jabko 17.11.2006 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Wątek pięknie się rozwija więc ciągniemy dalej Ściennego chcemy mało...kawałeczek sciany. Może pętle 100mb iść po części w posadzce a po części (np: ostatnie 40mb) w ścianie ?? Czy konieczne są osobne pętle ze względu na różne płaszczyzny, sterowanie i temp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 17.11.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 im mniej sciennnego tym mniejszy omfort (wyzsza temp)a co do akumulacji i sterowania- po cholere tym sterowac?ja wiem ze faceci lubia zabawki ale bez przesady jesli juz ktos bardzo by chcial to mozna odpowiednio wybrac miejsce czujnika- jakies np 2 cm pod rurka- wglab betonuz tymi 2 cm to strzelam- ale mozna znalezc takie optimimi zalozyc ze temperatura w tym miejscu nie powinna przekroczyc jakis no 30 °C i gotowe oczywiscie glupota bylo by ustawianie jakiegos czujnika w pomieszczeniu- ale o tym wie kazdy fachowiec nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 17.11.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Fakt - Jacek K. masz rację -> niezbyt uważnie spjrzałem na wykresy . Sufitowe daje równomierny rozkład temperatur . I wszystko byłoby ok . Zastanówmy się tylko nad techniczną stroną wykonania sufitowego : - potrzebna jest izolacja od stropu (np 5 cm styro ) - na to rurki ( niech będzie fi 16 ) i jakieś 2 cm rynku -> co daje warstwę około 4 cm . -w ryrkach woda . Jak to zamontować żeby się nie urwało i nie spadło na głowę ? Ma ktoś pomysł ? A może są na to sposoby - czekam na wypowiedzi . Podwieszany sufit i raczej tylko podwieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 17.11.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 im mniej sciennnego tym mniejszy omfort (wyzsza temp) a co do akumulacji i sterowania- po cholere tym sterowac? ja wiem ze faceci lubia zabawki ale bez przesady jesli juz ktos bardzo by chcial to mozna odpowiednio wybrac miejsce czujnika- jakies np 2 cm pod rurka- wglab betonu z tymi 2 cm to strzelam- ale mozna znalezc takie optimim i zalozyc ze temperatura w tym miejscu nie powinna przekroczyc jakis no 30 °C i gotowe oczywiscie glupota bylo by ustawianie jakiegos czujnika w pomieszczeniu- ale o tym wie kazdy fachowiec nie? Jak to po co sterować? Wchodzisz do domu i zapalasz światło w salonie/kuchni/jadalni oraz sufitówkę i po 3 minutach masz grzanie pomieszczenia.Jak idziesz spać, to wylączasz światło oraz grzanie i straty są minimalne. Sufit daje największą powierzchnię grzewczą równomiernie grzejącą pomieszczenie, bo nie jest niczym przykryty. Na dodatek maty elektryczne dają możliwośc strefowego sterowania mocą grzewczą. Za to rurki z wodą można wykorzystać w niewielkim zakresie do poprawy rozkładu temperatur podczas lata: może nimi przecież płynąć zimna woda i schłodzić powietrze o jakieś 2C. Takie rozwiązanie nie jest jakoś bardzo szczególnie uciążliwe, jeśli ktoś i tak planuje u siebie podwieszany sufit. Wystarczy ponad nim dać przynajmniej 5 cm wełny, najlepiej z folią odbijającą IF. Ot filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.11.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Fakt - Jacek K. masz rację -> niezbyt uważnie spjrzałem na wykresy . ..... Czy moge poprosić o namiar na te wykresy. Bardzo chętnie sie zapoznam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 17.11.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Fakt - Jacek K. masz rację -> niezbyt uważnie spjrzałem na wykresy . ..... Czy moge poprosić o namiar na te wykresy. Bardzo chętnie sie zapoznam. Pozdrawiam Wykresy to mocno powiedziane - po prostu słupki obrazujące pionowy rozkład temperatur przy różnym sposobie grzania pomieszczeń . A znajdziesz je w ostatnim MURATORZE , zaraz na początku jest o ogrzewaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 17.11.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Wątek pięknie się rozwija więc ciągniemy dalej Ściennego chcemy mało...kawałeczek sciany. Może pętle 100mb iść po części w posadzce a po części (np: ostatnie 40mb) w ścianie ?? Czy konieczne są osobne pętle ze względu na różne płaszczyzny, sterowanie i temp ? A i owszem - dyskusja pobudza myślenie - jak choćby ogrzewanie w podwieszanym suficie . W kwestii jednej pętli w podłodze i ścianie to z punktu pompy obiegowej nie ma chyba znaczenia . Jednak jeżeli pomyśleć o temperaturze sciany i podłogi to ja bym rozdzielił . Ja planuję na podłogach drewno (panel , parkiet lamelowy itp ) . Przy takiej podłodze , dla uzyskania temp podłogi 26 C w rurkach może płynąć 40-45C a może i więcej .Czy to nie za wysoka temp dla ściany - nie wiem . Ja bym obiegi rozdzielił . Z drugiej jednak strony - jeżeli to ma być tylko kawałek wspomagający i instalacja w ścianie nie będzie gęsto poukładana to temperatura się rozłoży i może być ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.11.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Nie mam ostatniego Muratora ale wkleję profile pionowe temperatury zaczerpnięte z publikacji "Poradnik Ogrzewanie Podłogowe" Ośrodka informacji " Technika instalacyjna w budownictwie" aut. dr inż. Jan Nowicki, dr inż. Andrzej Chmielowski Warszawa 1998 Widać z tego że podłogówka jest prawie idealna a tragiczne jest ogrzewanie powietrzne/nadmuchowe. Niestety nie ma ogrzewania ściennego. Podobno jest jeszcze lepsze od podłogowego. A więc była by to rewelacja. Jak wygladają profile w publikacji Muratora ??? Czy się potwierdza z tym wykresem poniżej ?? Pozdrawiam http://republika.pl/inwestor2005/profil.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.11.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 podejrzewam, że w publikacjach dot. innych systemów, ten ostatni wykres właśnie ich dotyczygdzieś ta łyżka dziegciu w beczce miodu zawsze jest tylko trzeba ją znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 17.11.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Teraz nie mam czasu, ale wrzucę link do artykułu po angielsku, w którym porównuje się sufitówkę do podłogówki. Wykresy robione na podstawie badań przeprowadzonych przez powazny instytut (coś jakby skandynawski ITB). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 17.11.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Teraz nie mam czasu, ale wrzucę link do artykułu po angielsku, w którym porównuje się sufitówkę do podłogówki. Wykresy robione na podstawie badań przeprowadzonych przez powazny instytut (coś jakby skandynawski ITB). Ok, mam jeszcze sekundę. http://www.byv.kth.se/avd/byte/reykjavik/pdf/art_089.pdf Zobaczcie na wykres 7 i 8. Zakładana jest oczywiście podłogówka nieprzykryta żadnymi dywanikami czy sofami. Podłogówka ma tę cechę (niekoniecznie zaletę czy wadę), że ma dużo większą bezwładność cieplną. Można to umiejętnie wykorzystać. Poszukam jakiś dobrych artykułów o grzaniu ścianami, ale już na pewno nie dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.11.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 na tej samej zasadzie oni jeżdżą zimą na kolcach, które u nas są zabronione - specyfika klimatu technologie wymuszają pewne rozwiązania oczywiście nie podważam ciężkiej pracy Panów z NO, bo pewnie mają rację i lubię tę nację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos 07.05.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam, jakie firmy wykonujace ogrzewanie scienne znacie lub mozecie polecic? Pozdrawiam,Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigg 09.12.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Minął już rok od ostatnich postów w tej dyskusji... Czy forumowicze, którzy rozważali ogrzewanie ścienne zdecydowali się na nie? Jeśli tak, czy mogą opisać swoje doświadczenie w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigg 09.12.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 byłbym zapomniał... czy są jakieś preferencje co do matriałów, z których powinny byc wykonane ściany zewnętrzne/nośne? Planuję silkę 24 + ocieplenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 09.12.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Swego czasu zastanawiałem się nad taką wersją ogrzewania . Zdecydowałem się jednak na 100% podłogówki .Według mnie skuteczność oddawania ciepła zależy od gradientu temperatury i oporów poszczególnych warstw .Wydaje mi się , że aby ogrzewanie ścienne było skuteczne ściana zewnętrzna musi być bardzo dobrze izolowana i to nie od zewnątrz - raczej należy zrobić ścianę 3W i to z w ścianą nośną po zewnętrznej .Fakt , rurki grzejne oddziela od pomieszczenia tylko warstwa tynku . Niemniej jednak pod nimi jest kawał ściany nośnej do ogrzania i jeżeli się tego jakoś nie zaizoluje to musimy sporo energii władować w jej nagrzanie .W podłogówce dałem pod rurki 20 cm styro na parterze i 10 cm na pietrze .I spodziewam się małych strat ciepła do podłoża .Pozostaje pytanie : jak to zrobić w przypadku ogrzewania ściennego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 09.12.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A moze wystarczy, ze ogrzewanie scienne jest poprostu przyjemniejsze....Mam owszem, a na nim tynk gliniany ok.3-4 cm. Nie zamienilabym na nic. Wbijanie gwozdzi: wlacz ogrzewanie. Popryskaj sciane w tym miejscu gdzie chcesz powiesic obrazek (albo wladowac gwozdz). Tam gdzie znajduja sie rurki schnie najpierw i juz wiesz gdzie nie powinno sie robic dziurki Pozdroagnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 09.12.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Mam owszem, a na nim tynk gliniany ok.3-4 cm. Nie zamienilabym na nic. Pozdro agnes a mozna poprosic jakies zdjecia tego tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 09.12.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Napisz proszę karlsruhe - czy masz w ścianie po prostu rurki , czy może takie specjalne panele ( nie pamietam jak to się nazywa ) .No i oczywiście jakie wrażena i czy dobrze grzeje .Zdjęcia z instalacji też mile widziane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.12.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 byłbym zapomniał... czy są jakieś preferencje co do matriałów, z których powinny byc wykonane ściany zewnętrzne/nośne? Planuję silkę 24 + ocieplenie... Zdecydowanie łatwiej montuje się miedziane sciennego ogrzewania do gazobetonów, trochę więcej pracy jest przy "porothermie". W przypadku karton-gipsowych modułów ogrzewania to technika mocowania jest analogiczna do mocowania normalnych płyt k-g - klej/wkręty. wicekK Aby ogrzewanie ścienne spełniało swoją role, ściana musi mieć U<0,35W/(m2K) Tak wyglądają przymocowane moduły miedziane przed zatynkowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts