Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przetarg na budowę domu.

KarinaZ

Recommended Posts

A może ogłosić przetarg na budowę domu ?

Czy warto to robić dla jednego budynku ?

Firma, w której pracuję, żyje w dużej mierze z pieniązków po wygranych przetargach ...

Wiem, że czasem trzeba "spuścić spodnie" aby wygrać przetarg.

Może określić dokładnie zakres robót i materiałów i puścić to w eter ?

Czy macie doświadczenia ?

Karina

Zależy jak rozumieć słowo "przetarg". Mój dom miał w sumie 11 oferentów. Było w czym przebierać. Ale kryterium sprawdzenia oferenta było proste: chętni dostawali projekt i sami określali ile czego (tzn. materiałów, robocizny i sprzętu) będzie potrzebne i ile to ma kosztować. Kto pisał bzdury ten choćby miał niską cenę - odpadał.

Rzecz jednak w tym, że ja sam "siedzę" w budownictwie i łatwo wyczuję kto jest "opowiadaczem" a kto fachowcem. No i nie boję się wyśmiać gościa, który z wielką powagą wyjaśnia dlaczego to i to MUSI być zrobione tak i tak, podczas gdy ja wiem swoje.

Mając świadomość, że nie każdy musi się znać na budowaniu domów doradzę poproszenie o pomoc znajomego budowlańca (może potem akurat zostać inspektorem nadzoru).

A co do ogłoszenia przetargu to ja robiłem tak, że złożyłem zapytanie do:

4 średnich firm z Panoramy Firm,

4 ogłoszeń drobnych z piątkowej gazety lokalnej w dziale usługi budowlane

4 skądinąd znanych w okolicy i/lub polecanych przez znajomych ekip budowlanych

Zawsze jest co poczytać w ofertach, jest się nad czym pośmiać, jest co ponegocjować i najczęściej jest w czym wybrać.

Przetarg - ocena parametrów zależy od zamawiającego - zawsze, nawet w ustawie :

- cena np. 60 %,

- jakość np. 30 %,

- gwaranceje np. 10 %

można inne dowolne parametry.

przy czym :

cena - wiadomo,

- jakość to ocena takichj parametrów jak posiadany sprzęt, kwalifikacje i papiery fachowców ( cieśla, murarz w zespole itp. ), ocena znajomości nowych technologii np. pytania kontrolne na podstawie wiedzy z forum, itp.

- gwarancje to zgoda ekipy na ostatnią płatność ( zawartą w umowie np. po jakimś czasie po zakończeniu budowy, tak aby sprawdzić czy nic nie pęka.

No i później trzeba trzymać się punktów, a nie rozstrzygać bo majster miał ładny wąsik ..

Karina

On 2003-01-22 00:28, kgadzina wrote:

to ja robiłem tak, że złożyłem zapytanie do:

4 średnich firm z Panoramy Firm,

4 ogłoszeń drobnych z piątkowej gazety lokalnej w dziale usługi budowlane

4 skądinąd znanych w okolicy i/lub polecanych przez znajomych ekip budowlanych

Kgadzino, ciekawość mnie zżera :wink:

Kogo wybrałes; z panoramy, ogłoszenia czy z polecenia znajomych?

Proszę, powiedz.

Przetarg to fajna rzecz. Ja również myślałem, że to jest lekarstwo na dobrego wykonawcę. W praktyce było tak. Zrobiłem 8 kopii projektu rozdałem róznym firmom, jedne polecone, inne z gazety inne z uwagi na bliskość do mojej budowy. Tylko jedna dała ofertę :eek: . Zaczęliśmy negocjować warunki umowy (był już początek marca). Warunki zostały ustalone i zostało wyznaczone spotkanie na budowie celem podpisania umowy i ustalenia gdzie wykonawca chce mieć podprowadzoną siłę a gdzie wodę. Stała się rzecz bardzo ciekawa wykonawca nie przyszedł :???:.

Po tych doświadczeniach i późniejszych rozmowach z różnymi wykonawcami i ludźmi związanymi z budownictwem uważam , że wartościowe i niedrogie ekipy mają już komplet zleceń na następny rok we wrzesniu. Reszta to albo "papraki" albo "opowiadacze". Jest to opowieść z przed 2 lat. Myślę że jeszcze całkiem aktualna.

Pozdrawiam