Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelne drzwi balkonowe - POMOCY

Recommended Posts

Witam,

Problem mam ten sam (tylko w oknach RU), wieje w srodku.

Mam dwa zaczepy od strony zawiasow (1/3 i 2/3 wysokosci), a i tak wieje.

Wpadlem na taka mozliwa przyczyne:

Przy takiej roznicy temperatur - rzedu 40 stopni, skrzydlo jest cieple od srodka i pierunsko zimne od zewnatrz. Powoduje to iz wydluza sie w srodku i skraca od zewnatrz - czyli wygina do srodka domu.

No i wieje.

W przyszlosci chyba zrezygnuje z opcji uchylu i zostawie tylko rozwieralne - zawiasy trzymaja bez problemu.

A przy ramce na dole tez mi zamarza - ale mam zasloniete rolety, moze dlatego.

Pozdrawiam

Mirek

• 13 years później...

Witam :D

Mam podobny problem z drzwiami balkonowymi

Otóż Drzwi z jeden strony składają się z 4zaczepów i klamki

z czego górny i dolny ( zielony na zdjęciu ) łapią za czopa a środkowe (czerwone na zdjęciu ) nie sięgają dlatego czuć ze wieje jak się przyłoży rękę

jak odsunąć drzwi od zawiasów by sięgały czopa

Drzwi-Balkonowe.jpgIwwwwMG_20190124_154103.jpg

Przyłóż łatę czy coś podobnego (prostego) i sprawdź, czy to środek ościeżnicy jest wygięty na zewnątrz. Pewnie "monterzy" dociągnęli wkrętami za mocno i wygięli ościeżnicę. Jak masz jeszcze gwarancję - to reklamuj.

Jak daleko od brzegu tej (chyba) wygiętej futryny zachodzi uszczelka? Odrysuj przy zamkniętych drzwiach (albo i po brudzie widać będzie).

Przecież ta zapadka w oscieniznicy jest na wkręt po prostu go wykrec i przesuń tak żeby zachodzilo na okucie. Rama skrzydla krzywa na 100 jak większość plastików. Jestem po regulacjach, prostowaniu skrzydeł, wymianie jednego z nich itp. Tragedia. Nigdy więcej plastiku przy wysokich oknach. Wszystkie wysokie latem wygiely się do środka. Nazwy producenta okna jeszcze nie zdradzę jako że sprawa wciaz się ciągnie. W każdym razie profili veka nie polecam do wysokich skrzydeł.