Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cziczu, zapytaj męża, czy zimą będzie wstawał 2 godziny wcześniej, żeby odkopać dojazd do drogi? Takie objeżdżanie działki to i ogromna strata powierzchni i kłopoty z ciekawą aranżacją ogrodu, do tego nawet wybierając najtańszą kostkę to się zbierze naprawdę duża kwota ( a jeśli będziecie chcieli ładną, szlachetną, wyjdzie kilkadziesiąt tysięcy).

Jak ruchliwa jest droga przy której będziecie mieszkać? Jeśli całą zieleń, taras będziesz miała przed domem, to albo będzie trzeba obsadzić front wysokimi roślinami, albo przechodnie do każdej filiżanki kawy Ci zajrzą.

Naprawdę dużo taniej wyjdzie Wam wycofać papiery i przeprojektować działkę.

Dlaczego dom jest tak głęboko ulokowany, macie taką linię zabudowy?

pozdrawiam

Basia

hej Cziczu,

chociaż nadal uważam, że jest to szukanie mniejszego zła, spójrz na moją propozycję:

http://http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7cf773586236e39e.html

a trejaż to taka niby pergola, ale w formie ściany a nie tunelu, czyli przechodzi się obok a nie pod :)

narysowałam taras i miejsce na grilla okrągłe, bo tak będzie bardziej spójnie kompozycyjnie. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to zapraszam :)

podoba mi się to rozwiązanie, całkiem fajnie wyszło, tylko nie wiem czy się wyrobimy z wjazdem do garażu

Dlaczego dom jest tak głęboko ulokowany, macie taką linię zabudo

jest to działka z wjazdem od południa, więc za domem będziemy mieć tylko cień, żeby można było korzystać ze słońca usytuowaliśmy go w tym miejscu, w zdłuż płotu już rosną thuje wys.na ok.3,5 m, obsadziliśmy kąt przy słupie świerkami, modrzewiem, sosną, są to duuuże drzewa nie wiem czy się przyjmą (takie ok.5 - 7 letnie na moje oko) mąż bardzo szeroko je okopał (bryłę korzeniową)teraz deszczyk je zrasza,fajnie by było jakby się przyjęło, nie wiem czy podsypać je jakimś ukorzeniaczem czy to coś da?jak im pomóc się przyjąć? jak sądzicie? jak będę na działce zrobię zdjęcie jak wyszło mi to moje sadzenie-a raczej przesadzanie, jak dla mnie bomba,"robię rzywopłot nieformowany" żartuje sobie troszeczkę, ale muszę jakieś krzewy dosadzić bo tak łysawo trochę wyszło, hehe, odstępy robię między drzewami jakby się miały rozwinąć ale trudo to przewidzieć (znaczy się mi), eh ciężki kawałek chleba...ale bardzo przyjemny, z niecierlipwością będę czekać i patrzeć czy coś przypadkiem nie usycha,

Edytowane przez cziczu

czy da się przestawić bramę wjazdową?

sądzisz że jest w złym miejscu? czy powinien być z drugiej strony wg Ciebie?utwardziliśmy już plac w tamtym miejscu, aż do miejsca w którym ma stanąć dom;( wstawiliśmy kręgi bo przed domem idzie foska, noi plany już mamy, zmieniając wjazd chyba musielibyśmy mapki u geodety załatwiać bo to jest droga wojewódzka i z tego co wiem nie można sobie bez planu robić wjazdu

Edytowane przez cziczu

uważam, że przestawienie bramy jest rozsądniejszym wyjściem niż robienie objazdu dookoła działki. Wówczas taras dajecie bardziej od frontu, a zwężacie od zachodu, a pod samą granica prowadzicie podjazd do garażu, osłonięty np. żywotnikami od strony domu.

Myślenie, że działka będzie cała zacieniona od północy jest częściowo błędne. Latem dom będzie rzucał max 4 m cienia w południe, w więc dalej ku północnej granicy działka będzie w pełnym słońcu.

http://img143.imageshack.us/img143/1932/72540119.jpg

Przy czym ścieżka do domu może być np. z płyt kamienia rozrzuconych na trawniku

Edytowane przez Elfir

Dzień Dobry :)

Jakoś nie potrafię wyobrazić sobie zagospodarowania mojego ogrodu, a tutaj jest tak wiele osób dla których taki ogródek jak mój to pikuś. Bardzo proszę-pomóżcie Kochane Ogrodniczki. Uwielbiam ogród i pracę w nim, ale usytuowanie domu wobec stron świata nastręcza mi problemu w jego zagospodarowaniu. Jedno czego jestem pewna to to, że od strony drogi powiatowej będą tuje, które osłonią nas od jeżdżących samochodów. I to byłoby na tyle-jeśli chodzi o iglaki, za którymi nie przepadam.Cóż jeszcze- jestem pewna, że będę miała drzewka owocowe (myślałam żeby je posadzić za domem od strony północnej, a w zasadzie pn-zach.) i od strony drogi powiatowej razem z krzewami porzeczek, agrestu, borówek, aronii. Dodatkowo chciałabym mieć ogródek warzywny-nieduży-taki na bieżące potrzeby (kiedyś w jakimś wątku Elfir wkleiła swój pomysł, który skrupulatnie skopiowałam bo jest cudowny-przekleję go tutaj, bo chciałabym aby był wpasowany w moją działkę) W przyszłości chciałabym mieć średnie oczko wodne, ale to kiedyś-na razie jest pierwszy maluszek w drodze, więc woda odpada :)

Jeśli chodzi o ogródek wypoczynkowy to marzy mi się w takim stylu wiejskim, jako że dom jest na wsi - wiecie- bez, rośliny jednoroczne, byliny. Co do rodzaju roślin-jestem sama w stanie je sobie wybrać, ale nie wiem gdzie posadzić :(, może jakiś kącik z grillem z mini altanką. Aha winorośl zasłoniłaby budynek gospodarczy, który umieściłam na projekcie, ale on może się przesunąć jeśli uważacie, że lepiej byłoby go wstawić w inne miejsce.

Sama działka ma 1000 m2, a dom z tarasem zajmuje około 130m2. Jeśli chodzi o glebę to jest dosyć trudna-ciężka, gliniasta, nieprzepuszczająca wody, ale z grubą warstwą żyznego humusu-jakieś 30 cm. Woda nie stoi bo jest lekki spadek w stronę drogi wewnętrznej, a teren jest zdrenowany. Dodatkowo nawieziemy ziemi żeby warstwa żyzna była jeszcze grubsza a i dla pewności żeby woda poopadowa na pewno nie stała.

Aha-domek jest zwrócony wjazdem na południe. W zasadzie cały teren jest cały czas nasłoneczniony poza stroną północno-zach za domem.

Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry Wam dziękuję :)

Po co ci "mała" altanka? Jakie funkcje miałaby spełniać? Czy zamierzasz grillować w dwie osoby w czasie deszczu?

Czy rysunek jest w skali? Bo droga wjazdowa jest szerokości prawie całego domu.

Co ma byc przechowywane w budynku gospodarczym? Bo stoi sobie tak na środku ogrodu.

pliku .png nie otworzę w paincie.

Elfir ślicznie Ci dziękuję za zainteresowanie. Tak po cichu liczyłam, że może coś odpiszesz :) Zaraz przerobię rysunek. Tak naprawdę to wjazdu (tzn kostki brukowej) jeszcze nie mam ułożonej, podobnie jak nie mam jeszcze budynku gosp. To tylko tak poglądowo. Na działce jest tylko dom :) A w paincie starałam się narysować domek na działce tak jak on wygląda w rzucie w projekcie. A z tą altanką - to raczej ma być taki kącik z ławką, obrośnięty czymś-wiciokrzewem czy glicynią...a grill dobrze byłoby gdyby był, najlepiej taki z małą wędzarką. Ale ja nie wiem czy ja przypadkiem nie za dużo chcę jak na taką małą działkę :(

Co do budynku gosp-planujemy odnowić barak i obsadzić go czymś pnącym, aby służył na składzik drewna, może jakieś rowery, narzędzia ogrodnicze itp..Barak ma około 3x5 m.

domek.jpg

możesz to zrobić tak:

http://img819.imageshack.us/img819/2130/domeka.jpg

Przy czym trzeba sprawdzić, jak długi cień rzuca dom na warzywnik i ewentualnie zamienic miejscami z sadem.

Tam, gdzie teraz jest miejsce zabaw, jak dzieci urosną będzie miejsce na staw.

najważniejsze, to stworzyć kurtyny z roślin, by przechodnie nie zaglądali ci na taras.

Grillo-wedzarnię dałabym po pólnocnej stronie częsci reprezentacyjnej

Elfir bardzo Ci dziękuję :). Prawa strona jest super. Lewą muszę jednak zmienić ze względu na barak. Musi stać bardziej przy wjeździe aby łatwiej było wpakować tam drewno z przyczepki - może je pociąć, ale z tym jakoś sobie poradzę. Najprawdopodobniej zamienię część sadu z miejscem na część gospodarczą z barakiem. Obawiam się jeszcze jednej rzeczy - czy drzewka owocowe i 2 drzewo-krzaki (jakiś klon i wierzba - takie bo ja wiem 6-7 metrowe) rosnące przy drodze powiatowej nie będą zabierać składników pokarmowych z ziemi warzywniaczka? Aha i czy są szanse żeby część drzewek owocowych rosła za domem gdzie cień jest przez jakieś 2/3 dnia? Bardzo mi pasuje warzywniak po lewej stronie domu, ale właśnie najbardziej obawiam się wyjałowiania ziemi przez drzewa.

drzewka owocowe na skarlających podkładkach mają zasięg korzeni maleńki, więc nie będą przeszkadzać. Możesz nieco podwyższyć grządki - warzywa korzenią się na max 30 cm. A i tak co roku trzeba będzie warzywnik nawozić kompostem.

Drzewka owocowe za domem będa rosły, ale nie beda rodziły słodkich owoców. Do wytworzenia cukrów potrzebne jest pełne nasłonecznienie.

Drewutnię zrób obok śmietnika.

nie sadź owocowych w cieniu- 2/3 dnia z cieniem to zbyt dużo żeby osiągnąć smaczne owoce. A co do bliskość warzywniaka- warzywa biorą składniki pokarmowe z płytkiej warstwy, i tak trzeba im co jakiś czas podrzucić np.kompostu, więc nie musisz się martwić. Wyjątkiem jest orzech włoski- ten ma dużo substancji niekorzystnie wpływających na wzrost innych roślin wokół.

Dziewczyny-dzięki bardzo za informacje. Elfir tobie szczególnie dziękuję :) Zrobię więc warzywnik z lewej strony domu tak jak myślałam początkowo, mam tam dosyć słońca, a tymi drzewami nie będę się przejmować :) Gdyby coś poszło nie tak to przecież zawsze będę mogła go przenieść np. w prawy dolny róg działki.

dzisiaj wieczorem wrzucę kilka zdjęć i rysunek, jak to teraz wygląda... są małe zmiany koncepcyjne, wiaty na drewno mąż nie chce dawać obok domu, chce z tyłu twierdząc, iż ludzie przechodzący ulicą nie muszą widzieć, że mamy drewno, a ja nie mam pomysłu jak go przekonać, że lepiej będzie chodzić po drewno jak najbliżej, a nie jak najdalej...

zmienia się też z tyłu domu ustawienie basenu i wiaty wypoczynkowej - będa na odwrót, żeby woda w basenie mogła się nagrzewać od słońca.