Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolumnowe iglaki - chyba najlepsze Smaragdy.

To ciemne z przodu - może być laurowiśnia, któraś z niskich odmian. Ale także żywotnik czy cyprysik Globosa, strzyżony cis czy ostrokrzew

Płożący iglak - wiele odmian jałowców, ale także mikrobiota czy cis "Repandens"

To szerokie niewysokie - wierzba purpurowa "Nana", tawuła "Grefsheim", zylistek "Strawberry Fields"

Laurowiśnia byłaby fajna ale boję się, że będzie przemarzać. Przynajmniej jak smaragdy i Białobok by nie urosły. Może w to miejsce Trzmielina Fortunea 'Sunspot'. Ta druga trzmielina mniejsza pomiędzy smaragdami to np. 'Emerald'n Gold'.

A szerokie niewysokie to: żylistek - może przemarzać, wierzba jakoś tak bardzo pospolicie mi wygląda na zdjęciach, to zostaje Tawuła "Grefsheim" a może Krzewuszka 'Red Prince'.

A co do koła: zacząłem bardziej się zastanawiać nad różami. W sumie to i tak już na rogu tarasu są przed wejściem do domu mają być zwisające na pniu (chyba pienne?) to oprysk można pociągnąć dalej wokół kostki. Mój typ to raczej wielokwiatowe. Tylko czy tak po całości jedną odmianą czy z czymś je komponować?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :)

I na mnie przyszedł czas, choć w to nie wierzyłam - planuję ogród. Grzebanie w ziemi było dla mnie zawsze karą - w rodzinnym domu wolałam umyć okna, niż powyrywać chwasty. A tu proszę - z własnej woli zabieram się do zakładania ogrodu. Jak się można domyslić z wiedzą u mnie cienko - więc liczę na podpowiedzi forumowiczów.

Stan obecny: wyrównany teren, zielony trawnik (na pewno nie idealny, ale już piasek mi nie kurzy w oczy), tarazs w formie "platformy" (bez zadaszenia, 25-30 cm nad poziomem trawnika) i trochę kostki (opaska wokół domu i ścieżka do drzwi wejściowych)

Problemy: działka jest praktycznie odsłonięta z każdej strony, a że mieszkamy przy dość uczęszczanej jak na standardy osiedlowe ulicy, robi się to coraz upierdliwsze - chcemy się zasłonić.

Poniżej zamieszczam plan sytuacyjny (tak, ten żałosny rysunek kredkami, programu do projektowania nie opanowałam i zdjęcia).

Jeśli ktoś ma siłę i chęci do skomentowania/udzielenia porady to zapraszam ;)

A więc plan działki:

na dole strony ulica, wejście do domu i wschód - po lewej pod płotem posadzone przez nas 11 tujek szmaragd - próba osłonienia się nr 1

po lewej południe - główna część ogrodowa

u góry zachód - część za domem - płaski trawnik, w założeniu "boisko do siatki" - czyli trawnik do gier wszelakich, a pod płotem krzaczki i drzewka owocowe (zastane). Niebieskie dookoła domu symbolizuje kostkę brukową.

http://img651.imageshack.us/img651/4728/p1460959.jpg

Edytowane przez wiewióra1976

Kilka zdjęć.

Widok od ścieżki wejściowej - widać stronę od ulicy - brzoza, 11 tujek i krzak dzikiej róży (zastany). Trochę bym urozmaiciła ten trawnik - może lawenda w pasie pod płotem? jakieś róże?

http://img198.imageshack.us/img198/2051/p1460949.jpg

Widok od strony ulicy na część ogrodową. Widać tuje sąsiada (odpracował żywopłot za nas) i siatkę z tyłu - tu musimy coś wymyślić - miały być też tuje, ale ciągle nad tym myślę- przestudiowałam cały wątek o żywopłocie nieformowanym i coraz bardziej się do tego przekonuję, tym bardziej, że w tym oddalonym narożniku chcę też urządzić jakiś plac zabaw dla dzieci. Po przestudiowaniu wątku o ogrodzie dla dzieci planuję tam jakąś konstrukcję huśtawkowo-wspinaczkową i piaskownicę - dookoła jakieś krzaczki owocowe (borówka amerykańska) i może te wabiące motyle budleje. W samym rogu działki jakieś drzewo - właściwie pasowałaby mi druga zwykła brzoza.

http://img708.imageshack.us/img708/1751/p1460952.jpg

Widok z tarasu na południe - widać kolejną drogę, od której chcemy się nieco zasłonić, a ponieważ droga jest wyżej, osłona powinna mieć kilka metrów. Pomysły - kilka sosen czarnych lub wysoki trejaż z pnączem, dodatkowo różne pnącza na całej siatce

http://img696.imageshack.us/img696/9099/p1460957.jpg

I jeszcze okna z jadalni, pod którymi posadziłam kępki miskantów - to w te okna wszyscy nam zaglądają ;)

http://img121.imageshack.us/img121/1553/p1460954.jpg

Edytowane przez wiewióra1976

A jaką glebę masz w swoim ogrodzie? No i masz może jakieś preferencje co do roślin i stylu ogrodu?

Widok z tarasu na południe - widać kolejną drogę, od której chcemy się nieco zasłonić, a ponieważ droga jest wyżej, osłona powinna mieć kilka metrów. Pomysły - kilka sosen czarnych

Jeśli chodzi o gatunek - sosna czarna będzie wielkim drzewem (ok. 20 m wys., 10 m średnicy) nie jestem pewna czy aż tak chcecie się zasłonić:D

Hm, a nie da się jej przyciąć z góry, żeby aż tak nie rosła? Na moje oko tak 5-6 metrów w górę byłoby w sam raz. I najlepiej "łysy pień". Widziałam takie coś w ogródku u kogoś - znaczy te sosny były młode? :(

W ogrodzie mam generalnie piasek - sucho, przepuszczalnie i dość jałowo. Plus nawieziona ziemia. Co do ph - nie mam pojęcia jak to sprawdzić

Odnośnie stylu ogrodu - tu chyba mam największy problem. Zawsze podobały mi się te 'nowoczesne", ale jak się zaczęłam wkręcać w temat, to powoli podoba mi się wszystko tzn:

- trawy ozdobne (to chyba do "nowoczesności" pasuje najbardziej - w cudzysłowiu daję, bo nie lubię tego określenia ;) )

- nieformowane żywopłoty

- lawenda i tym podobne

- wiejskie ogródki

Nie podobają mi się natomiast "choinki" oprócz sosen - wydają mi się jakieś takie ponure i nienaturalne, sosny z kolei są z "iglaków" najweselsze.

No i moja podstawowa inspiracja: ogród PIKININI :) Fascynuje mnie możliwość łagodnego połączenia funkcji w ogrodzie.

pH sprawdzisz kupując - choćby na allegro - najprostszy kwasomierz. Ale jeśli masz piaski to najbardziej prawdopodobna jest gleba kwaśna.

Odnośnie stylu ogrodu - tu chyba mam największy problem. Zawsze podobały mi się te 'nowoczesne", ale jak się zaczęłam wkręcać w temat, to powoli podoba mi się wszystko tzn:

- trawy ozdobne (to chyba do "nowoczesności" pasuje najbardziej - w cudzysłowiu daję, bo nie lubię tego określenia ;) )

- nieformowane żywopłoty

- lawenda i tym podobne

- wiejskie ogródki

Nie podobają mi się natomiast "choinki" oprócz sosen - wydają mi się jakieś takie ponure i nienaturalne, sosny z kolei są z "iglaków" najweselsze.

No i moja podstawowa inspiracja: ogród PIKININI :) Fascynuje mnie możliwość łagodnego połączenia funkcji w ogrodzie.

Co do sosen - lepsza od gatunku byłaby kolumnowa odmiana sosny czarnej 'Fastigiata' - dorasta do ok. 8 metrów, więc w sam raz:

http://www.drzewa.com.pl/images/Pinus%20sylvestris%20-%20Fastigiata.jpg

Trawy ozdobne jak najbardziej będą odpowiednie; u mnie dobrze przezimowały:

rozplenica

http://www.raveplants.com/images/available/pennisetum_hameln_small.jpg

kostrzewa sina

http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/images/large_db_pics/large/festuca_glauca.jpg

i miskant 'Purpureus'

http://www.pepinieres-huchet.com/media/miscanthus_purpureus__096102900_1012_02052008.jpg

Jeśli chodzi o byliny, to sprawdzą się u Ciebie przetaczniki, przegorzany, liatry, rudbekie, słoneczniczki, krwawniki, trytomy - jest w czym wybierać, mozna stworzyć fajną "wiejską" rabatę.

Z ozdobnych krzewów na nieformowane żywopłoty (niskie i wysokie) - dereń biały (dużo odmian kolorowych), berberysy (też dużo odmian kolorowych) da radę też jaśminowiec, bez lilak, bez czarny (fajne odmiany kolorowe np. ciemnolistny 'Guincho Purple'), szczodrzeńce, pięciorniki.

Dzięki za wyczerpujący zestaw roślinek.

Myslę jeszcze o pnączach na siatkę "boczną". Czy są jakieś ograniczenia, w sensie czy siatka wytrzyma każde pnącze? Myslałam o posadzeniu różnych na całej siatce - co powiedzmy po 6 metrów każdego, a przed nimi jeszcze coś, jakieś byliny (?) - które w efekcie będą rozły w cieniu, bo pnącza im zabiorą słońce od południa.

Nie każde - np. glicynia potrzebuje bardzo silnych podpór, bo jest ciężka - zwłaszcza po deszczu - i siatka mogłaby się wygiąć pod jej naporem. Podobnie może być z dławiszem a nawet z rozrośniętym rdestem, choć te nieco mniej.

Winobluszcz pięciolistkowy i chmiel odm. 'Aureus' byłyby chyba najodpowiedniejsze na Twoją glebę.

Witam,

Zaglądam tu od czasu do czasu i wiem, że wiele ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć .Teraz my w planie mamy tworzenie własnego ogrodu, tylko… Od czego w ogóle zacząć? Naprawdę nie mam zielonego pojęcia.. Generalnie nie mamy jakichś specjalnych zachcianek – wręcz przeciwnie –zależy nam na roślinach , które nie wymagają szczególnych starań. Jedynie niewielką część ogrodu chcemy przeznaczyć na kwiatki jednoroczne(żeby co roku nie było tak samo ).Załączam prowizoryczny rysunek podwórka - wybaczcie – plastykiem nie jestem..

Całą działkę bardzo chcemy obsadzić dookoła szybkorosnącymi iglakami lub stworzyć żywopłot. Nasza działka jest bardzo długa – dlatego zależy nam, aby nie była „przejrzysta” .Szukamy sposobu , aby każda z części ogrodu spełniała swe przeznaczenie, ale zarazem nie była widoczna dla wszystkich. Przynajmniej za jakiś czas. Wiem ,że może jestem wymagająca, ale… Wolę przemyśleć 10 razy niż wyrywać z korzeniami… Żałuję,że jestem takim laikiem – wiem jedynie, że ziemia jest klasy 3b botanica, a wjazd na podwórko od południa.

Może gdy spojrzycie na ten szkic przyjdzie wam do głowy jakieś ciekawe rozwiązanie… Może jakaś roślinka, krzew lub drzewo – będę wdzięczna za każdą radę.

skanowanie0003.jpg

Wasza działka jest dość trudna w rozplanowaniu - m. in. dlatego, że garaż jest tak daleko od wjazdu i ciężko jest wykorzystać przestrzeń za domem - ogród jest właściwie podporządkowany komunikacji.

Warto byłoby stworzyć "podziały poprzeczne" - tak, by zamaskować wydłużony kształt działki i by wydzielić wnętrza w ogrodzie. Warto oddzielić żywopłotem (niekoniecznie zimozielonym, może to być kaskadowy żywopłot z kwitnących krzewów liściastych) dom od ogrodu użytkowego, w którym znajdą się garaż, warzywnik, ogród owocowy. Druga przesłonę z krzewów dałabym w 1/3 odległości między domem a ogrodzeniem z przodu domu. Wówczas wydzieli się strefa wypoczynkowa, osłonięta przed wzrokiem osób przechodzących/przejeżdżających ulicą. Reszta ogrodu od frontu stanowiłaby reprezentacyjny przedogródek - może ogród regularny byby tu dobrym rozwiązaniem by podkreślić symetrię założenia?

Gleba jest żyzna. Gliniasta?

PS robiłam kiedyś projekt podobnego ogrodu (był nawet węższy i dłuższy) również z wjazdem od południa, ale projekt był przygotowany jeszcze przed rozpoczęciem budowy więc zaproponowałam zlokalizowanie garażu przy wjeździe. Dzięki temu całą przestrzeń za domem udało się nam fajnie wykorzystać :)

Mymyk_KSK - to prawda,że działka jest dość uciążliwa..

Dziękuję ci bardzo za rady - naprawdę strasznie podoba mi się propozycja tych podziałów poprzecznych.Fajnie jak ktoś fachowym okiem spojrzy z zewnątrz ..

Z tego, co pamiętam z rozmów gleba jest gliniasta..Ale nie mam pojęcia , jaki typ roślinności mogłabym wybrać. Czy mogłabym prosić o jakieś przykłady lub ewentualnie linki , które mogłyby mi pomóc w doborze roślinności.. Czy ogród regularny wymaga jakichś specjalnych nasadzeń?

Przedogródek zależy od stylu domu - musi do niego nawiązywać, żeby całość nie brzmiała fałszywą nutą.

Dla domu nowoczesnego:

http://www.treehugger.com/porsche-garden.jpg

Bardzo prosty i powściągliwy projekt, pasuje zarówno do nowoczesnego, jak i do "tradycyjnego" projektu domu:

http://www.westbrooklandscape.com/images/images2/port11.jpg

Kompozycję (w miejscu kory na zdjęciu )można uzupełnić kwitnącymi bylinami lub karłowymi krzewami (tawuły japońskie, berberysy).

Co do roślin na glinę to przydatne będa np. forsycja, jaśminowiec, bukszpan (do strzyżenia i formowania niskich obwódkowych żywopłotów) migdałek, pigwowiec, , tawuły, berberysy, żylistek, złotlin, krzewuszki, bez lilak, kalina koralowa, zadarniające trzmieliny i irgi a z bylin liliowiec, piwonia, rudbekia, dzielżan, astry, ostróżki, języczka, funkia.

Hmm, ciekawa propozycja... :) drogi wjazdowej samej w sobie jeszcze nie ma a to jedynie zarys.. zaraz sobie to rozrysuję..

Ale w razie czego - egry - jeśli znajdziesz sekundę -mogę na ciebie liczyć? Bo jakoś z wyobraźnią u mnie chyba gorzej..Wg ciebie gdzie mógłby się mieścić takowy placyk lub podjazd? Myśleliśmy też o jakiejś niewielkiej wysepce..