Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pierwsze: tynki wewn?trzne czy posadzki

Szadam

Recommended Posts

Zgadzam się z kolegami co do kolejności - jednak mała uwaga po instalacjach (elektrycznej i podobnych wodnej i cwu) trzeba zrobić fragment instalacji co - chodzi mi o piony oraz rozgałęźniki kondygnacyjne (najlepiej w szafeczkach obmurowanych i obtynkowanych), potem tynkowanie, potem przewody w podłodze i mocowanie grzejników, na koncu podłoga

Domka - tak pod warunkiem, że G-K nie zimują w nieogrzewanym domu. Ponoć nie zawsze to lubieją. Jeżeli już koniecznie byś chciała je dawać przed zimą (lub przed "drugą" zimą, bo obecnie to nie zima :wink: ), to lepiej tylko przykręcić i nie szpachlować.

Anonimowy - kiedyś gdy c.o. i woda były w stalowych rurach, a kanaliza w żeliwie, to elektrykę robiło się po nich, bo była bardziej elastyczna i prościej było na krzyżówkach. Teraz to już zależy z czego robimy, ale warto o tym pamiętać, bo choć to raczej sprawa instalatorów, to po co mają przypadkiem uszkodzić Ci położone kable lub rurki.

Jasiu, Twoja kolejność jest prawidłowa z jednym wyjątkiem. Instalacje co cwu również przed tynkami, bo przecież wychodzą najczęściej w ścianie pionowo do grzejników. Przynajmniej ja tak robiłam i wtedy tynk wszystko przykrył.

Pozdrawiam

Klaudia: masz racje - ale ja mam na dole podłogówkę, a kalafiory mam tylko na górze gdzie tynków nie będzie bo będzie regips.

Łatwiej mi więc zaszpachlowac tych kila otworów, które powstają po kładzeniu CO niż przy tynkowaniu uważać po czym się depce.

Frankai: dobra uwaga - muszę się zastanowić jak puścić rurki, żeby nie wyszło za dużo krzyżówek

Jest w tym jedna sprzeczność: okna przed tynkowaniem i posadzkami utrudniają odparowanie i same narażone są na wilgoć, a kładzenie instalatorki przed wstawieniem stolarki to zaproszenie dla złodziei. Wygląda na to, że trzeba to będzie dobrze zgrać....

Jasiu - dlatego jestem zwolennikiem rurek przy instalacji el.-RTV-tel.-alarm.-komp.-intel. itp. Po co komu krótkie odcinki rurek. Po drugi optymalnie jest mieć generalnego wykonawcę lub "zmusić" wykonawców do współpracy. Mi udało się "zmusić" do współpracy murarzy i gościa rozprowadzającego kanalizę przy wylewaniu ślepych podłóg, a teraz planuję taki sam myk przy instalacjach i tynkach, a potem podłogówce i posadzkach.

Podsumowując, optymalną kolejnością po stanie surowym otwartym mogłoby być:

1. Peszele (rurki pod inst. elektr., TV, alarm itp.)

2. Tynki

3. Wod-kan i kanały ciepłego powietrza (mam mieć ogrzewanie kominkowe)

4. Podłogi (czy ocieplenie i wylewki wcześniej czy też teraz?).

5. Wstępna inst. alarmowa (za chwilę będzie co kraść)

6. Okna, żaluzje.

7. Drzwi, schody drewniane, werandy, ganki itp.

8. Przeciągnięcie instalacji elektrycznych i innych przez peszele i osprzęt elektryczny, w tym alarm.

9. Armatura sanitarna.

Proszę o korekty i uzupełnienia.