Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie, drewutnia powinna tak stać, by nie przeszkadzała - skoro przeszkadza w dojechaniu do oczyszczalni, to powinna stanąć w inny sposób.

Wiesz, to maleńki rysunek, bez skali, okien na domu. Nie widać co jest wokoło.

Moją koncepcję należy potraktować jako punkt wyjścia a nie zakończenie procesu projektowania ukladu terenu.

Dlaczego przenosiłam warzywnik i sad? Bo to część gospodarcza. Zwłaszcza warzywnik w drugiej połowie lata nie jest zbyt atrakcyjny (chyba, że ktoś uwielbia pielenie). Dlatego główny widok z okien powinien kończyć się rabatą ozdobną. A to co mniej atrakcyjne lepiej przesunąć na bok.

Masz doskonały układ wg. stron świata (wjazd od południa) do projektowania.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cały ogród jest doświetlony. Ja mam zawsze najwięcej problemów, przy działkach z wjazdem od północy z rabatą przy granicy południowej. Bo wówczas, gdy wzdłuż granicy zrobisz wysokie obsadzenia osłaniające, rzucają one cień na niższe rośliny poniżej. Ma to znaczenie zwłaszcza u inwestorów, którzy chcą ogrodu z iglaków. Bo mało jest gatunków znoszących cień, wiele od razu robi się nieładnych, ażurowych, rachitycznych. I trzeba nieźle główkować, by jakoś ze sobą to pozlepiać.

A jak rabata jest przy północnej granicy to światło słońca dociera do niej przez cały dzień.

Co do drewutni to niestety bo głębszej analizie nie może być ona jak w pierowtnej wersji z uwagi chociażby na rozmiary, od płotu jest 4m do domu a całość drewutni będzie ok 5m więc siła żeczy nie ma jak jej tam umieścić. Więc raczej skłaniał sie będę do tego aby stał wzdłuż płotum a zasłona będzie w postaci może małego drzewka, jakiegoś małego płotu lamelowego lub zostanie częścią odkrytą.

A odnosząc się do tego

Wiesz, to maleńki rysunek, bez skali, okien na domu. Nie widać co jest wokoło.

Moją koncepcję należy potraktować jako punkt wyjścia a nie zakończenie procesu projektowania ukladu terenu.

to przyznam że i tak jest to już bardzo dużo zważywszy na to co ja sam przedstawiłem. Można więc powiedzieć ze projekt spodobał mi sie od razu i chyba jeśli będzie zmieniany to w bardzo minimalnej wersji, A jedynym pytaniem pozostaje dobór roślinności.

A wjazd od poludnia rzeczywiście ma swoje plusy, chociaż je sie docenia po pewnym czasie użytkowania domu i tarasu i ogrodu, zwłaszcza widząc jak zachowuje sie slońce i gdzie i kiedy pada cień.

To na koniec jeszcze zapytam czy jest jakaś mądra książka do nauki lub podglądania, lub nawet samych roślin?

Ja obecnie mam ks. Hanny Masterniak "wybierz ogród dla siebie", ale to są szczątkowe informacje i jak na początek trudno to traktować jako naukę. Czy w katalogu roślin Szkółkarzy Polskich znajdę coś mądrego?

Trochę poczytałem, pooglądałem projekty i zrodził się nowy pomysł trochę bardziej rozbudowany i "poprzeprowadzany".

Na razie jak poprzednie jest to goły szkic bez wymiarów działki, domu, rozmieszczenia okien - to wszystko pojawi się niebawem kiedy do zatwierdzenia projektu przez jury (żona) będzie bliżej niż dalej. W kolejnym etapie będzie dobór roślin itp rzeczy. Ale to odległa czynność - na razie skupiam sie na rozmieszczeniu.

Z projektu, ktory zrobiła Elfir pozostaje rozmieszczenie huśtawki i części ogniskowej. Przeniosłem w kąt drzewa owocowe z "zieleniakiem".

Myślę też aby niektóre miejsca wyeksponować bardziej układając na nich jakieś mini skalniaki lub jakieś "górki" z kamieni. MIałoby to przede wszystkim zasłonić część z warzywnikiem znajdującym sie za huśtawką (sadząc np jałowiec). Chodzi mi po głowie tez pergola lub coś pośredniego zaraz obok donic z ziołami, ale chyba co za dużo to niezdrowo. Najważniejsze to mieć rozmieszczenie a dalej jakoś pójdzie.

Standardowo proszę o opinie - bardziej negatywne ;)

zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, mianowicie tujami, żywopłotem wzdłóż dłuższych boków działki (wymiary szer 19 dł 40) czy dodatkowo nie wydłużą działki i nie zrobią efektu nieporządanego, tym bardziej że sąsiedzi mają juz posadzone tuje co prawda na jakieś 1.5 do 2 m...

.1.jpg

Edytowane przez krepek

Popracowałem nieco intensywniej nad projektem i na 90% znalazłem to - a bardziej stworzyłem - co chciałem. Zmiany jeśli nastąpią to naprawdę niewielkie i nie będą miały wpływu na całokształt. Wklejam dwa plany, jeden to dokładne zwymiarowanie i naniesienia na rysunek domu okna, strony świata itp.

Drugi schemat to już naniesienie roślin. Część - niewielka - została już zagospodarowana...

1 - zioła

2 - drzewa owocowe plus warzywnik (istnieje też możliwość przeniesienia warzywnika albo za drewutnie przd szambo i zrobienie go w jakimś delikatnym korycie albo na koniec działki i umieszczenie pomiędzy kompostownikiem a drzewami)

3 - tutaj widziałbym róże, raz że stanowiły by udekorowanie tarasu a dwa były by przyjazne dla oka

4 - "niskie" trawy

5 i 6 - to oddzielenie części ogrodowej od drzew owocowych i ewentualnie warzywnika. Tutaj niski żywopłot a po "skrajnych częściach... - takie coś jak na fotce

"to zakratkowane" po lewej to żywopłot - lub oczywiście coś w zamian.

Zastanawiam się jeszcze czy jest sens sadzić żywopłot po prawej stronie jeśli sąsiedzi już to uczynili a ich tuje mają jakieś niecałe 2 metry - ale są gdzieniegdzie duże prześwity (postaram się załączyć foto).

projekt 001.jpg

projekt 002.jpg

fda546bc9f101464med.jpg

• 2 weeks później...

Znowu zmieniłem troche plan z uwagi na drewutnie. Przemodelowałem troch eczęść frontową i "okolice tarasu". Na drewutnie, która będzie wśród rabat przeznaczyłem trzy miejsca (czerwone kreskowanie) a jej wys to max 1 m.

http://w294.wrzuta.pl/obraz/powieksz/8otdhFlxFeo

Zastanawiam się co z miejscem przy tarasie?

IMHO drewutnia powinna być w miejscu które:

- jest blisko miejsca, gdzie się zrzuca drewno.

- jest łatwo dostępna z domu zimą (a więc na obszarze objętym odśnieżaniem).

Może po prostu postaw drewutnię pod murem garażu?

Witam. postanowiłem wrzucić Swoje 2 grosze od Siebie może się Panu spodoba. jeśłi nie to trudno ale miałem dobre chęci. Ale niestety nie mogę wrzucić zdjęcia bo wymóg to jakieś 19kb wiec strasznie malutkie byłoby zdjęcie. jeśli podałby Pan email to przesłałbym Pana projekt z moją poprawką. pozdrawiam

Elfir, ta drewutnia jest koszmarem i w ogóle nie mam na nią pomysłu. Pod murem budynku...hmmm...szczerze jest to jedna z wielu opcji ale jakoś nie przekonuje mnie bardzo. Wolałbym juz odśnieżyć dodatkowo X metrów więcej i mieć ja gdzieś dalej w głębi ogrodu wkomponowaną w całość. poza tym jeśli drewno miało by przylegać do budynku - od strony podjazdu to jest to wiecznie zacienione miejsce i nie pada tutaj słońce, poodbnie za domem juz od strony ogrodu. pozostają dwie ściany taras - tutaj już nie ma jak i część frontowa ale tutaj chyba raczej nie wypada. Najbliżej to miejsce zaraz obok warzywnika - tutaj odśnieżyć nie będzie dużo a i można ułożyć niewielką ścieżkę nawet z drewnianych elementów.

Mateusz, rozumiem że część z hustawką miałaby stanowić swoistego rodzaju wyspę, taka część "wznosząca"... hmmm, przyznam ciekawy pomysł wart zastanowienia, tym bardziej ze mogłaby zasłonić nieco bardziej drzewa owocowe znajdujące sie tuż za nią. Co od drugiego elementu, wokół studni......... nie do końca widzi mi się kształt tej rabaty, ale oczywiście może podlegać pewnym modernizacjom. Tak czy siak pomysły dobre warte zastanowienia.Dzięki.

Odnośnie tej drewutni bo traktujemy ją jako problem może warto zmienić nastawienie i podejść do sprawy że ona będzie czymś niezastąpionym, niezbędnym elementem ogrodu. i z zasady najciemniej pod latarnią bardziej ją pokazać, zmienić jej przeznaczenie. np drewutnia mogłaby stanowić także podporę dla różnego rodzaju roślin pnących. Obecnie na ranku są bardzo piękne drewutnie kształtem i wykonaniem. więc nie trzeba sie jej bać i umieścić ją np na rabacie koło warzywniaka...

Mateusz właśnie doszedłem do wniosku że czasem warto sie pomęczyć i ponieść drewno dalej, a mieć jakoś zestawioną drewutnie z całością ogrodu i oto efekt. Dokonałem też troszkę zmian na pozostałych elementach. Chyba zbyt haotyczny był tamten plan, aczkolwiek nie został całkowicie skreślony.

http://w687.wrzuta.pl/obraz/powieksz/78WYYpoZcTv