Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę,że jak ma to być zaczarowany ogród to staowczo trzeba jeszcze popracować nad projektrm. W tej chwili jest to duży trawnik obrośnięty kilkoma roślinkami. Jesli ma to być zaczarowany ogród trzeba zrezygnować z jego otwartości :) wbrew pozorom wcale nie zmniejszy go optycznie

Projekt Twojego ogrodu mnie rozbroił jest genialny, fenomenalny, kolosalny. Również chciałabym mieć taką wizje co gdzie będzie i w jakich kolorach. Na pewno z przyjemnością będę oglądała Twój dziennik.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zygmor mam nadzieje że wtrącisz się jeszcze nie raz :lol: Myślałam o tym aby stworzyć takie osie widokowe jednak narazie mam za mało informacji jakie rośliny kwitną w daną część roku. Właściwie to nawet nie wiem jakie rośliny będą dobrze rosły u mnie w ogrodzie i tym samym nie wiem w jaki sposób wziąć się do projektu mojego ogrodu (z podkreśleniem na słowo mojego). Masz racje jestem skora do ustępstw dlatego gdyż ogród który pokazałam jest ściągnięty z netu a wzg. zmian jest tam ich naprawdę mało, poprostu działka wygląda identycznie jak nasza oraz ułożenie domu było podobne.

Pozdrawiam i liczę na kolejne wtrącania :lol:

Myślę,że jak ma to być zaczarowany ogród to staowczo trzeba jeszcze popracować nad projektrm. W tej chwili jest to duży trawnik obrośnięty kilkoma roślinkami. Jesli ma to być zaczarowany ogród trzeba zrezygnować z jego otwartości :) wbrew pozorom wcale nie zmniejszy go optycznie

Projekt Twojego ogrodu mnie rozbroił jest genialny, fenomenalny, kolosalny. Również chciałabym mieć taką wizje co gdzie będzie i w jakich kolorach. Na pewno z przyjemnością będę oglądała Twój dziennik.

Aaaa dziekuję i zapraszam :D

Ogólny zarys ogrodu jest ok ale wprowadziłabym kilka zmian np. na planie altana jest dwa razy większa od basenu - zamieniłabym to - większy basen mniejsza altana. Tu powtórzę przedmówców ale zdecydowanie dodałabym roślin zarówno ilościowo jak i gatunkowo. Dodałabym kilka drzew,więcej krzewów, krzewinki i byliny, które dobrze dobrane sprawią , że ogród stanie się zaczarowany.

Na żywopłot polecam cis np: media hicksii - długowieczny, zimozielony, łatwy do formowania - cięcie raz w roku na wiosnę - przy grabie - 2 razy w roku aby utrzymać ładny kształt żywopłotu

Najbardziej z Waszych propozycji spodobało mi się miejsce z "ukrytą niespodzianką". Jeszcze raz siądę na spokojnie i może teraz uda mi się nakreślić ogród idealny :lol:

Mam nadzieję że w wyborze roślin pomożecie mi :) tak więc już nie długo zamieszczę tu kolejne zdjęcie z nowym planem.

Pozdrawiam :lol:

Cześć,

Mam serdeczną prośbę o podsunięcie mi pomysłu na ogród. Pewnie powinnam uczciwie zgłosić się z tym do projektanta, ale wiecie, jak to jest z kasą pod koniec budowy...

Działka po odjęciu pow.domu ma jakieś 8 arów. Byłaby całkiem zgrabna i „ustawna”, problemem jest jej położenie. Leży na sporej górce w pustej okolicy (wokół pola jak okiem sięgnąć). Choć to okolice Krakowa, duje tam jak w górach i zwykle jest tam jakieś 3 stopnie mniej, niż w niżej położonej okolicy. Zimą to oznacza dość ostry klimat i zawiewający mocno śnieg.

Muszę więc wymyślić coś, co urośnie i przezyje w takich warunkach, ale też i osłoni nas nieco od wiatru i da trochę przytulności.

Myślałam o żywopłocie z tuj, ale po pochłonięciu wszelkich możliwych postów Elfira, aż się boję o tym pisać :D Może choć z jednej strony, tej z której najbardziej wieje?...

Ogólnie chodzi mi po głowie luźny, sielski klimat, chętnie śródziemnomorski (choć jak to pogodzić z tymi warunkami???), z ziołami, kwitnącymi krzewami i liśćmi przebarwiającymi się na jesień. Na parterze mam dużo okien i chcę, by ogród „wchodził mi do domu". Zdecydowanie nie chcę równych ścieżek i wymodelowanych nasadzeń - niech się krzewi, pachnie i buja w górę:D

To moja działka:

http://images44.fotosik.pl/100/f281300853921122med.png

Dla porządku wklejam pomysł na ganek i okolice otrzymany od Elfira.

Elfir, jeszcze raz dziękuję! Pokazałam mężowi i zaakceptował :D Utrafiłaś w samo sedno.

Tak wygląda ganek:

http://images48.fotosik.pl/99/8dee76534629dee7med.jpg

Można te kolumny też okręcić delikatną siatką oczkową i puścić po nich powojnika. Ale powojnik niestety nie jest interesujący w okresie bezlistnym.

Można też w dużej donicy ustawić stelaż pod pnącza z bambusa i na tym puścić powojnik, groszek pachnący, wilec, nasturcję i inne delikatne pnącze a zimą schować donice.

Poniżej możliwość zagospodarowania - robiłam bez skali, więc to niekoniecznie tak dokładnie wszystko się zmieści. Są to rośliny znoszące susze, glebę można wysypać żwirem. Trzeba pamiętać, ze jeśli podjazd jest tak błękitno- srodziemnomorsko zagospodarowany to przedogródek po drugiej stronie chodnika powinien utrzymywać taką stylistykę.

http://img8.imageshack.us/img8/6053/podjazd.jpg

Od północnej i wschodniej strony zrób dość wysokie nasadzenia - duże świerki, jodła jednobrawna, kilka drzew liściastych i podsadz niższymi krzewami.

Tuje mogą być, tylko po prostu nich nie beda jedyna roslina w ogrodzie (typu trawnik i rząd tuji). Można je posadzic od południa. Szoda, ze u ciebie zimno, bo w śródziemnomorskim ogrodzie lepiej wyglądałyby niebieskie cyprysiki.

Śródziemnomorski klimat uzyskasz dzięki lawendzie, jałowcowi skalnemu (Juniperus scopulorum) - przypomina cyprysy, jukkom, oliwnikowi (przypomina oliwkę), gruszy wierzbolistnej, Sosny o długich igłach (udają pinie) - wejmutka, żółta. Do tego ostry, wyrazisty kolor - np. łan szałwi, róża okrywowa. Moze uda sie z czasem (jak rosliny oslonowe podrosną) posadzić ketmię syryjską.

Zastosuj duże jednorodne plamy koloru - czyli, jeśli jukki to 30 szt a nie 3.

Elfirku, wielkie dzięki!

Pooglądam sobie te rośliny, których nie znam, a potem spróbuję to sobie jakoś przegryźć, rozrysować i wrzucę tutaj.

A jakbym tak dodała do tego trochę klimatu sielsko-wiejskiego? Jakieś wrzosy, lilaki, trochę róż kwitnących - czy to by się nie gryzło?

I jeszcze mam pytanie co do juki. Wszystkie informacje, które znalazłam w internecie, dotycza juki hodowanej w domu, w temp.10-24C. Czy ta do sadzenia na zenątrz ma jakąś konkretną nazwę?

Poza tym od zachodniej strony konieczna jest jakaś osłona z roślin - niekoniecznie wysoka, na tyle by osonić od wiatru - bo założe się, że najczęściej wieje od zachodu.. :p Zgadłam?

W okolicach Krakowa wiatry wieją najczęściej od zachodu (37% wiatru), następnie jest cisza (23%) kolejno od północy (17%) południa (16%) i wschodu (7%) - dane co prawda z lat 70-80 ze stacji na Balicach, ale dość dobrze oddają również bieżące tendencje ;-)

Dlatego wydaje mi się, że priorytetem jest stworzenie osłony od zachodu i północy.