Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę, pomóżcie. Próbuję, niby wiem, co chcę, ale za każdym razem, gdy już coś narysuję, przychodzi mi do głowy coś innego, albo dostrzegam zagrożenia, których wcześniej nie widziałam....

Ogród ma być nowoczesny, z małą ilością trawnika, z trawami ozdobnymi, bylinami, miejscem na ognisko i tarasem pod lasem.

Chciałabym jednak wtopić to wszystko w RAMPY. Półki, stopnie, zwał jak zwał.... Od tarasu, który znajduje się pod domem chciałabym, żeby szła rampa pod las, do samego tarasu (mam w domu osobę na wózku inwalidzkim, muszę mieć możliwość przewiezienia jej na taras pod lasem). Obok tego tarasu widzę wygospodarowane miejsce (od strony wewnętrznej ogrodu, nie łączącej się z lasem) na ognisko...

Taki układ ramp rodzi wiele znaków zapytania, np. co z linią przy płocie? (chyba musi pozostać na tej samej wysokości, co dom, bo może zalewać nas od strony sąsiada ? ). Możecie zaproponować jakieś sensowne ustawienie tych półek (ramp?).

Od północy: wjazd

http://i1.fmix.pl/fmi2743/b484a74b002c55e451c81450/zdjecie.jpg

Rzut ogrodu z domem

http://i2.fmix.pl/fmi2508/1ee188fd0012b8ae52400f47/zdjecie.jpg

W lewym rogu pod lasem znajduje się jeszcze magazyn z drewnem, a za nim kompostownik.

widok na dom spod lasu

http://i3.fmix.pl/fmi1438/fa7e9fed00112ee851eecafb/zdjecie.jpg

z tarasu na południe i południowy zachód

http://i3.fmix.pl/fmi1542/385b43be001cf2ab51eecae2/zdjecie.jpg

Bardzo dziękuję za sugestie.

A może nie robić półek? Zostawić równą przestrzeń ze spadkiem w stronę lasu?

Edytowane przez Katti

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ile masz kasy na ogród? Rampy będą droższe od zwykłej ścieżki. U ciebie tylko dom jest wyniesiony i ma nasyp a potem jest w miarę równo. Czyli ewentualne zjazdy dla wózka tylko sa potrzebne z tarasu. Rampy poprowadzić z tarasu niemal równolegle do linii budynku z lekkim odchyłem w kierunku działki - to da długą, łagodną linię zjazdu. A potem ścieżki przecinające rabaty z trawami. Proponowałabym by kąty i linie ścieżek nawiązywały do ściętej linii ścian domu.

http://images64.fotosik.pl/202/86298a5eb6211482.jpg

Edytowane przez Elfir

Elfir, bardzo Ci dziękuję! Nie jestem zdecydowana w 100% na rampy. Ktoś podrzucił mi ten pomysł i cały czas go rozważam, W tym roku chcieliśmy ukształtować powierzchnię (docelowy wygląd), nawieźć ziemi, ogrodzić się i z dalszymi pracami zaczekać do wiosny. W tym czasie będziemy zbierać kasę.

Twoja propozycja jest ciekawa. Gdybym nie robiła ramp, a jedynie spadek terenu, zaproponowana przez Ciebie forma również byłaby atrakcyjnym rozwiązaniem.

Pewnie z niewielką modyfikacją, bo przecież zależy mi na większym tarasie pod lasem : )

Bardzo Ci dziękuję!

Co o tym sądzicie? Robic rampy, czy nie? :D

Edytowane przez Katti

Katti - trzeba po prostu starannie wszystko rozrysować, sprawdzić wysokości, by dało się bez wysiłku po pochylni wjechać na poziom domu.

możez też zrobić schody z tarasu i przecinać je idącą serpentyną pochylnią.

Tutaj taki ogród na stoku - z jednej strony schody a z drugiej pochylnia. Tylko skala ogrodu inna.

http://www.mienruys.nl/priv_tuinen/grote_tuinen/tuin_in_zuid-duitsland

Zdjęcia spłycają perspektywe i na twoim zdjeciu ten spadek wygląda na niewielki.

Edytowane przez Elfir

Elfir, jesteś nieoceniona! : ) Tak właśnie jest. Spadek mamy niewielki. Na całej długości ogrodu, to raptem 1m. Pod domem, wzdłuż tarasu zostało nasypane zbyt wiele ziemi, ale to jest jeszcze do poprawienia. Zależy nam bardzo na większym tarasie pod lasem, do którego będzie miał dostęp również wózek. Bardzo mocno zaczęłam rozważać opcję ogrodu bez ramp, a jedynie z jakimś wzniesieniem prowadzącym od domu do tarasu. Podoba mi się tez pomysł by kąty i linie ścieżek nawiązywały do ściętej linii ścian domu. Bardzo Ci dziękuję. Pomyślę, porysuję : )

• 4 weeks później...

Proszę doradźcie co wsadzić do donic z palisady przy schodach wejściowych. Jesteśmy świeżo po zrobieniu kostki i chciala bym cos zasadzic do tych donic jeszcze przed zimą. przewertowałam rozne fora ogrodnicze, wizualki i dalej nie wiem co tam wsadzic. Stanowisko północny wschod. Dwie donice sa nie wielkie i nie za glebokie. pozostała czesc to takie miejsce na skarpe otoczone palisadą.

PA160008.jpgPA160009.jpg

PA160007.jpg

Jak donice nie dosięgają rodzimego gruntu, sadziłabym tylko rośliny sezonowe.

W takich donicach jest mało ziemi (widze mnóstwo betonu), ziemia szybko przesycha i szybko marznie zimą.

Szczerze - te donice (zwłaszcza przy garażu) to był błąd. Jedna jest taka wąska, że mieści tylko beton. Na ziemie nie ma miejsca.

Lepiej było zrobić wysoki murek i podsadzić go od dołu bukszpanem lub cisem, który go zamaskuje.

Może dasz się namówić na przeróbkę? Przy ścianie domu schody do garażu, wybranie klilku kostek brukowych i posadzenie w powstałym otworze roślin w gruncie:

http://images63.fotosik.pl/289/2f1c9a3f9e9eb183gen.jpg

Trzy kolumnowe cisy + cis strzyżony w kulkę + trzmielina Fortune'a, która się będzie wspinać na murki.

Strasznie wysoko posadowiony dom. Masz takie wielkie nachylenie terenu od strony tarasowej, salonowej??

Edytowane przez Elfir

Dzieki Elfir! wiem, duzo tego betonu w tych donicach, powstaly one glownie z powodow techniczno-konstrukcyjnych, aby wzmocnic dodatkowo palisade ktora trzyma schody. w tej trzeciej skosnej maja byc biale kamyczki. o schodach w strone garazu myslałam, ale jest tam za malo miejsca, schody wchodza w swiatlo bramy garazowejA jakies miniaturki lub karłowate rosliny nie beda w nich rosły? cos co bedzie zielone rowniez zimą?

A dom jest tak polozony, od strony tarasowej zaledwie dwie plytki klinkierowe mi sie zmiescily na podmorowce, z tarasu wychodze prosto na trawe, na rowno. Od frontu bylo juz troche podsypywane ziemi bo schody byly strasznie wysokie.

Edytowane przez Inka 14

W naszym klimacie iglaki do cienia są dwa - cis i choina. Obydwa maja wysokie wymagania wilgotnościowe - wyjdziesz latem na wakacje i padną. Albo im korzenie przemrozi. Albo za dwa lata zaczną zółknąc, bo przerosną całą niewielką objętośc ziemi i zacznie im być ciasno.

Cześc Elfir i Katti,

Czy mogłybyście mi podpowiedziec jakie kroki powinnam zrobic, aby w przyszłym roku wyrósł u mnie ładny trawnik? Jutro mam zamówioną koparkę do wyrównywania terenu wokół wjazdu jak również rozprowadzenie ziemi nagromadzonej z wykopu fundamentów i zastanawiam się czy jeszcze przed zimą nie wykonac dodatkowych prac:confused: W dzienniku Katti wyczytałam kiedyś, że planujesz zaorac ziemię jesienią czy to się wiąże właśnie z utrzymaniem ładnego trawnika? Dodam jeszcze, że ziemię mam gliniastą i dużą działkę na której rośnie wyłącznie trawa (41 arów ) więc na początek planujemy tylko zadbac o trawę i powoli jak finanse pozwolą pomyślec o zagospodarowaniu ogrodu.

Na forum sporo osób pisze, że kupuje ziemię dobrej jakości czy to jest na zasadzie wymiany ziemi złej na dobrą czy nasypanie w celu wyrównania? Nie mam pojęcia o tych kwestiach dlatego was błagam o pomoc:bye:

Na gliastej glebie przede wszytskim trzeba pomyśleć o jej rozluźnieniu. Czyli obornik, drobny żwir i przeorać.

Nasypywanie nowej ziemi nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo nigdy nie wiadomo, co zostanie nawiezione, skąd pochodzi ziemia.

moim zdaniem w tym roku jest już za późno na zakładanie trawnika

ale jest doskonały moment aby się dobrze przygotować

pomyśleć o założeniu systemu nawadniającego i wykonaniu wszelkich instalacji i wodnych i elektrycznych

by w przyszłości nie rujnować założonej murawy

w zasadzie w ogrodzie trawnik powinno się zakładać na końcu , ale z racji że jest on najprostszy i daje szybki efekt

wizualnego porządku wiele osób zaczyna właśnie od niego

piszesz że masz ziemię gliniastą a więc trzeba ją rozluźnić i nasypanie nią nią warstwy ziemi nic nie da

rozluźniamy piaskiem lub nawet drobnym żwirem

samo nasypanie nawet najlepszej ziemi na warstwę gliny spowoduje po deszczu bagienko

woda nie wsiąknie

Jeszcze jesienią można przekopać teren widłami – najlepiej o szerokich zębach . Taki „manewr” ;) pozwoli uniknąć porozrywania korzeni chwastów .

Samo przekopanie szpadlem zachwaszczonego terenu na wiele się nie zda , a jedynie potnie na kawałki chwasty przyspieszając ich rozsiewanie.

Widły wydobędą na wierzch rośliny z korzeniem i będzie możliwe ich wyzbieranie czy wygrabienie.

To sposób mechaniczny , ale naprawdę , przy dokładnej pracy, skuteczny . Oczywiście nie jest w 100% dokładny bo zawsze coś tam pozostawimy i wzejdą inne chwasty z nasion, które są w glebie.

Inny sposób to oprysk herbicydem i można to zrobić teraz jesienią . Można go w razie ponownych wzrostów chwastów powtórzyć i trzeci raz na wiosnę.

Dopiero wtedy na końcu glebogryzarka , równanie , rozluźnianie gleby itd.

Ale ja bym jeszcze polecał zrobienie badania granulometrycznego gleby, określenia pH i zaleceń nawozowych pod trawnik. I dopiero od tego uzależnił nawożenie .

Bardzo dziękuję za wasze podpowiedzi:yes: Rozluźnianie gleby piaskiem/żwirek na jaką głębokość i w jaki sposób się do tego zabrać - ręcznie (41 arów:bash: ) czy za pomocą jakiś większych maszyn? Koparka rozplanowała mi duży nasyp ziemi z fundamentów zasypując rosnącą trawę (1/3 działki) czy w takim razie jest sens opryskiwać pozostałą trawę w tym roku? Pozdrawiam:bye:

• 6 months później...
Program virtual garden,ale jest anglojęzyczny. Bawiłem się w grze the sims 3. Jak się pobierze przedmioty tworzone przez społeczność, to można sobie nieźle wizualizować swój ogród. Ale jest trochę zabawy. W ostateczności zostaje kartka i ołówek :)

Programy takie jak Garden composer 3d, Virtual Garden, czy Wymarzony ogród 3D. Cześć z nich działa z poziomu przeglądarki, niektóre jednak trzeba zapisać na dysku. Z polskich chyba najlepszy jest SAM ZAPROJEKTUJ Dom, Wnętrze i Ogród , ale jest on płatny. Z darmowych polecam Virtua Garden, nie trzeba instalować, jednak menu jest w j. angielskim. Tutaj masz spis tych większych i lepszych programów do projektowania ogrodów . Najlepiej wszystkie przetestuj i wybierz najlepszy.

P.S. Pomysł z Sims mi się bardzo podoba, muszę go kiedyś wykorzystać :D

My nie mieliśmy programu, mieliśmy wydruk z wrysowanym domem i utwardzeniami i siatką, aby było łatwo kreslić kredkami i ołówkiem.

Jednak to co najbardziej przydało się nam w projektowaniu ogrodu, to była książka Katalog Roślin Związku Szkółkarzy Polskich - rewelacyjna pozycja, z świetnym, systemowym rozpisaniem różnych odmian i gatunków. Kto projektuje sam swój ogród - na prawdę serdecznie polecam.

My pożyczyliśmy od brata, ale chyba kupimy swoją, bo pozycja godna posiadania w domowej bibliotece.

Zdecydowanie najlepsza książka/album o ogrodnictwie, jaki kiedykolwiek widziałem.

http://katalogiroslin.pl/26-katalog-roslin-polecanych-przez-zwiazek-szkolkarzy-polskich.html

oj program się bardzo przydaje, zwłaszcza jak ma się duży ogród. Kombinowałem coś ostatnio u moich rodziców, mają ogromny ogród i niestety zaniedbany, mama chce wreszcie coś z nim zrobić. Siedziałem pół dnia z kartką i ołówkiem i prawie nic nie wymyśliłem. Szukałem programów ale po polsku nie mogłem znaleźć, dobrze że trafiłem tutaj.