Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O to,to...Zabawka do...niczego, to jest najlepsze określenie.

Półprofesjonalne programy klasy Landscape 3D to wydatek rzędu 30 USD (w USA). Cięgle jednak efekty są: takie-sobie. Profesjonalne, gdzie można np. włożyć do projektu skan zdjęcia i wszystko razem połączyć w ładny, prawie relany obrazek (programy typu: Garden Studio +) to już wydatek rzędu kilkuset USD lub nawet kilku tysięcy USD.

• 11 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 months później...
NabyLem swego czasu ten program i jestem zawiedzony. obsługa nie jest intuicyjna a próba wyrysowania np pagórka jest zadaniem karkołomnym. Baza roślin łatwo się uzupełnia ale już ich graficzne odzwierciedlenie jest w różnym stopniu realne. Chętnie odsprzedam wraz z licencją i błogosławieństwem...

• 2 weeks później...

Pytanie jak w temacie. Wszędzie znajduje porady co zrobic jesli ma się wąską a długą działkę aby wyglądała optycznie szerzej. Pytanie-co zrobić w sytuacji odwrotnej?? Wymiary mojej działki to 30x30. Część zajął domek z tarasem. Ogródek z tyłu ma teraz 12x30m. Czy ktos ma jakieś super pomysły aby go troszkę wyciągnąć??

Z góry dziękuję. :lol:

Bardzo Wam dziękuję za szybkie odpowiedzi. :lol:

Za płotem narazie jeszcze jest działka budowlana ale mam nadzieję, że już niedługo wybuduje się tam domek :lol: abym nie było mi samotnie i smutno. Tak więc narazie jeszcze nie wiadomo jak będzie zagospodarowany teren.

Przeglądam gazety i magazyny ale jakoś narazie nie znalazłam projektu na działkę- taką jak moja. Widziałam zdjęcie z lustrem tyko to jakoś nie w moim stylu- ogród ma być taki zielono-kwiatowo-sielski. Poza tym lustra szybko się starzeją, tak więc łądnie to wygląda jak jest nowe ale co potem. Myślałam o zakamarkach tylko teraz nie wiem jak je zrobić aby dodatkowo nie spłycić ogródka jeszcze bardziej.

Przyłączam się do problemu. Jestem na etapie projektowania (projekt indywidualny). Mam trochę mniejszą działke, ale o poddobnych proporcjach (27x27). Ponieważ wjazd jest od płd-zachodu zamierzam domek postawić patrząc od wjazdu w lewym rogu wgłąb maksymalnie do granicy działki. Pozostaje mi wtedy ogród 27x13 m + ok. 10x14 z drugiej strony.

Na razie sam wymyśliłem sobie taki kręty podjazd do garażu i z jednej strony tego podjazdu oczko wodne na powierzchni ok. 30 m. Na pozostałą część też jeszcze nie mam pomysłu.

Jakimś rozwiązaniem są wspomiane już "zakrętasy" - nazywane przeze mnie wyjącą się linią brzegową trawnika - linia trawnika która wije sie i zakręca jest dłuższa niż linia prosta -> daje złudzienie wiekszej powierzchni. Inne rozwiązanie to komponowanie tzw. "wysp" z roślin o kontrastowych formach na trawniku - dodatkowy element na linni wzroku sprawia że ogród zyskuje głebie. Możemy spróbować nadac ogrodowi głebi poprzez kolor roślin czy kwiatów -> większe kwiaty i mocniejsze kolory bliżej domu. Możemy spróbowac nawet w niewielkim ogrodzie tworzyć mniejsze wnetrza wydzielone np:niskimi murkami, kępami niewielkich roślin lub ażurowymi kratkami - tworzenie w ogrodzie 1, 2 i 3 planu sprawia że jest w nim więcej "powietrza" - przestrzeni... itd...itd...