Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?rednice rur w instalacji c.o.

Recommended Posts

ADAMOS48

Nie obrażaj się bo forum jest właśnie miejscem gdzie forumowicze starają się oddzielić ziarno od plew. Plastiki stosuje się z powodzeniem już od wielu lat i nic na to nie poradzisz, miedź prawie wszyscy znają. W pewnych zastosowaniach plastiki są gorsze od miedzi w innych lepsze. Cała sztuka polega na tym aby w tym gąszczu oferty rynkowej nie dać sobie wcisnąć chłamu i wiedzieć co będzie lepsze i tańsze w konkretnym przypadku zastosowania i nie ograniczać się tylko do miedzi. Na forum liczą się tylko argumenty merytoryczne więc w ostatniej wypowiedzi chyba trochę Cię poniosło z tym kotłem węglowym bo cały czas była mowa o kotłach niskotemperaturowych.

Mam nadzieję, że nie zrezygnujesz z wypowiadania się na forum bo dyskusja z Tobą była bardzo pouczająca.

Pozdrawiam i życzę Ci nieco więcej luzu i dużo klientów.

P.S.

Szkoda tylko, że tak mało napisałeś o PP-3.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

inwestor

Rozprowadzenie instalacji w budynku uzależnione jest od wielu czynników. Jednak jeżeli mamy do czynienia z budynkiem nowo wybudowanym, bez wykonanych wylewek, zdecydowanie zalecam wykonanie instalacji w systemie rozdzielaczowym. Rozwiązanie takie daje wiele zalet mających znaczenie zarówno w samym procesie inwestycyjnym jak i przede wszystkim podczas eksploatacji, a także przy ewentualnych remontach, czy przeróbkach. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku wymiany instalacji w budynku normalnie eksploatowanym, gdzie nie decydujemy się na niszczenie podłogi. Rozwiązanie rozdzielaczowe ze względu na prowadzenie sporej ilości rur w warstwach posadzkowych jest tam praktycznie niemożliwe do wykonania. W systemie w którym wykonuję instalacje możliwe jest wykonanie instalacji zarówno w systemie rozdzielaczowym jak i tradycyjnie - przy zastosowaniu trójników które mogą być umieszczone i zalane w przegrodach budowlanych.

System rozdzielaczowy charakteryzuje rozprowadzenie rur instalacyjnych za pośrednictwem specjalnego kolektora (rozdzielacza). Od niego każdy grzejnik łączony jest niezależną parą przewodów. Układ taki daje stabilność hydrauliczną systemu, pozwala na wyeliminowanie stosowania kształtek do łączenia rur w posadzkach lub ścianach (zakładając użycie przewodów z miękkiego tworzywa), ogranicza problem doboru średnic rur do obliczenia średnicy pionu, gdyż wszystkie nitki łączące grzejniki wykonane są z jednej standardowej średnicy np "16".

Zastosowanie rozdzielacza pozwala na prowadzenie prac instalacyjnych etapami, umożliwiając funkcjonowanie wykonanej części instalacji. System rozdzielaczowy daje również szansę wymiany rury przy ewentualnym jej uszkodzeniu mechanicznym (przebicie lub przewiercenie) - pod warunkiem użycia rury osłonowej (zwykle jest to "peszel").

Często, za wadę takiego rozwiązania uważa się konieczność zastosowania dużej liczby rur, co rzekomo wpływa na znaczące podniesienie ceny inwestycji. Jednak cena dodatkowej liczby rur kompensowana jest brakiem kształtek oraz większych średnic rur. Dlatego różnica ceny układu rozdzielaczowego w stosunku do układu trójnikowego jest zwykle niewielka. W praktyce ok. 10-15% wiecej wynoszą nakłady na system rozdzielaczowy. Dlatego jestem zwolennikiem systemu rozdzielaczowego.

Nie było moją intecją tępić plastik ,bo w wielu sytuacjach jest nie zastąpionym tworzywem instalacyjnym.Denerwuje mnie stosowanie go bez opamiętania .Widziałem instalacje zrobione ,nawet z PP c.o.które wołają o pomste do nieba bo komuś zabrakło wyobrażni i doświadczenia .Inwestor ma prawo do pomyłki,to sa jego pieniądze ,ale szkoły szpitale i inne budynki użyteczności publicznej nie ,ponieważ tu powinien być dobry projektant czytaj nie lobbingowany który z racji wykonywanego zawodu musi zrobić to rzetelnie, tym bardziej, że za nasze podatników pieniądze.Przykładem jest szkoła w Harmężach, która została wykonana z PP po ścianach i przy 55 C wisi jak girlandy kwiatów na Hawajach. Ponadto maja zakaz utrzymywania temperatury na kotle wyższej niż 60 C. Co przy większych zimach nie pozwala na ogrzanie nawet 15 C w klasach. Na forum dyskutuje sie o instalacjach gazowych lub olejowych, które są w pełni sterowalne, natomiast od 3 lat nasila sie tendencja do powrotu kotłów na paliwa stałe,ze wzgledów finansowych(tańsza eksploatacja).Regułą jest, że ze wszystkich nowinek czas weryfikuje około 90% jako rzeczy niepełnowartościowe podyktowane potrzebą chwili i mody, a pozostale 10% jako rzeczy dobre.

Zastanawia mnie dlaczego Zachód preferuje do zabudowy w budynkach murowanych (nietymczasowych) miedź i nierdzewkę.Koszty w Polsce miedzi i dobrej jakości plastików są porównywalme , to co stoi na przeszkodzie wybrać system indywidualnie najlepszy i przyjazny inwestorowi.Moje zdanie zawsze będzie po stronie miedzi,a gdy miedż musi być wykluczona {wody górskie wapienne .środowiska agresywne }będę popierał plastik,który posiadam w swojej ofercie i wcale jak niektórzy na tym forum pisali lichą marżą .Prawdą jest żę PP wyeliminowałem 3 lata temu ze sprzedaży ,oraz polibutylen którego nie wprowadzę ,są to moje przemyślenia .Sprzedaję z powodzeniem PE ,PEX ,PEXAL i myślę że to wystarczy.Rurę miedzianą Hutmen ,która moim skromnym zdaniem

jakościowo jest najlepsza na polskim rynku instalatorskim.

• 3 weeks później...

Panie Adamos

W swoich wystąpieniach często powołujesz się na zdrowy rozsądek, praktykę. Apelujesz o nie uleganie modom i stosowanie obiektywnych kryteriów doboru materiałów do systemów grzewczych (i nie tylo), a sam tymczasem stosujesz demagogię.

Jako argument przeciwko tworzywom podajesz przykład jakiejś szkoły, w której jakiś dyletant spieprzył instalacje (czy na pewno ? - wiemy o tej instalacji tylko tyle ile nam napisałeś). Czy to oznacza, że jeśli ja podam przykład spieprzonej instalacji miedzianej to tym samym zdyskredytuje stosowanie miedzi w instalacjach co ?

Kolejny Twój argument to stosowanie przez (mityczny) zachód miedzi i nierdzewki. Po pierwsze: co z tego ? ("miliony much nie mogą się mylić&quot:wink:. A po drugie może by tak jakieś namiary na miarodajne i obiektywne badania ? Bo bez tego takie stwierdzenia są nic niewarte.

Podsumowując, bez względu na to czy masz racje czy nie, niezbyt fortunnie dobierasz sobie argumentacje. Z Twoich postów wynika, że jesteś człowiekiem z branży. Podaruj więc sobie retorykę i weź przykład z VPS'a - on nie próbuje narzucać innym swoich poglądów tylko stara się wyjaśnić kwestie poruszane na forum.

PS. Wyjaśniając "dlaczego" i "po co" możesz przekonać większą ilośc osób, niż za pomoca magicznych zaklęć.

Również jestem zwolennikiem systemu rozdzielaczowego, a zalety sądzę, że dość wyczerpująco opisał VPS jedno tylko sprostowanie pewnie nie napisałeś tego żeby się nie rozwodzić za dużo, Ale ja uważam to za dość ważne napisałeś, że grzejnik podłączamy średnicą 16mm i tu się zgadzam, bo tak się zdarza najczęściej natomiast są przypadki gdzie przy dużej powierzchni i dużym przeszkleniu pomieszczenia wzrasta zapotrzebowanie na ciepło i tu wtedy już 16 może nie wydolić. Ja pracuję na systemie, który może przepuścić około 3500W max. i przy większym zapotrzebowaniu niestety tą średnicą już nie podejdę, aby nie powodować wzrostu prędkości, używam wtedy średnicy większej. To tyle:wink:, a co do materiału jest to kwestia indywidualna i nie neguję żadnego materiału od stali począwszy przez tworzywo, miedź, na nierdzewce kończąc. Każdy materiał ma swoje zastosowanie w różnych wypadkach i nie śmiem mówić ze coś jest dziadostwem a coś super. A co do awarii i w cudzysłowie złych systemów, materiałów mogę przytaczać mnóstwo przykładów tylko po co – w 99% to nie wina materiałów a głównie rozwiązań osób odpowiedzialnych za to.

RINO

W systemie na którym się opieram "16" można podłaczyć grzejnik(i) o mocy do 8000W. Natomiast gdy po wyliczeniach wszystkich grzejników i działek wychodzi za duża strata ciścienia w kPA to można to znienić stosując rurę "20". Trefnie ująłeś stwierdzenie "to nie wina materiałów a głównie rozwiązań osób odpowiedzialnych za to." Z doświadczenia wiem że nieprawidłowa praca np. kotła w 95% to nie wina kotła lecz przyczyna jest poza kotłem. Ostatnio klient wezwał mnie do kotła który prawdopodobnie bardzo głośno pracował (gazowy wiszący). Po przyjeździe stwierdziłem że to nie wina kotła lecz wykonanej instalacji. Brak osłonek plastikowych na zawiesiach grzejników, źle zawieszone grzejniki, trudności z odpowietrzeniem, zbyt małe średnice rur (miedź prowadzona na wierzchu) i tym samym zwiekszone prędkości przepływu i szumy w instalacji. Bład instalatora a nie wina kotła.

Oceniam wypowiedzi Adamosa jako szczere wypowiedzi czlowieka z branzy, ktory pisze to co wie i to co czuje. Tez mam czesty kontakt z ludzmi z branzy budowlanej i gdy z nimi rozmawiam na tematy poruszone na forum to czesto nie mogą mi podac zadowalającej naukowej odpowiedzi.

Po prostu na podstawie zdobytej wiedzy naukowej i pozniejszej weryfikacji praktycznej tak uwazaja i juz. Gdy ja zaczynam ten temat naukowo zglebiac, to sie okazuje, że dochodze do podobnych wnioskow. Czasem jednak moje nowinki im przedkladam z prosbą o ujecie tego w projekcie mojego domu i oni to robią, gdyz tak sobie zycze. Dlaczego? Bo tym razem to ja mam przeczucie, że to bedzie dobre rozwiązanie, a oni nie znalezli argumentow przeciw.

Nie ządajmy wiec od uczestnikow znajomosci wlasciwosci chemicznych i fizycznych dla wielu materialow oraz obliczen matematycznych i fizycznych dla kazdego zjawiska.

Adamos48 mam pytanie jakie masz negatywne doświadczenia z materiałem jakim jest Polibutylen i nie chodzi mi tu o system który wykorzystuje to tworzywo a sam materiał.Napisałeś że oprócz PP które wycofaeś nie wprowadzisz nigdy Polibutylenu.Znam wiele renomowanych firm które mają w swojej ofercie rurę polibutylenową i uważana jest ona za świętny materiał do przesyłu wody użytkowej,ze względu na wiele parametrów.

Pozdrawiam

RINO

[ Ta wiadomość była edytowana przez: RINO dnia 2003-03-01 19:59 ]

• 5 weeks później...

Mam pytanie może ktoś z fachowców doradzi. Zamierzam wykonać sam instalację ogrzewania. Kocioł z pewnych względów będzie umieszczony na poddaszu budunku. Instalacja będzie prowadzona w bruzdach ściennych i będzie 5 pionów. Nie wiem jakie średnice rur zastosować. Przymierzam się do rur wielowarstwowych z wkładką aluminiową.

Piony i moc grzejników.

3. 4826W (3 grzejniki)

2. 4416W (2 grzejniki)

1. 2286W (2 grzejniki)

Kocioł

4. 4022W (2 grzejniki)

5. 3649W (4 grzejniki)

Może ktoś doradzić jakie średnice zastosować rur warstwowych?

Franek