprawy murarskiej (plus delikatny szary barwnik) zamiast gotowej mieszanki "sklepowej" . Dodam, że obłożona cegła stanowić będzie tło i formę akumulacji ciepła dla kozy wolnostojącej bo chcę założyć radiator. Pokażę zdjęcia o co mi chodzi.

[ATTACH=CONFIG]280062[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]280064[/ATTACH]

Czy mogę fugę sklepową zastąpić tradycyjną gotową zaprawą murarską z dodatkiem barwnika i gruboziarnistego piasku?

Edytowane przez inwestorbb

Mam oblozony kominek (zabudowa z plyt krzemianowo-wapiennych, przy ostrym hajcowaniu nagrzewa sie nad kominkiem do moze 40-45 stopni) plytka klinkierowa ok. 1.7cm gruba. Owszem, nagrzewa sie, ale zbyt dlugo tego ciepla nie trzyma, wiec roli akumulacyjnej to specjalnie nie pelni.

Moze sprobuj wymurowac scianke z ladnych cegiel szamotowych?

Co do zaprawy murarskiej - jesli murowac z cegiel szamotowych, to jak najbardziej - niektore firmy maja tez zaprawe do klinkieru barwiona w masie, zeby nie musiec robic dodatkowych fug (minuta 4:24):

Ale niespecjalnie widze fugowanie zaprawa plytek - do fugowania zaprawa musi byc polsucha, a troche watpie, czy zwykla mieszana zaprawe z cementu, piasku i wapna da sie w ten sposob rozrobic. Do fugowania osobno masz od minuty 8:39 na tym filmie.

p.s. nie robie w Sopro, nie uzywalem nawet tych zapraw, wiec nie moge polecic z czystym sumieniem - film ma pelnic jedynie role pogladowa.