Garfield 10.01.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 tutaj prosimy zamieszczac wasze kometarze, uwagi i sugestje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.01.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 No to jak komentarze to komentarze Po pierwsze witam, gratuluje trzymam kciuki i tak dalej ... a po drugie .... ojj sie zaraz pokłoce- w sumie w kwesti zdaje sie juz nieaktualnej , ale zawsze..... w sprawie tego projektu przerabianego i ceny (d26). Architekt zazyczyl sobie 300 zl - ok, sprawdzilam projekt, fajnie faktycznie nie ma tam zmianek w konstrukcji dachu - tylko wydluzenie o metr ale.... zmiana nawet o metr tego dachu pociaga za soba zmiane WSZYSTKICH rysunkow - i fundamentu i parteru, poddasza, rzutu dachu, ale tez i przekrojow i elewacji . I ktos (a tym ktosiem jest architekt) musi usiasc i to narysowac. I zapewniam ze nie zajmie mu to pieciu minut. Druga sprawa , koszt wrysowania na dzialke - zwykle ksztaltuje sie w granicach 800- 1000 zł. Taka jest stawka. Dokonac adaptacji i wysowania moze tylko osoba uprawniona. Nie zrobi tego Pan "Zenek", ani Inwestor ani ktos z ulicy. I za to ze jest to usluga ktorej nie da rady wykonac ktos bez takiego uprawnienia ...sie placi. Inna sprawa ze dom tez trzeba ustawic na tej dzialce, to nie jest tak ze sie narysuje i juz. I Architekt po to studiowal zeby miec wiedze jak to zrobic, i za te jego wiedze tez Inwestor placi Oczywiscie jak z kazdym, negocjowac ceny mozna. Ufff...musialam to powiedziec bo czasami Inwestorom sie wydaje ze architekt beirze pieniadze za nabazgranie 3 kresek i podpisu pod projektem. Pozwolilam sobie znalesc Wasz projekt i go wstawic bo ...... znalesc go na tej stronie pracowni pik- mordega http://www.pppik.com.pl/house/nik/nik-parter.gif http://www.pppik.com.pl/house/nik/nik-1s.jpg A tak wogole to czekam co bedzie dalej A jeszcze jedno - podeszliscie do sprawy troche "od tylu" wybierajac napierw projekt a potem dzialke, to ciut ryzykowne... Wasz wybraniec jest dosyc rozległy, oby nie bylo kłopotow z dobraniem takiej dzialki na ktorej by sie zgrabnie miescil - z uwzglednieniem stron swiata, wjazdu na dzialke no i ogolnymi warunkami jakie narzuci wam plan zagospodarowania (lub warunki zabudowy). pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 10.01.2006 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Witam widac już pierwszegodnia można liczyc na kometarz tak jak napisałem w dzienniku wiemy o tym ze podeszliśmy od tyłu ale co zrobic jak sie nam tak ten projekt spodobał co do usytuowania na działce to także licze na to ze uda sie to zrobić ale zobaczymy Co do wywodu na temat cen tak wiem co trzeba zrobic aby zmienic projekt, ale ta sama operacja w tej pracowni co wybraliśmy kosztowała by max 100 usytowanie budynku na działce kosztuje 500 i z tego co wiem to osoba która to robi ma wszystkie papiery na wykonywanie takich czynności! ja widzę tylko jedną róznice dlaczego tak ceny sie róznią! murator jest ogolnie znany i jest w warszawie a ta pracownia jest w Żorach jakieś 350 km od warszawy i sądze ze to jest glowny powód! pozdrawiam i czekam na kolejne komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 11.03.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Jeszcze jedna sprawa ostatnio rozmawiałem z teściem i mu ktoś nagadał że w budynku parterowym zeby robić lany betonowy strop!?!?!?!!? pomyślałem sobie ale poco????? jak ktoś wie to niech napisze jestem bardzo ciekaw jakos jego argumenty mnie nie przekonały! natomiast po rozmowie z wykonawca utwierdziałem sie w przekonaniu ze na pewno na 1000% sobie nie dam wetknac stropu bo według niego trzeba dodatkowo ze 12-15 tys wydac na taka konstrukcji! wiec powiedziałem ze bede zapierał sie nogami i rencami ! mam nadzieje ze teść sie nie obrazi! ale who knows..... druga sprawa teść sie pyta z czego chcemy mieć ściany? więc se znowu myśle że nie jest dobrze znowu sie czegos na słuchał! wiec z delikatnym nie pokojem odpowiedziałem ze z Ytonga ..... chwila ciszy... Teśc: bo ja słyszałem ze suporex jest bardzo dobry i taniutki i ze teraz wszyscy z tego budują! ...... wiec zmroziło mnie bo obecnie mieszkam w domu z suporeksu i jest w nim normalnie zimno... i za cholery za nic nie moge go wygrzac! Znowu szybki telefon do wykonawcy i słyszę: Stary z tego już nikt nie buduje to ma taka przenikalnośc ciepła ze papier toaletowy ma mniejszą .... wiec się rozsypałem....... ale pozbieram mysli po ostatniej rozmowy z teściem i już mam solidne argumenty i będe mocno dyskutował! jeszcze przypomniał mi sie jeden argument przeciw stropu betonowemu który wykonawca mi powiedział ze jak juz leje beton to należy podnieśc o metr dach i mieć normalne poddasze użytkowe zeby tej kasy nie marować wpakowanej w strop!... wiec chwila mojej konsternacji ponownie.... ale przeciez ja chciałem parterowy dom a nie z poddaszem uzytkowym wiec poco mi to poddasze nie planuje czegoś takiego!!!!!!!!! dodatkowo jak mam na dole około 150 metrów to tam powstanie pewnie powierzchnia okolo 70-80 którz to ogrzeje? czym??? niee...... zadnego poddasza!!!! ma byc drewniany strop obity plytami G-K! i tyle! postanowione! jako przyszły Inwestor będę bronił zarzacie swoich racji tego co się nauczyłem na forum, wyczytałem po gazetach specjalistycznych, co wykonawca mi powidział! trzeba byc twardym nie miętkim! Pozwoliłam sobie wkleić Twój cytat z dziennika. Garfiled my mamy podobnie. Tzn. mój mąż ma podobne sytuacje ze swoim teściem (a moim ojcem!). Tak samo o stropie, tak samo o ścianie. My również chcieliśmy budować z Ytonga. Jednak mamy lepszą cenę na ścianę jednowarstwową z SOLBETu 42 cm. Właśnie też mamy dom parterowy i każdy mówi o poddaszu, ze będzie zmarnowany. A ja nie mam ochoty latać po schodach i dlatego tam będzie tylko stryszek. Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 13.03.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Witam, Odnośnie Ytonga - faktycznie zakłada się, że jest to ściana jednowarstwowa - a więc cegła i nic więcej. Ściany dwuwarstwowe to cegła + ocieplenie. Są też trzywarstwowe: cegła + ocieplenie + cegła.Na forum znajdziesz przeogromną liczbę postów na temat różnic pomiędzy tymi technologiami, ale od razu ostrzegam: jest to trochę dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi. Ale myślę, że i tak poczytać warto. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 13.03.2006 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Pozwoliłam sobie wkleić Twój cytat z dziennika. Garfiled my mamy podobnie. Tzn. mój mąż ma podobne sytuacje ze swoim teściem (a moim ojcem!). Tak samo o stropie, tak samo o ścianie. My również chcieliśmy budować z Ytonga. Jednak mamy lepszą cenę na ścianę jednowarstwową z SOLBETu 42 cm. Właśnie też mamy dom parterowy i każdy mówi o poddaszu, ze będzie zmarnowany. A ja nie mam ochoty latać po schodach i dlatego tam będzie tylko stryszek. Pozdrawiam gorąco A co wkońcu zdecydowaliście? strop lany ale bez podnoszenia dachu? czy normalna konstrukcja drewniania obita płytami G-K? wbrat Tak wiem ze są rożne typy ścian ale sądziłem ze Ytong tez trzeba ocieplić nawet 5 cm ale trzeba!? no własnie stoje przed dylematem! musze zobic symulacje kosztów! to popierwsze a po drugie strasznie dziwnie bede sie czuja jak nie bedzie styropianu na ścianach! Styropian daje samo takie wrażenie ze jest to znaczy ze mniej te ciepło ucieka! ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 13.03.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Zawsze wydawało mi się, że zarówno Ytong jak i suporex to beton komórkowy, tylko inaczej się nazywa i Ytong ma grubsze bloczki do budowania ścian jednowarstwowych. Osobiście mam dom z suporexu ocieplonego 12cm styropianu i jest bardzo ekonomicznie i ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.08.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 No to ja gratuluję najpierw psa a potem kredytu :) Teraz to już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 13.09.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 A co to za piwniczka ziemna, może fotki w srodku , czy wiecie jak została wykonana i czy ja zostawiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 13.09.2006 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 piwniczka na 100% zostaje ma dość grube ściany myśle ze jakieś 15 centymetrów, jutro bede to zrobie zdjęcia w srodku, poza tym w niej jest umieszczony hydroor wiec nie moge jej zlikwidować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 16.09.2006 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 oto zdjęcia piwniczki, przepraszam za bałagan ale to jeszcze nia ja go narobile poprzedni właściciel a w chwili obecnej na razie tego nie sprzatamy http://img.photobucket.com/albums/v307/Garfield100/Nasz%20Dom/PICT0024.jpg grubośc ściany http://img.photobucket.com/albums/v307/Garfield100/Nasz%20Dom/PICT0023.jpg rzut ogólny wielka nie jest http://img.photobucket.com/albums/v307/Garfield100/Nasz%20Dom/PICT0022.jpg rzut zewnetrzny raz jeszcze http://img.photobucket.com/albums/v307/Garfield100/Nasz%20Dom/PICT0020.jpg i z drugiej strony wentylacja http://img.photobucket.com/albums/v307/Garfield100/Nasz%20Dom/PICT0025.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 24.11.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Dom bardzo ładny, już nie moge się doczekać jak będzie wyglądał w środku. Mam pytanie jakiej firmy są drzwi wejściowe i brama garażowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 24.11.2006 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 drzwi wejściowe są firmy ZBIGMET (antywłamaniowe) http://www.zbigmet.pl brama garażowa to dobrze znany Wiśniowski bardzo się ciesze ze domek sie podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 03.12.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Niestety nie widać żadnego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 11.12.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Niestety nie widać żadnego zdjęcia Szkoda bo ja cały czas nic nie widzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 13.12.2006 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 to dziwne mi sie otwierają zdjęcia!nie widzisz w kometarzach zdjęc czy w dzienniku!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.12.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Dużo zdrówka, szczęścia, pomyślności, wesołych i spokojnych Świąt Bożego narodzenia oraz spełnienia wszystkich marzeń i planów w 2007 roku - Tobie, Twojej rodzinie i przyjaciołomNeferka http://www.cardsdirect.com/images/christmascards/X3352_M.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 08.02.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 A ponownie z zapytaniem co to za matrix antico i polerowany oraz z czego toto jest i z czego sa parapety wew. Szukam blatow w kolorze siwym i wasze sa piekne. Czy projekt kuchni i łazienki wykonywał wam projektant czy to wasza twórczość- sa bardzo ładne.Musze przyznać ,że wasza łazieneczka z prysznicem jest bardzo podobna do mojej małej łazienki nawet w tej samej kolejności rozmieściłam umywalkę, prysznic i wc-tylko poj. umywalka i bez bidetu- lazienka dla gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martkaw1 12.02.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Super domek. Czekam na kuchnie i lazienke i co to ja jeszcze chcialam ee...Aha! Lodowka planujemy zakup takiej samej tylko bez kostkarki i zasobnika na wode. Mozesz powiedziec ile kosztowala wasza i gdzie kupiliscie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 25.02.2007 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 dzięki za komentarze i przepraszam ze nie odpowiadałem! juz nadrabiam! na początku acca5! matriź jest super nawet mi sie teraz spodobał, i sie przekonałem do niego pan w urtowni powiedział ze jest to ostatni krzyk mody że jest to łupek... jakis teraz nie pamiętam generalnie jest to granit! tutaj podaje adres hurtowni gdzie zamawialiśmy z całym sercem moge ich polecic http://www.brial.pl kuchnia i łazienka została zaprojektowana przez projektanta, po pożniejszej konsulatacji zostały wprowadzone pewnie zmiany dostosowujące te dwa pomieszczenia do naszej wizji i nam sie bardzo podobaja! niestety w chwili obecnej jest to nasza jedyna łazienka! odpowiedz na pytania martkaw1 lodówka została kupiona w serwisie internetowym http://www.ewabymail.pl koszt lodówki po rabacie wyniusł 4100 trudno pwoiedziec czy polecam bo jeszcze stoi w kartonie pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts