ADAMOS48 10.02.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Kocioł niskotemperaturowy zwany kondensacyjnym jest prawie podobny jak każdy jeden ,oczywiscie więcej eletroniki i bajerów które zabezpieczaja go do pracy na niskich parametrach ,ale jak trzeba będzie to i on uzyska wysoką temperatura a opinia że się nie zatnie jest postawiona na wyrost . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.02.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 System rozdzielaczowy owszem jest droższy ale najbarszej podatny na efektywną regulację.Każdy system wykonany poprawnie jest godny polecenia ,maja swoje wady ,ale i zalety, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.02.2003 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Widzę, że opinia ADAMOSA48 nie jest obiektywna gdyż wszystko stara się interpretować wyłącznie na korzyść miedzi pozwolisz ADAMOS48, że napiszę jakie są fakty.PP-3 ma duży współczynnik rozszeżalności cieplnej (jest to oczywiście wada wszystkich plastików) i własnie dla tego najlepiej jest PP-3 zabetonować na sztywno razem z trójnikami i innymi złączkami widzę, że nie czytałeś aprobat technicznych do PP-3 bo jako jeden z niewielu materiałów został dopuszczony do betonowania na sztywno, pisałem już, że miejsca połączeń są mocniejsze niż samych odcinków rur. Nie jst prawdą, że instalacja z PP-3 która wogóle nie pracuje bo jest zalana w betonie ulega uszkodzeniu ciekawe niby jak to ma się uszkodzić ??? Same naprężenia bez możliwości ruchu instalacji to jeszcze zbyt mało aby rury popękały, może byś opisał szczególy jak może dojść do awarii w takim przypadku. Zobacz jak są zbudowane rury warstwowe i jakie naprężenia w nich wystepują. Praktycy instalatorzy mówią zupełnie co innego niż Ty - jak jest przed zalaniem betonem zrobiona próba ciśnieniowa udarowa i jest OK to nie ma prawa nic się złego dziać i tak jest. Reguła o której piszesz, że nie wolno zabetonowywać połączeń zgrzewanych PP-3 jest nieprawdziwa wiem, że poza PP-3 są jeszcze inne systemy plastików które można zalewać betonem bez problemów - miedzi lutowanej niestety nie wolno zabetonowywać. Proponuję abyś się z tym pogodził, że niestety miedź w takim przypadku jest gorsza. Jeśli chodzi o grzejniki to w przypadku połączenia miedzi i aluminium po jakimś czasie zawsze bedą problemy wynikające ze zjawisk elektrochemicznych. No może przy tych najdroższych grzjnikach Al+Cu, ale założenia były takie, że do instalacji miały pasować wszystkie grzejniki, przy miedzi tak nie jest. Znowu miedź jst gorsza. Nie bardzo wiem gdzie wyczytałeś, że kocioł niskotemperaturowy to kocioł kondensacyjny to chyba jakieś pomylenie pojęć. Oczywiście kotły mogą ulegać awariom ale jak zabezpieczenia podstawowe nie będą działać to nawet miedź Ci nie pomoże. Po naszej wymianie poglądów wydaje mi się, że w przypadku instalacji zbetonowywanych w posadzce zastosowanie miedzi jest ograniczone do systemów z grzejnikami stalowymi zbudowanych w układzie rozdzielaczowym to znaczy znacznie drozszych bo potrzeba: znacznie więcej rur, wymagana jest izolacja termiczna rur i potrzebne są jeszcze drogie rozdzielacze.Powyższej różnicy poglądów chyba nie uda się rozstzrygnąc bez fachowej pomocy innych forumowiczów.Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.02.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Iwestor popieram no może nie w 100% ale popieram ale czemuTwoja wypowiedz tak długa była w jednym kawałku(patrz wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.02.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 NiezłyNie bardzo rozumiem Twoje pytanie o umieszczanie długich wypowiedzi w jednym kawałku ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.02.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 ADAMOS48Jeszcze jedna sprawa jeśli chodzi o regulację hydrauliczną to nie mów, że układ rozdzielaczowy jest najlepszy bo tak nie jest , owszem jest to dobry układ, jednak lepsza jest sieć w systemie trójnikowym bezrozdzielaczowym w układzie Tichelmanna.Oczywiscie nie jest to moja opinia tylko fachowców projektantów sam nie jestem taki mądry.Układ rozdzielaczowy jest oczywiscie najlepszy dla wykonawców bo najszybciej i najłatwiej się go wykonuje (mało roboty a zarobek taki sam), oraz dla sprzedawców bo wychodzi mnóstwo rur i drogich rozdzielaczy co znacznie podnosi obrót no i oczywiscie zarobek. Dla inwestorów nie jest to opłacalna cenowo sprawa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 11.02.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 inwestor: ostatnio czytałem artykuł w którymś numerze Instalatora. BYło tam napisane, że KAŻDY PORZĄDNY GRZEJNIK ALUMINIOWY może współpracować z instalacją miedzi. W tym przypadku akurat rację ma Adamos - obecnie praktycznie nie stosuje się czystych grzejników alumniowych. Są to stopy z miedzią i rodzaj (materiał) instalacji nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.02.2003 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Radex Dzieki za info ale założenia były takie, że ma dobrze współpracować każdy grzejnik nie tylko te porządne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.02.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 inwestorProśba. Gdybyś mógł opisać w skrócie system trójnikowy bezrozdzielaczowy w układzie Tichelmanna. Nigdy nie słyszałem takiej nazwy choć jestem instalatorem. Będę zobowiązany za informacje. Człowiek ciągle sie uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.02.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 VPSDzięki za zainteresowanie. Być może moje nazewnictwo nie jest fachowe (nie jestem specjalistą od inst. sanitarnych). Nie bardzo potrafię opisać Cifachowo ten układ. Jeśli dysponujesz programem PURMO C.O. v3.1 to obejrzyj przykład nr 4.To własnie o taki układ chodzi tylko dla jednego piętra.Pozdrawiam i będę wdzięczny za opinię.P.S.Jeśli nie masz dostępu do tego programu to napisz bedę starał sie wtedy to jakoś opisać własnymi słowami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.02.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 inwestorDzieki za namiary. Obejrzałem przykład. Znam ten rodzaj rozprowadzenia natomiast nie miałem pojecia o jego nazwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.02.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Piec wiadrus też został dopuszczony do układów zamkniętych ale po serii wybuchów okazoło sie żę zostały aprobaty żle z interpretowane z naruszeniem polskich norm i i wyjaśniono raz na zawsze w tamtym roku żę jest kategoryczny zakaz stosowania układów zamkniętych w piecach na paliwa stałe .Myślę ze ta dyrektywa również biędzie poprawiona.CZAS pracuje na niekorzyśc.Takich spraw typu lobbing biędzie więcej.Poważaniem adamos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.02.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Porozmawiamy na temat napręzen .Most stalowy również podlega naprężeniom które w końcu doprowadzają do zmęczenia materiału.Stwierdzono również zę w plastikach warstwowych w wyniku antagonizmów materiałowego dochodzi po paru latach do rozwartwienia .Dlaczego mogę wytłumaczyć ,gdyby było trudno pojąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.02.2003 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Miejsce zgrzewu tak a nie napisali przy zgrzewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.02.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Co do grzejników myślę że jakiś standart obowiązuje albo robimyhałturę albo coś jakości by się nalężało, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.02.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 NIGDY nie mówiłem żeby lutować miedz w posadzkach i wylewkach ,od tego jest międż miękka w 50 lub 25 m odcinkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.02.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Rozmawiamy myśle poważnie !1.między wszystkimi metalami zachodzą reakcje eletrolizy z tym żę czym bardzej są one oddalone od siebie na tablicy Mendelejewa, tym są one gwałtowniejsze.2 żeby zaistniało to zjawisko jak zawsze muszą być spełnione pewne kryteria.a bezpośredni stykb środowisko które będzie jony przenośiło.bezpośredni styk w przypadku instalacji jest nie możliwy ,korek zawór ,więc środowisko .W Poscce z małymi wyjątkami ph. wody wynosi 7-8 i nie może być mowy o przenoszeniu jonów .Gdyby było inaczej nawet grzejniki stalowe nie mogły by być kojażone z instalacją miedzianą lub mieszaną.Zaznaczyłem :GRZEJNIKI DOBREJ KLASY : posiadają w swoin stopie 2.3 % miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.02.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 ADAMOS48 Widzę, że według Ciebie wysoka jakość instalacji c.o. sprowadza się do tego aby rury były z miedzi, instalacja w systemie rozdzielaczowym, a grzejniki najlepiej z Al+Cu. Coraz bardziej zaczynam się skłaniać do tego, że Ty chyba po prostu masz na tym asortymencie największe marże handlowe (na plastikach chyba masz znacznie słabszy zarobek), i zaczynasz udzielać odpowiedzi na zasadach ogólnohandlowych jakie panują niestety w naszym kraju, to znaczy, że sprzedawca zawsze wmawia klientom, że najlepszy towar to taki który jest u niego w magazynie albo ma na nim największy zarobek (oczywiście tej drugiej części zdania klientom się nie mówi) . Ma się rozumieć, że sprzedawcy tymają trochę innego asortymantu aby uwiarygodnić swoje opinie. Jeśli Twoją odpowedzią na konkretne argumenty ma być podawanie argumentów nie związanych z tematem dyskusji to chyba taka polemika do niczego nie prowadzi. Na tej samej zasadzie można podawać argumenty, typu nie kupujcie OPLA bo w FIACIE jest dużo usterek. Dyskusja dotyczyła PP-3 a nie kotłów. PP-3 jest w naszym kraju stosowane już ponad 10 lat i na razie nikt aprobaty nie anulował. Co do naprężeń to wyraźnie pisałem, że w betonie instalacja nie pracuje więc Twoje porównanie z mostem który ciągle się odkształca to chyba nie jest trafione. Można by jeszcze przy tej okazji się przestraszyc i nabrać przekonania że mosty stalowe padają jak muchy po muchozolu.Jeśli chodzi o jakość zgrzewów to chyba nigdy tego nie sprawdzałeś, rozetnij miejsce połączenia zgrzewanego (i jego okolic) i zobacz sam jak to wygląda. ADAMOS48 bardzo proszę podaj mi argumenty merytoryczne a nie handlowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.02.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 VPSTeraz kiedy wiesz o jaki układ chodzi to może byś podał swoją opinię jako fachowca na ten temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.02.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Oratorem nie jestem a sprawy które chciałem pokazać miały jedynie ukazać złożonośc problemów wynikających ze zbyt szybkij transformacji polski do europy .Oni sie uczyli na błędach dziesiątki lat i umieją wybrać tanie czy dobre a co ważniejsze potrafia to rozróżnić .Nas na to eksperyntowanie nie stać bo jesteśmy za biedni.Wię sprzedawajmy ludziom do piecy węglowych plastik ,sprzedawajmy im za pożyczki buderusy po20000 czy 30000zł.Niech mają piękną kotłownie za cenę paroletnich wyżeczeńMożna by tak wiele "reklama dzwignią handlu na sumienie nie ma miejsca .Jest to moja ostatnia wypowiedż na tym forum .Zdanie już mam i to mi wystarczy. Z poważaniem adamos 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts