Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

B??d w programie OZC ?

am

Recommended Posts

Piszemy o normach zapotrzebowaniu,wyliczaniu delta t,a życie

swoje .Mam doczynienia z tą branżą od 15lat iproszę wierzyć nie

pomyliłem sie oni razu .JAK dobieram

1.stary czy nowy

2.z czego ściany ,grubośc ścian,ocieplenie,ile i co

3.wielkość i jakość okien

4.ocieplenie stropu i podłogi

5.jakość pieca i grzejników

6.ilość ścian zewnętrznych i okin w pomieszczeniu

grzejniki aluminiowe 120-145wm2

grzejniki panelowe 130-180wm2

powyżej 2.70 m3 DOBRYCH WYLICZEŃ

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pablo_45

Norma którą podałem to przetłumaczona na j. polski i przyjęta w naszym kraju norma europejska - widać to w numerze normy: PN-polska norma, EN-europejska norma.

Obecnie w naszym kraju od stycznia 2003r. obowiązkowość norm do stosowania została niestety zniesiona, teraz dopiero będą nam wciskać szmelc.

Anonimie

widzę, że masz bardzo ciekawy sposób rozumowania przy doborze elementów instalacji. Wygląda to tak - aby dostarczyć do klienta worek cementu zamówisz samochód KAMAZ bo napewno się zmieści. Wtedy kto Ci powie, że się pomyliłeś ???

I tak samo wygląda z Twoją propozycją doboru grzejników.

Potrzeba np. 50W/m2 to lepej dajmy 140W/m2 bo wtedy napewno wystarczy. Ty uważasz,że w takim przypadku się nie pomyliłeś bo według Ciebie dobra instalacja c.o. jest wtedy gdy w domu jest ciepło i to wystarczy, ja uważam, że to o wiele za mało. Tylko widzisz jest pewien drobiazg którego nie bierzesz pod uwagę TY ZA TO NIE PŁACISZ - to klienci płacą za dwa razy większe niż potrzeba grzejniki i kotły !!!

Bardzo interesujące jest również to,że w zależności od rodzaju zastosowanego grzejnika pzyjmujesz różne straty w pomieszczeniu to chyba wyłącznie Twoje autorskie rozwiązanie ???

Więc dalej nie czytaj norm i wykonuj instalacje po swojemu tylko nie pisz że się ani razu nie pomyliłeś, bo jest to po prostu ..... (dokończ sam).

Nie jestem specjalistą z zakresu instalacji grzewczych ale takiemu instalatorowi nie dałbym do wykonania instalacji w moim domu.

Ciekawi mnie jeszcze jeda sprawa czy jak dostajesz od klienta projekt instalacji c.o. to czy "poprawiasz" go po swojemu ?

Pozdrawiam

Witam

Anonimowy

Poczytaj trochę wątki: ktoś kto buduje dziś dom z reguły buduje go tak aby koszt jego utrzymania był akceptowalny czyli niski (ucieczka od wysokiego "czynszu") więc je dobrze ocieplają i ktoś ostatnio podawał że wyszło mu zapotrzebowanie mocy !!62W/m2!! i to jest osiągalne w granicach zdrowego rozsądku więc jak można odczytać twoje zasady ??

Przewymiarować, przewymiarować, przewymiarować...

I co z tego wyjdzie??

Na pewno przewymiarowany koszt wybudowania instalacji a potem utrzymania domu.

No chyba że przy okazji przewymiarowujesz portfel klienta to ja Cię wołam od razu..

Inwestor

Odnośnie "obowiązkowości norm to znam sytuację. Chodziło mi o zawartość tej normy: czy stanowi ona jakieś rozwinięcie PN-B-03406:1994

Karina - ja mam mały pożar w pracy i pomiary okien w weekend. Dopiero w przyszłym tygodniu zamierzam na poważnie przymierzyć się do arkusza.

Jak na razie wklepałem salon - niestety bez wklepania wszystkich pomieszczeń trudno ocenic co wyjdzie.

Zakładm że w przyszłym tygodniu będę miał wyniki

Pozdrawiam

Popieram anonima ,bo myślę sobie chodzby przewymiarował to pomyłka była by mniejsza niż z niedowymiarowania .Czy ktoś bada wykonanie inwestycji ,mostki termiczne,zła jakość materiałów bo oszukali ,i wiele innych spraw .To poco zakładane są termostaty,

pogodówki,ano myślę żę jak się nagrzeje to piec będzie wyłączony 2 godz a nie 5 minut. Możę inwestor chce w 10minut mieć ciepło i myślę żę jak zagrzeje to sąsiada nie będzie grzało.Racje macie

koszty ,a kto powiedział że buderus za 25000 może mu wystarczą świebodzice 2000.Coś panowie za bardzo kalkulują czy aby w tą stronę.Przypomina mi się 2 sąsiadów którzy co dnia chwalili się coraz mniejszym spalaniem w swoich maluchach.Doszło do takich absurdów żę paliły po 2 litry ,ale oni ich jeszcze udoskonalali.

Chciałbym sie zapytać kto z Was użytkuje 30, czy 40 wm2.Brat w naszym domu bliżniaku po 200m2 zaistalował 11kw piec ja w drugiej połowie 29kw i wystarcza jemu i mi z tym że ja chodzę 1 dzienne i spalam w sezonie 4 tony węgla . a on szufluje co 2 godziny i spala 6 ton i o takiej mówicie oszczędności .

• 1 year później...

Używałem programu OZC do wyliczeń Owszem działa on tak jak zauważyli przedmówcy:przy wymianie

Uważam jednak że program jest dobry- starczy tylko przyjąć zyski bytowe = 0

Bo przecież raczej wszyscy stosują przy nowej instalacji albo zawory termostatyczne na grzejnikach , albo czujnik temperatury w salonie itp.. więc automatyka i tak uwzględni dodatkowe źródło ciepła a zyski bytowe w skali całego domu to naprawdę ułamkowa energia chyba, że ktoś użądza u siebie codziennie imprezy i ma po 20 osób w pokoju! albo budynek przeznaczony jest na kawiarnię lub coś takiego..

Najważniejsze jest przyjąć właściwą wymianę powietrza - jak najbardziej zbliżoną do tej rzeczywistej!

A tak na koniec - program programem, ale trzeba kierować się jeszcze zdrowym rozsądkiem bo przesada na - i na + zawsze żle wychodzi

• 2 weeks później...
projektanci liczą wydatek dla domu w zależności od tzw. strefy, w której znajduje się dom. Stref jest bodajże V, przy czym z tego co wiem, a wiem nie za dużo, to większość terenów w Polsce to strefa III. Największy wydatek liczy się dla deltaT=40, czyli 20C w pomieszczeniach i -20C na dworze.

Ale Czekam na wypowiedź autorytatywną.

Karina

Słuszna uwaga różnica między strefą I i V to 27% - całkiem sporo - program OZC z tego co pamiętam to uwzględnia.

Bardzo Was proszę o link do programu OZC, bo po reinstalacji systemu gdzieś mi przepadł.

Szukałem w googlach - znalazłem na stronach Purmo, ale link jest martwy. Byłbym wdzieczny także za arkusz Kariny (jeśli nie ma nic przeciwko)

majl [email protected]

Z góry dzięki

• 2 years później...

Znalazłem w poniższych artykułach sposób prawidłowego uwzględniania wentylacji z odzyskiem ciepła w programie audytor OZC. Może się komuś przyda.

Oto linki:

http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/pjpwwp2003_ciep_went.pdf

http://www.polskiinstalator.com.pl/artyk/2004-05/pyt_i_odp.htm