Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - otwarta, półotwarta czy zamknięta? Dyskusja

tom soyer

Recommended Posts

Jaworzyna nie jest tak tragicznie jak myslałam :wink: ...poniekąd salon omijasz bokiem, jak stól przesuniesz pod okno, to w sumie, jakby się uparł do kuchni wchodzisz z hollu :D....

ps. zabij mnie, zapomnialam zrobić zdjęcie spiżarni...jutro wyjezdzam nad morze i kompletnie myslę o czym innym :oops: :wink: ...głupio mi, ale w pon. juz będe, wiec mysle, ze do wtorku zdjęcia też bedą ..... :D

• Odpowiedzi 734
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam obecnie niewielka kuchnie. byla otwarta, oddzielilam ja barkiem-wyspa.

i... zaluje :(

mam inny styl zycia, inne preferencje i potrzeby. wyspa okazala sie dla mnie zbednym gratem.

ale fakt ze mi zapachy kuchenne umilaja zycie. kocham jesc! mniam:-)

fakt tez ze sprzety mi nie halasuja.

naczynia brudne sa w zmywarce. akcesoria mam pochowane, a te ktore sa na widoku sa imo na tyle ladne ze zdobia;-)

acha, gotuje. mam dziecko (otwarte pomieszczenie zapewnia mi kontakt wzrokowy z biegajacym po jadalni i pokoju dziennym dzieckiem), drugie w drodze, wiec ja nie z tych co jadaja tylko w restauracjach (choc lubie, lubie;-)))

teraz stawiamy sciany domu - bedzie zupelnie otwarta przestrzen kuchnia+jadalnia+dzienny.

pozdrawiam

Rezi, mnie Wasz dom oczarowal. Juz kilka razy zdjecia ogladalam i za kazdym razem sie zachwycam... :p

Na jakim jestescie etapie, czy juz cos z wnetrz bedzie mozna podpatrzec? :p :wink:

dziękuje, miód na moje serce bo powoli wykonawcy mnie psychicznie wykańczaja .... ale brnę w to dalej

jesteśmy na etapie dogrywania ekip zaczynamy 7 sierpnia,

łazienki juz są robione, podłogi czekają końcowe malowanie, kolejne zdjęcia pod koniec sierpnia :D

Kuchniemiałem kiedyś zamkniętą i uwazam że to był dopiero dramat

teraz mam otwrta i nową też otwartą.

Może po prostu jak się juz pakuje piniądze w dom to nalezy dodac 1 % i kupic jakiś dobry wyciąg i sprzęty.

Mam okap Siemens`a i na poziomie 3 nawet nie wiadomo że chodzi. a wciaga jak szalony. Zmywarka też wiadomo że chodzi bo daje sygnał dżwiękowy jak skończy myć. Inaczej bym jej nie słyszał. Sprzety mają już 4 lata więc zapewne jak będę kupował za 3 mies do nowej kuchni to kupię podobne, choć nowe modele są podobno jeszcze cichsze.

Uwielbiam gotowac i nie wyobrażam sobie aby robiąc cos smacznego jak sa znajomi siedzieś gdzieś w kuchni i nie móc prowadzić miłej konwersacji....

Teraz w mieszkaniu mam kuchnię zamkniętš i nigdy nie zamykam do niej drzwi, bo czułabym się klaustrofobicznie odcięta od reszty domu przez pół dnia - lubię piec, gotować itp. Jeœli chodzi o zapachy, to przez drzwi się też przecież przedostajš; jak wyjdę na klatkę schodowš, to wiem, co gotujš sšsiedzi. Dlatego w budowanym domu nie zamontowałam czegoœ, czego i tak nie zamierzam używać, zlikwidowałam nawet przewidziany projektem barek, w kuchni postawię stół do jedzenia i taki œmieszny (modny?) barek mi na co?

Po raz wtóry napiszę jedną rzecz: nie porównujcie domów i mieszkań! W mieszkaniach z reguły salon z aneksem to sztuczka pokazująca na wstępnych planach "wielką" powierzchnię np. 30m2, a potem okazuje się, że kanapa jest 3 metry od zlewu. W domu to coś zupełnie innego - dobry projekt i więcej metrów potrafi ograniczyć złe wpływy aneksu, a pozostawić tylko te pozytywne.

ZofiaD: co do zapachów - jeżeli się ma nieszczelne drzwi, to na pewno zapachy się przedostają - ale czy to oznacza, że celowo zainstalujesz sobie nieszczelne drzwi? To argument w stylu "no ale jak będę miała dziurawe kalosze to i tak będę miała mokre nogi, więc po co je kupować, pójdę w sandałach" :-P

ZofiaD: co do zapachów - jeżeli się ma nieszczelne drzwi, to na pewno zapachy się przedostają - ale czy to oznacza, że celowo zainstalujesz sobie nieszczelne drzwi?

Zawsze myslalam, ze w domach specjalnie instaluje sie nieszczelne drzwi, zeby wentylacja mogla dzialac prawidlowo i zeby byly jakis rozsadny obieg powietrza.

Mam kuchnię otwartą i nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Wcześniej w bloku miałam niby osobną, ale i tak z uwagi na mały metraż i wyjęte drzwi czułam się prawie w otwartej. Jeśli chodzi o bałagan, to w dobie zmywarek, automatycznych szufelek i innych dupereli, to nie jest to wielki problem. Nawet jeśli coś tam stoi na blacie, to jest to przecież kuchnia, nie laboratorium :wink:

Witam

My też w nowym domu mamy otwartą kuchnię połączoną z jadalnią i salonem. Obecnie jeszcze w malutkim mieszkaniu mamy przejście z pokoju do kuchni - wyjęliśmy drzwi bo przeszkadzały. Dodam że nie mamy okapu a za wentylację słuzy okno.

1. Zapach gotujących sie potraf jest dla mnie przyjemny (gotujemy polskie jadło) dziwi mnie fakt pisania tu o "smrodku" - chyba że gotują beztalencia....

2. Kuchnia posiada okno

3. W nowym domu mamy wyciąg (600m3/h) + wentylację mechaniczną (rekuperator)

Są różne szkoły i upodobania. Mnie nie przeszkadza krzątająca się po kuchni śliczna Żona, stukot garnków nie odwraca mojej uwagi od zajęć domowych, a gotujące się potrawy przypominają o jedzonku... mniam mniam...

O reszcie zalet takiego rozwiązania napisała koleżanka wyżej...

Pozdawiam

Artur_Cholys aspekt ''ślicznej żony'' przekonał mnie do końca. Będzie otwarta... (z ewentualną możliwością chwilowego przymknięcia, zasłoniecia :wink: ) :lol:

A co najważniejsze- goście wszelkiej maści niech patrzą i podziwiają jak na przykłąd mój mąż potrafi pięknie zmywać naczynia czy podrzucać naleśniki !!! A co!! 8)

Przeczytalam wiekszosc postow i powiem wam, ze momentami - smialam sie do siebie samej, nie, nie z tego co czytalam, tylko z "problemami" ktore wam towarzysza - kuchnia otwarta; kuchnia zamknieta.

Podpisuje sie pod postem Aszka, nawet i stopami. Gdyz sama mam tego typu sytuacje, gdzie w towarzystwie; pierwsza planowa role odgrywa TV, ktorego osobiscie nie toleruje!

Nie wspomne juz, o bytnosci, tego nabytku w sypialni!, to juz koszmar!

W moim domu, przy wizytach znajomych/rodziny - TV, jest wyloczone! Nie istnieje! Owszem, gra odpowiednia muzyka - do typu przyjecia jak i gosci.

Nastepny temat - kuchnia otwarta/zamknieta.

Mam doswiadczenie w obu tego typu. Wrazenia?

Jestem zdecydowanie za otwarta, podczas przygotowywania posilkow, mam kontakt z rodzina/znajomymi. Byc moze, moj uklad rozni sie znacznie od innych, gdyz kuchnia moja jest otwarta na - pokoj rodzinny; salon znajduje sie po przeciwnej stronie - za oszklonymi drzwiami tzw: francuskimi.

Co do problemu TV? Nie mam! Tylko dlatego, ze w wiekszosci jestem sama.

Wszystkim Pania, zycze milych chwil, spedzanych w "kuchennym krolestwie" - czy to bedzie; zamkniete, czy otwarte.

• 3 weeks później...

Niedługo czeka mnie remont mieszkania. Z uwagi na małe rozmiary kuchni jak również przylegającego do niej pokoju pomyślałam o wyburzeniu dzielącej te pomieszczenia ścianki i stworzeniu w ten sposób otwartej przestrzeni. Boję się jednak o zbyt intensywne rozprzestrzenianie się zapachów z kuchni. Czy ktoś może podzielić się za mną swoimi doświadczeniami z posiadania takiego rozwiązania w domu/mieszkaniu?

Pozdrawiam