Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziewczyny jaja sobie robicie z tym Wersalem, błagam powiedzcie , że tak http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Nie!! http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Już nie wiem jak mam mówić, żeby być dobrze zrozumianą http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

To wcale nie ma być ogród wersalski!!!

To wcale nie mają i nie muszą być TE rośliny!!!

W tych ogrodach podoba mi się uporządkowana forma, brak chaosu i napchanego gąszczu roślin!!!

Dlatego one mi się podobają, ale jak słusznie zauważyła Elfir ten styl nie będzie pasował do mojego betonowego ogrodzenia i do typowego domku jednorodzinnego z poddaszem użytkowym i dwuspadowym dachem.

Piszę, że zdjęcia mi się podobają a nie, że zrobię tak samo u siebie.

Jedno co z tamtych ogrodów chciałabym mieć u siebie to wyrażnie zaznaczone rośliny, tak żeby je było widać pojedynczo a nie ścianę drzew czy krzewów czy rabaty pomieszanych kwiatów.

Podoba mi się pomysł cavy właśnie dlatego, że jest uporządkowany.

O zasłonięciu ogrodzenia myślę od chwili postawienia go. Tylko czym? co nie zwęzi ogrodu i szybko urośnie? w ogrodnictwie polecano mi Skyrocketa...

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Canna

Myślę że większość rozumie Cię. Ja urządzam ogród już 3 lata i ciągle to nie jest to co tak naprawdę bym chciała. A latka lecą a rośliny rosną powoli. A to coś się zmarnuje, a inne wygląda nie tak jak sobie wymarzyliśmy.Ogród to radość ale i ciągłe zmartwienie, z przewagą na radość. :lol: :lol: :lol: życzę samych radości

Autorce nie chodzi pewnie o stricte barokowe wzory na trawniku, ale o wyraźnie wytyczone geometryczne granice miedzy trawnikiem a rabatą.

Właśnie tak http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Nawet niekoniecznie rabatą. Mogą to być krzewy, nieduże drzewka. Zaczynam zastanawiać się nad skalniakiem na tyłach działki.

Czy zdajesz sobie sprawę (lub czy mąż zdaje sobie sprawę), że na twój ogród pójdzie "trochę" kasy?

Tak, zdaję sobie z tego sprawę.

Nie chodzi tutaj o problem braku kasy na rośliny. Problemem jest ośli upór małżonka na tle wydania kasy na projekt ogrodu.

Powiem szczerze: od początku wiedziałam, że nie znam się na projektowaniu. Przecież projektu domu nie robiłam sama. Są od tego specjaliści. Dlatego nie kupowałam samodzielnie roślin. Wszystko, co mam wsadzone dostałam w prezencie od teścia. Ciągle marudzę na temat ogrodu i problemu zasłonięcia ogrodzenia. Próbowałam nawet sadzić Brabanty, ale kupione z odkrytymi korzeniami były przesuszone i nie przyjęły się. Zresztą to za duże drzewka, więc tak bardzo nie żałuję. Ale nawet ten nieudany pomysł nie przekonał mojego męża.

Na propozycję zaprojektowania ogrodu przez specjalistę ciągle słyszę: a co to za problem, zrób sama. Lepiej wydać te pieniądze na rośliny. Chłopu się wydaje, że każda kobieta z samej swojej natury musi znać się na ogrodzie.

Jak będę czekała na zmianę jego decyzji to ten ogród wyrośnie mi na emeryturze.

Ale na rośliny, jak pokażę mu projekt i powiem co gdzie ma być kasę da.

Na razie próbuję samodzielnie. Jak poniosę klęskę, zacznę oszczędzać z mojej pensji nauczycielskiej na projektanta. Rozmowy z wami dużo mi pomagają i mam nadzieję, że w końcu coś wymyślę.

Wykonanie obwódki z bukszpanu - 10 szt na mb

Bardziej podobają mi się cyprysiki i cisy, oraz iglaki płożące. No i ten bukszpan tak wolno rośnie.... i może przemarznąć.... i ma liście.... http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

Cenna dzięki że założyłas ten wątek. Mam podobny problem. Mieszkam od lutego i dopiero teraz zabieram sie za ogród. Mój mąz mówi że to żadna sztuka ale ja księgowa a nie projektant :cry: Więc z ciekawością czytam wszystkie rady i mam pytanie. Co najlepiej nadaje sie na żywopłot na mokrą i gliniasta działkę?

Hej

Ja tez jestm projektantem zieleni- sporo nas tutaj.

Canna, a może podobałyby Ci sie duże, jednorodne nasadzenia z konkretnych gatunków. To wg. mnie propozycja dla ludzi, którzy maja współczesne domy , współczesne otoczenie, które trzeba związac z tym otoczeniem, a nie chcą mieć typowych kompozycji roslinnych. Wielu projektantów ma takie propozycje, ja je bardzo lubię. Moga być dominanty w postaci pojedynczych , wyeksponowanych drzew czy krzewów, i do tego wybrane bryły jednorodnych gatunków.-te gatunki to np. róże okrywowe, pięciorniki, lawenda, czy trawy- to oczywiście tylko propozycje. Wyobraź sobie np. jak mocno odziaływuje na człowieka pole lawendy- nie mówię oczywiście że masz zasadzić cały ogród lawendą, ale np. jakiś wycinek? ( tylko nie pamietam jaka masz tam ziemię).Nie wiem czy znajde takie zdjęcia, które to obrazują, bo niezbyt mam na to czas, ale wg. mnie to dobra propozycja. Odrobine nawiązuje do ogrodów francuskich.

Elfir napisał:

Na pasie miedzy rowem a siatka radze posadzić wierzbe biała formowaną "po polsku" - tak jak to czasem się widuje na miedzach. Do tego kilka dereni jadalnych, trzmieline europejską, modrzew i choinę kanadyjską.

Niestety Elfirku nie da rady, bo w tym pasie na całej szerokości "idą" kabelki (prąd i telefon) i w warunkach mamy zapisane ,że nie wolno nam tam sadzić drzew. Swoją drogą moja ziemia a nie mam prawa sadzić tego co chce? Paranoja!

No niezupełnie. Chodzi o to, że są to trzy kable rozmieszczone od siebie mniej więcej co 2-2.5m. Jak jest faktycznie nie wiem bo może co innego jest na mapce geodezyjnej a co innego w rzeczywistości.

Nie mniej jednak nasz urząd określił, że korzenie będą przeszkadzały w sytuacjach, kiedy trzeba bedzie usunąć jakąś usterkę

Cieńka warstwa pnącza niewiele wyciszy, niestety. Można męczyć gmine o postawienie ekranów akustycznych. Gdybyś miała kilka metrów nasadzeń to rzeczyiście hałas byłby zauważalnie niższy. Z pnączy jednak chyba najlepiej coś zimozielonego dać, jak bluszcz. A drzewka, o ile to możliwe przesadzić za płot, miedzy ogrodzenie a ulicę.

Może coś w takim stylu?

http://images24.fotosik.pl/282/0a6f5641c1892767med.jpg

Ech, zaczynam tracić orientację co do mnie a co nie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

Elfir, na twoim projekcie wzdłuż ogrodzenia napisałaś: cis.

Cisy, cyprysy i Smaragd to iglaki, które podobają mi się najbardziej. Która odmiana cisa byłaby dobra na żywopłot dla mnie?

Ziemia na mojej działce aktualnie jest niejednorodna. Środek to piach (VI klasa), pod ogrodzeniem wiosną wykopano dół na głębokość i szerokość łyżki koparki i tam wsypaliśmy ziemię pod iglaki. Gdyby należało wymienić ziemię w środku działki, zrobię to. Chociaż czy nie lepiej rośliny dożywiać? bo jakoś nie wiem czy wystarczy im te kilkadziesiąt centymetrów dobrej ziemi. Pod spodem i tak znajdą piach i mogą przeżyć rozczarowanie i zdenerwować się na mnie, że tak je oszukałam. A tak, to od razu przyzwyczają się do piachu i nawożenia. Ale ja się nie znam i tak tylko sobie mędrkuję http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif.

Mymyk_KSK - czekam

Powinnaś wyodrębnić przynajmniej 2 wnetrza (np. przeznaczając na nie odpowiednio 2/3 i 1/3 długości działki z tyłu domu). Część bliżej domu niech będzie reprezentacyjna, a ta w oddaleniu - rekreacyjna - w niej zlokalizuj miejsce do zabawy dla dzieci - trawnik, urządzenia do zabawy jakie tam sobie wymarzysz, piaskownicę i jakieś drzewo do zapewnienia cienia (choćby brzozę). Zamiast zywopłotu - bluszcz zimozielony.

Część reprezentacyjną zrób regularna-symetryczną.Na ogrodzenie bluszcz, reszte podziel na 4 prostokaty - "grzadki", wokol ktorych zrob "obwodki" z bukszpanu (który będziesz przystrzygać "w kant") a w srodku posadz ozdobne trawy. Bedzie nowoczesnie i nieco awangardowo.

Niestety nie umiem sobie tego wyobrazić, ale opis wydaje mi się tym, o co mi chodzi. Tylko ten bukszpan zamieniłabym na coś innego.

Czy zimozielony oznacza, że roślina nie gubi liści zimą? jest taki bluszcz?

Czy bluszcz szybko rośnie? w porównaniu do cisów: co prędzej zasłoni ogrodzenie?

Mnie nie chodzi o wytłumienie hałasu, bo z tym nie mam problemu.

Chodzi mi o zasłonięcie wnętrza ogrodu.

Bluszcz jest oczywiscie zimozielony, jak kilka innych roślin lisciastych - różaneczniki, laurowiśnie, irgi Dammera, bukszpany, ogniki, ligustry, trzmieliny Fortune'a, ostrokrzewy itd.

Cyprysy nie rosna w Polskim klimacie, chyba, że chodziło ci o cyprysiki (Chamaecyparis)? Ogólnie cisy, zywotniki "Smaragd", cyprysiki lubia glebe zyzną, wilgotną.

Z cisów na ogrodzenie najszybciej rosnie odmiana Hicksii - w dobrych warunkach i przy podlewaniu dorasta do 2 m w ciągu 10 lat.