Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z silikatu

Gość

Recommended Posts

On 2003-01-29 21:33, bedi wrote:

Cavallino,

na podanej przez Ciebie stronie nie widzę bloczków typu P+W

Dlatego masz telefon do producenta.

Ja w każdym razie mam P+W łączone na klej.

Fakt - w posbau ich nie było, ale brałem wprost z cegielni.

I ona miała gdzieś też swoją stronę - ale teraz jej nie widzę.

Koszt bloczków to było ok. 3 zł za bloczek 50*25*25 PW

On 2003-02-05 14:01, Anonymous wrote:

Czy to prawda,że w domach z silikatu słyszalny jest nieprzyjemny pogłos (ktoś kiedyś tutaj o tym pisał) proszę o opinię.

Jaki pogłos?

Silikat jest z uwagi na swój ciężar niezłym separatorem akustyki, dlatego jest w nim ciszej niż np. w domu z siporeksu, , ale nie zauważyłem nic co by odbiegało od innych konstrukcji in minus.

Może ten "ktoś" był pierwszy raz w PUSTYM domu? :smile:))

• 11 years później...
Mnie jednak nikt nie przekona do silikatów. Ja dom mam ze ściany trójwarstwowej ( Pustak ceramiczny (Harasiuki) + wełna (Rockweel) + elewacja z cegły ręcznie formowanej (Cegielnia Hoffmanowska) i odpowiednio zastosowana dylatacja (nie pamiętam firmy)) i jestem zadowolony bo nie mam żadnych problemów. W tym samym czasie brat budował z silikatów i "pluje sobie w brodę" (nie będę mówił z jakiej firmy bo nie chcę oczerniać)...

Mnie jednak nikt nie przekona do silikatów. Ja dom mam ze ściany trójwarstwowej ( Pustak ceramiczny (Harasiuki) + wełna (Rockweel) + elewacja z cegły ręcznie formowanej (Cegielnia Hoffmanowska) i odpowiednio zastosowana dylatacja (nie pamiętam firmy)) i jestem zadowolony bo nie mam żadnych problemów. W tym samym czasie brat budował z silikatów i "pluje sobie w brodę" (nie będę mówił z jakiej firmy bo nie chcę oczerniać)...

Przeciez Ty nawet nie mieszkasz jeszcze, to jakie mozesz mieć problemy, skoro miesiąc temu byleś na etapie stropu ?

:)

Za dziesiec lat wróć i odkop znów ten wątek.

Jakie problemy ma Twój brat ?

Edytowane przez fotohobby

• 1 month później...

Witam, zaczynam budowę domu z silikatów, projekt indywidualny, który przewiduje ściany 24 cm + styropian 18 cm. Jakie silikaty wybrać na ściany zewnętrzne i nośne? N24 czy NP24? Jakie wybrać na ściany działowe o gr. 8 cm - T8 czy N8?

Czy na ściany fundamentowe o gr. 24 cm mogę wybrać jakieś bloczki betonowe fundamentowe? Czy muszą się one czymś konkretnym charakteryzowac?

a jakie miał problemy z silikatami?

Bo ja nie miałam żadnych. Gdybym znów budowała ścianę dwuwarstwową wybrałabym nadal silikat.

Żadnych problemów, wiadomo :) Tak samo jak w większości przypadków budów z Porothermu (i klonów) czy bk... Problem przy takich dyskusjach zawsze jest w tym, że mało kto ma skalę porównawczą, czyli pomieszkał sobie i płacić rachunki w domach z różnych technologii. Trudno się potem dziwić, że pojawiają się argumenty typu: "nikt mnie nie przekona do technologii X".