Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brama będzie uchylna dzielona jakoś niesymetrycznie żeby pasowało na wjazd większym autem. Jednak mój mąż chce ze mnie zrobić "wytrawnego" kierowcę bo na wszystkie moje=Wasze propozycje jest tysiace odpowiedzi typu: tu się nie da bo coś tam, a to bo coś tam. Dlatego dzięki za podpowiedzi ale chyba ich nie przewalczę. Ale za tydzień wchodzi ekipa więc będę kontrolować na bieżąco. Pozdrawiam Dorota

• 1 month później...

Zmieniłem trochę temat. Wcześniejszy:

Zakładanie ogrodu teraz - II połowa października

Które z tych roślin można teraz sadzić ( II połowa października) a z którymi lepiej poczekać do wiosny (jeżeli tak to kiedy na wiosnę).

1. Tuja Szmaragd

2. Jałowiec pospolity Hibernica

3. Tuja „złota” – ReichGold ?

4. Jałowiec pospolity – Gold Cone

5. Tuja Danica – mała kula

6. Berberys bordowy

7. Berberys karłowy żółty Tiny Gold

8. Klon Palmowy – Atropurpureum

9. Kruszyna

10. Róża na pniu

11. Róża kaskadowa na pniu

12. Świerk srebrny

13. Jodła koreańska

14. Rododendron

15. Glediczia trójcieniowa

16. Sosna czarna

17. Wierzba Hakuro Nischiki

18. Klon jesionolistny – żółty

19. Świerk biały Conica

20. Świerk biały Daisy White

21. Róża

22. Byliny przewieszające się przez murek

23. Wierzba płacząca albo brzoza brodawkowata

24. Lauro-wiśnia

25. Iglak kula na pniu na suche i zacienione stanowisko

26. Cis pospolity

27. Hebe Imbricata

28. Wiśnia kulista Umbraculifera

29. Tawuła japońska karłowa żółta Golden Carpet

30. Trzmielina szaro-biała Emerald Gaiety

31. Jałowiec drobnołuskowy na pniu

32. Karłowy świerk srebrzysty na pniu

33. Hosta - duża

34. Tuja orientalia Aurera Nana

35. Trzmielina Fortunea 'Silverstone'

36. Sosna żółta

37. Cis pospolity 'Hicksii' (Taxus x media 'Hicksii')

38. Thuja “Miky”

39. Jarząb pospolity (Jarzębina)

40. Cyprysik Nutkajski

41. Wrzos pospolity " BOSKOOP " - Calluna vulgaris BOSKOOP

42. Modrzew europejski płaczący (łac. Larix decidua PENDULA)

43. Sosna górska "Carsten's Wintergold" - Pinus mugo "Carsten's Wintergold"

44. Cyprysik lawsona Alumigold - Chamaecyparis law. Alumigold

45. Cyprysik tępołuskowy 'Dilatush' - Chamaecyparis obtusa 'Dilatush'

46. Świerk pospolity ‘Acrocona’ - Picea abies ‘Acrocona’

47. Jodła hiszpańska ‘Aurea’ - Abies pinsapo ‘Aurea’

48. Jodła koreańska ‘Dark Hill’ - Abies koreana ‘Dark Hill’

49. Ognik żółty i ciemno czerwony

50. Forsycja pośrednia ‘Golden Times’ - Forsythia intermedia ‘Golden Times’

51. Cyprysik żywotnikowaty ‘Top Point’ - Chamaecyparis thyoides 'Top Point'

52. Lagerstroemia India

53. Sosna czarna Brepo - Pinus Nigra Brepo

54. Hosta funkia ON STAGE

55. Cyprysik groszkowy ‘Snow’- Chamaecyparis pisifera ‘Snow’

56. Cyprysik - Filifera Nana

57. Funkia Fortunego (Hosta Fortunei)

58. Świerk pospolity ‘Tompa’ Picea abies ‘Tompa’

59. Miłorząb chiński ‘Mariken’ Ginkgo biloba ‘Mariken’

60. Jodła kaukaska

61. Cyprysik groszkowy ‘Plumosa Aurea’ Chamaecyparis pisifera ‘Plumosa Aurea’

62. Winogrono rondo.

63. Świerk biały 'Alberta Globe' - Picea glauca Alberta Globe

64. BOULEVARD - CYPRYSIK GROSZKOWY

65. Jałowiec łuskowaty Blue Star

66. JAŁOWIEC CHIŃSKI - BLUE ALPS

67. Jaśmin

68. Magnolia

69. Enkiant dzwonkowaty - Enkianthus campanulatus

70. Perukowiec podolski'Royal purple'(Cotinus coggygria)

71. Pigwa

72. Surmia zwyczajna, pospolita, bignoniowata (Catalpa bignonioides

Hebe?! Ja bym się bała dawać do gruntu - niewielkie chłody przeżyje, ale nie mrozy a na pewno nie majowe przymrozki.

Lagerstroemia India - nie słyszałam żeby zimowała w gruncie, ale może w jakimś ciepłym zakątku koło Szczecina przeżyje?

Jodła hiszpańska - może przemarzać

Co to "berberys bordowy" ? (czyżby chodziło o berberys Thunberga w którejś z kilkunastu odmian czerwonolistnych, ale której?)

Co to jest "świerk srebrzysty"? (srebrzysty bywa świerk kłujący i Engelmanna)

Co to jest iglak kula na pniu na suche i zacienione stanowisko? Bardzo chciałabym się dowiedzieć o jaki gatunek chodzi?

Na wiosnę posadź rośliny wrażliwsze na mróz:

klon palmowy

Róże szczepione na pniu

Chamaecyparis thyoides 'Top Point'

laurowiśnię

Pigwę

Enkiant, różanecznik, wrzosy - jesli dobrze wyściółkujesz korą możesz sadzić na jesień.

Skad masz te nazwy i określenia na rośliny?

[

Na wiosnę posadź rośliny wrażliwsze na mróz:

klon palmowy

Róże szczepione na pniu

Chamaecyparis thyoides 'Top Point'

laurowiśnię

Pigwę

Enkiant, różanecznik, wrzosy - jesli dobrze wyściółkujesz korą możesz sadzić na jesień.

zgadzam się z Elfir dodam funkie lub kto woli hosty,funkie na obecną chwilę przygotowują się do nadchodzącej zimy i ich liście są na etapie usychania-cięzko chyba projektować rabatę nie widząć piękna ich liści,

wstrzymałbym się z sadzeniem cyprysików chyba że twój ogród jest w cieplejszym rejonie naszego kraju-u mnie na wschodzie parę lat temu część cyprysów przemarzła zimą. na wiosnę mają lepszy start i warunki klimatyczne

Co do nazw to niektóre faktycznie nie są dobre, bo sam to wszystko pisałem i pewnie tutaj na forum wyczytałem i takie potoczne napisałem żeby wiedzieć co niby w tych miejscach ma być(wygląd).

Tutaj podaje link do mojego częściowego projektu, który wykonałem sam ściągając co nie co tu z forum i szperając po internecie.

Od numeru chyba 37 roślin nie ma na projekcie - są to moje propozycje dla ogrodnika na obsadzenie reszty.

Wokół tego koła z kostki mają być hortensje i rododendrony i może jeszcze coś co kwitnie.

Niżej w rogu (ten uskok na frontowym ogrodzeniu) ma być magnolia i wokół Dalie.

Reszta nie jest jeszcze ostatecznie sprecyzowana.

Z klonu jesionolistnego jednak rezygnuję bo rośnie on zbyt duży.

Przed ogrodzeniem 3-4 ogniki.

Co do rejonu: okolice Gdańska, teren od południa otwarty są wiatry (dlatego też ten żywopłot z ligustra)

Link do projektu:

http://www.profus.republika.pl/ogrod/ogrod4.jpg

Może jeszcze coś podpowiecie by coś doprecyzować a może coś absolutnie nie może tak być. Z góry dziękuję.

WG mnie

bedziesz mial nadźgane szwarc mydło i powidło oraz totalny bajzel

rożliny sa zle dobvrane, za duzo ich zeby to wszystko pisac

zestawienie: zlote tuje z wisnią która kwitnbie na różowo to nienajszczęścliwsze rozwiązanie

takich zestawien masz duzo

zakładając ze kazde kółko to tylko jedna roźlina efekt bedzie okropny

za duzo wszytkiego

ale ja sie podobno czepiam, moze ktos inny bedzie bardziej wyrozumiały...

projekt takiego ogrodu to kasa rzedu 1000-2000 w zaleznosci od wykonawcy

szkoda oszczedzac na projekcie wg mnie

witaj profus

polecam Ci wrzucić to pytanie na: http://forum.poradnikogrodniczy.pl/index.php

mam nadzieję że moderator nie potraktuje tego jako reklama ;)

pozdrawiam

ps a swoją drogą, to niejeden ogród botaniczny pozazdrości takiej flory..

ps2 dobrze żeby twój ogrodnik wiedział że niektóre rośliny żyjąc obok siebie np. niektóre jałowce i owocowe stwarzają precedens dla chorób roślin. Lepiej wiedzieć o tym przed posadzeniem, miast później ganiać z opryskiwaczem.

Dzięki za opinie.

Akurat ten przykład z wiśnią to coś nie tak: wiśnia jest z 8 m od tuj złotych (tylko 2) i to tak jakby na innej rabacie.

Jeżeli uważasz że coś nie tak to napisz przykłady (choć kilka) tych niedobrych zestawień.Mogę jeszcze je wyrzucić

Jedno kółko to jedna roślina, starałem się dobierać średnicę kółka jako docelową średnicę danej rośliny.

Co do tego, że za dużo wszystkiego, to faktycznie się nad tą rabatą z wiśnią w środku zastanawiam czy to się zmieści. Fakt źe tam prawie wszystko będzie karłowate lub na pniu.

moj bład, to smaragdy były, dla mnie za berdzo pompatyczne zestawienie pokrojów

jak masz podkład wykoloruj sobie wszystko, najpierw kolory liści, a potem kolory kwitnienia, a dodatkowo spróbuj w górę 3 wymiar wyciągnąć w aksonometrię, nawet sam pokrój schematycznie z wymiarem w skali,

będziesz miał pogląd jak będzie wyglądał ogród

Trafiłaś w 10. Właśnie te roślinki są wyczytane z allegro.

Z Langseromii już zrezygnowałem a z Hebe jeszcze nie wiem ale faktycznie teraz czytam i muszę to zamienić na coś innego.

Co byś proponowała by komponowało się pomiędzy tuje Danica. Chciałem żeby było podobne i mniejsze. Znalazłem to Hebe.

I jeszcze pytanie:

Co można by posadzić obok i przed Brzozą brodawkowatą wysokości 2,7 m ?

Witam wszystkich!

Próbowałam, ale nie jestem w stanie zmierzyć się z ogromem wiedzy jaka jest niezbędna do założenia ogrodu (kiedy co kwitnie, czy dane gatunki mogą ze sobą sąsiadować, jakie wymagania glebowe, słoneczne itp). Zgłębienie tematu jest bardzo czasochłonne i chyba to nie jest moja dziedzina, zatem mam prośbę do Forumowiczów oraz Elfir jaki zrobić żywopłot i nasadzenia na działce, której rzuty załączam niżej:

http://www.mojalbum.com.pl/Album=REXQN8WW

Ktoś mi powie, aby zlecić projekt, ale niestety przeinwestowaliśmy i nie stać mnie na projekt.

Chodzi przede wszystkim o żywopłot, aby odgrodzić się z trzech stron od sąsiadów, a przede wszystkim z naprzeciwka stojącej szeregówki. Szeregówka jest naprzeciw naszego tarasu, zatem wszystko widać z niej. Chodzi o żywopłot zimozielony, nieformowany, ale niestety nie może być szeroki, bo działka jest wąska. Nie chodzi mi tez o żywopłot z samych iglaków, bo z takim poradziłabym sobie.

Działka jest od strony zachodniej, ma kształt lekkiego trapezu o bokach : 20,7 x 11,3 x 18,0 x 11,3. Bok naprzeciw trasu ma 11,3 mb, tam stoi domek narzędziowy i tam też stoi szeregówka,. Pozostało jeszcze 7,3 mb, bo domek zajmuje 4 mb od lewej strony. Za domkiem z najwęższym miejscu jest 1mb, a w rogu więcej, tak, że za domkiem można cos posadzić.

Obecnie na działce poprowadzone jest nawodnienie, jest to jedna linia, na środku przewidziany jest zraszacz, 1mb od domku, na środku jest studnia wąskorurowa. Ma tam być też możliwość podłączenia węża oraz koło tarasu jest punkt, gdzie będzie kran i możliwość podłączenia węża. Na wierzchu ma być położone także nawodnienie kropelkowe do podlewania krzewów, rosnących wokół ogrodzenia. Teraz na całości (do tarasu) posiana jest trawa.

Jeśli chodzi o ziemię, nie wiem jakie jest tam pH, ale długo nie było tam nic uprawiane, rosło tam sporo skrzypów. Jest to ziemia średnia, mieszana, bardziej piaszczysta. Pan, który siał nam trawę i przygotowywał ziemię, mówił, że jest piaszczysta, po posianiu trawy na wierzch dane było parę worków torfu.

Przy tarasie jest zostawione miejsce na jakieś nasadzenia, na środku pan przewidział schody, ale nie wiem? Ścieżki zrobimy w późniejszym terminie mają to być ślady z kamieni gnejsu i drobnego gnejsu. Podobają mi się również rośliny zadarniające

Chciałabym mieć kawałek miejsca na jakieś zioła, ewentualnie szczypiorek, rzodkiewkę, pietruszkę, gdzie to dać?.

Obecnie mam w doniczkach parę krzewów, nie zdążyłam posadzić kiedy pan zaczął nam przygotowywać ziemię do siania trawy. Nie wiem gdzie mam je posadzić, jest to sosna ślizów, jałowiec pośredni, laurowiśnia, 4 szt jakichś niskich krzewów, które sadzi się na klombach i przy drogach w mieście. Niektóre dostaliśmy w prezencie, a przydałoby się to jeszcze posadzić.

Gdyby była to duża działka i nie miała sąsiadów, skorzystałabym z jakiegoś gotowca, a tak nie wiem jak do tego podejść?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Co byś proponowała by komponowało się pomiędzy tuje Danica. Chciałem żeby było podobne i mniejsze. Znalazłem to Hebe.

I jeszcze pytanie:

Co można by posadzić obok i przed Brzozą brodawkowatą wysokości 2,7 m ?

Podobne : świerk biały "alberta globe", jodła balsamiczna "Nana" - też kuliste i zimozielone

A przy brzozie można posadzić w nasłonecznionym miejscu perukowca.

Może to tak wyszło, nie liczę na kompeksowy projekt zagospodarowania ogrodu. Może przy pomocy dobrych ludzi uda mi się ulożyć coś sensownego do wiosny?

A czy to co wymieniłaś Elfir można skomponować z iglakami, sadząc iglaki po kilka sztuk 5-6, powiedzmy za domkiem narzędziowym, aby nie psuć widoku, tym którzy będa mieszkać w szeregówce lub parę sztuk po lewej, prawej stronie przy siatce?

Skoro laurowisnia przemarza, daje się ją na zywopłot?

Alicja z zimozielonych jeszcze ognik - ten chyba byłby najlepszy. Możesz zrobić niejednorodny z grupkami iglaków. Pamietaj że iglaki poza cisami są światłożądne- tylko na słońcu są ładne. Ale pomyśl, może możesz gnieniegdzie dodać coś lisciastego nie zimozielonego, najlepiej kwitnacego? Berberysy np wąskie- odm. Erecta lub Red Pillar długo mają liscie, może dodać gdzieś jakieś małe drzewko ( np dereń jadalny, robinia Umbraculifera albo śliwa wiśniowa Pissardii). Wiem- wtedy nie będzie cały sezon szczelnej zasłony, ale Twój zielony płot będzie dynamiczny, ciekawy, a przecież zimą nie bywasz na tarasie ani w ogrodzie. Nawet na małej działce warto mieć drzewko, żeby nadać ogrodowy 'trzeci' wymiar.

I tą działkę należałoby skrócić i poszerzyć optycznie- może jakieś nasadzenia 'kurtynowe'. Acha- i zasada-lepiej mniej różnorodnie niż za bardzo. Trzymaj się jej. Spore gromadki, szczególnie tych małych, niskich- np. poletko lawendy z 15-20 szt. i jeszcze powtórzyć ją gdzieć 6-8 szt., poducha z macierzanki lub oregano odmiana Compactum- np 8 szt., dzwonek poszarskiego

Polecam Ci też trawy, szczególnie te mniejsze- poszperaj w

http://www.ogrodytraw.eu Mariusza Surowińskiego- ( można kupować- przetestowałam)- Zerknij na Sesleria, Festuca, może Penisetum lub Stipa- trawy są bardzo wdzięczne i nadają ogrodowi lekkości.

I niezbyt wysokie krzewy - np. Bez meyera 'Palibin', Weigela 'Nana Purpurea', Pięciornik krzewiasty- ale 1 kolor w 1 grupce, irga Dammera 'Major'- z tego ładne są zadarnienia.

A pojedyńczo jakieś ozdóbki- karłowy krzaczek gdzieś na brzegu, np. azalia japońska w poduszce bylin

Alicja, trudno tak napisać przepis na ogród.

Śliczne dzięki Magnolia,

zrobię chociaż część nasadzeń odręcznie na kartce, załączę szkic i poroszę dalej o pomoc, krytykę ...

Myślałam tak: z lewej strony od końca tarasu: Cis pośredni 'Hicksii' (jednak), bo tam jest mało miejsca, potem jakieś drzewko przed domkiem (jakie? poczytam o tych, które podałaś), dalej z lewej po siatce oraz za domkiem (po siatce)- bluszcz Hedera helix. Poźniej może właśnie ognik. Nie mam pojęcia co w prawym rogu działki jako chyba główny punkt? Poźniej po prawej stronie jakieś krzewy i dalej 6 szt. żywotnika zachodniego szmaragd, potem znowu krzewy. Myślałam również o trawach ozdobnych, ale gdzie, może przed domkiem po prawej, aby go zasłonić? Gdzie w takim razie jakieś zioła/warzywka?

Koło tarasu po lewej na trejażu- wiciokrzew przewiercień, wokół tarsu, kosodrzewina jako dominata, goździk pierzasty,alpejski, bodziszek.

Może dla znawców do mało ambitne co proponuję, ale własnie dlatego proszę o pomoc.

Niestety zimą siedząc przy stole widzimy cały czas prawy róg działki i nas tez będzie widać. A może stety, bo chyba tam , że trzeba stworzyć najłatnieszą częśc widokową.

Pozdrawiam