grove1wp.pl 18.01.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 Polozylem dach i zamontowalem okna, teraz chcialbym wykonać instalacje wodną. Mam prywatny dom(nowy) a obok studnię na 16 betonów(80 cm h każdy) oddaloną od domu o 10 m po dlugosci rury wodnej śr.50 mm lustro wody w studni jest przeważnie na wys. 4-5 betonów od dna studni Moje pytanie jest takie?: Jaką pompe do tej studni mam zainstalować oraz jaki chydrofor do niej żeby mi nie brakowało wody dla rodziny 4 osobowej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaco 18.01.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 [email protected] uprzedziłeś mnie! I my poszukujemy użytkowników (a i innych opinie - zasłyszane lub nie)pompy Grundfosa SQE lub podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 18.01.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 pompa jednofazowa + zbiornik ok.130l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 19.01.2003 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 również mam pytanie w tej materii.Na forum znalazłam wypowiedzi, iż za 1 mb studni, studniarz bierze 60 zł, 100 zł, a 150 zł to zdzierstwo ! Rozmawialiśmy z trzema i żaden nie zszedł poniżej 300 zł za mb studni ?O co chodzi ?Nasza studnia ok. 30 mb z pełnym wyposażeniem, pompą, hydroforem,tak tip-top to około 17-18 tys. zł.Co wy na to ? Karina [ Ta wiadomość była edytowana przez: KarinaZ dnia 2003-01-19 01:40 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grove1wp.pl 19.01.2003 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 On 2003-01-18 21:50, niezły wrote: pompa jednofazowa + zbiornik ok.130l jednofazowa???a może jednostopniowa??? nie wydaje Ci sie za słaba ?Zadałem to pytanie aby zweryfikować opinie innych ludzi ponieważ znajomi radzą co najmniej trzy-cztero stopniową "czeską"ze względu na dużą wysokość studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 On 2003-01-19 01:38, KarinaZ wrote: Na forum znalazłam wypowiedzi, iż za 1 mb studni, studniarz bierze 60 zł, 100 zł, a 150 zł to zdzierstwo ! Karina U nas biorą 150-200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.01.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 To ja powyżej, nie zalogowało. Dokładniej się już nie orientowałem o koszty studni bo gmina w warunkach zabudowy kazała mi korzystać z wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotag 20.01.2003 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Cześć co do kosztów zrobienia studni - ja płaciłam za metr 150 zł. Cena zależy od techniki i zastosowanych materiałów oraz ich średnicy. Ja mam studnię wierconą (30 metrów) technika - rury w rurę (nie wiem jak to się nazywa fachowo), wykonane z pcf jakiegoś niemieckiego producenta - nazwy nie pomnę. Co do pompy - proponuję na początku zrobić analizę wody (chemiczną) aby sprawdzić czy nie będzie potrzebna stacja uzdatniania wody - ma ona znaczenie przy mocy pompy. Każdy "rasowy" strudniarz zaproponuje Wam pompę po otrzymaniu wyników. Wiem, ze elementów które decydują o doborze pompy jest kilka - m.in głębokość strudni, dzienne zużycie (czyli ilość użutkowników wody + czy chcemy podlewać ogródek....), srednica pompy. Polecam popmy Grundfosa - są super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.01.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 [email protected]Z tego co napisałes to możesz zastosować pompę samozasysającą w budynku - jesli masz miejsce i możesz odciąć się od hałasu. Myśle, że nie mniejsza niż ok. 3...5 m3/h wys. podnoszenia ok. 8m - (im wieksza wydajność tym lepiej do podlewania ogrodu). Do tego dałbym osobny zbiornik lepiej jak najwiekszy (co najmniej ok 130...150 l) bo w przypadku zaniku napięcia bedziesz mieć zapas wody.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.01.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Sorry pomyłka ponad 9m nie pociągnie żadna pompa musi być pompa w studni. U Ciebie lustro wody jest na granicy fizycznej możliwości zassania pomp. Przy dłuższej pracy pompy lustro wody może się obniżyć poniżej tej granicy.Jeszcze raz przepraszam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 20.01.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 KarinaZ, w ubieglym roku kopalem studnie, 26 metrow, calosc kosztowala 6 k PLN, tez na forum czytalem, ze mozna znalezc ekipy sporo tansze, niestety nie bylo mi to dane .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 20.01.2003 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Paj^proszę podaj dokładnie co wchodzi w te 6 kPLN,Do studni potrzebne jest :1. wywiercenie,2. rury i rury w te rury,3. pompa + rury do domu,4. zbiornik w domu + ustrojstwo włącz/wyłącz pompę,Czy to miałeś za tą kwotę, czy tylko wiercenie ? Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 21.01.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 w tej cenie:wywiercenie (trwalo to 6 dni), na gl. 26 metrow,rury z atestami do wody pitnej3 kregi, zwirek .... i niestety to wszystko, aha jeszcze dostalem rachunek,hydrofor, wykop do domu i kompresor zalatwiala mi fima instalujaca CO, wod-kan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grove1wp.pl 25.01.2003 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Inwestor-- dziekuje za radeco do pompy.bede na wiosne robil wode i puki jest zima szukam informacji na ten temat.Mam 29 lat i sam wybudowalem dom(metoda rodzinna)a zwlaszcza wlasnymi rekami, ucze sie wiele i na rozne tematy zwiazane z budowa domu.Moze ktos poradzilby mi jakiej firmy pompe wybrac do takiej glebokosci, czy moze być pietrwsza lepsza ze sklepu byle by wyciagnela wode z tych 16 betonow.Niemam za wiele pieniedzy, a wzasadzie wszystko kupuje na kredyt bo z pensji nic bym nie uskladal.W jednym sklepie widzialem pope 4-ro stopniowa z Made in Czechy po 980 zl czy ktos moglby sie wypowiedziec na temat tej pompy czy ona sie nie zepsuje po 5-8 latach ???? z powazaniemKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts