Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Baba_budowniczy chyba nie odróżniasz domu szkieletowego - tzw. kanadyjczyka od domu drewnianego np z bala :o . To sa zdecydowanie inne technologie. Dom drewniany z bala jest jak najbardziej ok. ma swój styl, urok i klimat. Natomiast kanadyjczyk czyli szkieletowiec, tekturowiec czy jak go tam zwał to zwykła tandeta. Drewna w tym jest niewiele w zasadzie tylko szkielet. Reszta to plasiki, folie, wata, płyty drewnopodobne, chemia, itd. Jeśli już koniecznie ma być szkieletowiec to zdecydowenie lepszy będzie w technologi szkieletu stalowego. Jeszcze raz podkreślam że dom drewniany (z bala) jest jak najbardziej OK

Pozdrawiam

To ja dokładnie o tym napisałam - jak już drewniany, to porządny, nie patyczak :). Napisałam też, że teraz sama wzmianka o drewnianym domu powoduje grymas - od razu rozmówca ma przed oczami szkieletowca, a przecież technologia drewniana ma wiele twarzy :)

https://forum.murator.pl/topic/46055-dom-technologia-tradycyjna-czy-drewniany/page/2/#findComment-956476

Baba_budowniczy chyba nie odróżniasz domu szkieletowego - tzw. kanadyjczyka od domu drewnianego np z bala :o . To sa zdecydowanie inne technologie. Dom drewniany z bala jest jak najbardziej ok. ma swój styl, urok i klimat. Natomiast kanadyjczyk czyli szkieletowiec, tekturowiec czy jak go tam zwał to zwykła tandeta. Drewna w tym jest niewiele w zasadzie tylko szkielet. Reszta to plasiki, folie, wata, płyty drewnopodobne, chemia, itd. Jeśli już koniecznie ma być szkieletowiec to zdecydowenie lepszy będzie w technologi szkieletu stalowego. Jeszcze raz podkreślam że dom drewniany (z bala) jest jak najbardziej OK

Pozdrawiam

To ja dokładnie o tym napisałam - jak już drewniany, to porządny, nie patyczak :). Napisałam też, że teraz sama wzmianka o drewnianym domu powoduje grymas - od razu rozmówca ma przed oczami szkieletowca, a przecież technologia drewniana ma wiele twarzy :)

Dokładnie tak jak napisałaś jest w tym racaja :-? I sama widzisz do czego to doszło :evil: że mówi się o domu drewnianym a myśli się o patyczaku, tekturowcu, kanadyjczyku itp. Do czego to może doprowadzić nachalna eklama. :evil:

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/46055-dom-technologia-tradycyjna-czy-drewniany/page/2/#findComment-956496

...ale nurtuje mnie pytanie dotyczące technologii bo nie ukrywam że różnica w cenie jest znaczaca.

Chciałabym poznać wasze opinie n ten temat????????????????????????????????

Po pierwsze technologia:

Witam, i ja w takim razie dorzucę swoje kilka groszy. Ostatnio temat technologii w jakich budować można wymarzone domy jest mi bardzo bliski, gdyż decyzja o wyborze takowej właśnie poza mną. Zdecydowanie bym nie deprecjonował technologii szkieletowej, ponieważ nie są to domy z tektury czy jakieś dziwolągi. Faktycznie porządnie wykonany kanadyjczyk jest godnym uwagi konkurentem dla technologii tradycyjnej, ale musi być wykonany przy użyciu odpowiednich materiałów i przez doskonale znającą się na tym fachu ekipę. Te właśnie elementy powodują, że u nas ciężko jest zbudować dobre kanadyjczyki z uwagi na brak fachowców. Na palcach jednej ręki można policzyć firmy, które są naprawdę wyspecjalizowane w tej technologii i używają materiałów o własciwych parametrach (głównie dotyczy to wysuszenia drewna). Dodatkowo sprawa jest skomplikowana przez właściwości takiego domu - a mianowicie szybkie nagrzewanie i takie samo szbkie wychładzanie (dom nie akumuluje ciepła). Gdy dodamy wiele możliwości popełnienia błędów przez ekipę, co w przypadku technologii tradycyjnej jest w większości do uniknięcia - wybór staje się oczywisty. Technologii tradycyjnych jest teraz dużo do wyboru począwszy od ceramiki tradycyjnej, poryzowanej, ytonga, silikatów czy keramzytobetonów. Dla każdego coś miłego, można porozglądać się, porozmawiać z wykonawcami i mieszkańcami takich domów i wybrać optymalne rozwiązanie. Dostępność materiałów na rynku ogromna, wybór też, no i wybór ekipy łatwiejszy jeśli się dobrze poszuka i oprze na doświadczeniu znajomych, którzy uprzednio budowali domy.

Reasumując zdecydowanie więcej plusów ma technologia tradycyjna, ale nie zmienia to faktu, że jeśli ktoś lubi eksperymenty może bawić się w budowę szkieletowca. Jeśli mówimy o długowiecznosci domów, to dom z drewna ma porównywalne właściwości... tylko pytanie ile drewna jest w kanadyjczyku :) tak jak ktoś już powyżej napisał, niewiele - bo reszta to magiczne wypełnienia, którymi trzeba konstrukcję obudować. Wynik meczu - zdecydowana wygrana technologii tradycyjnych.

Po drugie koszty:

Ciekawi mnie na korzyść której technologii wyszła Wam taka różnica w cenie. Według mojej wiedzy i doświadczenia przy wycenie inwestycji, to dom postawiony w technologii szkieletu drewnianego powinien być droższy o około 15% od murowanej powiedzmy porothermu czy maxa. Mówimy oczywiście o kanadyjczyku postawionym zgodnie z regułami sztuki, przez porządną specjalizowaną firmę. Tutaj jednak sama konkurencja, której w przypadku technologii tradycyjnej jest o niebo więcej - wymusza niższe ceny dla rozwiązań murowanych. Jeśli chcecie naprawdę mówić o kosztach to trzeba też pomyśleć o eksploatacji, ogrzewaniu etc. Podsumowując w moim przekonaniu dom kanadyjski jest droższym rozwiązaniem, choć na pierwszy rzut oka można by się skusić na wybranie go ze względu na cenę i szybkość postawienia (jeśli się nie mylę to w 3 miesiące do stanu developerskiego bez problemów można dojść). Przy technologii tradycyjnej porównywalnie w 6 miesięcy, ale spokojnie w jeden sezon można się wyrobić z wykończeniem, jeśli komuś zależy na czasie. Pierwsza zima napewno nie we własnym domu przy technologii tradycyjnej, ale dom budujemy na lata więc... rachunek jest prosty!

H.

https://forum.murator.pl/topic/46055-dom-technologia-tradycyjna-czy-drewniany/page/2/#findComment-956558

witam wszystkich na wiosnę chciałabym rozpocząc budowę domu wszystko załatwiamy na wariata bo bardzo zależy nam na czasie, mamy zamiar buwać dom w warszawie na ul, Codziennej wszyscy odradzali nam bubowę domu w technologi drewnianej a zachęcali do budowy tradycyjnej szukam właśne ekipy budowlanej kóra podjełabysię wybudowania nam gniazdka ale nurtuje mnie pytanie dotyczące technologii bo nie ukrywam że różnica w cenie jest znaczaca.

Chciałabym poznać wasze opinie n ten temat????????????????????????????????

P.S jeśli ktoś dysponuje namiarami na jakąs ekipę budowłana będę wdzięczna :) :) :) :)

a oto nasz domek

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=451&usid=1

Żyłka fajna chatka.

Czy dawałaś projekt do wyceny w obudwu technologiach tzn. murowany (z czego) i drewniany szkieletowy :roll:

Jeśli tak podziel się informacją jaka wyszła Ci różnica w cenie. :lol:

https://forum.murator.pl/topic/46055-dom-technologia-tradycyjna-czy-drewniany/page/2/#findComment-965552

żyłka,

Każdy typowy projekt sporządzony jest pod określoną w nim technologię.

Zmiana technologii jest możliwa, ale zwykle prowadzi do błędów wykonawczych.

Twój projekt przewiduje ściany z Porothermu, schody żelbetowe.

Jeśli pragniesz domu szkieletowego wybierz projekt domu w takiej właśnie technologii.

https://forum.murator.pl/topic/46055-dom-technologia-tradycyjna-czy-drewniany/page/2/#findComment-965677

Ponieważ jak większość przymierzających się do budowy mam rozterki z czego budować, postanowiłam zasięgnąć opinii fachowca (inż budowlany, właścicicel firmy budowlanej). :-? Osoba postronna. Dla nas załatwia tylko formalności, więc nie zależy mu na tym co to za cudo będzie.

Na hasło kanadyjczyk, Pan szeroko się uśmiechną i zaczął zbierać do wyjścia. :oops:

https://forum.murator.pl/topic/46055-dom-technologia-tradycyjna-czy-drewniany/page/2/#findComment-972423

• 4 years później...