Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przed domem mamy spadek terenu, z północnego zachodu na wschód (od sąsiada po lewej do sąsiada po prawej), żeby wyrównać prawdopodobnie zrobimy murek oporowy i podzielimy na tarasy, przy czym niekoniecznie teraz... ($)

tak więc wjazd będzie wyżej. Za domem na szczęście jest równo...

Niestety wczoraj jak wróciłam do domu było już ciemno, więc nawet nie było sensu robić zdjęć.

tia, też o tym myślałam, ale jakoś nie uśmiecha mi się wyciąganie części ziemi na wiosnę - wolę wszystko przekopać z kompostem i już :). Ale wymyśliłam sobie że zrobię większe cztery części ogródka przedzielone ceglanymi ścieżkami, a na środku ceglane korytko z kranem (a jak nie doprowadzę wody to cokół z ziołami). Wszystko ogrodzone płotkiem z poziomymi sztachetkami. Myślę, że też będzie ładnie. Do tego przy ścieżkach warzywniaczka nagietki i aksamitki.

• 2 weeks później...

mój dom otacza narazie 'pustynia' biorę się za jego otoczenie. W przyszłym tygodniu wchodzą brukarze, mają zrobić podjazd i elejkę/i Czekam na panią która ma mi zaproponowć zieleń ale coś się nie spieszy :/// Mam wizję tego czego chcę tylko nie wiem jak do tego się zabrać. Działka nieduża 23x33m i dlatego trzeba to zrobić z głową... Ziemia kiepska V i VI klasa tzn do połowy działki (od frontu) piasek, od połowy troszeczkę lepsza. Od frontu mam północny/wschód. Narazie zieleń tzn rabaty chcę mieć przed domem i po lewej stronie od wejścia. W tej chwili wzdłuż płotu posadzone są szmaragdy (nie jestem tym zachwycona) no ale cóż są... więc będą tworzyły tło dla innych roślin. Sąsiad od strony plotu ma wejście do domu, a my taras i chcę się od niego jakoś fajnie osłonić.

plan całej działki wygląda tak:

http://www.klima-med.com/mmap/o1.jpg

to co zamalowane na szaro po prawej stronie to będzię podjazd z kostki semerlock castello antico szary w połączeniu z piaskowymi akcentami. pomiędzy furtką a bramą chcę zrobić klomb/rabatę i tutaj wacham się co do kształtu... Po lewej stronie domu obok tarasu będzie zrobiona ozdobna rozeta z semerloka

aktualne fotki

widok od bramki

http://www.klima-med.com/mmap/o5.jpg

tutaj ma być ta ozdobna rozeta

http://www.klima-med.com/mmap/o6.jpg

http://www.klima-med.com/mmap/o7.jpg

część którą chcę zagospodarować/odsłonić od sąsiada. w dali widać chuśtawkę w przyszłym roku będzie tam zrobiony duży plac zaba

http://www.klima-med.com/mmap/o4.jpg

http://www.klima-med.com/mmap/o8.jpg

http://www.klima-med.com/mmap/o9.jpg

a tak sobie myślałam zrobić te rabaty

http://www.klima-med.com/mmap/o2.jpg

to co na zielone to ma być trawnik, to co na fioletowo tam mają być roślinki

Pomiędzy placem zabaw a budynkiem gospodarczym będzie altana 4x4 obsadzona winogronem? Pomiędzy domem a placem zabaw te koło to ma być takie żródełko (rozeta z semerloka ze środka której będzie tryskała woda taki rodzaj fontanny do której będą mogły wchodzić dzieci w upał. Obok tarasu chcialabym posadzić coś wysokiego ale niezbyt dużego gabarytowo tak by oslonić troche taras od sąsiada, od frontU też coś osłaniającego ale i efektownego. Cały czas biJę się z tą rabatą pomiędzy bramą a furtką. Czy ma być taka owalna czy inna i co w niej wsadzić? Będzie na przeciwko kuchennego okna. POMOŻECIE?

Zabudowałaś sobie maksymalnie niewielką działkę. Idei altany w ogóle nie rozumiem - to po co taras? Tak samo umieszczenia fontanny w takim miejscu. Wykusz po prawej będzie wychodził na parking?

Na piaskach żywotniki beda rosły dośc niemrawo. To jednak roślina na cięższe, żyzne gleby.

Powinnaś skupić się na jałowcach, sosnach (również karłowych), sucholubnych trawach, szczodrzeńcach, janowcach, pięciornikach, berberysach,karaganach, brzozach, pigwowcach, po zakwaszeniu można posadzić też wrzosy, a po zwapnowaniu lawendę. Na kiepskiej glebie urośnie też róża pomarszczona i niektóre okrywowe.

W wykuszu jest tylko okno, nie ma tam wyjścia, niestety prawa stronamusi być 'zachodnikowana' bo tam stoją trzy auta. Taras jest bo jest ;))) tzn latem tam jest jak na patelni, poza tym jak się tam siedzi to jest się jak na świeczniku bo sąsiad ma niżej usytuowana dzialkę i mam wrażenie że widzi co mam na talerzu, nawet z ulicy która jest za nim widać wszystko jak na dłoni co się u nas na tarasie robi. Dlatego pomysl z altanką. fontanna, jesli wogóle to można tak nazwać miała być w tym miejscu między innym na dzieci, zostawiona jest w tym miescu rura którą mozna poprowadzić wodę ale można ewentualnie o przenieść. A i co ważne mieszkam na podlasiu i zimy mamy tu mroźne. Co do thuj (sadzone jesienia ubiegłego roku) to dolki były podczas sadzenia podsypywane kwaśnym torfem i i torfem przykrywane, w weekend mam je okryć agrowłókniną i wyściółkować korą sosnową.

wiem że mam ograniczenia roślinne ze względu na ziemie. ostatnio rozmawialam w sklepie ogrodniczym i facet powiedzial że jeśli wymienię część ziemi to mogę posadzić różne rośliny... jestem świadoma że będę mósiała nawieźć lepszej ziemi chociażby pod trawnik więc może jeśli bedę kopała większe dołki które wypełnie ziemią to coś z tego będzie. podobają mi się takie drzewka które kwitną wiosną na różowo, wiśnie/śliwy?i strasznie wisterie tylko czy u mnie zdadzą egzamin i ewentualnie gdzie je umieścić?

A nie lepiej osłonić taras zielenią niż zabudowywać działkę? Aby w altanie wygodnie było usiąść w kilka osób musi mieć min 5 m średnicy - to naprawdę dużo. Na dodatek masz budynek gospodarczy zaplanowany wielkości niemal równej domowi.

Może tak:

http://img222.imageshack.us/img222/8372/50136706.jpg

Jak myślisz, ile potrzeba żyznej ziemi dla drzewka? :) Przecież ono nie ma, gdy się rozrośnie, bryły korzeniowej wielkości wiaderka :)

Śliwa wiśniowa Pissardii kwitnie na różowo a znosi gorsze gleby.

Zainwestuj głównie w system nawadniający

przed wejściem narysowałaś jakieś kwitnące drzewka, to ta śliwa?, a bukszpan formowany mógłby być? czy świerk srebrny mógłby być przed domem tutaj po lewej stronie ze dwa-trzy tak by fajnie można było oświetlić je na święta, a może inne drzewka 'choinkowe'? funkie rosłyby u mnie? Edytowane przez ana-76

Po obu stronach wejścia widziałabym coś kulistego, np. wiśnię "Umbraculifera" albo klona polnego "Nanum". Na gorszych glebach bukszpan rośnie lepiej w cieniu, ale jak zamierzasz mieć nawadnianie to nie ma znaczenia. Wówczas tę rozetę na froncie można otoczyć bukszpanowym żywopłotem lub ciętymi bukszpanami w kulki.

Po lewej, w narożniku, można byłoby dac kępę świerków kłujących - licz ok 2,5 m średnicy na 10-15-letnie drzewko.

Zamiast nawozić substratu torfowego, lepiej nawieźć sporo gliny i trochę obornika i to wszystko razem wymieszać z glebą. Próchnica (czyli np. substrat torfowy) - rozłoży ci się w ciągu 5 lat i zostanie wypłukane w głąb gleby i znów będziesz miała piasek.

czy ta śliwa Pissardii ma cały czas liście w takim bordowym kolorze i czy ona jest jakoś szczepiona na pniu? Widziałam gdieś drzewko i krzew migdałka z takimi różowymi kwiatkami czy migdałek rósłby u mnie przy furtce? Zrezygnuje z tej rozety przed domem (mojemu M nie bardzo pasuje) tą rabatę pomiędzy furtką a bramą zrobię taką jak narysowałaś (z pominięciem rozety) zastanawiam się by w tej rabacie wymienić ziemię. Na jaką głębokość usunąć z niej ziemie i zastąpić nową?

Pissardii ma cały sezon ciemne liście. W szkółkach wyprowadzany jest w formie drzewek.

Migdałek ma troszkę wyższe wymagania, ale bez przesady, natomiast zimą jest nieciekawy, poza tym po kwitnieniu trzeba go ostro przyciąć, więc IMHO niezbyt dekoracyjny jak na tak wyeksponowane stanowisko.

Wymiana ziemi na rabacie - zależy, co chcesz posadzić.

zastanawiam sie nad tą rabatą obok bramki , rabata bedzie miała ok 3x7m napewno po obu stronach będą śliwy Pissardii co dodać obok niej od bramy? chcialabym coś zimozielonego, kulistego (?) pod śliwą może jakis plożący jałowiec, potem Berberys Thunberga Admiration (taki czerwonawy) i berberys o zlotym odcieniu, jakąś sosnę karłowatą, bukszpan, chciałabym jeszcze coś kwitnącego i funkie. postanowilam wybrać ziemię z tej rabaty i dać nową. co Wy na to, czy to się zmieści na tej rabacie? jestem otwarta na propozycje. Wybieram się na targi ogrodnicze i potrzebuję wskazówek :D

myśle, że bardzo dużo jest planowane. I to roślin o kompletnie równych wymaganiach glebowych i środowiskowych.

Śliwy mają bardzo ciemny odcień czerwieni, która w dużej masie wywoła przygnębiające wrażenie.

berberysy, sosny i jałowce rosną na piaskach, więc nie wymagają wymiany gleby. Natomiast funkia to roślina dla miejsc cienistych i półcienistych, żyznych, próchnicznych i wilgotnych.