Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardziej przydałaby się mapka z rozmieszczeniem tego, co jest.

Pomiędzy iglakami możesz posadzić rośliny okrywowe. Może coś z kolorowych turzyc (np. Carex "Kaga-Nishiki", "Snowline") i zurawek? Te rośliny też sa zimozielone. Raczej wybierz jedną odmianę i posadż w dużej połaci. Np. turzyca "Snowline" przewieszająca się przez opaskę a za nią zurawka "Peach Flambe".

Na trójkątnej rabacie z żywotnikami rośliną okrywową może być np. floks szydlasty lub żagwin - kwitną wiosną.

Świerk w tym kącie to zły pomysł - za chwilę będzie to wielkie drzewko, które zasłoni okno i będzie opierało się o mur.

Miejsce pod jodłami, po rozluźnieniu gleby i jej zakwaszeniu doskonale nadaje się na szpaler dużych różaneczników katawbijskich. Przed jodłami można posadzić dodatkowo ciekawy mały klonik, np. Shirasawy "Aureum", może jakas niewielka odmiana miłorzębu szczepionego na pniu, jakies niewielkie iglaki (np. choine kanadyjską "Jedeloh") i połacie tawułek oraz zawilców japońskich, które będą kwitły po różanecznikach. A także funkie, żurawki, brunnery i liriope.

Wejście do piwnicy mozna albo obsypać ziemią, albo gęsto obsadzić swierkami.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedź, po obejrzeniu sobie zaproponowanych przez ciebie roślinek to okazało się, że są to te o których w większości myślałam, ale nie wiedziałam jak je zestawić. Teraz spróbuję zrobić mapkę podwórka i dopiero się odezwę, a na razie bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Wracam po przerwie. Dziękuje za sugestie, zdecydowanie świerk z kąta będzie przesadzony. Myślę posadzić tam coś małego na pniu i podsadzić tak jak obok w rabacie tujami danica i chyba floksem skrzydlatym.

Co do miejsca pod jodłami w jakiej odległości od pnia jodełki sadzić różaneczniki i co ile centymetrów, czy można by je naprzemiennie posadzić z jakąś hortensją, czy nie pasuję do siebie te gatunki? Ponadto mam pytanie czy zaproponowane roślinki posadzić w rzędzie czy utworzyć raczej owalną rabatę, czy wyznaczyć obrzeże kształcie fali? Czy np tawułki mogą być posadzone w grupach np. po 15 szt. ( w jakich odstępach się je sadzi?).

Wejście do piwnicy obsadzę świerkami albo tujami (mam do przesadzenia takie 1,50 cm) tylko zastanawiam się co ma mniejszy system korzeniowy, żeby korzenie nie uszkodziły betonowych ścian piwnicy?.

Załączam nieudolną "mapkę" i proszę o zaproponowanie czegoś w części wypoczynkowej.

http://imageshack.us/a/img441/4572/img001pa.jpg

NIE RÓB NIGDY NAPRZEMIENNYCH NASADZEŃ! ANI Z IGLAKÓW ANI Z LIŚCIASTYCH.

Chyba, że chcesz sie znaleźć na ogrodowej liście kiczów.

Rośliny sadzi się grupami z tego samego gatunku.

W tym kącie wygląda na to, że jest cień, więc żywotniki "Danica" odpadają. Na pniu to tylko cis, choina lub trzmielina Fortune'a (ewentualnie wyprowadzony tak bukszpan). Dołem żurawki, funkie, turzyce. Można też kulki bukszpanu lub trzmielinę jako roslinę okrywową.

Tego różanecznika - dla duzych odmian np. różaneczników katawbijskich ("Catawbiense Grandiflorum", "Caractacus ") trzeba przyjąc, że będa miały ok 2 m. Aby na siebie lekko zachodziły trzeba sadzić co 1,7-1,8 m. Podobno także odmiana "Red Jack " szybko rośnie.

Odsunąc też o ok 1 m od płotu, czyli wypadną dokładnie pod jodłami chyba.

Mówiąc szczerze nic nie wiem z tego rysunku. Gdzie jest kostka a gdzie trawnik?

Edytowane przez Elfir

Dziękuję za cenne wskazówki, do których na pewno się zastosuję, bo właśnie nie chcę kiczu.

Masz rację, szkic jest nieczytelny. Załączam szkic tylko tej części wypoczynkowej.

Pod jodełkami już mnie nakierowałaś, zaś część gospodarcza (k.piwnicy i za nią) musi zostać taka jak jest.

W tej części przed domem, mam jedynie obsadzoną tujami stronę od sąsiada i ogrodzenie betonowe,

chodniki są wokół domu i ten ukośny do części gospodarczej, koło altany posadzony jest złotokap, a reszta miejsca to trawnik.

plan.jpg

Rozumiem, że nie masz typowego tarasu?

Oddzieliłabym ściezkę prowadzącą od furtki do głównego wejścia mieszaną rabatą o średniej wysokości ok 1,5 m, żeby osłonić częśc wypoczynkową. Takie rośliny zaslonią też widok z altany na część gospodarczą.

Podobnie pod domem można zrobić rabatę i posadziła w pobliżu wysze drzewo, aby dom nie był dominującym elementem na działce.

Warto zrobić dojście do altany i jakiś placyk przed altaną na którym można ustawić też huśtawkę.

Altanę i placyk otulić wyższymi drzewkami i pachnącymi krzewami.

Wejście gospodarcze - jak jest wykorzystywane? Potrzebne może tam szersze dojście?

Edytowane przez Elfir

• 2 months później...

Witajcie:)

Koniczynka wybudowana, zamieszkana i "wyposażona" w 2 małe brzdące, czas pomyśleć o ogrodzie. Z powodów czysto ekonomicznych nie zgłosiłam się do architekta ogrodu, wszak jego koszt co niezły plac zabaw.... Liczę na Wasze wsparcie :) Pomożecie?

A zatem:

1. wymyśliłam sobie ogród w stylu angielskim, bo po przejrzeniu różnych stron okazało się, że taki klimat to to, w czym czułabym się dobrze a małżonek mówi, ze mu to obojętne :)

2. do zagospodarowania mamy prostokąt o wymiarach 25/20 m na których dom wychodzi wykuszem, oknem z salonu i kuchni oraz tarasem; oraz "trawnik" przed domem ( 9 m do ogrodzenia).

3. celem odgrodzenia się od dość ruchliwej ulicy posadziliśmy tuje, no i oczywiście posialiśmy trawę :)

4. podjazd będzie duży, tak aby można było kiedyś tam grać na nim w piłkę czy jeździć rowerkiem :)

5. plac zabaw chciałabym na wprost wykusza, aby był widoczny z każdego okna w domu.

6. planujemy również grillo-wędzarnię

7. mamy wielgachny hamak na stojaku, który nie może sobie "znaleźć konta". Myślałam o stworzeniu jakiegoś "zagajnika" z tym hamakiem. MAmy rownież huśtawkę 3 osobową która na razie stoi na stojaku.

8. od tarasu do ogrodzenia mamy 3m.

Generalnie poza kilkoma elementami nie mam pojecia jak się zabrać za ten ogród. A chciałabym na wiosnę mieć już jakiś plan, bo w kwietniu zamierzamy postawić plac zabaw... no i gdzie miałby stanąć?

działka_wymiary.jpg

Ogród angielski (mam na myśli styl angielskiej wsi) wymaga pracy. To są przede wszystkim rabaty bylinowe. A także krzewy liściaste. Iglastych paradoksalnie jest bardzo mało (głównie żywopłoty). A więc czeka cię pielenie, przesadzanie, cięcie żywopłotów i grabienie liści.

Nie piszę tego, by cię zniechęcić, ale byś była pewna podjętego wyboru.

Masz bardzo wąski pas ziemi między tarasem a ogrodzeniem. Na twoim miejscu wybudowałabym na wysokości tarasu mur i pokryła pnączami. Utworzysz w ten sposób zaciszne patio. Na murze mozna też zawiesić fontannę ścienną albo wymurowac kominek.

http://imageseu.homeaway.co.uk/vd2/files/HR/400x300/l/63436/93232_8.jpg

http://images.ownersdirect.co.uk/sandwich-home-english-rentals-relax-in-the-secluded-patio-garden-2229611.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-_muT4DlTB-I/T8Pn2v3YkpI/AAAAAAAAD8w/elrSZ219iys/s1600/IMG_1765.JPG

Hamak warto umieścić pod jakąś pergolą lub dużym drzewem dającym cień.

Front możesz zaaranżowac podobnie jak tu:

http://www.taylortripp.co.uk/Editor/images/Roses_and_catmint_large.jpg

Małe zdjęcie, więc rysunek niewyraźny:

http://images42.fotosik.pl/729/38e64fecd17ce596.jpg

Częśc nieoficjalna po prawej odddzielona od frontu cisowym żywopłotem

Dwa duże drzewa równoważą optycznie bryłę domu. Przed wejściem okrągły placyk z dużym dzbanem (mozna sadzić w nim rośliny sezonowe) podsadzony karmnikiem ościstym.

Ścieżki otoczone bukszpanowym żywopłocikiem wytyczającym rabaty z różami.

Pod drzewami można posadzić śmiałka lub rozplenicę.

Po lewej też można dać żywopłot z cisa, by oddzielić mało reprezentacyjny podjazd do garażu.

Dziękuję bardzo Elfir :) zaczytuję się własnie w Twoich postach.

1. Chyba mnie trochę zbiłaś z tropu, bo ja nie zakładałam siedzenia "z motyką" w ogrodzie cały czas... poza tym wydawało mi się że takie strzyżone żywopłoty to raczej domena francuskich ogrodów? Hm, ale to tak jest jak się człowiek nie zna. W ogrodach angielskich podoba mi się naturalność i swoboda, ale przy dwójce małych dzieci na pewno w "angielski na 100%" pójść nie będę mogła.

2. Świetny pomysł z tym patio, tylko proszę, powiedz, czy uważasz, ze taras powinniśmy "pociągnąć" aż do płotu? teraz zajmuje 3 m szerokości i jeszcze 3 do płotu zostają. Ponadto jest to strona południowo-wschodnia więc bardzo ładnie oświetla salon słoneczko przez drzwi tarasowe. CZy jeśli zrobimy takie "ażurowe" zadaszenie jak na zdjeciu z kominem to nie "zabijemy" tego światła?

3. OD małego wakacej spędzalam w lesie i troszkę marzy mi się brzozowy zagajnik (wiem, wiem mnóstwo zamiatania...) i tam bym sobie ten hamak wstawiła:) tylko jaki metraż minimum trzeba liczyć na taki zagajnik?

dzięki z góry za odpowiedzi:) napisz mi też proszę na prv czy masz jakieś terminy na projekt wirtualny i na kiedy i ile kosztuje?

Z tymi brzózkami to pomyślałam jak na obrazku... takie arcydzieło :D żółte to brzozy. byłyby zagajnikiem i dawałyby cień na taras i plac zabaw od strony wschodniej i poludniowej. To zielone "coś" to drzewa ktore chciałabym posadzic przy placu zabaw aby dawaly cień w południe i późnym popołudniem. Tylko nie wiem co miałoby to być zyby zimą też jakoś wyglądało i żeby w miarę szybko rosło? ziemia u nas gliniasta, tuje rosną pięknie :)

koncepcja_ogrodu2.jpg

p.s. czy wogole jest teraz sens planować basen który być moze będzie za 4 lata jak dzieci będa mądrzejsze? na pewno stojący a nie wkopywany

koncepcja_ogrodu2.jpg

2. Świetny pomysł z tym patio,

Nie trzeba powiększać tarasu, jesli nie jest to konieczne.

Nie trzeba też robić pergoli. Chodziło mi rczej o pokazanie, że nie trzeba robić rzędu żywotników pod płotem i wąskiego paska trawnika, tylko na całej szerokości 3 m posadzić rośliny, otulając taras zielenią.

3. OD małego wakacej spędzalam w lesie i troszkę marzy mi się brzozowy zagajnik (wiem, wiem mnóstwo zamiatania...) i tam bym sobie ten hamak wstawiła:) tylko jaki metraż minimum trzeba liczyć na taki zagajnik?

W zasadzie 5 brzóz w grupie 2+3 da ci miejsce do wstawienia hamaku. Jak pod brzozami zrobisz rabaty a pod hamakiem placyk to masz mniej grabienia. Poza tym dobre byłyby ogrodowe odmiany brzozy - mniejsze niż dzikie.

• 8 months później...