Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapotrzebowanie ciepła dla domku

pik33

Recommended Posts

Licząc "metodami własnymi" dla domku z poddaszem, współczynniki: ściany 0,3, podłoga i dach 0,2, okna 1,6, 109 m2 pow. użytkowej, wyszło mi takie coś:

- straty ma przewodnictwo 100 W/K

- straty na wentylację 44 W/K

- max zapotrzebowanie na moc grzewczą dla -25 stopni 7200 W (66 W/m2)

- średnie zapotrzebowanie dla stycznia 4300 W (40 W/m2)

- moc grzejników do zainstalowania 8500W (78 W/m2)

- roczne zużycie energii na ogrzewanie 17300 kWh

Jak to się ma do waszych obliczeń i stosowanych norm?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-20 14:03 ]

Dla mojego parterowego domku (150 m2) przy następujących współ: ściany 0.3, podłoga 0.4, sufit 0.3, okna 1,5, drzwi 2,5 wyszły następujące wyniki:

dla –5 C straty na przewodnictwo 5200 W, na wentylacje 100 W

dla –16 C odpowiednio 7400 W i na wentylacje 1500 W.

Straty na przwodnictwo obliczałem w/g wzoru Q = K*DT*A gdzie A - pow,

straty na wentylacje zaś Q = (0,34*DT – 9)*V gdzie V kubatura, oba wzory były podane przez kogoś na Forum. Co do tego ostatniego wzru mam pewne wątpliwości, nie wiem z czego wynikają 0.34 i 9, oraz ile wymian powietrza na godzine on zakłada.

Nie wiem również jak obliczyć zapotrzebowanie na moc wynikające z ogrzewania CWU, sądzę że jest dużo większe.

Jednak, już teraz widzę że oferowane na rynku kotły gazowe z modulacją mocy 8 – 24 kW (Junkers EuroStar) mają za wysoką moc minimalną jak na potrzeby grzewcze mojego domku. Idealnym wydaje się kocioł z modulacją mocy 4 – 24 kW.

Bedi

Jesli chodzi o wzór na zapotrzebowanie na ciepło dla wentylacji to ja go podałem na innym wątku. Jest on przepisany z polskiej normy PN-B/03406 " Ogrzewnictwo - Obliczanie zapotrzebowania na ciepło pomieszczeń o kubaturze do 600m3" Wzór ten służy do określa zapotzrebowania na ciepło metodą uproszczoną. Myślę że współczynniki co do których masz wątpliwości zostały przez autora normy dobrane na podstawie danych doswiadczalnych. W moim prywatnym przekonaniu uważam, że są one całkiem sensowne, a ilości ciepła potrzebne do wentylacji policzone wg tego wzoru wydają się bardzo rozsądne. Podana norma jest jeszcze najprawdopodobniej obowiazkowa do stosowania, musiłby się wypowiedzieć na ten temat jakiś specjalista od wentylacji.

Pozdrawiam

Pik33,

wychodzi Ci tak dużo bo masz źle ustawione nawiasy, wrór ten jest uproszczeniem wzoru z normy 0.34*(ti-tw)*V-9*Kub[W] (podany przez Wladka w wątku o prog OZC). Jak zakłada się 1 wymianę na godz to V = Kub, więc wzór przyjmuje postać (0.34*dT - 9)*Kub, dla dt = 38 i Twoich 300m3 wychodzi 1176W.

Współ 9 to są prawdopodobnie tzw zyski bytowe.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: bedi dnia 2003-01-22 16:00 ]

• 3 weeks później...
  • 2 months później...