ketiso 31.01.2003 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Grzegorz wydaję mi się ,że chyba prowadziliśmy "dialog" w temacie domu pasywnego. Tak czy nie?Nie porównywałbym bezkrytycznie wsp 0,2 z naszym . Sprawdź relację cen dociepleń i energii u nas i u nich .Nie zapominaj też pisząc o klimatyzacji i innych tego typu sprawach, że są to wartości nazwijmy to umownie"dodane".Istnieje też pojęcie zużycia moralnego i technicznego materiału, o którym tam pisałem. Przypomnę tylko w skrócie .Gdybyś nie słuchał tych muratorów z przed 10 lat i dawał wtedy 10 czy nawet 12 cm docieplenia to nic by nie zmieniło ,bo jak byś się czuł gdyby Twój sąsiad ,który tylko raz wyjeżdża na narty , a Ty aż 8 razy, posiada ścianę o wsółczynniku 0,15,a Ty 0,25.Morał :zmieniłbyś izolację na lepszą od niego przed upływem okresu jej zwrotu.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 31.01.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Okresle to tak. Zupelnie nie rozumiem po co z nami dyskutujesz. Zapewniam Cie iz majac kase ani mi byloby w glowie budowanie a jedynie problem ktora to wybrac rezydencje na Lazurowym Wybrzezu. A takie drobiazgi jak budowa zostawiam maluczkim . Niestey ja jeszcze musze wybierac pomiedzy automatyczna skrzynia biegow a klimatyzacja. I o tym poziomie tylko mowimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2003 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Ponownie! Nie mówimy, tylko ty mowisz. Daj sie wypowiedziec innym. To ponoc forum otwarte dla wszystkich.Pozdrawiam!!Ach ketiso... znów te stopy zwrotu...... A mieszkanie w komfortowym, luxusowo wykończonym i działającym domu nic nie kosztuje?? Niech sie nie zwraca, ale przez te wszystkie lata: ciepło w zimie , chłodno latem, basen w ogrodzie. Tak jest wole tak mieszkać chocby się nie zwróciło.I prosze nie wylicajcie ile zaooszczwedzicie na ociepleniu czy na niepodgrzewaniu wody w basenie (to się juz wogóle nieopłaca). Powtarzam BMW nie chcą Ci ,których na to nie stać i powiedzmy sobie to wreszie otwarcie. Czy jest tu ktoś na forum kto miał wystarczająco duzo kasy i swiadomie zrezygnował: z klimktyzacji, wentylacji, inteligentej istalacji elektrycznej? Natomiast macie racje przy niewystarczających srodkach trzeba liczyć stopy zwrotu, opłacalność inwestycji itd. Tylko wtedy wybierając np. grubośc ocieplenia kierujecie sie zasadą ekonomiczną a nie tym czy 0,15 jest lepsze od 0,3 bo to jest oczywiste. Czyli dokonujecie wyboru (zaakceptowanego przez normy)na miare swoich możliwości. Kiedyś tez myslałem ze wydac 200000 tyś na samochód to po prostu szkoda kasy. Ale jak moge je wydac i nie odczuwam róznicy to juz nie dyskutuję ,który z tych samochodów jest lepszy i czy oplaca się kupić Volvo, a czy mi sie zwróci skórzana tapicerka.. I to nie jest snobizm. To tylko zmiana punktu widzenia od wyskosci siedzenia. Tylko nie przekonujcie innych ,że to bzdury i nie są warte pieniędzy, i ze bez tego mieszka się tak samo a nawet lepiej..... Zapewniam was ,że nie mieszka się tak samo. Z tymi wszystkimi dodatkami mieszka się bardziej komfortowo, bezpiecznie i zdrowo. Serdecznie pozdrawaim i obiecuję ze to była ostatnia wiadomosc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 01.02.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 PozdrawiamTo wszystko o czym napisałeś to dotyczy "wartości dodanej".Tak naprawdę to o czym my tutaj piszemy dotyczy trochę czego innego i nie jest wynikiem tego,że np ja czy ktoś inny coś sobie wymyślił tylko tak jest.Wyobraź sobie 2 takie same samochody tylko ,że twój kosztował 150 tys ,a twojego sąsiada 138 tys(oba posiadają dokładnie to samo)(w przypadku domu patrz te same parametry cieplno wilgotnościowe).Dla mnie taka sytuacja świadczy o zdolnościach negocjacyjnych sąsiada i nieudolności drugiej osoby .Chociaż zdarzają sie sytuacje"odlotowe" np leżę sobie na kanapię ."Zakrapiam" i głośno się np śmieję i wołam do żony zobacz my płacimy(z dumą w głosie) 1,5 razy więcej niż np Kowalski. Co ...... nie stać nas(znowu z dumą ).Niestety przedstawiona sytuacyjka ma się trochę nijak do sensu dyskusji,bo takich różnych historyjek może być nieskończenie wiele.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 01.02.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Panowie - miało być o Porothermie, a od jakiegoś czasu gadacie o filozofii życia. Trzeba przyjąć, że różni ludzie mają różne hierarchie wartości. Tego się nie da "wydyskutoewać". A!!! Jak już nie gadamy na temat to ja też dorzuce swoje trzy grosze Tak się składa, że moimi klientami są ASO Volvo i wprawdzie nie ASO ale duży i uznany serwis Mercedesa. Wiedząc to co wiem na pewno nie kupiłbym żadnego z w/w samochodów. Nie kupiłbym też BMW. Dla mnie samochód jest do jeżdżenia. To czy siedzę na skórze czy welurze nie ma najmniejszego znaczenia. Mało tego. Żal mi ludzi, którzy nie mogą zostawić samochodu na ulicy, i tych którzy płacąc na stacji muszą dokładnie zamknąć samochód. Mi komfort kojarzy się z tym, że nie musze myśleć o rzeczach. Podobnie rzecz ma sie z klimą - kilka miesięcy spędziłem w okolicy gdzie w cieniu było ponad 40 st.C. Nauczyłem się tam, że klimatyzacja jest złem koniecznym. A przy 30 st.C wogóle nie ma jej po co włączać (BTW: siedzieć w domu gdy za oknem jest taka ładna pogoda !?). Z basenem to już inna sprawa. Basen chciałbym mieć. Najchętnej kryty - ale to już spora inwestycja, no i zajmuje sporo miejsca. Tak - basenu sobie nie zbuduje - nie stać mnie A Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 02.02.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Dokladnie:smile:. Tam gdzie spedzales czas w temp podad 40 st. pewnie nie dyskutuja na temat scian trowarstwowych. No chyba ze suna agumentami co nieco jak z forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 ZGADZAM SIĘ Z TCIC ADAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria_n 12.02.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Mimo, że nie o PTH ale w tak dobrze obeznanym towarzystwie chciałbym zapytać: czy ktoś z Forumowiczów budował lub zetknął się z bloczkami keramzyto-styropianowymi o k=0,19 przy powyższej dyskusji o obniżaniu energochłonności ogrzewania domu.poadrawiam. Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.02.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 MarWidziałem takie bloczki firmy FORTIS z Poznania.W 2001r były piekielnie drogie. Nawet pofatygowałem się je obejrzeć z moim wykonawcą. Były słabej jakości rozsypywały się. Podobno to była tylko taka felerna partia. Biorąc to pod uwagę oraz, że w takich bloczkach jest trudno robić bruzdy pod instalacje zrezygnowałem. Może teraz ceny spadły a jakość się poprawiła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 12.02.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 On 2003-02-02 13:00, witeq wrote: Dokladnie:smile:. Tam gdzie spedzales czas w temp podad 40 st. pewnie nie dyskutuja na temat scian trowarstwowych. No chyba ze suna agumentami co nieco jak z forum . --------- Przy +40C dobra ściana 3-warstwowa, U=0.15 itd oszczędza energię na klimatyzację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 13.02.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ale tam się buduje z dykty, gliny i liści palmowych BTW. Raz w takim upale byłem zaproszony na obiad. Posadzili nas w takiej wybetonowanej (!?) altance bez okien. Jakiś chłopak latał z wiaderkiem i polewal beton wodą - po kilku minutach panował miły chłodek. Bez klimatyzacji, prądu i żadnych obliczeń Potrzeba: * chłopaka (jak to się robi chyba większość forumowiczów wie - trzeba tylko poczekac z 6-7 lat, aż będzie mógł unieść wiadro), * wiadro (dla tradycjonalistów drewniane, a dla modernistów plastikowe) * woda w miarę czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.02.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Zwykła ściana szkieletowa z 20mm izolacją ekofiberem daje k=0,19 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 09.03.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2003 Z handlowcem i przestawicielem Winnerberga robiliśmy symulację co wybrać?1/ ściana jednowarstwowa P 44 P+W2/ sciana dwuwarstwowa P30P+W i 12cm. wełnyPorównując cenę 1 mkw. i wspólczynnik U wyszło ,że tansza i o korzystniejszym wspólczynniku U jest dwuwarstwowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.03.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Mam ich materiały z porównaniem kosztów wznoszenia ścian w różnych systemach. To typowa "kreatywna księgowość" (to samo było w jednym z ostatnich Muratorów). 1. Ocieplenie skalkulowali na podstawie najdroższych systemów bez rabatów.2. Koszty robocizny (ocieplenia) wzięli z KNR'ów3. "Zapomnieli" uwzględnić cen droższych systemowych nadproży, narożników i innych detali (bez których system nie trzyma założonych paramerów) W ten sposób można udowodnić wszystko co się chce. Sprawa Porothermu ostatnio przycichła (czyżby pokłosie "rewelacji" Urbana ?), za to na kilku wątkach toczy się batalia Ytong kontra inne BK. Wspólne jest to, że zwolennicy jednowarstwówek z uporem maniaka, wciąż próbują udowodnić że ściana jednowarstwowa jest cieplejsza i tańsza od innych co akurat jest nieprawdą. Technologia wznoszenia ścian jednowarstwowych jest elegancka, czysta, szybka. Ale jest droższa, trudniejsza i mur ma gorszy wsp.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Dla wszystkich "fanów" współczynnika k<0,3 proponuję zawiesić na oknach wełnę mineralną, zamiast firan i zasłon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 a okiennice koniecznie ze styropianu 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2003 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 i zasmażka ps.sorki, nie mogłam się powstrzymać nie mam nic do współczynnika tylko te dopowiadania mnie sprowokowały. [ Ta wiadomość była edytowana przez: opal dnia 2003-03-10 22:54 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2003 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 ciekawe jak to się dzieje że w krajach bogatszych obowiązuje współczynnik 0,2 i po co on im Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 10.03.2003 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 W których krajach? Ot tak sobie pytam, bo naprawdę nie wiem. Chyba nie w południowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 11.03.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Współczynnik U określa stratę cipła (1 Watt) przez 1 metr kwadratowy przegrody przy róznicy temperatur 1 Kelvin. Typowy budynek 150 metrowy ma okoo 150-200 metrów kwadratowych murów zewnętrznych. W sezonie grzewczym (6 m-cy październik - marzec) róznica temperatur wynosi około 15 Kelvinów (pi razy drzwi - nie znam statystyk, ale raczej nie jest mniejsza). Jak sobie przemnożysz powierzchnie przez różnice temperatur, współczynnik U i czas to wyjdzie ci ile Wató w sezonie gzrewczym potrzeba na ogrzanie domu o wsp.U 0,3 a ile o wsp U np.: 0,25Przemnóż te Waty przez cenę paliwa. To co wyjdzie to są pieniądze (takie małe kolorowe papierki lub cyferki na wyciągu bankowym). Czy teraz drogi Anonime rozumiesz dlaczego wsp U jest taki ważny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts