Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posadz wzdłuż ogrodzenia (jesli nie masz sąsiadów) nierównomierny szpaler niewielkich drzewek, typu klon jesionolistny, jarzębina, głogi. Drzewka niech beda pojedynczo, po kilka, w nierownych od sibie odleglosciach. Pomiedzy drzewkami wysadz kolorowe krzewy lisciaste, iglaste tworzac zywoplot nieformowany - o wiele bardziej naturalnie wygladajacy niz szpaler żywotnika.

a jak ma sąsiadów?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wybór koncepcji zagospodarowania terenu wokół ogrodzenia, z drzewami jest indywidualną decyzją każdego inwestora.

A jedyną podstawą prawną jest zapis w KC, ze korzystanie z własnej działki nie może utrudniać korzystania z działki przez sąsiada.

Dlatego sąsiedzi mogą pozywać za zaśmiecanie, zacienienie, wyjaławianie gleby przez rosnące w pobliżu ich granicy drzewa. A, że u nas nie ma precedensów - nigdy nie wiadomo, jak rozstrzygnie sąd daną sprawę.

• 3 weeks później...

Witam!

Może ktoś napisze kilka dobrych rad dotyczących - jak zaprojektować ścieżki, podjazdy, ustawianie bramy itp. Na co zwrócić uwagę by było to funkcjonalne.

To jest mój wstępny projekt. Niestety coś zaszwankował mi paint i muszę tu opisać.

1.Wjazd ma być wpuszczony w działkę tak by mogli parkować goście bez otwierania bramy (na 2 auta)

2. Dalej brama jakaś automatyczna i furtka z boku.I tu pytanie jak to połączyć by brama nie blokowała dojścia z furtki. Brama tak by wjechać mogło od czasu do czasu większe auto.

3. Wąska opaska wokół domu. Jakie to jest wygodne minimum - szerokość.

4. Oczywiście ścieżki chciałabym zaoblić ale bez szaleństw ze względu na koszty

http://images46.fotosik.pl/196/6b6b35bd2b319327med.jpg

Mnie nie otwiera sie link do duzego zdjecia a na tym trudno cos zobaczyc.

Skos jest nieladny, poza tym nie ma komuniakcji miedzy pieszym ciagiem a podjazdem, wiec trzeba bedzie "skakac" jak ktos bedzie chcal z pieszej sciezki sie przemiescic, szczegolnie ze opaska jest waska i bedzie problem komunikacyjny

Daj normalny rzut, mapke z zaznaczonymi wejsciami i opisem.

I jeszcze - jaki jest styl domu? Nowoczesny, dworek?

Np. może to tak wyglądać:

http://images37.fotosik.pl/192/4113d185e1b4a90a.jpg

Opaska wokół budynku - starcza już 70 cm. Do normalnej komunikacji (jesli zakłada się kursowanie w te i wewte to 1-1,2 m

Brama moze byc uchylna, nie musi buc przesuwna. Wtedy nie ma kolizji z furtka.

Jezeli zrobisz brame na wiekszy samochod musisz tez bruk dostosowac do obciazenia, bo wpuscisz raz wielki samochod i bedzie nawierzchnia do wymiany. Z drugiej strony do normalnych samochodów osobowych nie ma sensu dawac bruku pod ciezarówki.

Normalnie brame mozna dać 3m, w porywach do 5 jezeli jest wjazd pod skosem. Nie okresliłas jaki jest dojazd do posesji.

Na człowieka z siatami liczy się 75 cm. 2 Ludzi powinno sie móc swobodnie minąc więc ja bym proponowała jednak 150cm.

Dziękuję za porady (nie odpisywałam bo tańcowalam na weselu).Postaram się odpowiedzieć na niektóre pytania.

Dom w wiejskiej okolicy,dojazd jak to na wsi jesienią i wczesną wiosną tragedia, projekt - dogodny 148C

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_431_18.jpg

1.Brama będzie uchylna dzielona na 2 niesymetryczne części żeby nie zachodziła na furtkę.

2. Szeroki podjazd ok 3m potrzebny będzie do oczyszczalni i okolic stawu.

Dróżka do wejścia 1,2-1,5 m a opaska wąska zostanie tylko z tej jednej strony.

http://images49.fotosik.pl/197/e213db190f7c911cmed.jpg

Jakoś łatwiej było mi to zrobić ręcznie.

Acha i szeroki podjaz będzie dostosowany do ciężkiego auta

Wydaje mi się, że wjazd do garażu takim skosem nie będzie łatwy - chociaż może to tylko na rysunku tak wygląda. Zależy jakiej jest długości ale mimio wszystko raczej trudno bedzie ustawić auto do wjazdu i wyjechać tyłem jednocześnie skręcając i próbując nie zawadzić prawą częścią auta o wyjazd z garażu. Pierwsza propzycja Elfir bardziej mi się podoba i jest dużo praktyczniejsza.

Klikajac na strone z obrazkami otwiera sie strona głowna fotosika, nie ma odsylacza do wiekszego zdjecia. To jest za male zeby cokolwiek narysowac. Daj DUZY skan 1:1 z zaznaczonym wjazdem do garazu, wejsciem, planowaną brama itd. Nie rozumiem co ma brama do kolizji z furtka.

Twoj odreczby rysunek nie jest zły, wymaga porzadnego rysunku ze zmierzeniem odleglosci i katów skretu, tego NIE DA sie zrobic recznie na kolanie, musi byc w skali i zwymiarowane.

Potrzebny ci porzadny projekt bo to nie jest rabatka, która mozna przerobic jak ci sie znudzi, i jak zrobisz zle bedzie kosztowne przerabianie tego, bo samochod sie nie zmiesci, albo bedzie sie zle wyjezdzac.

Ich nie trzeba specjalnie wyliczac, ale ja np. mam ściąge z podrecznika dla architektów dróg, gdzie określono wymiary miejsc do parkowania, kąty wjazdu samochodów na dane miejce, potrzebna ilosc miejsca do zawracania, itd. W zalezności czy trzeba wjechać ciągnikiem, samochodem, cięzarówką czy tirem.

Nie wylicza sie, mierzy się, ale zeby zmierzyc trzeba narysować, chyba ze wolisz poznaczyc w terenie i sprawdzac na zywca.

Ja wole sobie narysowac:)

Mniej niz o luk chodzi o kat wjazdu do bramy i garazu, zeby dalo sie poskładać na raz, a nie na kilka. To, tak jak napisala elfir, zalezy od rodzaju samochodu.

Inaczej tez robi sie podbudowe pod lzejsze samochody, a inaczej pod tira, grubosc kostki tez inna, dla osobówek wystarczy 4cm, dla ciezszych samochodów musi byc 6cm min.

Elfir, z jakiej ksiażki to masz?

Nie mam tytułu, ale to chyba tłumaczenie jakiejś niemieckiej ksiązki, bo trochę tekstów jest w tym języku.

Ja to mam w tzw. "Biblii architektów:" Neufert "Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego". Dość przydatna, głównie dla architektów, choć jest i cały dział ogrodniczy.