Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki tam.... domeczek.... dla tych ktorzy uwazaja ze bialy nie wyglada ladnie...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187069-Dziennik-lullaby&p=6021687&viewfull=1#post6021687

Witam wszystkich serdecznie.

Mam pytanie odnośnie elewacji zewnętrznej. W poprzednim tygodniu ekipa wykonała mi elewację zewnętrzną tynkiem silikonowym. Pogodę mieli bardzo sprzyjającą, tzn. ok. 25 stopni C.

Niestety z efektu nie jestem do końca zadowolony. Załączam zdjęcie, aby pokazać w czym leży problem. Na środku zdjęcia widać jaśniejsze miejsca, tak jakby nie do końca pokryte kolorem.

Wyknawca tłumaczy się niedotartym steropianem przez poprzednią ekipę i w konsekwencji nierówną powierzchnią i stąd się wzięły te niedoskonałości na elewacji. Rzeczywiście warstwę steropianu ukladała inna ekipa, ok . 4 lata temu i powierzchnia nie była super gładka. Ale czy to jest rzeczywista przyczyna problemu czy powienienem reklamować wykonanie elewacji?

http://i40.tinypic.com/2mq2ntc.jpg

mam pytanie do forumowiczów - czy warto robić takie obramieniiki naokoło okien (chodzi o te elementy wypukłe, w innym kolorze niż cała ściana przewaznie widzę ciemniejsze lub jaśniejsze) tzn. jak to się sprawuje w użytkowaniu? czy przy opadach deszczu powstają pod tym takie brzydkie zacieki? jestem na etapie planowania elewacji, bardzo mi się te elementy podobają ale jak ma za chwilę wyglądać na brudne to chyba zrezygnuję. Ehhh! ciężki wybór!

Zastanawiam się właśnie nad doborem koloru elewacji naszego domku.

Dachówka Robena, kolor tekkowy, a okna są w Winchesterze.

Czy będzie pasować kość słoniowa?

Pzdr

l.Siarka a mogę prosić o zdjęcie domku z tymi oknami w kolorze Winchester? (rozumiem, że to Oknoplast Kraków?).

Waham się pomiędzy oknami białymi a właśnie tymi Winchester... Dach będzie brązowy czekoladowy, podbitkę chciałabym w kolorze okien (i balustrady drewniane też) jeśli będą drewnopodobne a nie białe. Bo jeśli białe okna, to nie wiem, czy nie lepiej balustrady i podbitkę ciemniejszą zrobić?

Projekt taki:

http://archetyp.pl/projekt_karmel_2/

(przepraszam za linka a nie zdjęcie, coś mi nie działa wstawianie zdjęć :-( )

Obramówiki wkoło okien chciałabym z cegły (+ cokół też z płytek klinkierowych brązowych). Tynk ecru.

Na razie jeszcze fundematny robimy, więc nie mam się czym chwalić, ale do zimy chcemy dachem zamknąć.

Zuzza Ty w swoich ogromnych zbiorach może masz zdjęcie realizacji domu z obwódkami wkoło okien z klinkieru? :-)

A może to zły pomysł?

Mam jeszcze parę mies. żeby zdecydować o kolorze więźny (podbitki lub nadbitki), a potem okien (w sumie to jakoś jeszcze ze 3 mies. - przynajmniej w planach).

Edytowane przez Groszeczek

Dzięki Zuzza jesteś niesamowita!

W ogóle dużo się nauczyłam z Twojego bloga :-)

Widziałam wstawki nad oknem z cegły w mojej okolicy tylko nie miałam aparatu żeby fotkę cyknąć. Może następnym razem jak będę przejeżdżać. Do tego był biały tynk i bardzo ładnie to wyglądało :-)

Ten "Twój" domek to rzeczywiście oldschoolowy ;-) Szczerze mówiąc to nie podoba mi się ani bryła, ani te wstawki wkoło okien, jakieś nierówne :-/ i nie pasują co całości...

Znalazłam taką fotkę z archiwum muratora:

<a href=http://images64.fotosik.pl/54/a652ea1309f276bemed.jpg' alt='a652ea1309f276bemed.jpg'>

Bryła podobna do mojego :-)

Tylko wykończenie gzymsu dlaczego się kończy przy narożnikach? można było ten gzymsik pociągnąć przez boczną elewację a tak to jest urwana...

Podoba mi się biala podbitka w tym domku, dodaje lekkości - jak myślicie, nie będzie jakoś widać np. "śladów" po muchach?

;-)

Fajny gzymsik, ale dobrze wygląda tylko do dachu kończacego sie w poziomie - czyli czterospadowego - tu widać, że nie mieli pomysłu co z nim zrobić dalej. Tak samo bonie na narożnikach nie wyglądają dobrze do dachu dwuspadowego.

Z tymi muchami to chyba jakieś zabobony - muchy raczej na podbitkę nie włażą. Ale podzielę się jeszcze własnym doświadczeniem - mam czekoladową podbitkę z tworzywa, po 6 latach miejsca które były na nasłonecznione zrobiły się śnieżnobiałe. Wygląda to naprawdę paskudnie.

Ale z drugiej strony biała podbitka zwykle kiepsko wygląda - chyba że jest jakoś ze sztukaterią własnie połączona. Albo biała otynkowana - to mi się podoba.

Pozdrawiam!

;-)

Fajny gzymsik, ale dobrze wygląda tylko do dachu kończacego sie w poziomie - czyli czterospadowego - tu widać, że nie mieli pomysłu co z nim zrobić dalej.

Mieszkam na Dolnym Slasku i na poniemieckich domkach z dachem dwuspadowym sa podobne gzymsy i koncza sie tak samo na scianie szczytowej "urwaniem". Jak widzisz budowlancy wielu nacji juz od wieku conajmniej nie maja na to pomyslu, a nadal je robia. ;)

Dzięki Zuzza, u mnie będzie nadbitka i na pewno drewniana.

Krokwie chciałabym "rzeźbione" ale nie wiem, czy chłopaki od dachu nie uciekną jak usłyszą co ja bym nie chciała ;-)

Domek będzie dworkowo-rustykalny (cokolwiek z tego wyjdzie ;-) ) to biała podbitka mi raczej nie będzie pasowała (choć gdyby były białe okna i obramówki a tynk nieco ciemniejszy to może...) ale bardzo mi się spodobała :-) W ogóle ten domek ma w sobie to coś, mimo że ten gzymsik jest taki urwany.

Ja bym go pociągnęła przez boczną elewację, wtedy boczna ściana nie wydawałaby się taka wysoka (a zawsze mam takie wrażenie przy domkach prostych, z dachem dwuspadowym, zwłaszcza jak u góry są zwykłe okna a brak balkonowych).

U nas nadbitka i krowie będą w kolorze okien i barierek balkonowych. No, chyba że będą białe okna, to w kolorze barierek ;-)

Nie mogę się doczekać kiedy moje wyobrażenia staną się rzeczywistością. Obym tylko się nie rozczarowała...