Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisałam taki długi post i zeżarło mi....dokładnie to samo myślę co ogrodniczka - nie budujcie garażu w głębi ogrodu- wtedy cały Wasz ogród będzie podjazdem i ta oś podjazdu wydłuży jeszcze i tak długi kształt działki. Od sąsiada zasłonić się można inaczej- np wyższymi nasadzeniami, pergolą z pnączami. Wg. mnie dobrym miejscem na garaż byłoby miejsce blisko wjazdu, po lewej stronie- oszczędzicie na podjeździe, zasłonicie się trochę od drogi garażem, a w lewym roku koło domu można będzie zrobić jakieś ładne miejsce.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli taki układ musi zostać, to myślę że warto by było poprowadzić podjazd tak, żeby zaraz skręcał w lewo i przy samym ogrodzeniu prowadził do garażu. Wtedy zyskujemy teren bez podziału podjazdem na wprost domu. Do domu może prowadzić chodnik od podjazdu wzdłuż frontowej ściany domu

Miałam podobny pomysł jak Magnolia :) I wtedy można też tak podziałać nasadzeniami, żeby schować ten podjazd. Przy tej lokalizacji koszt nawierzchni będzie duży, nie mówiąc o kłopotach z odśnieżaniem w zimie, może warto spróbować jednak ten garaż przenieść?

Hej Cziczu, przelicz sobie koszty zmiany w projekcie (zagospodarowania) i koszty podjazdu razy dwa. Jeżeli jeszcze możecie się z tego wycofać, na prawdę zróbcie to. Poza tym garaż jest odsunięty od północnej granicy działki o 7 m, zakładając, że podjazd powinien być na przeciwko wjazdu to tracicie 10 m x szerokość działki !!! to straszne marnotrawstwo i tak już nie dużej przestrzeni.

A jeżeli chodzi o wjazd na działkę to zdecydowanie polecam umieszczenie go w prawym dolnym rogu i poprowadzenie wzdłuż ogrodzenia, wtedy najsensowniej to wygląda.

dzięki za radę, porozmawiam z mężem jak on to widzi, ja już mam taki mętlik w głowie, od początku mieliśmy problem z tym garażem, i wędrował on już w tyle miejsc na działce, że masakra!utwardziliśmy już plac w tamtym kierunku i wjazd więc nie wiem co mąż na to powie, po za tym zastanawiam się czy nie zasłoni mi widoku z kuchni ten garaż;)będę z okna miała widok na garaż, jakoś wizualnie nie widzę tego układu do końca,czy nie będzie to trochę kiepsko wyglądać, no bo licząc odstęp od sąsiada min.3m to nie wyjdzie mi na środku zabardzo ten garaż?nie potrafię sobie tego wyobrazić, czy aby na pewno ładnie będzie to wyglądać

co do wjazdu z prawej strony to nie wiem czy to dobry pomysł bo wtedy będziemy mieć otwartą przestrzeń na taras z przodu domu, który" przeznaczyłam na wylegiwanie się w stroju kąpielowym na tarasie;)"hehe a tak możemy obsadzić drzewka i da nam to trochę prywatności chyba, w takim układzie działki-z wjazdem od południa.Sądzę, że wjazd nie powinien być na przeciw tarasu.

a było już tak dobrze, już sądziłam, że w dobrym miejscu obraliśmy ten garaż,i spokój świety, eh, załamać się idzie

a mąż jak to mąż, nie żeby powiedział-nie bo nie, ale na razie nie dał się przekonać, woli garaż bliżej domu, że łatwiej podciągnąć media-wodę, ogrewanie, prąd itp, poza tym ten kąt jest najmniej reprezentatywny i najmniej przyjemny, gdyby zrobić kąt do siedzenia w prawym dolnym rogu-to jet najatrakcyjniejsze miejsce na działce (niestety -jak dla mnie-z małą ilością słońca) z ładnym widokiem na góry-to zasłonimy ten widok garażem, poza tym mąż za domem chce garaż a ewentualnie przed garażem parkować ewentualnie drugi samochód, i twierdzi, że wyłożymy kostką to będzie podjazd i miejsce do siedzenia, ale jakoś mnie przeraża taka ilość kostki, pomijając część kosztową to ja uwielbiam rośliny i marzy mi się piękny ogród a nie kostka na placu;( i to mnie najbardziej przeraża w układzie jaki mamy. ogólnie bardzo trudny do rozplanowania mamy ogród,oglądam ogrody jak ludzie mają wjazd od północy, bez problemy z wyborem domu, ogród fajnie można zaplanować, eh gdzybym to ja wcześniej wiedziała to bym nigdy działki od południa nie kupiła, ale człowiek na błędach się uczy...chciałabym jak najmniej błędów popełnić teraz i dlatego na tym etapie myślę o ogrodzie -choć mąż się ze mnie śmiej i wścieka czasem że non stop przeglądam strony z ogrodami, bo teraz mamy inną inwestycje i inne ważne rzeczy na głowie, on twierdzi, że później się będziemy martwić, bo ogród urządzać będziemy za hoho trochę czasu, ale jakieś małe co niecco mogę sobie już przecież posadzić...niech rośnie i niech cieszy oko.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bb0684ba27e6bf0.html

narysowałam taki układ jaki wg. mnie będzie optymalny z garażem z lokalizacją na jaką się zdecydowaliście. Jeśli ma ona tam zostać , to prowadząc podjazd z boku nie potniecie sobie terenu i nie zdominujecie do osią podjazdu. Nie wiem czy Tobie Ogrodniczko chodziło o to samo? Nie zamartwiaj się cziczu, jak garaż ma tam zostać gdzie jest tez da sie zrobic łądny ogród. Tylko koniecznie zepchnij ten podjazd na bok.

no właśnie nie wiem jak to zaplanować, bo to się mi nie podoba, nie wiem jak z tą kostką, całość tam mam wyłożyć:( bez sensu trochę,

(tak tylko napisałam, że do grila ten taras -chcemy mieć wygospodarowane jakieś miejsce na bardzo upalne dni, gdzie człowiek szuka cienia) chyba lepiej puścić drogę przez dodatkowy taras niż przez główny, ten południowo zachodni byłby dla mnie ważniejszy aniżeli północno wschodni, co sądzisz?

załamana

jeżeli nie ma innego wyjścia, to proponuję, aby poprowadzić podjazd blisko granicy, natomiast taras zacieniony zrobić bliżej domu, ładnie odgrodzić zielenią od podjazdu i od domu. Można pokusić się o zrobienie trejaży od strony podjazdu i wtedy będzie w miarę funkcjonalnie i w miarę ładnie. Jak będę miała chwilkę to spróbuję to narysować :)

hej Cziczu,

chociaż nadal uważam, że jest to szukanie mniejszego zła, spójrz na moją propozycję:

http://http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7cf773586236e39e.html

a trejaż to taka niby pergola, ale w formie ściany a nie tunelu, czyli przechodzi się obok a nie pod :)

narysowałam taras i miejsce na grilla okrągłe, bo tak będzie bardziej spójnie kompozycyjnie. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to zapraszam :)