Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakapompa? , jaki hydrofor?

Recommended Posts

Polozylem dach i zamontowalem okna, teraz chcialbym wykonać instalacje wodną.

Mam prywatny dom(nowy) a obok studnię na 16 betonów(80 cm h każdy)

oddaloną od domu o 10 m po dlugosci rury wodnej śr.50 mm

lustro wody w studni jest przeważnie na wys. 4-5 betonów od dna studni

Moje pytanie jest takie?: Jaką pompe do tej studni mam zainstalować oraz jaki chydrofor do niej żeby mi nie brakowało wody dla rodziny 4 osobowej????

również mam pytanie w tej materii.

Na forum znalazłam wypowiedzi, iż za 1 mb studni, studniarz bierze 60 zł, 100 zł, a 150 zł to zdzierstwo ! Rozmawialiśmy z trzema i żaden nie zszedł poniżej 300 zł za mb studni ?

O co chodzi ?

Nasza studnia ok. 30 mb z pełnym wyposażeniem, pompą, hydroforem,

tak tip-top to około 17-18 tys. zł.

Co wy na to ?

Karina

[ Ta wiadomość była edytowana przez: KarinaZ dnia 2003-01-19 01:40 ]

On 2003-01-18 21:50, niezły wrote:

pompa jednofazowa + zbiornik ok.130l

jednofazowa???a może jednostopniowa???

nie wydaje Ci sie za słaba ?Zadałem to pytanie aby zweryfikować opinie innych ludzi ponieważ znajomi radzą co najmniej trzy-cztero stopniową "czeską"ze względu na dużą wysokość studni.

Cześć

co do kosztów zrobienia studni - ja płaciłam za metr 150 zł. Cena zależy od techniki i zastosowanych materiałów oraz ich średnicy. Ja mam studnię wierconą (30 metrów) technika - rury w rurę (nie wiem jak to się nazywa fachowo), wykonane z pcf jakiegoś niemieckiego producenta - nazwy nie pomnę.

Co do pompy - proponuję na początku zrobić analizę wody (chemiczną) aby sprawdzić czy nie będzie potrzebna stacja uzdatniania wody - ma ona znaczenie przy mocy pompy. Każdy "rasowy" strudniarz zaproponuje Wam pompę po otrzymaniu wyników. Wiem, ze elementów które decydują o doborze pompy jest kilka - m.in głębokość strudni, dzienne zużycie (czyli ilość użutkowników wody + czy chcemy podlewać ogródek....), srednica pompy.

Polecam popmy Grundfosa - są super

[email protected]

Z tego co napisałes to możesz zastosować pompę samozasysającą w budynku - jesli masz miejsce i możesz odciąć się od hałasu. Myśle, że nie mniejsza niż ok. 3...5 m3/h wys. podnoszenia ok. 8m - (im wieksza wydajność tym lepiej do podlewania ogrodu). Do tego dałbym osobny zbiornik lepiej jak najwiekszy (co najmniej ok 130...150 l) bo w przypadku zaniku napięcia bedziesz mieć zapas wody.

Pozdrawiam

Sorry pomyłka ponad 9m nie pociągnie żadna pompa musi być pompa w studni. U Ciebie lustro wody jest na granicy fizycznej możliwości zassania pomp. Przy dłuższej pracy pompy lustro wody może się obniżyć poniżej tej granicy.

Jeszcze raz przepraszam.

Pozdrawiam

Inwestor-- dziekuje za radeco do pompy.

bede na wiosne robil wode i puki jest zima szukam informacji na ten temat.Mam 29 lat i sam wybudowalem dom(metoda rodzinna)a zwlaszcza wlasnymi rekami, ucze sie wiele i na rozne tematy zwiazane z budowa domu.

Moze ktos poradzilby mi jakiej firmy pompe wybrac do takiej glebokosci, czy moze być pietrwsza lepsza ze sklepu byle by wyciagnela wode z tych 16 betonow.Niemam za wiele pieniedzy, a wzasadzie wszystko kupuje na kredyt bo z pensji nic bym nie uskladal.

W jednym sklepie widzialem pope 4-ro stopniowa z Made in Czechy po 980 zl czy ktos moglby sie wypowiedziec na temat tej pompy czy ona sie nie zepsuje po 5-8 latach ????

z powazaniem

Krzysztof