Redii 02.12.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Witam serdecznie,chciałbym przetestować czy uda mi się wkleić zdjęcia.http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/7/5/9/3711257_m.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/9/8/7/3711256_m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.12.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Witam nowego forumowicza z Warszawy . Test wklejania zdjęć zdany na 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.12.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 próbahttp://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=31552&zid=378055&r=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.12.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 no i nie udało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.12.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 http://foto.onet.pl/upload/9/38/_378055_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.12.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 zbychu jesteś wieelkidzieki za ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.12.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 zbychu jesteś wieelki dzieki za ten wątek Ale fajowy kotek (ten na zdjęciu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.12.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 bo mnie krew zaleje Zarejestrowaniu uzytkownicy macie taka sliczny submit (sliczna ikonke) Edytuj swój post. wiec jakie sa przeciwskazania zeby jej nie uzywac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 03.12.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 bo mnie krew zaleje Zarejestrowaniu uzytkownicy macie taka sliczny submit (sliczna ikonke) Edytuj swój post. wiec jakie sa przeciwskazania zeby jej nie uzywac ? Ale co takiego się dzieje złego jeżeli ktoś nie zmienia tylko pisze następny post? oprócz tego że Ciebie krew zalewa. napisz bo nie rozumiem, serwer nie wytrzyma czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.12.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 1. Tematy staja sie mniej czytelne 2. Mozna nawet dostac oczoplasu 3. Takie pisanie 5 z rzedu postow niweczy cos takiego jak rangi 4. Zasmieca baze 5. Obciaza serwer 5. Skoro autorzy tego forum przewidzieli taka opcje to po cos ona jest 6. No i mnie odgórnie krew zalewa (podejzewam ze nir tylko mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 03.12.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Zbychu!!Wołam o pomoc! Zdjęcia moich lasek są tutaj: http://forum.blizniaki.net/index.php?t=msg&th=27&prevloaded=1&&start=40 czy mogę je wykorzystać do wklejenia na tutejszym forum? Czy muszę zakładać album? Proszę! Pomocy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 03.12.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 1. Tematy staja sie mniej czytelne 2. Mozna nawet dostac oczoplasu 3. Takie pisanie 5 z rzedu postow niweczy cos takiego jak rangi 4. Zasmieca baze 5. Obciaza serwer 5. Skoro autorzy tego forum przewidzieli taka opcje to po cos ona jest No to w sumie nic się nie dzieje 6. No i mnie odgórnie krew zalewa Trudno. każdego szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.12.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 obrazki dodaje sie zazwyczaj tak: [img=http://adres.obrazka] Zeby miec adres obrazka (URL mozna, klikajac na link pod obrazkiem, otwierajac go, i z pola adresu przekopiowac adres i go wkleic na forum pomiedzy znacznikami a dla przykladu kod jaki powinnas napisac zeby pojawilo sie zdjecie to: [img=http://forum.blizniaki.net/index.php?t=getfile&id=2817&] oczywiscie dla roznych zdjec ten adres bedzie sie roznil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 03.12.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Dzięki invx, ale chyba coś nie-tego jestem, bo zrobiłam jak napisałeś i nic!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.12.2004 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Zbychu!! Wołam o pomoc! Zdjęcia moich lasek są tutaj: http://forum.blizniaki.net/index.php?t=msg&th=27&prevloaded=1&&start=40 czy mogę je wykorzystać do wklejenia na tutejszym forum? Czy muszę zakładać album? Proszę! Pomocy!! Niestety, ale musisz założyć album Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.12.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 faktycznie sie nie da tak po prostej lini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.12.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 nudziło mi się i stworzyłem coś takiego, oby się komuś przydało „Drodzy userzy* forum” , pewnie każdy z was, stanął, albo stanie, przed koniecznością umieszczenia w swoim poście, zdjęcia, lub też będziecie chcieli wybrać sobie jakiś emblemat (inaczej avatar, jednak od tej pory będę się posługiwać określeniem emblemat). Jeśli wiecie jak to zrobić i wydaje się to dla was proste, jesteście szczęściarzami, bo już wiecie jak to zrobić, jednak nie rezygnujcie z dalszej lektury tego dokumenty, bo może jednak nie wszystko wiecie. Ponieważ forum oparte jest o skrypt phpBB i wykorzystuje, BBCODE, dlatego opisze wszystko szczegółowo w oparciu właśnie o ten skrypt. Na początek opisze, umieszczanie zdjęć w postach, a potem tworzenie własnego emblematu. Więc do rzeczy. Forum to niestety, albo i stety**, nie umożliwia uploadu (wgrywania) zdjęć na swoje serwery***, a żeby umieścić jakieś zdjęcie w swoim poście, to musi być ono opublikowane na serwerze. Nie jestem zwolennikiem różnego typu albumów, i nie polecam tego, ale jak ktoś bardzo chce to niech i tak zrobi. Ja opiszę tutaj pokrótce zamieszczanie swojego zdjęcia na koncie republiki. Zacznijmy od założenia swojego konta. Wchodzimy na stronę http://www.republika.pl, i zakładamy nowa stronę, jest to raczej na tyle proste ze nie będę opisywał krok po kroku, wspomnę tylko, że trzeba mieć założone konto mailowe, niekoniecznie na onet.pl. Gdy już mamy konto, to wypadałoby coś na niego „wrzucić”. Do tego celu musimy wykorzystać jakiś programik FTP. Republika.pl oferuje swój wewnętrzny FTP, (odnajdziecie go bez problemu przy zakładaniu konta) Ja jednak opiszę tutaj postępowanie dla Total Commandera (dawniej Windows Commmander). Żeby cokolwiek z w nim zrobić wypadałoby go mieć. Bo z pustego to i Salomon nie naleje:). Total Commander jest to dosyć popularny program, więc większość osób, powinna go mieć, bardzo często jego wersje są dostępne na różnego rodzaju CD dołączonych do gazet. No, ale realizuję tutaj jeden z najczarniejszych scenariuszów, i zakładam, że go nie masz. Więc wchodzimy np. na stronę: http://www.simtel.net/product.download.php?id=54757&url=ftp://ftp.zcu.cz/pub/win/simtelnet/win95/filemngr/tcmd603a.exe&mirrorsite=Czech%20Republic&x=0 (mogłem chyba krótszy adres znaleźć, ale jakoś wpadł mi po myszkę ten i został ), pobieramy go, zapisując go na dysk swojego komputera. Po pomyślnym pobraniu, zaczynamy jego instalację. Czyli klikamy na jego ikonkę, i już po chwili, mamy przed sobą, okienko do wybrania języka programy, zaznaczamy Polski, chyba, że ktoś bardzo chce inny:) i klikamy NEXT. Następne kroki to będzie wybranie ścieżki instalacji, oraz skrótu w menu Start, pozostawiamy to bez zmian. Gdy kopiowanie plików (instalacja) dobiegnie końca, uruchamiamy Total Commandera, i ponieważ mamy wersję nie zarejestrowaną ukaże się okienko z prośbą o wybranie odpowiedniego przycisku 1,2 lub 3. Wybieramy odpowiedni, bo w przeciwnym razie nastąpi zamknięcie programu. Przy pierwszym uruchomieniu Total Commandera naszym oczom ukaże się okno z zaakceptowaniem ustawień konfiguracyjnych. Zgadzamy się na to, co nam program proponuje. Teraz nadeszła pora na skonfigurowanie nowego połączenia FTP z naszym wcześniej założonym kontem. Więc do dzieła. Z górnego menu programu wybieramy „Sieć” a następnie „Połączenie” i z otwartego tym sposobem okienka wybieramy „Nowe połączenie”. Mamy tam teraz dosyć dużo pól, ale bez paniki. W pole pierwsze nazwane sesja, wpisujemy, co się nam podoba np. „połączenie z republika”, oznacza ono tylko to, pod jaką nazwą będzie zapisane w programie nasze połączenie. Kolejne pole Nazwa hosta: wpisujemy tam ftp.republika.pl. W pole użytkownik wpisujemy taki jak przy rejestracji konta login, a w pole hasło, nasze hasło. Resztę pól zostawiamy nienaruszoną, i klikamy OK. Od tej pory połączenie mamy już skonfigurowane i możemy go zaznaczyć i połączyć się z naszym kontem, więc klikamy na połącz i... czekamy. Jeśli poprawnie wszystko wpisaliśmy w jednej z części programu (domyślnie w lewej) wyświetli się nam to, co mamy na koncie. A jeśli nie sprawdźmy czy nie popełniliśmy jakiejś literówki przy wpisywaniu danych połączenia. Żeby Wgrać na konto jakieś zdjęcie, z drzewa katalogów, po przeciwnej stronie odszukujemy nasze zdjęcia, zaznaczamy (mają podświetlić się na czerwono) spacją. Możemy zajezdnym razem zaznaczyć kilka zdjęć. Gdy już odnajdziemy i zaznaczymy zdjęcia, które chcemy żeby znalazły się na koncie naciskamy klawisz F8, i rozpoczyna się kopiowanie zdjęć z naszego dysku na konto. W zależności od rozmiaru zdjęć i szybkość naszego połączenia chwile to może potrwać. Po skończeniu wchdzimy na stronę http://www.republika.pl/test/, gdzie zamiast test wpisujemy nazwę swojej strony, i ma się nam ukazać lista wszystkich wgranych przez nas zdjęć, jeśli wejdziemy i okaże się, ze nic nie ma, to poczekajmy, widocznie jeszcze zdjęcia nie doszły i za jakiś czas odświeżmy stronę (F5). Z listy wybieramy jakieś zdjęcie, otwieramy je, a następnie z paska adresu kopiujemy adres. I wklejamy go na forum. Tylko mogą teraz powstać pytania jak?. Spokojnie to też opiszę. Żeby zdjęcie wyświetliło się w poście, adres zdjęcia (ten, który skopiowaliśmy) musimy wkleić pomiędzy znacznikami BBCOD, czyli pomiędzy a . W naszym przypadku będzie to wyglądało tak, http://www.republika.pl/test/zdjecie.jpg/, gdzie zdjecie.jpg to nazwa zdjęcia wgranego na konto, a test, to nazwa konta. Zdjęcie można także wkleić wykorzystując, HTML, ale jak zauważyłem na forum są z tym małe problemy, oby czasowe, ale kiedyś o tym napiszę. Oczywiście powyżej i poniżej ciągu http://www.republika.pl/test/zdjecie.jpg/ możemy pisać dowolnie, co chcemy. I wysyłamy nasz post, i w nim będzie już zdjęcie. Prawda, że nie trudne ?. Pora na emblemat, przecież miło by było mieć, jakiś charakterystyczny rysuneczek:). Tylko tutaj zanim cokolwiek zaczniemy robić musimy trzymać się paru żelaznych zasad, bo inaczej możemy zakłócić spokój innym użytkownikom forum, a po co to robić? Oto najważniejsze zasady - rozmiar zdjęcia nie może być więklszy niż 80x80 pikseli, bo inaczej nasz emblemat, rozwali strukturę forum, i czytanie postów stanie się koszmarem. - Kolejną ważna zasadą jest rozmiar zdjęcia, nie powinien od przekraczać 6kb (jak dacie udeczko więcej świat się nie zawali:), ale wg. Regulaminu 6kb), gdyż forum będzie się ładowało niemiłosiernie długo, a przecież nie każdy ma łącze DSL o prędkości 1mb/s. Przydałoby się teraz opisać, jak zmniejszyć rozmiar zdjęcia czy jego wymiary. Niestety jest mnóstwo programów do bitowej obróbki grafiki. I nie sposób opisać ich wszystkich. Więc żeby nie przedłużać, i żeby nie opisywać czegoś, co ma tylko kilka osób, musimy się na własną rękę dowiedzieć, jak przy pomocy oprogramowania, jakim dysponujemy obrobić zdjęcie. Pomocne na pewno okaże się google.pl. Możemy także poszukać gotowego emblematu w Internecie, wpisując w jakiejś wyszukiwarce (np. google.pl) słowo emblemat. Dostaniemy tysiące propozycji. Gdy już, będziemy mieć przygotowany emblemat, bądź z Internetu, bądź sami przygotujemy zdjęcie, pora na umieszczenie go w profilu. Po zalogowaniu się na forum, wchodzimy do swojego profilu (górne menu) i na samym dole mamy Odnośnik do zewnętrznego emblematu, w polu obok wpisujemy, adres do zdjęcia, które chcemy wykorzystać jako emblemat, tak jak to było w wstawianiem zdjęć, do postu z tym, że oczywiście bez znaczników i , i klikamy na Wyślij. Mamy już ustawiony emblemat. *Czyt. Użytkownicy ** Może to i dobrze, bo dzięki temu forum działa szybciej. *** Serwer to taki komputer, który jest cały połączony z Internetem, i umożliwia dzięki temu całodobowe odbieranie z niego jakichś danych np. zdjęć. P.S. Jak macie jakieś sugestie do tego tesktu, prosze o info na priva. I nie plujcie ze 2 posty pod sobą, bo nie wypadało poprzedniego edytować do tak wielkiego dokumentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 13.12.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Próba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 22.12.2004 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 http://www.gif.marktrad.pl/swieta/x18.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 30.12.2004 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 A nie umiem! Przebrnęłam już przez zakładanie albumu, ale nie wiem jak teraz wkleić zdjęcie do postu, żeby się tak ładnie otwierało, jak wam. Gdzieś wyczytałam, że wystarczy wkleić. Nietety, nic się nie wkleja. Przy Img pojawia się napis, że mam wpisać adres zdjęcia. No tylko gdzie go szukać? W okienku na górze to się raczej adres całego pliku wyświetla. Poradźcie, zwłaszcza drogie panie, bo mnie wstyd zżera, że tak pięknie umiecie wkejać (czy cokolwiek z tym innego działać) a ja nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts