CoolaTT 12.11.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Witam W czerwcu tego roku firma zrobiła mi 110 m2 bruku dębowego, średnice największych pni (szczególnie na obrzeżach) dochodzą do 70 cm. Kosztowało mnie to wraz z impregnacją olejem lnianym BECKERSA (drogim jak nie wiem co) 8600 zł. Jedno Wam mogę doradzić - nie cieszcie się że zrobicie coś tanio z sosny bo za 2 lata będziecie to zrywać i przeklinać wcześniejszą decyzję. Jeśli to ma leżeć kilkanaście lub kilkadziesiąt lat to DĄB - tylko DĄB. Pamiętajcie - tanie mięso to psy jedzą i jeszcze jedno - jestem biedny więc nie stać mnie na rzeczy tanie. Chcesz zdjecia - wyslij mejla [email protected] ddmowski to cholernie drogo coś Ci ten pruk wyszedł. Ja sprawdzałem ceny i nie odbiegają od tych o których wcześniej pisałem. Tej zimy przygotowuję się do położenia około 100 m2 bruku drewnianego. Dąb przyjeżdża za miesięc, wieczorami go okoruję i poimpregnuję zamówię żwir piasek itp, i na wiosnę postaram się go ułożyć. Przewidywane wydatki to: drewno dębowe ok. 3m3 ok 450 pln; olej (obojętnie - najlepiej impregnować przez "kąpiel" w przepale - koszt 0 pln), 2 wywrotki pisaku na podsypkę ok. 300 pln, paliwo, olej i ostrzenie łańsucha piły ok. 200 i na koniec wywrotka grubszego żwiru do uzupełnienie luk pomiędzy drewnem 150 pln, wynajęcie zagęszczerki ok. 100 zł/doba. Razem koszt (zawyżony) to 1200 złotych, dlatego dziwi mnie Twoje 8600?? Zgadzam się ze stwierdzeniem, że tanie mięso jedzą psy oraz, że biednych niestać ażeby kupować tanio,..... ale nie powinni dać się też okradać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddmowski 25.11.2006 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witam W czerwcu tego roku firma zrobiła mi 110 m2 bruku dębowego, średnice największych pni (szczególnie na obrzeżach) dochodzą do 70 cm. Kosztowało mnie to wraz z impregnacją olejem lnianym BECKERSA (drogim jak nie wiem co) 8600 zł. Jedno Wam mogę doradzić - nie cieszcie się że zrobicie coś tanio z sosny bo za 2 lata będziecie to zrywać i przeklinać wcześniejszą decyzję. Jeśli to ma leżeć kilkanaście lub kilkadziesiąt lat to DĄB - tylko DĄB. Pamiętajcie - tanie mięso to psy jedzą i jeszcze jedno - jestem biedny więc nie stać mnie na rzeczy tanie. Chcesz zdjecia - wyslij mejla [email protected] ddmowski to cholernie drogo coś Ci ten pruk wyszedł. Ja sprawdzałem ceny i nie odbiegają od tych o których wcześniej pisałem. Tej zimy przygotowuję się do położenia około 100 m2 bruku drewnianego. Dąb przyjeżdża za miesięc, wieczorami go okoruję i poimpregnuję zamówię żwir piasek itp, i na wiosnę postaram się go ułożyć. Przewidywane wydatki to: drewno dębowe ok. 3m3 ok 450 pln; olej (obojętnie - najlepiej impregnować przez "kąpiel" w przepale - koszt 0 pln), 2 wywrotki pisaku na podsypkę ok. 300 pln, paliwo, olej i ostrzenie łańsucha piły ok. 200 i na koniec wywrotka grubszego żwiru do uzupełnienie luk pomiędzy drewnem 150 pln, wynajęcie zagęszczerki ok. 100 zł/doba. Razem koszt (zawyżony) to 1200 złotych, dlatego dziwi mnie Twoje 8600?? Zgadzam się ze stwierdzeniem, że tanie mięso jedzą psy oraz, że biednych niestać ażeby kupować tanio,..... ale nie powinni dać się też okradać... Witam CoolaTT Uśmiałem się z tego "pruka" nie wiem jakiej klawiatury używasz ale na mojej "p" leży daleko od "b". To tak na marginesie. Nie czuję się okradziony. Uważam że usługa za którą zapłaciłem została wykonana na najwyższym poziomie i z najlepszych materiałów. Powód dlaczego zleciłe to firmie a nie zrobiłem sam (choć lubię podłubać przy domu) jest banalnie prosty. Zajmuję się czymś co przynosi mi większy dochód niż koszt 8600 zł wykonania tego w dwa i pół tygodnia. Nie opłacało mi odłożyć pracę i się z tym męczyć a wieczorami zamiast "okorowywać" relaksowałem się słuchając muzyki czego i Tobie życzę. Za sam impregnat zapłaciłem ok 2000 zł ponieważ widziałem u znajomego impregnację darmowym zużytym olejem samochodowym tzw "przepałem" i utrzymujący się w ogrodzie przez pierwszy rok zapach warsztatu samochodowego skutecznie odwiódł mnie od tego pomysłu(pomijam aspekt ekologiczny). Jeśli ktoś układa bruk dębowy zawodowo to na pewno zrobi to lepiej od Ciebie ponieważ ma doświadczenie i z tego się utrzymuje. P.S. Bożeno która wysłałaś mi mejla z prośbą o zdjęcia - przypadkiem go usunąłem - prześli mi proszę jeszcze raz a wyślę Ci zdjęcia - obiecuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 27.11.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Pomyłki nie zauważyłem i faktycznie sam się zdziwiłem bo powiedzmy sobie szczerze raczej nie da się równocześnie jednym palcem wcisnąć "p" i "b". Odnośnie czy wykonałeś to sam, czy wykonał to ktoś? (kto wg Ciebie z tego żyje) - to też nie widzę problemu, ja tylko chciałem pokazać innę alternatywę dla ludzi którzy nie koniecznie zarabiają podobnie jak Ty - czyli jak mówisz więcej niż 8600 w dwa i pół tygodnia. Jak na razie na biedę nie narzekam, a nie koniecznie chciałbym wydać 8600 lekką ręką. Jakość wykonania jest naprawdę fajna. Tylko dziwi mnie dlaczego drzewo jest nieokorowane? Za 2 może 3 lata kora zacznie odstawać (jestem pewien na 100%). Zastanawiałeś się co wtedy zrobisz?? Ale reasumujęc wygląda to bardzo dobrze, a nawet lepiej niż dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 27.11.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Witam, Ma zgromadzony dąb i trochę olchy na bruk drewniany. Najbardziej przeraża mnie okorowanie. Może faktycznie nie jest to konieczne ? ddmowski możesz zapytać twoich fachowców (kontrolnie) skąd u nich przekonanie, że nie będzie z tego problemu.CoolaTT proszę o info jak sobie z korą poradził, tradycyjnie ośnikiem ręcznym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 27.11.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Niestety ręcznie, nie ma za bardzo innych sposobów. I proponuję zrobić to czym prędzej, kiedy drewno jest jeszcze stosunkowo mokre, bo jak wyschnie to kaplica. Niektórzy używają ośników, inni próbuję robić to szpadlem (osobiście mi się to nie podoba). Z tym korowaniem to naprawdę żmudna robota, ale wtedy wiesz,że zrobiłeś coś na długi czas. Nie ma co ukrywać że pod korą pojawią się korniki i będą niszczyć drewno, po jakimś czasie kora zacznie sama odstawać i wtedy trzeba ją będzie wydłubywać spomiędzy kostek, i bruk straci swój cały urok. W sumie teraz masz prawie zimę dlatego też proponuję powoli zaczynać skrobanę bo naprawdę trochę to potrwa - ale efekt radocha po skończonej pracy jest niesamowita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddmowski 27.11.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Pomyłki nie zauważyłem i faktycznie sam się zdziwiłem bo powiedzmy sobie szczerze raczej nie da się równocześnie jednym palcem wcisnąć "p" i "b". Odnośnie czy wykonałeś to sam, czy wykonał to ktoś? (kto wg Ciebie z tego żyje) - to też nie widzę problemu, ja tylko chciałem pokazać innę alternatywę dla ludzi którzy nie koniecznie zarabiają podobnie jak Ty - czyli jak mówisz więcej niż 8600 w dwa i pół tygodnia. Jak na razie na biedę nie narzekam, a nie koniecznie chciałbym wydać 8600 lekką ręką. Jakość wykonania jest naprawdę fajna. Tylko dziwi mnie dlaczego drzewo jest nieokorowane? Za 2 może 3 lata kora zacznie odstawać (jestem pewien na 100%). Zastanawiałeś się co wtedy zrobisz?? Ale reasumujęc wygląda to bardzo dobrze, a nawet lepiej niż dobrze. Pozdrawiam Witam Wygląda dobrze ? Znaczy przesyłałem Ci już zdjęcia ? Chodziło mi o to że firma która tym zajmuje się zawodowo zrobiła to lepiej odemne - jak patrzyłem na wykonanie to jest to jednak męczące, każdy pniak jest grubością i kątem przycięca inny, więc układanie nie szło tak szybko. Tak naprawdę trochę im ułatwiłem pracę ponieważ celowo prosiłem ich żeby powierzchnia nie była płaska jak tafla lodu. Cieszę się że powierdziłeś że Tobie też się podoba - to miłe - dziękuję. Co do ceny mogłem mieć to taniej ale pod warunkiem że pniaki będą mieć małą średnicę (tak jak pisałeś do 20 cm) więc wybrałem opcje gdzie największe mają 70 cm (szczególnie na obrzeżach gdzie ze względu na ich ciężar i rozmiary nie trzeba było tego palikować żeby się nie rozchodziło). Poza tym takie ogromne pnie wyglądają naprawdę świetnie. Co do okorowania - nieokorowane pniaki po prostu tracą swój urok - ewentualnie będę się martwił za te 2-3 lata Zmieniając temat: Na wiosnę mam plan wymurować (tym razem sam kamiennego grilla - zwożę już głazy . Konkretnie ma to być okrągły, ew. ośmiokątny stół z paleniskiem na środku, zadaszony - mój brat ma takie cudo na mazurach. Zwróciłem uwagę że jesteś aktywnym uczestnikiem forum muratora więc znasz może jakieś strony www ze zdjęciami takich budowli ? Moja wyobraźnia już ruszyła natomiast chciałbym się podeprzeć jakimiś wzorami. Będę wdzięczny za pomoc. Dziękuję P.S. Pierwotnie chciałem wypełnienić miejsca między pniami za pomocą szyszek i igliwa uzbieranego z lasu tylko że są 2 ale : musiałbym zebrać igliwo chyba z całego mazowieckiego parku krajobrazowego a po drugie szyszki niestety "się otwierają" i "wychodzą" ponad powierzchnię bruku - trzeba je usuwać - potem się zamykają i żeby to ładnie wyglądało znowu trzeba je uzupełnić. Co prawda jest to uciążliwe ale wygląda naprawdę bosko - zrobiłem test na małej powierzchni i Panom wykonawcom szczena opadła. Natomiast jednak musi to być w miarę bezobsługowe dlatego to rozwiązanie odpadło - ale przy grillu na pewno to zrealizuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 27.11.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Odnośnie Grili Murowanych i wędzarni to polecam stronkę http://www.wedlinydomowe.pl Tutaj od razu kilka linków do takich Grilowędzarni http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1192 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1186 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1126 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1099 I na koniec jeszcze kilka - myślę, że jak poszukasz na tej stronce dokładniej to znajdziesz coś ciekawszego. I znalazłem coś jeszcze takiego UWAGA: Pod adresem http://www.megaupload.com/?d=1QJ8DLX8 jest do ściągnięcia film o budowie altany z wędzarnią i grillem, umieszczonej na pierwszym zdjęciu. Plik jest dość spory, więc kolega Miro wrzucił go na bezpłatny lecz czasowo okreslony serwer. Dostepny tam będzie przez miesiąc od wczoraj. Oznaczenie pliku - wedzarka.divx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 29.11.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 CoolaTT, niestety komunikat: Plik wygasł z powodu braku aktywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 02.12.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Może dałoby się reaktywować plik wedzarka.divx na megauploadzie lub np. na rapidsharePls superstronka ta http://www.wedlinydomowe.pl Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 14.04.2007 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Witam, mam dąb w krążkach wys. 10cm. Krążki różne, ale max. 20 cm średnicy bo to materiał na wąskie ścieżki. Zamierzam ułożyć to na samym piasku, odizolować z boków od ziemi takim pasem sztucznego tworzywa - giętkie toto i grube jak cerata, grubsze nawet. Wilgoci nie przepuszcza za nic w świecie. Stosuje się to do oznaczania kabli pod ziemią. Boki też wzmocnię jakimś ograniczeniem ...cementowym. Pytanie: czy muszę te krążki jeszcze impregnować? Miałem je maczać od spodu, tak do połowy w oleju - przepale. Trochę to kłopotliwe, ale wydaje mi się, że nurzanie całych klocków w takim zajzajerze zaowocuje smrodkiem w ogrodzie i tym, że buty będą się brudzić - przynajmniej przez jakiś czas. Stanowisko tych ścieżek to taki półsuchy pólcień - tak bym to ujął. Jakie są Wasze doświadczenia z olejem i dębem w ogóle? Ktoś przekonuje mnie bym układał to na suchy beton, a w drugim przypadku w ogóle mówi by je całkiem zabetonować. Mam wątpliwości... czy w takich rozwiązaniach woda przez długi czas nie będzie zalegać w tym dębie? Chyba mu to nie pomoże przetrwać dłużej...? Aaaa właśnie! Nie dodałem, że krążki nie są okorowane! Co z tym fantem zrobić, bo oskurowywanie teraz takich klocków to dramat w wiecej niż trzech aktach Proszę o poradę - z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 19.04.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 podnoszę temat... nikt nie ma bruku?na allegro pokazał się fajny po 45zł za m2... i chyba ładniejszy od mojego za 34zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 27.04.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 świetny wątek! na razie jestem na etapie początkowym budowy, ale marzy mi się taki bruk w ogrodziestrasznie mnie pocieszyliście, że można taki bruk zrobić samemu i chyba juz zacznę męczyć mężamam tylko jedno pytanko: jak juz kupie tego dęba u lęśniczego, potnę , okoruję, to czy on jeszcze musi jakiś dłuższy czas leżakować celem podeschniecia??bo może warto już kupić??"żona" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 05.01.2008 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Bardzo ważna uwaga.Ja niedawno taki bruk drewniany demontowałem.Przyczyna: kilkakrotne złamanie ręki - po deszczu drewno jest niesamowicie śliskie, zwłaszcza gdy już zacznie delikatnie porastać mchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 05.01.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 wysezonowany zaimpregnowany dąb nadaje się do tego celu,trzy lata temu zrobiłem z czegoś takiego scieżkę, jest oryginalna a co do trwałości to zobaczymy, na razie ok;okorowane konary dębowe ciąłem na 10cm odcinki i układałem na podsypce z piasku, ścieżka może być trochę wyniesiona co zapobiegnie nadmiernej wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 06.01.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witam Ja natomiast słyszałam, że na zewnątrz z naszej strefy klimatycznej to tylko Robinia akacjowa. Podobno w ogóle nie gnije pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Bruk drewiany jest generalnie śliski. Powinen być silnie nasączony solanką, by na jego powierzchni nie rozwijały się glony czy pleśnie. Wyglada fajnie , ale praktyczniejszy jest bruk kamienny czy klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 08.01.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 A ja z autopsji wiem, że nadaje się dąb - tylko chociaż taki koło 20 sm. Najlepiej oczywiście korowany - to warunek konieczny w każdym drzewie. Skąd inąd wiem też, że super się sprawdza zaimpregnowany i troszkę przesezowany modrzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adka2000 15.01.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Bruk drewniany dębowy nadaje się bez impregnowania i tak naprawdę tylko drzewa liściaste wchodzą w grę. Musi natomiast być ułożony podobnie do zwykłaej kostki brukowej (najlepiej na podsypce cementowej). Jest zimą śliski ale jak komuś zależy na ładnym naturalnym ogrodzie to nadaje się jak cholera . I jak wygląda !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 15.01.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Zakład drzewny z Sosnowicy woj lubelskie tyle co pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 15.01.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 na zdjęciu poniżej widać kawałek ścieżki z dębowych okrąglaków http://images25.fotosik.pl/140/f1aac68d635eb949.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts