Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poza dopasowaniem stylistyki ogrodu do krajobrazu warto przeanalizować dwie rzeczy - dopasowanie stylistyki ogrodu do architektury domu (inny będzie ogród przy domu o bardzo nowoczesnym wyglądzie, inny przy "wiejskiej chatce") oraz istniejące warunki glebowe, które zdeterminują dobór roślin - o ile oczywiście nie chcesz wymieniać warstwy gleby bądź znacząco jej poprawiać/zmieniać.

Jest jeszcze jedna kwestia - na ile brzozy zacieniają dzialkę a na ile stanowią jedynie tło?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom jest dość nowoczesny (dodaje zdjęcie) gleb nie mam dokładnie sprecyzowanych to jest siedlisko brzezina i rosną tam paprocie też. Ogólnie ma być naturalnie i mało uciążliwie bo to działka letniskowa. Brzozy rosna dookoła działki. dołącze zdjęcia. Jest tam też zarys mojego projektu bo ta dzialka składa się z dwóch druga ma ok 1800 mniejsza 1200m2

projekt nie będzie realizowany z doborem roślin mam problem i szukam porad od doświadczonych Chciałabym sie przy okazji czegoś nauczyć,i z góry dziękuje:)

Wrzosowisko jak najbardziej na miejscu.Dobrze, że nie zamierzasz tego realizować, bo pod brzozami jest strasznie sucho, więc funkie /i tym podobne lubiące wilgoć w glebie rośliny/ chyba by odpadły.Poleciłabym różne trawy ozdobne, różę /rosa rugosa/, odmiany śnieguliczki i jałowce /jeżeli nie jest za ciemno/. Wymienione rośliny są naprawdę bezobsługowe, więc na działkę wymarzone. Może ktoś znający się na tym, podpowie jakieś byliny, co by było kolorowo.

są mało wymagające - na odpowiednim stanowisku. potrzebuja półcienia i cienia wraz z wilgotnym podłożęm, by zaprezentowac swe wdzięki w pełnej krasie.

Pod brzozy mozna dać niewymagajace irgi płożące (np. wierzbolistną) a tam, gdzie wiecej światła jałowce okrywowe. Przy działce rekreacyjnej nie siliłabym sie na jakieś wilgociolubne gatunki.

http://images36.fotosik.pl/129/0faa9755acf2c3a9med.jpg

Tak że Twoja koncepcja a nawet dwie są już na forum :D

Co do doboru roślin powinnaś je dobrać do warunków glebowych lub wybrać rodzaj podłoża.

Brzoza jest wyjątkowym drzewem świetnie się prezentuje jako samo drzewo oraz w otoczeniu zimozielonych wystarczy zapożyczyć pomysł z krajobrazu. Zauważymy że brzozie świetnie będzie towarzyszyć sosna zwyczajna.

W projekcie zachowałaś naturalne linie czuć lekkość dlatego warto by było tą lekkość ożywić większymi grupami traw. Zauważyłem że z brzozą świetnie się ma ligustr, dobrym partnerem będzie również pęcherznica kalinolistna (masz do wyboru zieloną, żółtą i purpurową). Wszelkiego rodzaju berberysy których owoce będą ładnie wyglądały zimą. Jałowce odmiany o luźnym pokroju jak i te kolumnowe. Irgę też można by było posadzić (proponuje najzwyklejsze odmiany), wspomniane przez forumowiczów wrzosy i wrzośce duże połacie( gdzie nie gdzie pomiędzy wrzosami wsadź trochę turzyc - brązowych lub kostrzew sinych.

Od strony frontowej wjazd z mieszanką kosodrzewin, traw o różnych pokrojach (od wyprostowanych po fontanowe) odpowiednie ustawienie traw co do konta promieni słonecznych potrafi dodać miejscu niepowtarzalnego charakteru. Do frontowej kompozycji również rozchodniki w dużej ilości jeżeli teren też będzie się delikatnie wznosił i opadał rozchodniki dostarczą świetnych efektów wizualnych a kulminacja nastąpi podczas kwitnienia. Kostrzewiony lubią towarzystwo krzewuszek (umieść grupę tak żeby wyrastała za kosodrzewin.

Do tego ogrodu będzie pasowała leszczyna, oczar nie możne zabraknąć forsycji,i krzewuszek no i wiosennego akcentu cebulowych.

Z bylin barwinek, paprocie, dąbrówka rozłogowa, funkie (będą rosły wszędzie pod warunkiem że będzie to miejsce zacienione) konwalie itp.

Dla odmiany w innym koncie proponuje północną stronę możesz obsadzić klonam,i hortensjami.

Fajny projekt życzę wspaniałych efektów

ailea,

u mnie funkie rosną (dobrze) przy dużej brzozie, ale mają nawadnianie (linie kroplujące), poza tym ziemia jest gliniasta, trzymająca wilgoć. Rabata jest praktycznie cały czas zacieniona.

Zapraszam do mojej galerii. Mamy na 1000 metrowej działce ponad 20 brzóz, może coś Cię zainspiruje:)

Szukałem jakiegoś wątku o projektowaniu ogrodów, żeby się podpiąć. Poniżej linki do fajnych pozycji dot. projektowania własnego ogrodu. Kiedyś wydawały mi się bezużyteczne, bo same ogólniki itp. , ale teraz wydają mi się całkiem ciekawe, bo już się zorientowałem, że nie da się spisać gotowej szczegółowej recepty na projekt ogrodu. Myślę, że to ciekawa lektura dla zupełnie początkujących budujących, którzy często nie mają do końca pomysłu jak podejść do projektowania ogrodu.

http://faculty.ksu.edu.sa/ewais/Urban%20Design%20%20Land%20Use%20Researches/Planning%20and%20Designing%20Your%20Home%20Landscape.pdf

http://faculty.ksu.edu.sa/ewais/Urban%20Design%20%20Land%20Use%20Researches/Basic%20Principles%20Of%20Landscape%20Design.pdf

Na suchej działce raczej nie proponowałabym oczarów i krzewuszek - one potrzebuja dużej ilości wody.

Ale tawuła szara, trójłatkowa, tamaryszki, róża pomarszczona, tawuła japońska, pięciorniki, jukki, lawendy, trawy ozdobne typu ostnice, kostrzewy, trzcinniki. Z iglastych świerk kłujący (sa też niskie, karłowe odmiany), jodła jednobarwna, wszelkiego rodzaju sosny.

poszukuje ciekawych rozwiązań jak zagospodarowac dzialke 1500m2.na dzialce jest dom z bala w ktorym bede mieszkal ,budynek gospodarczy murowany w ktorym mam zamiar zrobic kotlownie i składzik na narzedzia oraz drewniany duzy warsztat stolarski po pradziadku ktory w przyszlosci planuje zburzyc bo zajmuje sporo miejsca i jest zbudowany w centralnym miejscu dzialki w tej chwili przechowuje tam drzewo. na dzialce rosnie 5 duzych modrzewi na samej granicy przy plocie od drogi, ktorych za nic nie wytne choc rosna blisko domu.chcialbym zrobic ladny ogrod w ktorym beda rosly sosny, swierki i wiele innych.dzialka wznosi sie do gory im blizej polnocy.nie wiem czy wyrownac caly teren czy tak zostawic i jakos to rozwiazac kasakada czy cos w tym stylu.prosze o jakies ciekawe pomysly ,jakie zestawic rosliny,krzewy i drzewa.od poludnia mam taras,dookola bedzie skarba gdzie rowniez planuje wsadzic cos atrakcyjnego.jutro wrzuce zdjecia.czekam na pomysly

Mam mozliwosc by przesadzic 20 swierkow do siebie od dziadka ktory sprzedaje swoja dzialke i szkoda bedzie zostawic tam te swierki bo nowy wlasciciel i tak je wykarczuje ,dlatego wpadlem na pomysl by je przesadzic do siebie.jest jeden problem swierki juz maja po 2,3 metry i nie wiem czy sie przyjma w nowym miejscu.