Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochani, chodziło mi tylko o to ze moze ktos ma jakieś fajne pomysły i je zrealizował np. jakas rabatka, jaka roslinę warto posadzić a jaką nie, co w ogóle warto posadzić , co fajnie wygląda... itp itd.

nie oczekuję gotowego projektu.. tylko rad ..

myśle że jest sporo na forum osób które są laikami w tej sprawie i każda rada jest cenna - Przyjanajmniej dla mnie

pozdrawiam wszystkich :)

Kochani, chodziło mi tylko o to ze moze ktos ma jakieś fajne pomysły i je zrealizował np. jakas rabatka, jaka roslinę warto posadzić a jaką nie, co w ogóle warto posadzić , co fajnie wygląda... itp itd.

nie oczekuję gotowego projektu.. tylko rad ..

myśle że jest sporo na forum osób które są laikami w tej sprawie i każda rada jest cenna - Przyjanajmniej dla mnie

pozdrawiam wszystkich :)

musisz sobie poczytac. roślin wartych posadzenia są setki, rabatki mozna skomponować na tysiące sposobów a do tego to co u jednego wyrośnie to u drugiego może zupełnie sie nie udać (z wiadomych powodów).

zajrzyj tu ponizej na dobry początek :

http://www.zielonyogrodek.pl/projektowanie.html

Poczytaj o roślinach i projektowaniu ogrodów, jest naprawdę dużo ksiązek do wyboru. Ostatnio w Empiku o projektowaniu widziałam dobre dziesieć jak nie więcej. Kup w kiosku jakiś mięsiecznik ogrodniczy (typu Moj piękny ogród, Działkowiec, Ładny ogród). W tym roku pokazało się kilka fajnych wydawnictw specjalnych i o projektowaniu ogrodów, i obejściu, o zakładaniu rabatek, trawników - super sprawa dla początkujących.

Projektujac ogrod na koncu mysli sie o roslinach, najpierw o funkcji, gdzie smietnik, gdzie parking, gdzie dojazd, itd.

Potem co ma byc w ogrodzie: pac zabaw, miejsce na grila, altana itd.....

Potem gdzie to ma byc, zeby nie biegac z kotletami na grilla z kuchni pol kilometra do ...grilla.

Albo po zioła potrzebne na obiad w deszczu na drugi koniec ogrodu.

Potem nalezy sie zastanowic co ma byc widac skad.

Potem wymyslic co zrobic zeby bylo widac co trzeba i zeby nie bylo widac co nie trzeba.

A rosliny...... na koncu.

Jak jesteś jeszcze w trakcie budowy to zacznij od obsadzanie obrzeży i narożników ogrodu. warto zrobić ogrodzenie - przynajmniej z boków i tyłu i obsadzić je w wybrany sposób. Mogą być pnącza, żywopłot do wyboru i koloru: iglasty, liściasty, jednorodny szpaler, różnorodne zestawy roślin, formowany (do cięcia) lub nieformowany (swobodnie rosnący). Zanim zamieszkasz roślinki rozrosną się i zasłonią ogrodzenie, dadzą też tło dla ogrodu. W rogu lub oddalonej części ogrodu, ale w widocznej w przyszłości z tarasu załóż rabatę z roślinami, które dość wolno rosną i są piękne po jednym, dwóch sezonach - azalie, różaneczniki, hortensje. Oczywiście musisz uwzględnić wymagania roślin (ziemia, nasłonecznienie, wilgotność). jeśli masz jaką taką koncepcję ogrodu, to posadź jakieś wieksze drzewa, niech rosną, ale trzeba przemyśleć gdzie.Trzeba pochodzić po działce, zrobić parę razy grila, wyobrazić sobie dom, wtedy będzie łatwiej zaplanować.

Wybór stroju zależy od okazji, od pory dnia, pory roku czy nawet od tego co zamierzamy robić. Garnituru nie włożymy do prac w ogródku a dżinsy nie pasują żeby chodzić w nich na przyjęcia. Elegancja stroju, jego przydatność i trwałość zależą od materiał z którego zostały uszyte, oraz umiejętności krawca. Czy ubranie z dobrych materiałów zrobione przez dobrego krawca posłuży nam przez dłuższy czas??? TAk czy nie?

Podobnie jest z zastanawianiem się nad naszą przestrzenią wokół domu, można nasze myślenie porównać do tego, co włożyć na siebie. Zastanówmy się jaki to ma być ogród, czy będzie pasował do domu, tylko od waszej pomysłowości zależy wygląd i rodzaj ogrodu. Często każdy z nas zainspirowany kolorowymi zdjęciami ogrodów wyobraża sobie malownicze trawniki, rabaty, oczka wodne radzę na początku zapomnieć o tych zdjęciach i zastanowić się, o jaki ogród naprawdę Ci chodzi. Zagospodarowanie ogrodu zależy od stylu życia Twojego i Twojej rodziny. Gust to również styl możemy pozostać przy tradycji wtapiajac w nią sentymentalne krajobrazy czy zapisane w naszej pamięci malownicze drzewa, niektórzy lubią nowoczesność, przedkładać zieloną gęstwinę na oszczędnie wyselekcjonowaną zieleń. Każdy z tych ogrodów będzie zależał od umiejscowienia tych ogrodów (wieś, miasto, okolice pod miejskie). Jest to pierwszy i najważniejszy czynnik.

Wiedza potrzebna do zrealizowania waszych marzeń jest wpajana przez kilka lat studiów jak również zdobywana przez lata praktyk czyli doświadczenie. Co nie znaczy że nikt z nas nie powinien próbować własnymi siłami i wyobraźnią zrobić to po swojemu, możemy sie wspierać książkami, programami ogrodniczymi, rada na forum czy nawet ukończyć szybki kurs projektowania gdzie krok po kroku nauczą was kreślić.

Twórczych myśli życzę.

DZiekuję bardzo za wszelkie rady i spostrzeżenia. :D

Mam pytanie moze ktos zna odpowiedź - podobno sadząc np tuje przy odrodzeniu dalsza część drzewek i krzewów powinno się sadzić wg, wzrostu, od największego do majmniejszego To Prawda?

czyli np tuje a potem co? berberysy, czy klon czerwony a jeszcze nizej?Jeśli ktoś moze mi pomóc to dzięki.

Mówisz o piętrach taki sposób obsadzenia jest często stosowany lecz nie musisz się tego trzymać wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać tuje mogą posłużyć jak tło lecz całym szkieletem będą wyższe klony a reszta roślin posłuży jako uzupełnienie. Drzewa kształtują przestrzeń pośredniczą między domem i ogrodem natomiast krzewy tworzą zrąb założeń ogrodu czyli uzupełniają krótko trwałe walory ozdobne roślin zielonych.

Kolory czerwony będzie świetnie wyglądał na tle zieleni jednak biorąc pod uwagę że klony wyrosną i po pewnym czasie będą dominować tworząc gorącą plamę pomyślmy nad czymś co złagodzi lub złamie czerwień. Morzem umieścić akcent o żółto zielonych liściach który zwróci na siebie uwagę dodatkowo podkreślając fioletem. Również możesz skontrastować sadzą siringa nigra "Laciniata" oraz digitalis o kwitnieniu białym i jasno kremowym kompozycja na bierze głębi.

Można jeszcze podkręcić i posadzić obok rhododendron o zwartym pokroju kwitnący w krwistych kolorach trochę kokoryczki kontrastującej kształtem oraz tiarelli harmonizującej z klonem.

Wiele kompozycji można wznieść ponad przeciętność poprzez właściwe operowanie fakturą.

to swiadczy o tym, ze my ogrodnicy, powinnismy poslugiwac sie laciną a nie polskimi nazwami :)

W takim razie pytanie:

Chodzi autorce wątku o Acer rubrum, czy Acer palmatum "Atropurpureum, czy Acer platanoides "Atrropurpureum", "Royal Red", Crimson Sentry", "Fassen Black"?

Posadz wzdłuż ogrodzenia (jesli nie masz sąsiadów) nierównomierny szpaler niewielkich drzewek, typu klon jesionolistny, jarzębina, głogi. Drzewka niech beda pojedynczo, po kilka, w nierownych od sibie odleglosciach. Pomiedzy drzewkami wysadz kolorowe krzewy lisciaste, iglaste tworzac zywoplot nieformowany - o wiele bardziej naturalnie wygladajacy niz szpaler żywotnika.

http://lh3.ggpht.com/_475qa-G5MYI/SYRv0rRg9KI/AAAAAAAAAcc/LrYsoeum4AU/s720/zywoplot_nieformowany2008_07.jpg

to swiadczy o tym, ze my ogrodnicy, powinnismy poslugiwac sie laciną a nie polskimi nazwami :)

W takim razie pytanie:

Chodzi autorce wątku o Acer rubrum, czy Acer palmatum "Atropurpureum, czy Acer platanoides "Atrropurpureum", "Royal Red", Crimson Sentry", "Fassen Black"?

Często mi się udziela że cześć roślin piszę w polskich nazwach a część po łacinie gdy zapomnę odpowiedników :wink: Zamiast czerwonego klonu posadził bym raczej coś o złocistych lub żółto zielonych liściach i komponował w odcieniach zieleni wybór kolorów jest sprawą bardzo osobistą8)

Właśnie sam zadałem sobie pytanie :lol: lepsze harmonijne kombinacje czy śmiałe kontrasty?? :-?

Dobre spostrzeżenie Elfirku :wink: starałem się rozwinąć myśl meggi271 Jeżeli ktoś zastanawia się nad czerwonym klonem to na myśl mi przychodzi malowniczy krzew Atropurpureum Czy Royal Red ale ten drugi rośnie duży i nie będzie pasował do mojej kompozycji;)

czyli atropurpureum będzie lepsze?

Myśląc o klonie przyszło mi na myśl połączenie rhododendronów i azali w podszyciu widzę równierz fothergille majoor o ciemnych zielonych liściach pięknie przebarwiających się na jesień. Forthergilla będzie pasowała do rododendronów jej kwiaty można sharmonizować z hiacyntami i azaliami o ciepłych kolorach. Pasował by mi tam berberis, dereń lub trzmielina a nawet borówka, sumak gdyby chciał coś stylowego to nawet chryzantemę dorzucił. Hosty będą również fajne wyglądały przy rhododendronach i przy klonach.

Forthergille musiał byś umieścić w osłoniętym miejscu klon atropurpureum też nie lubi przeciągów.

Tak na marginesie - dla mnie najblizsze jest stanowisko madwo.

Zas co do samych roslin to ich wybor i umiejscowienie czesto weryfikuje zycie.

Dwa przyklady:

* w pewnym ogrodku w Warszawie starsza pani posadzila sobie jakas kwitnaca byline, ale ona marniala i uschla. Potem wsadzila znowu taka sama i ta tez uschla. Przy trzecim podejsciu miejsce zostalo wybrane troche na prawo, moze jakies 40 cm i nagle roslina rozrosla sie wspaniale. Dodam, ze oba miejsca mialy takie same warunki glebowe i naslonecznienia.

* realizacje parku w Zelazowej Woli nadzorowal osobiscie w latach 1932-1939, jego projektant Franciszek Krzywda Polkowski. Do legendy przeszlo jego przesadzanie tego samego drzewa, pol metra w prawo, metr w lewo od miejsca wyznaczonego w projekcie. Doszlo do tego, ze przy piatej zmianie ogrodnicy zapytani czy przesadzili, zgodnie przytakiwali, choc palcem nie kiwneli, a Krzywda Polkowski mowil wtedy, ze wreszcie jest dobrze. I nastepnego dnia znowu zlecal zmiane miejca... :wink:

Ogrod jest ukladem dynamicznym, w ktorym zmieniaja sie nie tylko warunki geoklimatyczne, ale czesto takze funkcje danego fragmentu ogrodu. Czesto zmieniaja sie tez wymagania odnosnie bezpieczenstwa stawiane roslinom czy malej architekturze.