Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jaką wysokośc macie ściankę kolankową?  

193 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jaką wysokośc macie ściankę kolankową?

Recommended Posts

Ja w projekcie nie miałam ścianki kolankowej ale mój majster mnie niemal zmusił do zrobienia i chwała mu za to teraz widzę ile miejsca byłoby niewykorzystane. Moja ścianka ma 96 cm. :D
  • Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kąt dachu 37 stopni. Ścianka miała być ok.100cm. ale zrobiłem ok 120cm.

A by budynek zachował proporcje krokwie są trochę dłuższe.

Pozdrowienia.;)

Mam taki sam kąt nachylenia dachu. To i ile dłuższe krokwie, skoro podwyższyłaś o 20cm?

Kąt dachu 37 stopni. Ścianka miała być ok.100cm. ale zrobiłem ok 120cm.

A by budynek zachował proporcje krokwie są trochę dłuższe.

Pozdrowienia.;)

Mam taki sam kąt nachylenia dachu. To i ile dłuższe krokwie, skoro podwyższyłaś o 20cm?

Krokwie dłuższe około 35 cm.

Pozdrowienia.;)

Jeżeli w projekcie 103 to ile sostanie po zrobieniu ocieplenia dachu i podłogi? Czy ktoś wie, ile liczyć?
Ścianka na 2 pustaki, ale poddasze mam wykorzystane od wysokości 1.5m. Dzięki temu nie walimy głową w sufit. Dookoła jest obcięty (wydzielony) kawał poddasza i jest tam taka pustka na składzik czy inne pierdoły.
90 zostanie, czy zuczek ma w projekcie 90??? To był zbyt lakoniczny post :D

90 cm jest w projekcie i tyle zostanie. Mało? Dla nas wystarczająco. Pokoje na poddaszu i tak są dość duże, a pod ścianką 90 cm ustawi się już np biurko czy niską szafkę, od biedy można też łóżko. Więc po co mamy podwyższać?

Zauważyłam, ze często ludzie podwyższają ścianki kolankowe zapominając o odpowiednim wydłużeniu krokwi. Pamiętajcie o tym, bo taki dom wygląda niezbyt proporcjonalnie :-?

Pozdrawiam :wink:

• 2 weeks później...