Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

czy ktos sie orientuje - ja w tym temacie jestem zupelnie zielona - czy w Polsce mozna kupic wieksze juz drzewka i wsadzic zeby nie czekac latami az urosna?

I czy w ogole taka operacja sie powiedzie?

Pytanie moze sie wydawac glupie, nie wiem, ale wiem, ze tak sie robi np w Anglii, w Hiszpanii itp - ludzie kupuja gotowe np duze palmy i sadza sobie w ogrodzie ;-)

dzieki za pomoc

tu jest link do dużych drzew

http://www.allegro.pl/item1005901791_duze_drzewa_platan_dab_kasztanowiec_brzoza.html

będę bardzo ucieszona, jeżeli sie Wam przyda :)

chociaz droga taka mocno kręta - trzeba by sie przymierzyc czy to zadziała,

z drugiej strony placyk można odsunąc od domu w strone ogrodzenia i bramy i wtedy łuk przy domu wyjdzie łagodniejszy

przed Wami jeszcze jakis milion decyzji do podjęcia :)

powodzenia

Na pewno się przyda! ;) Tak właśnie myślimy z tym drugim placykiem -a co z tego myślenia wyjdzie -zobaczymy..W każdym razie swoim projektem otworzyłaś "wór pomysłów" w mojej łepetynie - dziękuję Jak coś będę głośno wołać : Ratunku! ;) Mam nadzieję,że ktoś usłyszy,he... :)

kupiłam z Holandi sosnę drobnokwiatową Tempelhof, duży okaz, przepiekna i droga jak diabli. Posadzona była jesienią 2007, wiosną 2008 miała 10cm przyrost, wiosną 2009 miała 15 cm przyrost i się bardzo zagęściła, w lipcu zaczęła zasychać jej jedna gałązka, po dwóch tyg było po drzewku. Przyjechał specjalista i mówi że on tu nic nie widzi, ani choroby, ani szkodnika. Drzewko zdechło, później sie dowiedzialam żeby nie kupować roślin z Holandii Edytowane przez Magdalena74

A masz kasę na jej zagospodarowanie i czas na pielęgnację? Bo to duża działka.

Jesli nie, to lepiej z końcówki zrobić zagajnik brzozowo-sosnowo-świerkowy z elementami klonu tatarskiego, świdośliwy, kaliny hordowiny, itp. a spodem koszona kilka razy w sezonie łąka kwietna.

Ta "dzika" część może być oddzielona od części stricte ozdobnej, z nisko koszonym trawnikiem rabatą z kwitnących, niewysokich krzewów: pęcherznice, jaśminowce, krzewuszki, forsycje, tawuły, róże. Dla urozmaicenia kilka mniejszych iglaków. Tłem rabaty mogłyby być pojedyncze jabłonki ozdobne, wiśnie piłkowane. W wolne miejsca można posadzić okazałe byliny - rudbekie, słoneczniczki, trawy ozdobne. Przy tarasie jakieś ładne drzewko, np. katalpa, grujecznik.

Za garażem zrobiłabym sad i warzywnik.

http://img406.imageshack.us/img406/1031/dzialka.jpg

Edytowane przez Elfir