Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

linia energetyczna na działce

hak72

Recommended Posts

witam serdecznie wszystkich forumowiczów.Mam pytanie :co zrobić z linią energetyczną napowietrzną na działce.działkę kupiliśmyrok temu i nie wiem nie wiem czy jest jakiś sposób żeby ją przenieść w granicę ...albo do sąsiada :wink: linia wygląda jakby ktoś ją wytyczył na strasznej bani zygzakiem i co 2 słupy przecina drogę. U nas jeden słup jest w granicy a jeden ok. 20m. od drogi na środku działki.W przyszłości chciałbym w tym miejscu coś wybudować.

• 3 weeks później...
Zanim zaczniesz sam przebudowywać albo płacić energetyce, sprawdź czy masz w księdzie wieczystej wpisaną służebność na rzecz społki dystrybucyjnej (energetyki). Jeśli nie, zapytaj uprzejmie w zakładzie energetycznym na podstawie jakiego tytułu prawnego postawili oni ten słup i na jakiej podstawie nadal zajmuje on strategiczną część Twojej działki. Poczytaj inne wątki na tym Forum o słupach, rurach itp. na działce - wielu miało podobne problemy. Nie mówię, że masz koniecznie walczyć w sądzie, nie mówię, że coś wygrasz, ale warto rozmawiać z energetyką i podejmować decyzje z większą świadomością sytuacji i swoich praw.

• 2 weeks później...
  • 14 years później...

Witam

planuje kupic dom w stanie deweloperskim, który jest wybudowany 15 m od linii energerycznej WN 110 KV (słupy są na innych działkach). Linia energetyczna leci nad granicą mojej działki. Chciałam zapytać osoby, które mieszkają bądź mieszkały w takiej odległości od linii

1) czy taka linia generuje hałas - brzęczenie, szumy itp? Chodzi mi konkretnie o linie 110 KV

2) jeśli tak to w jakich sytuacjach i jak czesto się to zdarza?

3) czy ten hałas jest uciążliwy w życiu codziennym

4) czy odczuliście jakiś negatywny wpływ na komfort życia; bóle głowy, rozdrażnienie itp.

5) zakłócenia w odbiorze internetu, telewizji satelitarnej itp?

Będę bardzo wdzięczna za informację z waszej strony.

Pozdrawiam

Ad. 1,2,3. Przed burzą, przed deszczem, w ogóle gdy wilgotno linia może lekko skwierczeć (lub popierdywac według innych źródeł określeń). Słyszalnośc gdy cicho np. parne południe w lesie gdy ptaki milkna, nocą słyszalne , to jeszcze zależy jaki masz słuch lub próg tolerancji. Najważniejsze to nastawienie psyche. "Globusa " dostaje się od psyche -> "Nad Niemnem" - Emilia Korczyńska.

Ad. 4. Dłużej niż 12 godzin nie stałem od taką linią, mi nic nie było. To indywidualne reakcje. Tak jak są ludzie, których bateryjka 9V podobno "kopie" - w rękę, nie w język. Pod linią 220kV też nic mi nie było, lecz metalowe przedmioty drżały w ręku i szczypało w grzbiet dłoni. Stałem cały dzień 8m dokładnie pod linią,pod środkowym przewodem.

Ad. 5 Nie sądzę, może jeśli satelita będzie dokładnie za przewodem patrząc z anteny? To normalny cień jak od gałęzi drzewa. Podnieść antenę i po problemie.

Innej działki nie ma na widoku? Może cena bardzo atrakcyjna? Jeśli masz wątpliwości to szukaj innej lokalizacji, aby nie pluć sobie w brodę w przyszłości.

Linia będzie winna wszelkim nieszczęściom :yes:

Ja mam na działce linie ŚN 15KV a 25m dalej linie WN chyba 110KV.

Hałas w moim odczuciu tylko przy dużej wilgotności, ale nie jakiś uciążliwy. Ogólnie jeśli wizualnie ci ona nie przeszkadza to raczej nic innego nie będzie się działo.

Na pewno jakiś wpływ może mieć...ale czy duży? Odczuwalny? Niby robiono masę badań i taka odległość jest bezpieczna i nie powinna mieć wpływu, ale.... kto to wie :)

Internet LTE zasuwa aż miło, Satelita tez, jedyny problem był z TV naziemna - na mojej działce i rodziców obok potrzebny jest wzmacniacz, natomiast u sąsiada 50m dalej możesz trzymać byle antenę w ręku i gra elegancko bez niczego.