Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...przysłowiowego oczywiście :wink:

Próbuję się wczytywać w tematy, ale czarna magią mi się to wszystko na razie jawi :roll:

Od czego zaczęliście Wasze ogrodowe zmagania, jak sie w ogóle wgryźć w temat?

Jak stworzyć sensowna koncepcję z założeniem, że ogród ma być przyjemny w użytkowaniu, łatwy w obsłudze i miły dla oka?

U mnie na razie wielki plac budowy, ale widzę, że długa droga przede mną - dotychczasowego "blokersa" to sie powoli przymierzam...

Wspomóżcie radą, jesli komuś cos na mysl przyjdzie :wink:

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir, bardzo chętnie bym skorzystała z usług fachowca, ale niestety to jedna z wielu rzeczy w wykończeniówce, której sobie odmówię :-?

Spróbuje raz jeszcze przedrzec sie przez wyszukiwarkę, ale albo ja szukać nie umiem, albo wyszukiwarka nie teges :roll:

Gringogringo - moja działka ma prawie 900 m, także taka "chusteczka do nosa" to nie jest :roll:

Najlepszą rzeczą jaką możesz zrobć, to wziąć aparat , chłopa pod pachę, psa na smycz i pójść na dłuuuuuugi spacer. I podglądać, oglądać, przyglądać się wszystkiemu, detalom, rzeczom które Was urzekną w cudzych ogrodach i ogródkach..a potem wkleić tu fotki i pytać, co to za roślinka jak się nie wie.

Zdjęcia z sieci są przepiękne, ale na żywca masz odnośnoki i przestrzenne i detale bardziej jasne w perspektywie. I powolutku..powolutku. Ogród robi się latami. Do końca życia masz czas. :D

Najważniejsze to wiedzieć czego się chce. I żeby nie skończyło się na trwaniku obrośnietym do okoła tujami :D

Najlepiej usiąść sobie na tarasie ( lub miejscu na niego ) z kawką i poobserwować działeczkę i bryłę domu, odnaleźć podział elewacji od strony ogrodu i przenieść go do projektu, wtedy będzie wszystko spójne. Poszukać w sobie marzeń o swoim kawałku ziemi , i dobrych wspomnień z dzieciństwa. I rozrysować to sobie na papierze. Dobrze pomyśleć czego oczekujemy od ogrodu, miejsc do wypoczynku, czy na imprezki, czy możliwość zaszycia się gdzieś w samotni. Bez tego nawet projekt który powstanie profesjonalnie u projektanat bedzie bezosobowy i będa to tylko powielone pomysły z innych ogrodów.

• 1 month później...

Witam w przyszłym tygodniu zaczynają się prace na około domu w tej chwili wygląda to mniej więcej tak http://naforum.zapodaj.net/thumbs/84181879.jpg

taras będzie podsypany i z jednej strony o tej http://naforum.zapodaj.net/thumbs/96777267.jpg wyjdzie dość stroma skarpa która będzie równie stromo zakończona. Nie może być inaczej bo jest tam mało miejsca do sąsiadów a jeszcze przejście musi być. Obawiam się żeby dzieci tam nie pospadały i myślę zasadzić nie zadarniające krzewy ale po prostu drzewa -tuje lub żywopłot.Tak samo chcę postąpić wokół zejścia do piwnicy, po prostu się boję.Co wy na to czy drzewa przyjmą się na takim stromym zboczu?

Po drugie kostka będzie szara z grafitowymi pasami po bokach o coś takiego http://naforum.zapodaj.net/thumbs/45677089.jpg i następnie chcę pas ozdobnej czarnej trawy tak jak tu http://dom.gazeta.pl/ogrody/5,72016,4530373.html?i=6 będą tam umieszczone lampy oświetlające dojazd.Moje pytanie w tym przypadku - co ile mam sadzić tą trawę, w ilu rzędach i jak ją posadzić żeby w przyszłym roku rozsadzać dalej. Ta trawa to Ophiopogon planiscapus dostępna np tu http://www.allegro.pl/item656875615_ophiopogon_planiscapus_niger_tzw_czarna_trawa.html ale ja do obsadzenia mam jakieś 50m i już się zastanawiam co zrobić żeby się nie zrujnować. Następny pas w stronę płotu od sąsiada chcę obsadzić macierzanką o białych kwiatkach. I znów pytanie co ile ją sadzić? To jest pas przyległy więc znów 50m tylko że będzie to szerszy pas.

I ostatnie pytanie dotyczy posadzenia dużych drzew (dąb i kasztan) ile odstępu dać między nimi ?

Witaj

Może uda mi sie pomóc:

-w ostrej skarpie żywopłot rzeczywiscie może miec kłopot- może się osuwać, szczególnie początkowo. A może możesz zrobić po prostu tam taki stopien, podniesienie terenu? Nie musi byc aż tak wysoki jak taras , ale np. w połowie jego wys. Od zewnątrz podnies ten poziom murkiem z kostki granitowej, albo nawet ścianką betonową, która zasłonisz sadząc coś u jej stóp.W kwestii żywopłotu polecam grabowy- jest bardzo piękny i tolerancyjny, tuje sa troche oklepane.

-kostka- bardzo ładna, ale te pasy bardzo podkresląjej długość, i wydłużaja optycznie całą działke. tu lepiej stosowac podziały ilinie poziome, które będą 'rozpychać' działkę

-świetnie że wybierasz trawy ( choć to trawopodobne a nie trawa)- do nowoczesnego budownictawa nie może byc nic leszego. I to dobry hodowca u którego kupujesz Tu na forum też doradza w kwestii traw. Ma swój sklep- www. ogrodytraw.eu . Akurat tej roslinynie znam, nie wiem jakie ma wymiary, wydaje sie niewysoka, więc pewnie co 0,3 lub co 0.4 metra trzeba sadzić. Zapytaj sprzedawcę, napewno doradzi. Więc spory koszt. Mozesz tez pogrzebac u niego w sklepie, bo ma sporo innych gatunków, tez niskich i ładnych a znacznie tańszych. Zwykłą trawę ozdobną łatwo będzie podzielić, rozmnożyć ( ja w ciągu 2 lat z 6 szt mam 65 sztuk duzych kepek), ale jak piszą to nie jest dokładnie trawa, więc nie wiem . Choć ja bym pewnie kupiła trochę i spróbowała rozmnożyć.

- Macierzanka- najlepiej co 0.3 metra.

- Może udałoby się żeby któryś z tych pasów roslinnych zmieniał troche grubośc?- żeby zrobic mu zrobic takie 'zęby', kanty- chodzi mi o to, żeby gubić troche to wydłuzanie działki przez podjazd , wzmocnoine jeszcze roslinami. Chyba że dodasz pasy roslin poprzeczne, niezaleznie od podjazdu.

-mędzy kasztanem ( polecam nie kasztan biały, tyllko np czerwony-ten nie choruje na szrotówka) a dębem minimum 6 metrów.

Moim zdaniem to bardzo udany dom, jeden z lepszych na forum. A że ludziom różne skojarzenia przychodza do głowy-hm...ich prawo.nam kiedys kolega architekt wywalił że nasz dom to jest podobny do stodoły- nie udało mu sie nas obrazić, bo nam to porównanie bardzo się spodobało.

Wisiu- bardzo proszę. W razie dalszch wątpliwości dobijaj się do mnie i pisz.

rusek007,Mój syn 2 letni na pewno by ci powiedział "bardzo sie smuce". Ale tak na prawdę zdaję sobie sprawę że nie każdemu będzie się podobać. Zdania są bardzo podzielone i mojej osobistej teściowej też się nie podoba, że stodoła to słyszałam już kilka razy. Sąsiedzi nie mogą uwierzyć że będziemy tam mieszkać, każdy myśli że na działalność gospodarczą to wybudowaliśmy.

To czarne to nie trawa tylko konwalnik - wrażliwy na mrozy, nie daje mu szansy za dużej w naszym klimacie, chyba ze bedziesz się bawić w okrywanie, a ogrod ma korzystny mikroklimat.

Z ciemnolistnych traw dobry jest turzyca: Carex buchananii

Skarpa jest mocno zacieniona świerkami i bryłą budynku. Żywotniki na pewno nie będą ładne w takim miejscu, szybciej cisy.

Może zrobić to tak:

http://img37.imageshack.us/img37/4128/domw.jpg

Do wzmocnienia skarpy można użyć betonowych kształtek w formie litery L

Na wysokości tarasu można zrobić ozdobną rabatę z różanecznikami, hortensjami czy trawami, na skarpie posadzić paprocie i irgi oraz jakieś ciekawe większe krzewy, np. oczar.

Będzie dokładnie tak jak elfir rysuje. Taras, kawałek prostego i ostro w dół. Na dole zostawimy kawałek na przejście pod płotem. W sumie to niepokoi mnie sam skraj tej skarpy, ten widoczny na jednym zdjęciu, tam gdzie napisałam że "chodzi mi o ten róg" tam w tym kierunku skarpy prawie nie będzie, tzn będzie ale baaardzo stroma i właśnie tam obawiam się że dzieci spadną. Postanowiłam że zasadzę tam cisy. Bardzo podoba mi się żywopłot tradycyjny z ligustru, ale nie wiem czy sobie poradzę z jego formowaniem, a poza tym trochę minie zanim on wyrośnie, a tak ... kupię większe drzewka i już jest bariera dla dzieci.

Cisy planuję także posadzić w formie żywopłotu od drogi.

Jeśli chodzi o klimat na mojej działce , to mieszkam w dolince i raczej jest tu zawsze cieplej. Po obu stronach sąsiedzi mają zadrzewione działki tak że jest zacisznie, myślę że ta czarna trawa by mi tam urosła. Liczę się z tym że na zimę będę musiała ją okrywać.

Mam pytanie co do tych betonowych kształtek L-ek. Czy nie będzie ten dolny bok przeszkadzać korzeniom cisów?