Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, ale się rozwinęło przez czas kiedy mnie nie było...

a więc po kolei:

kamyk - nie, jeśli sąsiad też ma śmietnik w narożniku.

tak, ma śmietnik w narożniku, ale nie ten sąsiad.

A basen, skoro i tak ma być przebudowywany, najlepiej osłonic kratkami i szybko rosnącymi pnączami (np. rdest Auberta). W razie przebudowy, niewielka strata, jak się zniszczą.

super pomysł :)

ArturPoniatowski bardzo fajny rysunek :)

a teraz coś ode mnie:

bardzo podoba mi się ścieżka z przodu - chciałam właśnie nie robić dokładnie linii prostej, a jednocześnie zrobić tą ścieżkę tak, aby można było iść po prostej :) super pomysł. Nie wpadłam sama na to, że można po prostu tak poprzemieniać, zawsze wydawało mi się że jeśli nie prosto, to łuki... :)

Pomysł z drewutnią Elfir- genialny, sama bym tego nie wymyśliła, a oddzielimy część za domem od części reprezentacyjnej :)

Jesteście genialni!

Dziękuję bardzo za pomysły, będę jeszcze zadawać pytania, ale mam nadzieję iż już bardziej konkretne. W wolnej chwili rozrysuję wszystko wg waszych wskazówek. Niestety nie miałam jeszcze czasu na zrobienie wizualizacji domu.

Przyjmijmy, że wykończenie będzie wzorowane na tych:

http://img.extradom.pl/grafiki/14960/big695.jpg?ext=gif,jpg&q=85&resize=695x695

http://img.extradom.pl/grafiki/14924/big695.jpg?ext=gif,jpg&q=85&resize=695x695

Artur - widze że lubisz modernizm :)

Nowoczesna twórczość jest dziś popularna zarówno w architekturze jak i w ogrodach chętnie ją proponuję :D

Witajcie, ale się rozwinęło przez czas kiedy mnie nie było...

a więc po kolei:

tak, ma śmietnik w narożniku, ale nie ten sąsiad.

super pomysł :)

ArturPoniatowski bardzo fajny rysunek :)

a teraz coś ode mnie:

bardzo podoba mi się ścieżka z przodu - chciałam właśnie nie robić dokładnie linii prostej, a jednocześnie zrobić tą ścieżkę tak, aby można było iść po prostej :) super pomysł. Nie wpadłam sama na to, że można po prostu tak poprzemieniać, zawsze wydawało mi się że jeśli nie prosto, to łuki... :)

Pomysł z drewutnią Elfir- genialny, sama bym tego nie wymyśliła, a oddzielimy część za domem od części reprezentacyjnej :)

Jesteście genialni!

Dziękuję bardzo za pomysły, będę jeszcze zadawać pytania, ale mam nadzieję iż już bardziej konkretne. W wolnej chwili rozrysuję wszystko wg waszych wskazówek. Niestety nie miałam jeszcze czasu na zrobienie wizualizacji domu.

Przyjmijmy, że wykończenie będzie wzorowane na tych:

Niemodna

Śmietnik - jeżeli sąsiad zezwoli może być w rogu, możesz go odsunąć- nie wiem ile masz miejsca od strony podjazdu do garażu (pomyśl ile koszy będzie Ci potrzebne i czy będziesz segregować śmieci)

Ścieżka i podjazd powinny do siebie nawiązywać - dopracowany projekt tej części będzie bardzo reprezentacyjny

Jeżeli drewutnia ma oddzielać reprezentacyjną cześć od rekreacyjnej to musi być bardzo staranie wykonana a drzewo ładnie ułożone

Przedstawiona kubatura z elementami modernistycznymi już dużo mówi o Twoich upodobaniach - funkcjonalny porządek - tego będzie potrzebował Twój ogród

Kilka słów o twoich warzywkach - wzniesiona grządka do której nie trzeba się schylać ma wiele zalet. Począwszy od szybszego nagrzewania się ziemi co przyśpiesza dojrzewanie owoców o tydzień do dwóch. Plony są wyższe ponieważ jest lepiej wykorzystane światło słoneczne oczywiście wykonanie takich grządek może nadać ciekawy wygląd Twojemu ogródkowi warzywnemu

• 2 months później...

Witajcie, długo mnie nie było, ale to chyba głównie dlatego, że drążę temat.. a poza tym zakochałam się...

ecospace.jpg

czyż to nie piękne? w sam raz do postawienia obok warzywniaka, a przy okazji będą tutaj zioła i jakaś drobnica - sałata czy rzodkiewki...

tylko jak połączyć beztrawiasty ogród nowoczesny z zapotrzebowaniem małych dzieci, których jeszcze nie ma, ale będą, i z czymś takim jak grządki... dumam dalej...

postaram się niedługo wrzucić jakieś rysunki...

może i mój ogród nie jest mały, ale czasem zastanwiam się, czy go jeszcze, przynajmniej optycznie nie powiększyć, zwłaszcza że za domem też mam sąsiadów...

"Wrażenie oddalenia granic uzyskamy sadząc rośliny z większymi liśćmi bezpośrednio przy tarasie, a w miarę oddalania się od domu z coraz mniejszymi. Barwa też ma znaczenie . Ulistnienie roślin w kolorze intensywnie zielonym czy żółtym powoduje, że liście wydają się większe, więc również powinny się znaleźć bezpośrednio przy domu. Barwy fioletowe, brązowe, niebieskie czy szare pomniejszają optycznie przedmioty dając wrażenie dystansu optycznego, dlatego powinno się je sadzić blisko granic, które dzięki temu będą wydawać się bardziej oddalone. Takie zastosowanie roślin powoduje pozorne zwiększenie odległości pomiędzy nimi."

tylko teraz należy zadać sobie jedno pytanie, jeśli nie chcę spędzać czasu czysto na tarasie, raczej zrobić mniejszy taras, a wieczorami siedzieć w w/w cosiu, to jak pogodzić, skoro nie chcę mieć z cosia jak najbliżej do domu, ani z domu jak najbliżej do cosia?

plany w ogrodzie, ścieżka znikająca za grupą roślin itp. pamiętać!

i lustro... pięknie zaaranżowane lustro, z zasłoniętymi brzegami, albo brzegami w ramie imitującej przejście dalej... to tak ślicznie wygląda, trzeba będzie wymyślić jakieś miejsce dla lustra. Choć zapewne nie zakupimy go w tym roku :(

witam,

czy mogę prosić o sugestie względem ogrodu, nie wiem jak się do tego zabrać. Może ktoś podsunie jakiś pomysł. Będę wdzięczna za każdą radę,Działka jest z wjazdem od południa. Za domem chcemy postawić niewielki garaż ok.28m użytkowych, może za tym garażem jakieś miejsce na skład drzewa, kosz na śmieci, z lewej strony z przodu budynku -mamy paskudny, wielki słup z transformatorem.Dom po lewej jest bardzo obskurny i ogromy bałagan panuje u sąsiada więc chciałabym się odgrodzić w jakiś sposób. Myśleliśmy o jednym tarasie z przodu domu (południowo zachodni-dla mnie bo lubię wylegiwać się w słoneczku;)poza tym jesienią można by dłużej na tarasie w słoneczku posiedzieć, a drugi za domem, żeby mieć trochę prywatności i spokoju i troszkę cienia w upalne dni.w zasadzie w prawym rogu za domem, zawsze bardzo miło się nam wypoczywało, ale nie wiem jak będzie jak już staną mury domu. słońca nie ma tam za wiele a właściwie jak już dom stanie(choć nie jest to wysoki dom) to nie wiem czy słońce tam dotrze;) ale chcieliśmy (mąż chciał-doprecyzuję)wygospodarować jakiś kawałek miejsca do siedzenia w cieniu, więc propozycja padła tam, co sądzicie o takim rozwiązaniu? czy mógłby ktoś mi dać propozycję jak mógłby wyglądać zarys , plan ogrodu? nie wiem jak ścieżki poprowadzić, trochę do wyłożenia będzie placu, taki kawał drogi do garażu, ale cóż taki układ wydał się nam najrozsądniejszy, mam nadzieję, że nie popełniamy jakiegoś ogromnego fa - pa, czy z tyłu domu całość powinniśmy wyłożyć kostką aż do wjazdu garażem?marzy mi się też mała rabata z ziołami, świeżą pietruszką zerwaną do obiadu ale nie wiem gdzie powinien się on znajdować, najlepiej blisko domu ale ...jak to będzie wizualnie wyglądać, nie wiem, gdzie mogłabym nasadzić drzewa owocowe? za domem raczej nie będą rosły jeśli będzie dużo cienia, z przodu domu?tylko czy to będzie ładnie wyglądać?działka ma ok. 15 arów. Jakie drzewo mogłabym zasadzić by sąsiad z balkonu nie zaglądał mi na taras?wklejam zdjęcie plan działki-niestety nie puszcza mnie rozdzielczość (nie wiem jak inni wklejają takie duże zdjęcia;( { z tyłu za domem od płotu jest ok.16 m, od sąsiada po prawej 4,5 m , garaż: od sąsiada z lewej 3,50 m, z tyłu za garażem do płotu ok. 7 m,} i drugie taka propozycja by z przodu domu nasadzić drzewka owocowe i odgrodzić je jak na tym zdjęciu jakimś żywopłotem, co sądzicie?tylko u mnie by była wersja lustrzana. nie wiem czy to dobry pomysł.poradźcie coś proszę, przeglądałam forum i widzę że nieraz wpadają jakieś fajne sensowne rozwiązani, które nie zawsze wpadają do głowy inwestorowi,

kadrmap (620 x 280).jpg

ogórd1 (620 x 280) (310 x 140).jpg

Czy dom już wybudowany, czy tylko w planach ? może jakieś zdjęcia ?? Z planu który przesłałaś wygląda kłopotliwie, bo droga do garażu biegnie wokół całej działki. Może warto przesunąć garaż w lewy górny róg działki ? wtedy znacznie zwiększają się możliwości zagospodarowania terenu po prawej stronie. W miejscu zaplanowanego garażu mogłoby być skupisko wyższych drzew, co odsłaniałoby Cię od sąsiada.

hm, w sumie to może i masz rację, nie wzięliśmy tej możliwości pod uwagę,a przyznam szczerze że rozwiązanie godne głębszego zastanowienia, gdyby na środku zrobić wjazd a nie z boku, byłoby to jakieś rozwiązanie, ale papiery już poszły, za miesiąc zaczynamy budowę, może masz jakiś pomysł, jak zagospodarować plac w takim układzie jak mamy, widzę, że służysz dobrą i mądrą radą. Zdecydowaliśmy się w tamtym miejscu na garaż, gdyż tam nie ma słońca wogóle, i ogólnie w tamtym kącie sąsiad ma wszystko co najgorsze na swojej działce i ten odrapany, szpecący budynek, jest to najmniej przyjemne miejsce na działce, nigdy nie korzystaliśmy z tego miejsca na działce, z przodu działki oraz z tej lewej strony mamy ładny widok na góry, pewnie dla tego, wkleję zdjęcia, może jutro mi się uda, jak to wygląda.widok z tarasu z przodu budynku po prawej oraz z lewej strony jest piękny, a w kącie gdzie ma stanąć garaż to taki smutny zakątek, nijaki, nieciekawy, szary, na pewno da się coś zrobić mądrego...wierzę w to głęboko