Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja bym zrobiła duże połacie traw ozdobnych i niskich krzewów (np. berberysów, pięciorników, tawuł japońskich). Dobrze dobrane do stanowiska trawy nie wymagają intensywnej pielęgnacji.

Dziwne, ze ścieżka na placyk jest od strony garażu (?) a nie od strony domu. Macie tyle miejsca, można było zrobić jakiś grill lub miejsce na ognisko.

Placyk otoczony wysoką pergolą poród pustego trawnika będzie bardzo dominował kompozycyjnie.

Ja bym się tez starała schować w wysokiej zieleni budynek garażu (?)

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witajcie.

Zwracam się z prośbą o pomoc w uporządkowaniu i udoskonaleniu mojego ogródka. Mam mały przydomowy, tradycyjny, sielski ogródeczek o wymiarach 10x14 m między północną ścianą domu a drogą. Rosną tam ostróżki, rumianki, goździki brodate, lawenda, dzbanki, orliki, żurawka, przegorzany, piwonie, tulipany, krokusy a z jednorocznych przeważnie cynie i astry. Wszystko to razem tworzy jeden wielki bałagan - nie potrafię panować nad porządkiem i ładem w przestrzeni. Chciałabym te rośliny jakoś sensownie pogrupować i wkomponować jeszcze jakieś krzewy. Na tak małej powierzchni trzeba rozsądnie podejść do tego zadania, a w sklepach ogrodniczych taki ogromny wybór. Nie potrafię wybrać krzewów, które dobrze komponowałyby się kształtem, wysokością, kolorem liści z moimi roślinami.

Gleba u mnie piaszczysta, letnie susze mocno dają się we znaki.

Pomóżcie, bo to zadanie zdecydowanie przerasta moje możliwości.

Warto nawieźć obornika lub hydrożelu, by zwiększyć retencję gleby.

Poza tym, lubisz swój sielski ogródek? Sianie i pielenie? Jeśli tak, to by uporządkować rabaty, warto zrobić wokół nich "po niemiecku" obwódki z bukszpanu. Bukszpan jest zimozielony i będzie zdobił również zimą. Dla dekoracji możesz dodać coś szczepionego na pniu - albo cisy lub żywotniki strzyżone w kule, albo kwitnące lilaki Meyera, migdałki, kaliny koreańskie.

Taki ogród "po niemiecku" powinien być symetryczny, rozplanowany wg zasad geometrii.

Pod ogrodzeniem czy domem można posadzić krzewy. Pasują: róże (odmiany krzaczaste, historyczne), hortensje, jaśminowce i inne kwitnące oraz pnącza - powojniki i wiciokrzewy.

http://www.landezine.com/wp-content/uploads/2011/01/Calonder-landscape-architecture-garden-restoration-01-800x450.jpg

Edytowane przez Elfir

Bardzo dziękuję za odpowiedź i konkretne wskazówki. Sianie lubię, gorzej z pieleniem.

A gdyby przekształcić ten pracochłonny ogród na mniej wymagający, to wtedy od czego zacząć? Jakie gatunki wybrać do tej ograniczonej powierzchni i

nie najlepszych warunków glebowych? Z wielu dotychczas uprawianych jestem gotowa zrezygnować byleby ograniczyć skubanie chwastów.

Jest oczywiste, że delikatne siewki gatunków jednorocznych i dwuletnich wymagają więcej uwagi i opieki niż np. krzewy.

Jeśli więc chcesz nieco ułatwić sobie pracę, możesz przerobić ogródek w stylu angielskiej wsi. Nie jest on wówczas tak geometryczny jak niemieckie - zwłaszcza jeśli chodzi o układ samych roślin.

Wówczas dobrze jest zrobić jednolicie zielone tło (np. żywopłot strzyżony z cisa, grabu) i na nim wyeksponować długowieczne byliny: piwonie, floksy, tawułki, dzwonki, rudbekie. Byliny powinny być sadzone od najwyższych z tyłu po najniższe z przodu. Rabatę planuje się obsadzając po kilka sztuk roślin tzw. architektonicznych - wyrazistych, o okazałych liściach i uzupełniając dużymi grupami roślin wypełniających, o drobnych liściach i kwiatach.

Dodatkiem będą kwitnące lub zimozielone krzewy o drobnych liściach (np. bukszpany strzyżone w kulki, karłowe formy krzewuszek, róże angielskie) . Każdy centymetr powierzchni powinien być obsadzony, bo to ogranicza wzrost chwastów. Niestety, wymaga też wiosennego dzielenia bylin, które nadmiernie się rozrosły.

W takim ogródku może znaleźć się pergola (najlepsza żeliwna, jak drewniana to raczej delikatna, malowana na biało lub niebiesko), altanka ażurowa, pojnik dla ptaków, romantyczna rzeźba

Przykłady:

romantyczny:

http://titus8.com/wp-content/uploads/2011/05/Gilbert-Whites-Garden.jpg

http://www.polyvore.com/cgi/img-thing?.out=jpg&size=l&tid=37152784

klasyczny:

http://1.bp.blogspot.com/_WXKbKJcSe1Y/S8J5AJof5HI/AAAAAAAAAEg/Ld3Nd0ui6Cs/s1600/english%20garden.gif

http://theruralsociety.com/wp-content/uploads/2011/11/4.1GertrudeJekyll1.jpg

rabata w jednej tonacji:

http://www.howtogrow.co.uk/images/photos/wildlife/cottage-garden-border.jpg

lub róznej:

http://theruralsociety.com/wp-content/uploads/2011/11/gjfour.jpg

w stylu Gertrudy Jekyll (pastelowo, z nutą śródziemnomorską):

http://homepage.mac.com/andrew.w.moore/pic/GoddardHouseSurrey/GoddardHouseSurrey-Images/5.jpg

Edytowane przez Elfir

Dziękuję ogromie! Ależ piękności!

Chciałabym aby było kolorowo, a więc byliny powinny zostać. Naprawdę można posadzić żywopłot na tak małej powierzchni?

Można podpytać o zestaw roślin widoczny na pierwszej fotografii (rozpoznaję tylko ostróżki) i na piątej? Wydaje mi się, że ważny jest również wybór takich roślin aby kwitnienie było rozłożone równomiernie w całym okresie wegetacji.

Rabaty bylinowe mają pewna cechę - z reguły wymagają żyznej i wilgotnej gleby. U ciebie jest inaczej.

Więc albo będziesz wiernie kopiować zestawienia ze zdjęć, albo pokusisz się o zrobienie własnych, bardziej dostosowanych do suchego, piaszczystego stanowiska.

Na pierwszym zdjęciu większość roślin jest dość niewyraźna, ale na pierwszym planie na 100% jest kocimiętka.

Na piątej jest sadziec, floks, liatra, jeżówka, rozchodnik okazały (lub jakiś podobny gatunek) i chyba czosnek ozdobny oraz szałwia omszona.

Jeśli chodzi o żywopłot to można go zrobić nawet na mniejszych działkach. Wszystko zależy od skali, gatunki, wysokości strzyżenia. Nie wiem o czym mówimy, jak wygląda otoczenie, trudno udzielać szczegółowych rad.

Naprawdę można posadzić żywopłot na tak małej powierzchni?

Przecież żywopłot możesz strzyc na pasującą Ci szerokość i wysokość.

Wydaje mi się, że ważny jest również wybór takich roślin aby kwitnienie było rozłożone równomiernie w całym okresie wegetacji.

Na początku na tym bym się nie skupiała.

Ważniejszy jest:

1. odpowiedni dobór roślin do siedliska.

Jeśli masz glebę suchą, piaszczystą to wybieraj rośliny, które lubią takie warunki. Obok lawendy, goździków, rumianu które już masz, to może być np szałwia, kocimiętka właśnie, czosnek, chaber (wielkogłówkowy, górski), nachyłek, rozchodnik (okazały, ogrodowy), hyzop, mikołajek, bylica (!), przetacznik (kłosowy), dziewanna, czyściec, lebiodka, wiesiołek. Warto też posadzić rudbekię, jeżówkę, bodziszek czerwony dodając im pod korzenie kompost i hydrożel. Podobnie można też postąpić w przypadku liliowców. Do tego niektóre trawy (które mają tę zaletę, że nieco łagodzą nietrafione zestawienia). Pomiędzy roślinami nie należy pozostawiać wiele gołej ziemi to i chwasty nie będą tak uciążliwe. To nie powinna być rabatka pod tytułem "tu piękny kwiatek i tam piękny kwiatek, a pomiędzy nimi codziennie motyczkuję".

2. wprowadzenie wyraźnej struktury, skoro chcesz uniknąć wrażenia bałaganu. Temu mają służyć właśnie obwódki bukszpanowe. Zamiast obwódek posadzonych wzdłuż brzegow rabat (które mogą być kosztowne w założeniu i pracochłonne w utrzymaniu) mogą też być kuliste formy akcentujące same narożniki, albo niskie płotki drewniane lub wiklinowe, albo po prostu pasy trawnika (jak na zdjęciach wyżej).

Z lawendy lub hyzopu tez można zrobić obwódki:

http://img210.imageshack.us/img210/7144/screenshot20111229at822.png

Dziękuję serdecznie za wszystkie rady. Są dla mnie bezcenne. Spróbuję teraz przystąpić do planowania nasadzeń. Może w przyszłym roku mój ogródek będzie wyglądał trochę lepiej - mniej bałaganiarsko i podczas przedłużającej się suszy nie będzie przypominał pogorzeliska.

• 2 weeks później...

Witam,

Co prawda do wiosny jeszcze troche zostało, ale postanowiłem pomyśleć nad przyszłym zagospodarowaniem "placu" wokół domu. Na razie nie chce skupiać się na roślinach itp rzeczach - na to przyjdzie czas - a zacząć od rozplanowania. Projekt a w zasadzie jakiś tam plan przedstawia rys. w którym:

pola niebieskie - niestety nie jest to fosa a tuje

czerwony kwadrat - kompostownik

niebieski prostokąt - huśtawka

koło żółte - studnia

szare - miejsce na ognisko z grillem

czarne - szambo

"kwadrat" z "?" to przyszłościowo piaskownica itp.

Na końcu jest miejsce na drzewa owocowe i kawałek ogródka na przysłowiową marchewkę.

część za domem to jakieś 20 m wiec oddzielać drzewa owocowe tujami lub czyms zbliżónym chyba odpada bo zabiera sie miejsce...ale np moze chyba część "marchewkową" odznaczyć jakimś mini płotkiem. i wtedy nie sadzić przed nim żywopłotów. huśtawka chciałbym aby była blisko tarasu i w pobliżu "placu zabaw". Tylko pytanie czy nie będzie za blisko paleniska.

No i główne pytanie odnosnie umieszczenia drewutni. Pierwotnie miała byc zaraz za podjazdem - lewa strona - przy płocie ale wyczytałem ze ma być min 3 do 4 m od granicy z uwagi na materiał łatwopalny (drewutnia szer. 120 dł do 5 m i wys 2.20 bez fundamentu)

Czy możecie pomoc w zaplanowaniu i jej usytuowaniu?

Ogólnie jesli macie coś do dodania, coś jest źle, wymaga zmiany, albo macie cos do dodania, przesunięcia chętnie poczytam.

Aha...spacery do studni, paleniska, hustawki będą odbywać sie po a'la drewnianych podestach umieszczonych w ziemi.

dzieki za poświęcone "5 minut".

projekt.jpg

Dziekuje za zainteresowanie,

troche poprawiłem rys. bo rzeczywiście nie zamieściłem istotnych informacji. Mianowicie wjazd jest od południa z drogi prywatnej a całość otoczona jest działkami sasiadującymi.

Dodatkowo przed domem, pomiedzy ścieżką a podjazdem będą kwiatki, coś na wzór donic, a przed tarasem jedno drzewo - nazwy nie pamiętam (pomysł żony :) )

Elfir dziekuje za pomysł, przyznam że bardziej podoba mi sie niż mój "goły"szkic. Ale tak sobie myślę o innym usytuowaniu drewutni - i jednocześnie możliwości łatwego dostepu do szamba celem jego opróżnienia. Pozwoliłem sobie drewutnie odwrócić bokiem do podjazdu co nieco odsłoni część gdzie będzie warzywnik i drzewka owocowe...hmmm nie wiem teraz czy to dobry pomysł - hmmm.

Pozwoliłem sobie zmienić także tył działki mianowicie dodałem pas drzewek za rabatami aby wszsytko miało jedna spójną całość.

Zaciekawił mnie jeszcze ów punkt widokowy, a mianowicie miałoby to być coś na wzór domku dla dzieci...np połączony ze zjeżdzalnią???

pozdrawiam

projekt.jpg

Punkt widokowy- źle to nazwałam, Chodziło o miejsce, gdzie ci się schodzą osie widokowe - z domu i z huśtawki.

Tu powinieneś wyeksponować coś oryginalnego - np. ciekawe drzewo (np. o kolorowych liściach), bramkę, która będzie przejściem do warzywnika, rzeźbę, fontannę, oczko wodne z kaskadą, duży dzban z terakoty - zależnie od stylu ogrodu, który planujesz. Coś, co wyróżni twój ogród spośród setek innych. Indywidualny rys.

No to już rozumiem co miałaś na myśli. Może jakaś duża rzeźba zwierzęcia np żyrafy - jeśli będzie bujna roślinność :)

A ogólnie uważasz że drewutnia powinna zaslaniać widok na część "roboczą" (warzywnik i reszta) czy bardziej powinna ją kamuflować? Moze lepiej jak będzie stanowić "furtkę" do tej części ogrodu...