Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Magnolia,

widzę, że pisałyśmy jednocześnie.

Nasadzenia kurtynowe ...? Oj! nie tak szybko, muszę baaaardzo pogłebić wiedzę.

Trawy są cudowne, jetem nimi zafascynowana. Czytałam wypowiedzi Mariusza Surowińskiego, wiem, że są ekspansywne jeśli chodzi o system korzeniowy, nie wszystkie oczywiście, wiec to chyba wyższa szkola jazdy jak dla mnie.

Na razie muszę zgłebiać wiedzę, tyle podałaś mi przykładów, jestem po politechnice, to dla nowa wiedza.

Dzięki jeszcze raz.

Do nauki!

Pozdrawiam

Cis pośredni 'Hicksii' (jednak), bo tam jest mało miejsca (...) Gdzie w takim razie jakieś zioła/warzywka?

Koło tarasu po lewej na trejażu- wiciokrzew przewiercień, wokół tarsu, kosodrzewina jako dominata, goździk pierzasty,alpejski, bodziszek.

Pozdrawiam

Wiciokrzew przewircień jest podatny na mączniaka i w dodatku lubią go atakować mszyce. Może Wiciokrzew pomorski 'Serotina'.

Jeżeli masz moło miejsca przy tarasie to zamiast odm. 'Hicksii' cisu mogę poradzić odm. 'Mecenas' (70 czm szer.) lub 'Wojtek' (50 cm).

Do kosodrzewiny bardziej pasują macierzanki niż bodziszki; a goździki są ozdobne dość krótko, wymagają częstego odmładzania (tzn. dzielenia i sadzenia na nowo), więc przy tarasie to nie jest najlepszy wybór. Może do tej tzw. kosodrzewiny (kilka sztuk w odmianach) dodasz różne odmiany macierzanki i np. szałwi omączonej o kolorowych liściach.

Tylko taka koncepcja gryzie się trochę z tym wiciokrzewem na trejażu. Może wtedy clematisy z grupy clematisów botanicznych.

Co do prawego górnego rogu - to nie staraj się tam umieścić punktu na którym się skupi wzrok blisku ogrodzenia. Raczej odsuń go mniej więcej na 1/3 długości działki od końca i wyjdź z nim bardziej na środek. Tu możesz umieścić np. nieduże drzewo wyżej wspomiane (ja dodam wiśnię piłkowaną 'Amanogawa') na rabacie bylinowo-trawiasto-krzewiastej. A z tyłu przy płocie umieścić krzewy które będą stanowiły tło dla tej kompozycji.

Warzywnik widziałabym przy domku narzędziowym. Od strony tarasu osłonięty niskim żywopłotem np. rzędem pięciorników.

Aby kompozycja się rónoważyła i powstały owe "kulisy" musisz też zaplanować rabatę po prawej stronie ogrodu np. w 1/3 odległości od tarasu.

Życzę powodzenia.

• 2 weeks później...

Nasadzenia w formie żywopłotu nieformowanego od strony drogi - "piętrowo", aby był ładny widok z tarasu i osłona od drogi. Dużo informacji na temat takich żywopłotów i konkretnych propozycji jest w wątku Elfir.

Przy tarasie jakieś ładne niskie roślinki - miniaturowe iglaczki - jak radził przedmówca, może także róże, aby nie było smutno.

Odgrodzić się jakąś zielenią od podjazdu - nasadzenia lub pergole, coś skracającego perspektywę i osłaniającego część wypoczynkową ogrodu od podjazdu.

Mam podobną sytuację, dostałam wcześniej fajne porady od Forumowiczów, co do odgrodzenia długiego podjazdu od ogrodu.

http://forum.muratordom.pl/dlugi-podjazd-czym-obsadzic-jak-poprawic-proporcje,t163383.htm

Ja bym przy tarasie posadziła drzewka a nie urzadzała skalniak - aby rzucały dodatkowy cień w południe np. małe klony jesionolistne "Flamingo", kuliste klony pospolite "Globosum", itp.

W ogóle lepiej dom posadowić nisko, a nie wynosić wysoko ponad grunt. Na takim wzniesieniu trudniej o sensowne osłonięcie wnętrza ogrodu.

Jeśli dom bedzie dobrze odizolowany od ulicy szerokim pasem nasadzeń nie widzę problemów z uzytkowaniem tarasu. Jedynie trzeba furtkę zrobić przy wjeździe do garażu a nie na wprost drzwi wejściowych, aby uniemozliwić zaglądanie przechodniom wgłąb ogrodu. Obsadzenie samego wejścia kurtynowo, wyższymi roślinami zapewni intymność.

http://images47.fotosik.pl/224/da02cfc4ab4b0883.jpg

A ja troszkę z innej beczki...

Też mam wjazd od południa/południowego-zachodu...

Zastanów się czy taras od południowej strony jest dobrym pomysłem? Chyba, że lubicie "patelnię" - to tak. To takie moje mocno subiektywne stwierdzenie, wiem - ale nieraz ciężko na naszym wysiedzieć, choć jest od zachodniej strony.

PS. I pomyślcie czy usytuowanie spiżarki z takim dużym oknem od południa jest dobrym pomysłem...

PS2. Przepraszam, że nie na temat :oops:

Bardzo lubię mój zadaszony taras od południowego zachodu wiosną oraz jesienią. Można dłużej korzystać, nawet w chłodniejsze i deszczowe dni, nie rośnie mech czy jakieś porosty, łatwiej obsadzić czymś kwitnącym od strony słonecznej. Pokój też jest jasny nawet w zimie. Dla porównania mam tarasy sąsiadów od północnego wschodu.

Ale faktycznie w gorące dni robi się patelnia... Rzeczywiście sensowne byłoby jakieś osłonięcie - szczególnie od zachodzącego, rażącego słońca, bo przed południowym chroni dach.

Myślałam o drzewkach lub pergoli, ale nie bardzo chcę zasłaniać widoku na ogród.

A spiżarka - jeśli od słonecznej strony to zdecydowanie bez okna - w ogóle po co okno w spiżarce, nawet od północy bez sensu.

Też mam taki układ działki i zgadzam się z Baru, że taras od płd to piekielny koszmar, ale każdy ma inne zapotrzebowanie na ultrafiolet :wink:

Moja chatka to Irma II.

Kuchnia, z widokiem na furtkę położona jest od str płd, ale zacieniają ją 2 świerki.

Dom przysunąłem do prawej (wschodniej) granicy działki - w ten sposób cały ogród mam na północ i na zachód.

Na taras słońce zagląda późnym popołudniem, gdy nie jest już uciążliwe.

Jeśli macie jeszcze możliwość, to zastanówcie się czy rzeczywiście uwielbiacie smażyć się w słoneczku i... czy macie czas, żeby poczekać jakieś 15-20 lat, aby rośliny od str drogi na tyle urosły, żeby stworzyć szczelny parawan, chroniący waszej prywatności.

Jestem zdania, że miejsce wypoczynku powinno być po przeciwnej str domu niż ulica - również ze względu na hałas i spaliny.

Każdemu według potrzeb. My zgodnie nie lubimy sie smażyć w słońcu, więc taras będzie od północy. Latem nasz przedogródek położony od południa jest miejscem, przez które się przemyka szukając cienia za domem. W miejsce przyszłego tarasu słońce zagląda dopiero wieczorkiem, czyli wtedy, gdy jest tam mile widziane.

• 2 weeks później...

Mam prośbę odnośnie pewnej części ogrodu.

Od strony południowej mam ścieżkę z kostki, która przechodzi w koło i dalej zejście z tarasu a potem na trawnik. To koło jest z myślą o letnim basenie.

Czy mógłbym liczyć na jakieś podpowiedzi co wokól tego koła posadzić. Do tej pory chciałem jakieś rośliny kwitnące (hortensje, rododendrony, azalie).

Przy zejściu na trawnik (narazie będzie z trawy - potem zobaczę jak to będzie w użytkowaniu i może jakieś schody) symetrycznie róże kaskadowe na pniu (narysowałem na zdjęciach).

A może zupełnie inaczej do tego podejść. Jest czas na decyzję bo tego co chciałem i tak nie można było teraz posadzić - dopiero wiosną.

Fotki oryginalne:

http://www.profus.republika.pl/ogrod/kolo.jpg

http://www.profus.republika.pl/ogrod/kolo1.jpg

http://www.profus.republika.pl/ogrod/kolo2.jpg

http://www.profus.republika.pl/ogrod/kolo3.jpg - ta rabata będzie wysypana kamyczkami. W środku jest tuja spiralna po bokach juki.

Fotki ze szkicem: (pomalowane zielonym - trawa)

http://www.profus.republika.pl/ogrod/kolo-p.jpg

http://www.profus.republika.pl/ogrod/kolo1-p.jpg

http://www.profus.republika.pl/ogrod/kolo2-p.jpg[/url]

Róze i azalie/hortensje mają różne wymagania co do pH gleby.

Czy jeżeli tam gdzie będą azalie/hortensje w doły do posadzenia nasypię kwaśną ziemię a zaraz obok dla dołu dla róży inną przeznaczoną dla niej będzie OK.

A może jakaś inna propozycja zagospodarowania.

I jeszcze jedno. Zupełnie nie mam pomysłu gdzie umieścić piaskownicę dla dziecka. Zagospodarowanie działki jest w tutaj: http://www.profus.republika.pl/ogrod/ogrod4.jpg - roślinność jest trochę inna niż na projekcie (jestem w trakcie dostosowania planu do rzeczywistości) ale układ i wielkość rabat jest raczej taka sama.

profus wg. mnie Ty powinienes dążyć do 'uspokajania' otoczenia. Masz wyrazisty rysunek i kształt nawierzchni. Nie wiem jak wyglada budynek, ale napewno też się na nim coś dzieje. Nasadzenia masz bardzo różnorodne. Nowe powineneś wybierac wg. mnie wg. innego klucza- nie szukaj już ozdobników, 'wyróżników', lepiej większe, jednorodne plamy.Może to być obsadzenie koła z betonu 1 gatunkiem, ewentualnie dodana jakaś mała kępka na brzegu.Może mogłaby to być lawenda- wtedy latem masz fioletową mocną plamę , a wiosną na brzegach mogą kwitnąć gromadki czosnków ozdobnych, albo białych narcyzów. Jak azalie to minaturowe, najlepiej 1 odmiana.

Hortensje też by mogły być, ale niskie- hortensja ogrodowa. Ja oczywiscie radzę posadzic ich kilka obok siebie, w gromadzie, może być nawet symetrycznie po obu stronach wejscia na trawę. To mocne i ładne. Można dać po obu stronach , na większośc tej obwódki koła- tak na 3/4, a resztę wypełnić np. poduchą oregano, odm. Compactum, albo trawą ozdobną- Festuca gautieri, Sesleria heufleriana ( ta zakwitnie na wiosnę czekoladowymi kłosami). Ale ja nie wgryzałam się co masz wokól, np. pod ogrodzeniem, więc sam oceń czy nie robię jakiejś skuchy.

Ja Ci radzę- lepiej grupuj, scalaj w gromadki, gromady, teraz nie szukaj juz nic wymyślnego. Solitery, dominanty mogą spełnić swoją rolę tylko jak mają dobre tło. Dbaj o to żeby było tło u Ciebie.

• 4 weeks później...

Co posadzić w ogrodzie otoczonym brzozami? Działka kwadratowa ok 1100m2 Czy nadają się do takiego miejsca rabaty typu:

Przy wejściu:

fiołki, funkie, narecznice

zawilce, jaśmin

krwawnik, krwawnica, kosaciec, języczka Przewalskiego, pierisy

szałwia, naparstnica, trzęślica, hortensje, tawuły

moze jakieś wrzosowisko?