hak72 01.02.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 witam serdecznie wszystkich forumowiczów.Mam pytanie :co zrobić z linią energetyczną napowietrzną na działce.działkę kupiliśmyrok temu i nie wiem nie wiem czy jest jakiś sposób żeby ją przenieść w granicę ...albo do sąsiada linia wygląda jakby ktoś ją wytyczył na strasznej bani zygzakiem i co 2 słupy przecina drogę. U nas jeden słup jest w granicy a jeden ok. 20m. od drogi na środku działki.W przyszłości chciałbym w tym miejscu coś wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 03.02.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 ciekawy temat, ale nie ten dział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 03.02.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 witam Przebudowę musisz wykonać własnym kosztem i staraniem. Piocząwszy od uzyskania warunków poprzez projekt, pozwolenie na budowe i wykonawstwo. Dokładniej zrobi to energetyka ale ciebie obciązy wszystkimi kosztami - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hak72 04.02.2006 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 no pewnie .że nie na ten dział ale to był mój debiut i skapowałem .że to swieci tutaj jak już było po fakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sławek-instal 21.02.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 przebudowa na własny koszt po uzyskaniu zgody z zakładu ale wykonastwo to już nie twój problem , zakład nie dopuszcza wykonastwa obcym brygadom chyba że pod nadzoręm na 90 % wszystko zrobi energetyka a ty za to zapłacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.02.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Zanim zaczniesz sam przebudowywać albo płacić energetyce, sprawdź czy masz w księdzie wieczystej wpisaną służebność na rzecz społki dystrybucyjnej (energetyki). Jeśli nie, zapytaj uprzejmie w zakładzie energetycznym na podstawie jakiego tytułu prawnego postawili oni ten słup i na jakiej podstawie nadal zajmuje on strategiczną część Twojej działki. Poczytaj inne wątki na tym Forum o słupach, rurach itp. na działce - wielu miało podobne problemy. Nie mówię, że masz koniecznie walczyć w sądzie, nie mówię, że coś wygrasz, ale warto rozmawiać z energetyką i podejmować decyzje z większą świadomością sytuacji i swoich praw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.03.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam. Jakby był to słup drewniany to jak najbardzierj nadaje się to do tego działu. Idziesz z siekierką i ciach ciach i po słupie. A potem tylko nie dopuścić do odbudowy. Oczywiścieto był żart .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hak72 05.03.2006 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 zgodnie z namową jackaj dalszą część rozważan prowadziłiśmy w innym temacie(ściągawka z adresem wyżej) chociaż większych kąkretówteż tam nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja10 04.05.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Witam planuje kupic dom w stanie deweloperskim, który jest wybudowany 15 m od linii energerycznej WN 110 KV (słupy są na innych działkach). Linia energetyczna leci nad granicą mojej działki. Chciałam zapytać osoby, które mieszkają bądź mieszkały w takiej odległości od linii 1) czy taka linia generuje hałas - brzęczenie, szumy itp? Chodzi mi konkretnie o linie 110 KV2) jeśli tak to w jakich sytuacjach i jak czesto się to zdarza?3) czy ten hałas jest uciążliwy w życiu codziennym4) czy odczuliście jakiś negatywny wpływ na komfort życia; bóle głowy, rozdrażnienie itp.5) zakłócenia w odbiorze internetu, telewizji satelitarnej itp? Będę bardzo wdzięczna za informację z waszej strony.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.05.2020 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Ad. 1,2,3. Przed burzą, przed deszczem, w ogóle gdy wilgotno linia może lekko skwierczeć (lub popierdywac według innych źródeł określeń). Słyszalnośc gdy cicho np. parne południe w lesie gdy ptaki milkna, nocą słyszalne , to jeszcze zależy jaki masz słuch lub próg tolerancji. Najważniejsze to nastawienie psyche. "Globusa " dostaje się od psyche -> "Nad Niemnem" - Emilia Korczyńska. Ad. 4. Dłużej niż 12 godzin nie stałem od taką linią, mi nic nie było. To indywidualne reakcje. Tak jak są ludzie, których bateryjka 9V podobno "kopie" - w rękę, nie w język. Pod linią 220kV też nic mi nie było, lecz metalowe przedmioty drżały w ręku i szczypało w grzbiet dłoni. Stałem cały dzień 8m dokładnie pod linią,pod środkowym przewodem. Ad. 5 Nie sądzę, może jeśli satelita będzie dokładnie za przewodem patrząc z anteny? To normalny cień jak od gałęzi drzewa. Podnieść antenę i po problemie. Innej działki nie ma na widoku? Może cena bardzo atrakcyjna? Jeśli masz wątpliwości to szukaj innej lokalizacji, aby nie pluć sobie w brodę w przyszłości. Linia będzie winna wszelkim nieszczęściom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 08.05.2020 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Ja mam na działce linie ŚN 15KV a 25m dalej linie WN chyba 110KV. Hałas w moim odczuciu tylko przy dużej wilgotności, ale nie jakiś uciążliwy. Ogólnie jeśli wizualnie ci ona nie przeszkadza to raczej nic innego nie będzie się działo. Na pewno jakiś wpływ może mieć...ale czy duży? Odczuwalny? Niby robiono masę badań i taka odległość jest bezpieczna i nie powinna mieć wpływu, ale.... kto to wie Internet LTE zasuwa aż miło, Satelita tez, jedyny problem był z TV naziemna - na mojej działce i rodziców obok potrzebny jest wzmacniacz, natomiast u sąsiada 50m dalej możesz trzymać byle antenę w ręku i gra elegancko bez niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts